Büyük şehirlerin karmaşasına inat, tatil kasabasına yakışır sakinliği, cıvıl cıvıl insanı ve ılıman havası, İzmir’in en büyük cazibesi. Birçok kültürün harmanlandığı 8500 yıllık tarihi ve leziz mutfağıyla İzmir, Ege’de görülecek yerlerin başında geliyor. Kısa notlar eşlinde işte size bir İzmir gezilecek yerler rotası…
İzmir’in en güzel yanıysa birçok harika yere en fazla bir saatlik yolculukla ulaşılıyor olması. Tarihi dokusu ve deniziyle Urla, Foça, Alaçatı, Çeşme, Seferihisar; doğası ve el sanatlarıyla ünlü Tire; geleneksel mimarisiyle Şirince her mevsim kendinizi sokaklarında kaybedebileceğiniz yerler. Efes ve Bergama ise İzmir’in binlerce yıllık tarihinden bugüne kalmış dünya harikalarından ikisi. Bu yazıda size hap gibi güzel bir İzmir gezi rotası hazırladım. 48 saatiniz varsa buyrun birlikte gezelim.
I. Gün
Sabah şehir merkezine vardığınızda gezmeye Kordon’dan başlayabilirsiniz. Boyoz ile yapılan kahvaltı buranın vaz geçilmezi. Kahvaltıdan sonra ilk durak bir zamanlar Roma Katolik Başpiskoposluğunun bulunduğu Aziz John Katedrali. Buradan sonra 17. yüzyıldan kalma Tarihi Kemeraltı Çarşısı ve Kızlarağası Hanı’na, İzmir’in en gösterişli ve büyük camisi Hisar Camisi’ne ve İzmir’in sembolü olmuş Alman İmparatorunun hediyesi Saat Kulesi’ne uğrayabilirsiniz.
İzmir’in zengin tarihi mirasını görebileceğiniz Arkeoloji Müzesi, en iyi korunmuş yerlerinden olan ve açık hava müzesini andıran Agora, 1907 yılında sarp yamaca yük taşıma amacıyla inşa edilen, şimdiyse şehrin seyir terası Asansör, öğleden sonraki rotamızı oluşturuyor.
II. Gün
İkinci gün hedefimiz ise Şirince… Yeşillikler içerisinde, şirin evleri, meyve bahçeleri ve şaraplarıyla ünlü, adı gibi şirin mi şirin bir köy burası. Tarihi çok eski zamanlara dayanan Şirince’de yerleşimin Efes terk edildikten sonra başladığına inanılıyor. Adının şu an Şirince olduğuna bakmayın… Çok eskiden “Kırkınca” diye bilinen köy, Rumlar zamanında “Kirkince” sonra da “Çirkince” diye anılır. Ancak İzmir valisinin girişimiyle ismi Şirince’ye çevrilir.
Beyaza boyalı evleriyle muhteşem görünen Şirince aslında Rum köyü imiş. Şirince’deki bu evlerinin kökeni ise 15. yüzyıla kadar uzanıyor. Köydeki Rumlar mübadelede göç etmek zorunda kaldığında köye yeni gelenler evlerin tipik özelliklerini koruyarak bu güzelliği bugünlere kadar taşımışlar.
Köyün içine araçla girilmiyor. Hafifçe yükselen köyün sokakları yürüyerek gezmek için çok uygun. Tarihi binalar o kadar güzel, duvarlardan, bahçelerden sarkan çiçekler o kadar etkileyici ki her birine ayrı ayrı vakit ayırmak gerekiyor.
Panoramik Şirince manzarası
Köyün hemen girişinde sizi karşılayan köy pazarını gezerek köyün sokaklarını dolanmaya başlıyorsunuz. Pazarda yöreye ait bir sürü şey var: El işleri danteller, oyalar, sabunlar, zeytinyağları, ev yapımı şaraplar, kurutulmuş meyveler-sebzeler, otlar… Aynı zamana köyle özdeşleşen ev yapımı şarapları tadabileceğiniz birçok yer var çarşı içerisinde. Karadut, vişne, kavun, çilek, mandalina gibi birçok lezzetli seçenek bulabiliyorsunuz.
Pazar ile başlayan, beyaza boyalı eski Rum evleriyle kaplı cadde, sizi tepeye ve Hodri Meydan Kulesi çıkarıyor. Yolunuzun üzerinde Şirince’nin iki kilisesini görebiliyorsunuz. Restore edilerek birkaç yıl önce ziyarete açılan St. John Kilisesi ve Şirince Kilisesi’ne çok kısa yürüyüşlerle ulaşılabiliyor.
Meyve ağaçları içerisinde beyaz evlerin yer aldığı Şirince’nin panoramik manzarası tepeden harika görünüyor. İnişte yolunuzu uzatırsanız ara sokakların güzellikleri yanı sıra evlerinin önlerine tezgah açmış ev hanımlarına denk gelme şansınız da çok yüksek.
Köy içinde birçok kafe var. Yemek sonrası kumda kahve içmek burada adet. Yavaş yavaş pişen kahvenin tadı burada bir başka oluyor.
Nesin Matematik Köyü ve Tiyatro Medresesi
Nesin Matematik Köyü de Şirince’de… Köye yakın bir alanda bulunan Nesin Matematik Köyü, Aziz Nesin’in vasiyeti üzerine kurulmuş. Doğayla iç içe bu özel mekân, sadece yaz aylarında açık. Matematiği sevdirmek amacıyla kurulan köy, gönüllülük usulüyle işliyor. Başta sadece üniversite öğrencilerine yönelik olarak açılmış ancak yoğun ilgi üzerine kapılarını ilk okul ve lise öğrencilerine açmış. Artık pek çok okul yaz aylarında burada kamplar düzenliyor.
Performans sanatları ile ilgili atölyeler, yaz kampları, tiyatro kampları, paneller ve gösterileri düzenleyen Tiyatro Medresesi ziyaret edebileceğiniz diğer bir oluşum.
Şirince’ye ne zaman gidilir?
En güzel zamanı bahar ayları. Yaz aylarındaki kalabalıklar buranın keyfini çıkarmanıza biraz engel oluyor maalesef. İlle de yaz aylarında gidecekseniz rotanızı burada kalacak şekilde ayarlayın ki, akşam kalabalıklar çekildikten sonra keyfini çıkartabilecek zamanınız olsun. Belki de erkenden kalkıp köy içinde güzel bir yürüyüş yapma fırsatı bulursunuz. Özellikle hafta sonuysa yakın bölgelerden gelen günübirlik turlar ile köy içi çok kalabalık oluyor. Köyde kalmak için birkaç pansiyon ve çok güzel butik oteller var.
Şirince’ye nasıl gidilir?
Şirince Selçuk’a sadece 8 km uzaklıkta… İzmir’den geliyorsanız Aydın yönüne giderken Selçuk girişinde Şirince tabelasını takip ederek gireceğiniz güzel bir dağ yolu, sizi Şirince’nin içerisine kadar ulaştırıyor.
Arabanız yoksa İzmir’den dolmuşla önce Selçuk’a oradan da Şirince’ye geçebilirsiniz. 07.00 – 22.00 saatleri arasında çalışan dolmuşlarla Şirince’ye ulaşabilirsiniz. Selçuk’tan gelmek 20 dakika sürüyor.
Yakında neler var?
Şirince’ye kadar gelmişken çok yakınlarda yer alan Efes Antik Kenti, Meryem Ana Evi’ni de ziyaret edebilirsiniz.
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...