15 yıl önce bir dergi sayfasında gördüğüm Petra, o günden beri hayallerimi süslüyordu. Petra’dan çok etkileneceğimi biliyordum ama Wadi Rum bu gezinin gerçek yıldızı oldu. Kesin olarak söyleyebilirim ki, sadece bu ikisini görmek için bile bu topraklara yolculuğa değer. Antik kentiyle, çöl deneyimiyle ve Lut Gölü’yle sizlere güzel bir Ürdün gezi rehberi hazırladım. 

Orta Doğu’nu karmakarışık dünyasına baktığınızda Ürdün için bir “barış vahası” diyorlar. Ancak Ürdün’e gidişim karışık bir döneme denk geldi. Tam da kendine yakıştırıldığı gibi Ortadoğu’nun çalkantılı dönemlerinden biriydi. İsrail ekim ayında Gazze’yi bombalamaya başladığında öncelikle aralık ayındaki gezimiz için beklemeye karar verdik. Bu hareketlilik ne kadar devam edecek görmek istedik. 

Aralık ayına geldiğimizde olaylar hala devam ediyordu ama Ürdün için büyük bir tehlike arz etmiyordu. Aslında ülke genelinde birçok rezervasyonlar iptal edilmiş ve uçak firmaları biletler için iptal hakkı tanımıştı. Ancak biz yine de gitmeye karar verdik ve 5 gün boyunca bir sıkıntı yaşamadık. Gittiğimizde turizmciler savaştan çok etkilendiklerini söylüyorlardı ama birçok yer hem aralık ayı olmasına hem de böyle tehlikeli bir duruma göre oldukça doluydu. 

Ürdün gezi rehberi
Hazine, Petra

Biraz tarih…

Ürdün konumu nedeniyle yüzyıllar boyunca ticaretin ve dolayısıyla zenginliğin önemli noktalarından biri olmuş. Bu yüzden farklı medeniyetlerin hükümdarlığı altında kalmış. Eski Taş Çağı’na kadar uzanan tarihinde Ammonlular, Moavlular ve Edomlular bu topraklarda yaşamış. Ardından Asurlular, Babiller, Nebati Krallığı, Roma İmparatorluğu, Emevîler, Abbasîler’den sonra en son Osmanlı bu topraklarda hüküm sürmüş. 

Nebatiler dönemi Ürdün tarihinde önemli bir dönem. Ticaret nedeniyle bu dönemde büyük bir zenginliğe kavuşmuşlar. Bu dönemin ihtişamını bize en iyi anlatan yer ise Petra. Romalılar döneminde de bir süre önemini korur. 

Ürdün gezi rehberi
Ürdün gezi rehberi – Wadi Rum

1516’da I. Selim döneminde Osmanlı topraklarına katılan bölge 1916’da yaşanan Arap isyanına kadar bu şekilde devam eder. İngilizlerin ve biraz da Fransızların katkılarıyla çıkan isyanlar sonucunda 1921 yılında Ürdün Krallığı kurulur daha sonra ismi 1949’da Ürdün Haşemi Krallığı olarak değişir. 

Tabii, yıllar içerisinde bölgedeki hareketlilikten Ürdün’de etkilenir; İsrail ile dönem dönem çarpışır ve bu dönemde Batı Şeria’yı kaybeder. Ancak şu an bölgenin istikrarlı ve barış içerisinde yaşayan ülkelerinden biri durumunda. Arap Baharı hareketlerinden etkilenmemiş ama bölgedeki hareketlilik ona mülteci olarak yansımış. Şu an Ürdün’de gerek Filistin’den gerekse Suriye’den 3,5 milyon kadar mülteci yaşıyor. 

Turizm ön planda… 

Ürdün anayasal monarşi ile yönetilen bir ülke ve aynı zamanda çok partili bir sisteme sahip. Bir senatoları olmalarına rağmen kral, yönetimde aktif olarak yer alıyor. Şeriat kuralları var ancak dinlerini seçmekte özgürler. Yargılanırken de şeriata göre mi yoksa medeni kanuna göre mi yargılanacaklarını seçebiliyorlar. 

1999 yılında Kral Hüseyin’in vefatı ile tahta geçen 2. Abdullah, önce İsrail ve ABD ile barış imzalar ve hızla ekonomik adımlar atarak ülkenin gelişmesini hızlandırır. Şu an turizm Ürdün’ün en önemli gelir kaynaklarından biri… 11 milyonluk Ürdün’e her yıl yaklaşık 8 milyon turist gidiyor. 

ÜRDÜN GEZİ REHBERİ için detaylara geçebiliriz artık… 

Gezi rehberi
Wadi Rum

ÜRDÜN İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

Ürdün neresi?

