İster bahçede ister evde olsun su, çiçekler için hayat demek. Çiçeklerin yetişmesinde güneşle beraber en büyük yardımcı… Sulama işi size çok basit görünebilir ama doğrusunu yapmazsanız hayat verdiği gibi hayatına son erdirme nedeni de olabilir açıkçası. O yüzden doğru sulamayı bilmek gerekiyor. Ben de bu yazıda ÇİÇEKLERİ SULAMA YÖNTEMLERİ NELERDİR, sularken nelere dikkat edilmesi gerekiyor bunlar hakkında sizlere bazı ipuçları vereceğim. 

Sulama her türlü bitki için gereklidir. Ev çiçekleri, sebzeler, bahçenizdeki çiçek yatakları hatta ağaçlar için… Çiçekleri seviyorsanız ve salonunuzda, balkonunuzda ya da bahçenizde rengârenk çiçekleriniz olsun istiyorsanız bu yazı başlangıç için çok işinize yarayacak. Biraz tecrübe ettikten sonra çiçeklerinizi tanımaya başlayacak ve onların nelere, ne zaman ihtiyaçları olduklarını anlama konusunda da uzman olacaksınız. 

Bu bilgileri genel olarak tüm çiçeklere uygulayabilirsiniz ancak her çiçeğin farklı ihtiyaçları olduğunu bilmelisiniz. Bazıları az su ister, bazıları direk güneş ister, bazıları ise haftada bir banyo yapmak ister. Evinize her yeni gelen çiçek için küçük bir araştırma yapıp ilk birkaç ay gözlemleyerek o çiçeğin tam ihtiyaçlarını anlayabilirsiniz. 

Hayatımıza renk katan bu güzellikleri tanımak için sulama konusunda detaylara inmeye başlayabiliriz. 

Çiçekleri sulama yöntemleri
Çiçekleri sulama yöntemleri

ÇİÇEKLERİ SULARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Musluk suyu uygun mu?

Genellikle uygundur ancak bazen işlem geçirmiş sular çiçeklerinize zarar verebilir. Özellikle tuz oranı yüksek sulara dikkat etmelisiniz. Musluğunuzdan akan klorlu suyu çiçeklere vermenizde bir sakınca yok ancak sulama öncesinde dinlendireceğiniz su, çiçeğinizin daha çok hoşuna gider. Sulama için kullanacağınız suyu bir sulama kabında ya da kovada en az 24 saat bekletebilirsiniz. 

Biriktireceğiniz yağmur suyunu da bitkilerinize rahatlıkla verebilirsiniz. Eğer büyükçe bir bahçeniz varsa açtıracağınız bir kuyu sayesinde hem doğal su ile çiçeklerinize hayat verebilir hem de bütçenize katkı sağlayabilirsiniz. 

Suyun sıcaklığı önemli mi?

Ne çeşit su seçerseniz seçin suyun sıcaklığı önemli. Özellikle ev çiçekleri için oda sıcaklığında su, çiçeklerinize en uygun sıcaklık. Yazın biraz daha serin, kışın biraz daha ılık suyu tercih etmekte fayda var. Bunun için suyu bir süre önce sulama kabınıza alıp uygun sıcaklığa gelmesini bekleyebilirsiniz. 

Ne kadar sulamalı?

Her çiçek aynı miktarda su istemiyor. O yüzden çiçeğinizi iyi tanımalısınız. Bahçe çiçekleri ile ev çiçekleri de farklıdır. Mesela her gün yağmur alan tropikal bölgelerden gelen ev çiçekleri düzenli olarak su ister. Büyük yapraklı çiçeklerin su ihtiyacı daha fazladır. Eğer kaktüs, sukulent gibi çiçekler seviyorsanız işiniz daha kolay. En az suya ihtiyacı olan bu çiçeklere de vereceğiniz su miktarı aynı olmayacaktır. 

Bahçe çiçekleri için özellikle sıcak zamanlarda suyun çiçeklerin köklerine kadar ulaştığından emin olmak için bolca su vermekten çekinmeyin. 

Çiçekleri sulama teknikleri
Çiçekleri sulama yöntemleri

Çiçekleri ne zaman sulamalı?

Yapraklar canlılığını yitirmeye başlayıp, boyunlarını bükmeye başlamışsa sulama zamanı çoktan gelmiştir. Ancak bunu beklemeden çiçeklerinizi düzenli kontrol etmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Benim en emin olduğum yöntem parmağımı toprağın içine doğru 1-2 santim kadar sokup nem seviyesine bakmak. Eğer kuruysa suyunu verebilirsiniz ama nemli hissediyorsanız 1-2 gün sonra tekrar kontrol edebilirsiniz.  

Eğer saksınız küçükse saksıyı kaldırıp ağırlığına bir bakın. Eğer hafifse sulama zamanı gelmiş demektir. Tabii ki, bunu farklı zamanlarda tekrarlayın ki, saksıların ağırlık farkını da anlamış olursunuz. 