Orta Doğu’da yer alan bir Arap ülkesidir. Kuzeyinde Suriye, güneyinde ve doğusunda Suudi Arabistan, kuzeydoğusunda Irak, batısında İsrail ve Batı Şeria ve Lut Gölü (Ölü Deniz) ile çevrilidir. Akabe Körfezi sayesinde Kızıl Deniz’e açılıyor. 

Ürdün’de kaç gün kalmalı?

Ürdün’ün iki cazibe noktası var; biri Petra Antik Kenti diğeri ise Wadi Rum. Buraları aslında birer günde bitirmek mümkün ama bana göre her ikisi de ikişer günü hak eden yerler. Onun dışında Lut Gölü, Amman, Mujip Kanyonu ve Akabe’yi de görmek isterseniz 2 – 3 gün daha eklemeniz gerekecek. Benim önerim minimum 4 gece kalmak eğer vaktiniz ve bütçeniz uygunsa bunu 5 – 6 gecelik bir programa çevirerek hem daha çok yer görürsünüz hem de koşturmadan rahat bir gezi yapmış olursunuz. 

Ürdün’e ne zaman gidilir?

Ürdün bulunduğu konum itibariyle yaz aylarını sıcak geçiren bir ülke. O yüzden burayı gezmek için bahar ve sonbahar aylarını öneririm. 

Ürdün gezi rehberi
Petra Antik Kenti

Ben kampanya dönemine denk getirebilmek için biletimi aralık ortasına almıştım. Hava oldukça güzeldi. Gündüzleri tişörtle gezecek bir sıcaklık varken akşamları da ince bir montla idare edebiliyorduk. Amman’dayken sadece bir gün çok kısa bir yağmura denk geldik ama o sürede de çok sıcaklık düşmedi. 

Deniz seviyesinin altındaki konumu nedeniyle Ölüdeniz’de hava her zaman diğer yerlere göre 3 – 4 derece sıcak oluyormuş. Biz de Aralık ayının 25’inde orada olmamıza rağmen rahatlıkla suya girip güneşlenme şansı bulduk.  

Ürdün gezi bütçesi ne kadar olmalı?

Ürdün para birimi olan dinar Türk lirası karşısında oldukça güçlü durumda. 2024 yılında 1 dinar yaklaşık 46,56 liraya karşılık geliyor. Bu yüzden ülke pahalı bir ülke olmamasına rağmen TL karşılığı maalesef yüksek olabiliyor. Öncelikle belirtmeliyim ülke genelinde yeme içme gibi masraflar çok yüksek değil, tabi ki ortalama yerlerden bahsediyorum. Özellikle Petra’nın gündüz-akşam giriş ücretleri, safariler, turlar, konaklama gibi turistik aktiviteler bu yüzden bize oldukça yüksek fiyatlı geliyor.

Örnek vermek gerekirse Amman’da doyurucu bir yemeği minimum 3 – 4 dinara yenebiliyor, Wadi Rum’da 5-6 saatlik bir tur için 60 dinar civarı ödemeniz gerekiyor. Konaklama Amman’da ortalama bir yerde 20 JOD civarıyken Wadi Rum’da fiyatlar 40 – 50 JOD’dan başlıyor. Ortalama öğünler 10 JOD civarı diyebilirim. 

Ürdün gezi rehberi
Ürdün gezi rehberi – The Siq Bölümü

Petra giriş ücreti tek başına 50 JOD, gece bileti isterseniz 17 JOD ekstra ödemeniz gerekiyor. 

En kısa mesafe taksiler 5 – 10 JOD’dan başlıyor. Taksi söz konusu ise kesinlikle pazarlık etmeniz gerektiğini hatırlatmak isterim. Ülke genelinde ödemelerin tamamı için aslında pazarlık yapabilirsiniz. 

Ürdün’ü nasıl gezmeli?

Biz iki kadın olarak kendi başımıza ve araçsız gezdik. Mümkün oldukça toplu taşıma araçlarını kullandık ve bir sıkıntı yaşamadık. Ancak özellikle zaman sorununuz varsa biraz sizi zorlayabilir. Mesela Amman’dan Petra’nın olduğu şehre sadece sabahları otobüs servisi var. Bu saati kaçırırsanız ya taksi tutup gitmeniz ya da minibüslere binmeniz gerekiyor. Ama minibüs saatlerinde de bir saat sorunu olduğunu söylemeliyim, geç saatlere kadar çalışmıyorlar. Siz de toplu taşımayla gezecekseniz kendinize aktarmalar için zaman tanıyın ya da uçak saatlerinizi bunlara göre ayarlayın. 

Araç kiralamak bence ülkeyi gezmek için en iyi yöntem… Bu şekilde herhangi bir saate bağımlı kalmadan kendi rotanızı oluşturup çok daha bağımsız oluyorsunuz. İki kişiden fazlaysanız bence diğer yöntemleri en baştan eleyebilirsiniz, bütçesel açıdan da sizi zorlamayacaktır. Ülkenin yolları da sürüş için uygun. Bir tek Wadi Rum’da kumda araç kullanmak sorun yaratabilir ama burada da genelde herkes aracını girişe park edip kampların araçlarıyla kalacakları yerlere ulaşım sağlıyorlar. 

Ürdün gezi rehberi
Ürdün gezi rehberi – Amman Kalesi

Bu arada çöle araçlarınızı sokmanıza izin veriyorlar ama hem kumda araç kullanmak zor olduğundan hem de o coğrafya da yerleri bulmak da zor olacağından ben tavsiye etmiyorum. 

Ürdün gezi rotası nasıl olmalı?

Ürdün’ün iki önemli şehri Amman ve Akabe’ye uçuş olduğundan geziler genellikle Amman’dan başlıyor ve Akabe’de son bulacak şekilde planlanıyor ya da tam tersi oluyor. Ürdün’de gezilecek yerler bir çizgide peşpeşe sıralandığından bunu yapmak daha akıllıca… Birinden başlanıp diğerinde bitirdiğinizde gittiğiniz yolu da dönmek gibi bir zorunluluk kalmıyor. 

Birkaç rota önerisi yapmak gerekirse;

Ürdün 3 günlük rota:

1. Gün: Amman – Petra 

2. Gün: Petra – Wadi Rum

3. Gün: Wadi Rum – Amman

Ürdün 4 günlük rota:

1. Gün: Amman – Ölü Deniz

2. Gün: Ölü Deniz – Petra 

3. Gün: Petra – Wadi Rum 

4. Gün: Wadi Rum – Akabe

Ürdün
Wadi Rum

Ürdün 7 günlük rota:

1. Gün: Amman – Jerash – Ajlun   

2. Gün: Madaba – Mount Nebo – Petra 

3. Gün: Petra

4. Gün: Wadi Rum

5. Gün: Wadi Rum – Ölü Deniz

6. Gün: Ölü Deniz – Wadi Mujib 

7. Gün: Amman 

Ürdün güvenli mi?

Ürdün gezi rehberi
Wadi Rum – Bu Alan Martian filminde kullanılan bölge

Gitmeden önce bizim de merak ettiğimiz konuların başında bu geliyordu. Savaş dönemi ekstra bir kaygı uyandırsa da Ürdün genel olarak bölgenin “barış vahası” olarak tanımlanıyor. Ülke genelinde de bunu hissediyorsunuz gerçekten. Ülkede turist olduğunuz belli olduğundan biraz daha fazla fiyat ödeme ihtimaliniz yüksek ama güvenlik hissi açısından bir endişe duymuyorsunuz. Ayrıca bu turistin “kazıklanma” duygusu bize de pek yabancı değil açıkçası… 

İslam ülkesi olması ve dini kurallarla yönetiliyor olması da bazen soru işareti yaratabiliyor. Ülkede herkes istediği şekilde giyinebiliyor. Mini etekli giyinen de var, kapalılar da… Ama ülke genelinde rahat giyinmek pek yaygın değil, özellikle de küçük yerlerde… O yüzden ölçülü bir giyim tarzıyla daha rahat edersiniz. 

Biz iki kadın olarak bağımsız seyahat ettik. Petra civarında, Amman’da geceleri, hatta çölde de geceleri hiçbir endişe etmeden dolandık. Amman’da ise hayat sokaklarda oldukça hareketli zaten ve geç saatlere kadar da azalmıyor bu hareketlilik. Özellikle yalnızsanız merkezi bir konumda bir konaklama seçerseniz herhangi bir sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum. 

Ürdün’de konaklama

Ürdün
Wadi Rum’daki balon kamplarından biri.

Büyük şehirlerde her türlü konaklama imkânı var. 5 yıldızlı otel, hostel, apartman dairesi bulma açısından hiçbir sorun yaşamazsınız. Bütçe olarak da farklı seçenekler bulabiliyorsunuz.

Petra, Wadi Rum, Ölü Deniz ve Akabe konaklama önerileri için ÜRDÜN’DE NEREDE KALINIR yazıma göz atabilirsiniz.

Ürdün için vize gerekiyor mu? Ürdün vizesi nasıl alınır?