Sabah saatleri ya da akşam saatleri sulama için en uygun zaman. Özellikle bahçe çiçekleri için bu daha önemli. Sıcak havalarda en sıcak öğle saatlerinde çiçekleri sulamak hem çiçeklerin yapraklarına zarar verebilir hem de su köklere ulaşana kadar suyun buharlaşıp yok olmasına neden olabilirsiniz. O yüzden çiçeğin suyun keyfini en iyi çıkaracağı ılık ve serin saatler bunun için en uygun saatler. 

En iyi yöntem nedir?

Suyunuzun sıcaklığı uygun, saatiniz tamam, peki şimdi ne yapacağım? En başta dediğim gibi çiçeklerinizi tanımak çok önemli. Bazı çiçekler yukarıdan sulanmayı sever, bazıları dipten sulanmayı tercih eder, bazılarını yapraklarından nemlendirmek yeterli olur. 

Saksıda yetişen çiçekler için en önemli şey altında bir boşaltma deliğinin olması. Her çiçek aynı su miktarını sevmediğinden delik sayesinde fazla suyun dipte kalıp köklere zarar vermesine engel olabilirsiniz.

Genel olarak çiçeklerin sulama şekline bakacak olursak saksı çiçeklerini suluyorsanız gövdenin toprakla buluştuğu kısmından su vermeye çalışın. Yukarıdan dökülen su yüzünden hem yaprakların zarar görmemesini hem de suyun boşa gitmemesini sağlarsınız. 

Köklerin ihtiyacı olan miktarı ayarlamak için suyu döktükten sonra saksının altındaki delikten su gelene kadar sulamaya devam edin. Bu fazla suyu toprak bir süre sonra emecektir. 5-10 dakika kadar bekledikten sonra hala altındaki kapta su varsa suyun fazlalığını alabilirsiniz. Çok fazla suda oturması çiçeğin köklenmesinin artmasına, çürümesine neden olabilir. 

Bir başka yöntem de saksılarınızı su dolu bir kabın içine oturtmak ve suyu alttaki delikten almasını beklemek. Eğer su yeterli gelmezse kaba daha fazla su ekleyebilirsiniz. Gövdelerine, yapraklarına su değmesini sevmeyen çiçekler için en iyi yöntemlerden biri budur. Kaktüsler, sukulentler ve Afrika menekşeleri bu yöntemi çok sever. 

Çiçekleri sulama yöntemleri
Çiçekleri sulama yöntemleri

Bazı çiçeklere suyu direk vermek yeterli olmaz. Onları haftada ya da ayda bir de spreyle sulamak, yapraklarını yıkamak gerekebilir. Mesela fil kulağı bunlardan biri. Air plant ya da hava bitkisi dediğimiz çiçek de çoğunlukla sprey yöntemi ile sulanıyor ve ayda bir da banyo yaptırılıyor. 

Çiçekleri sulama yöntemleri
Çiçekleri sulama yöntemleri

Çok suladığınızı nasıl anlarsınız?

Eğer yeni filiz vermiyorsa ve sararan yapraklar varsa çiçeğinize fazla su vermiş olabilirsiniz. Bir süre su vermeyi keserek toprağın kurumasını sağlayabilirsiniz. Durum daha kötüye gidiyorsa saksı ve toprak değiştirmeyi deneyebilirsiniz. 

Çiçek sularken aklınızda olsun:

  • Çiçeklerinizi sabahın erken saatlerinde ve akşam serinliğinde sulayın.
  • Bahçe ya da saksı çiçeği fark etmez onları toprağa yakın yerlerinden sulayın. Bu sayede suyun köklere daha hızlı ulaşmasını sağlarsınız. Eğer hava çok sıcaksa suyun içinde oturtarak köklerin suyu daha da çekmesini sağlarsınız. Böylece her gün sulamaktan da kurtulursunuz.
  • Mesela, bahçenizdeki bitkinin su ihtiyacını uzun süre karşılamak için yanına bir saksı gömerek, içini doldurun. Bu sayede suyun yavaş yavaş toprağa geçmesini ve uzun süre nemli olmasını sağlarsınız. 
  • Bahçe çiçekleri için damla sulama sistemleri kurabilirsiniz. Bu sayede yavaşça uygulanan su, akmak veya buharlaşmak yerine yavaş yavaş köklere ulaşır. Size hem zaman kazandırır hem de boşa harcanan su miktarını azaltır.
  • Evinizin, garajınızın çatısındaki su oluklarını kullanarak yağmur suları toplamaya çalışın. Hem çiçeklere çok iyi gelir hem de şehir suyunu daha az kullanmış olursunuz. 
  • Toprağın çabuk kurumasını önlemek için büyük saksılar seçin. Küçük saksılardaki toprak daha çabuk kurur. Sulamayı kolaylaştırmak için saksıları boylarına göre gruplarsanız işiniz daha kolay biter. 

Güzel kokulu, renkli çiçekleriniz hiç eksik olmasın… 

Çiçekleri daha fazla tanımak için şu yazılarıma göz atabilirsiniz:

BAHÇENİZDE OLMASI GEREKEN EN GÜZEL YAZ ÇİÇEKLERİ

EV ÇİÇEKLERİNİ ÇOĞALTMAK İÇİN PRATİK ÖNERİLER

Seyahat etmeyi seviyorsanız güncel gezilerim ve fotoğraflarım için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...