En güzel haber sona kaldı, o yüzden lafı uzatmadan söyleyeyim Ürdün için vize gerekmiyor. Pasaportunuzla rahatça gidebileceğiniz Ürdün’e giriş yaptığınızda 6 ay içerisinde 90 günü geçmeyecek şekilde şekilde kalabiliyorsunuz. 

ÜRDÜN GEZİLECEK YERLER 

Ürdün’de gezilecek yerleri detaylıca anlattığım ÜRDÜN GEZİLECEK YERLER yazıma buradan ulaşabilirsiniz. 

Ürdün
Wadi Rum, Ürdün

Ürdün’de nerede yenir? Ne yenir?

Ürdün mutfağı aslında çok uzak olmadığımız bir mutfak. Lübnan, Suriye, Filistin, Ürdün ve Türk mutfağının pek çok ortak noktası var. Hem yıllarca Osmanlı hakimiyetinde olması hem de yakın coğrafya nedeniyle kültürler birbirine geçmiş durumda. O yüzden Ürdün’de yiyeceğiniz birçok şey damak zevkinize uyacaktır diye düşünüyorum. 

Bunların en başında humus geliyor. Dünyaca ünlü yemeklerinden biri ve kahvaltı dahil her öğünde tüketiliyor. Zeytin ve zeytinyağı yemeklerin baş tacı durumunda. Zeytin üretiminde dünyanın sayılı üreticileri arasında gösteriliyor.

Bunların yanı sıra mansaf, kubba maqliya, labaneh, baba ghanoush, tabbouleh, turşu Ürdün mutfağının en bilinen yemekleri arasında sayılabilir. 

“Ürdün’de nerede yenir” başlığını ÜRDÜN’DE GEZİLECEK YERLER yazımda daha detaylıca anlatıyorum. 

Ürdün’e nasıl gidilir?

Ürdün’e gitmenin en kolay ve hızlı yolu uçak. Türkiye’den başkent Amman’a ve Akabe’ye düzenli seferler bulunuyor. THY ve Pegasus’un yanı sıra Ürdün Hava Yolları’nın da seferleri var. 

Ürdün gezi rehberi
Manastır, Petra

Amman şehir içi ve havalimanı ulaşım

Amman’da şehir içi ulaşım için toplu taşıma mevcut ama çok kapsayıcı değil maalesef. Yine de şehir içinde otobüs ve minibüs servisi var. 

Taksi de oldukça tercih edilen bir yöntem. UBER yaygın olarak kullanılıyor. Normal taksiler taksimetre açmak yerine size bir fiyat söylüyor, o yüzden ya pazarlık edin ya da taksimetre açtırın.  

Havalimanından şehre ulaşım

Queen Alia Uluslararası Havalimanı şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Havalimanından şehir merkezine gitmek içinse birçok yöntem var ama otobüs kullanmak en kolay ve hesaplı yöntem sanırım. 

Airport Express otobüsleri sabah 06.00’dan gece 24.00’e kadar hizmet veriyor. Bu otobüsler sizi şehrin otobüs garlarından biri olan Tabarbour’a bırakıyor.  Yolculuk yaklaşık 45 – 60 dakika sürüyor. Gün içerisinde sık seferleri olsa da saat 18.00’den itibaren her saat başı kalkıyor. Bu otobüsleri terminalin hemen önünde bulabiliyorsunuz. Ücreti ise 3,3 dinar. Bileti binmeden yine terminalin önündeki gişeden alabiliyorsunuz. 

Havalimanından kalkan (halk) otobüsleri de mevcut. Ama bunlar dolmadan kalkmadıkları için vakit kaybetmenize neden olabilir. Bir de genelde taksi şoförleri otobüslerin kalkmadığına dair gelip size bir şeyler söylerseler inanmayın, müşteri çekmek için bu yönteme başvuruyorlarmış.

Otobüsleri kullandığınızda şu da aklınızda olsun, bunlar sizi şehrin bir başka ucuna bıraktıklarından otelinize kadar tekrar kısa mesafe bir taksiye binmeniz gerekebilir. 

Bir başka yöntemse taksiye binmek. Bu da yaklaşık 30 USD gibi bir şey tutuyor. 

Araç kiralamak isterseniz havalimanında birçok firmanın şubesi bulunuyor. 

Petra Antik Kenti
Petra by Night töreninden.

GEREKLİ BİLGİLER

Dil

Arapça

Ürdün para birimi

Ürdün’de dinar kullanılıyor ve kısaltması JOD olarak geçiyor.

Zaman

GMT +3… Yani bizim saatimize + 1 saat eklemeniz gerekiyor. 

TÜRKİYE’DEN VİZE İSTEMEYEN ÜLKELER listesinin tamamını merak ediyorsanız bu yazı işinize yarayabilir. 

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için Instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...