Doğayı sevenler için kamp en büyük tutku. Yıldızların altında sohbet etmek ve gecenin serinliğine rağmen çadırın o tatlı sıcaklığında uyanmak benim için de en büyük keyiflerden biri. İlk yapanlar için kamp malzemelerini hazırlamak kafa karıştırıcı bir konuyken mutfak malzemelerinde işler biraz daha çetrefilleşiyor. O yüzden “kamp mutfak malzemeleri listesi” konusunda liste oluştururken size fikir verecek bir yazı hazırlamak istedim. 

Sırt çantanızla ya da aracınızla seyahat ediyor olsanız da o sınırlı alanlara sığması gereken o kadar çok şey var ki… Kamp malzemelerini hazırlarken en dikkat etmek gereken şey SADELİK. Çünkü öyle şeyler almanız lazım ki, hem size yük olmayacak şeyler olmalı hem de size belirli bir konforu sağlamalı. Yeni başlayanlar için EN GEREKLİ KAMP MALZEMELERİ LİSTESİ yaparken size yardımcı olacak bir yazım var. Bu yazı ise daha çok kampta kullanılan mutfak malzemeleri ile ilgili olacak. 

Kamp için mutfak malzemelerinizi alırken bakacağınız ilk şey ağırlık ve hacim olmalı. Çünkü çantanıza koyacağınız her bir parçanın sırtınıza ağırlık olarak geri döneceğini, belki de en gerekli şeylere yer kalmayacağını unutmamalısınız. Genellikle sırt çantası ile seyahat eden ve kampa giden biri olarak olarak en çok şikâyet ettiğim şey bu oluyor. Her seferinde alamadığım bir sürü şeyin pişmanlığını yaşıyorum.

O yüzden bu liste hem size hem de kendime hatırlatma için iyi olacak… 🙂 Malzeme listesini iki bölüme ayırdım; ilk bölüm gerçekten çantayla seyahat edenler için en gerekli olanlar. Bunun yanı sıra ikinci bölümdeyse yer sorunu olmayanlara kolaylık ve konfor sağlayacak şeyler olacak.  

EN GEREKLİ KAMP MUTFAK MALZEMELERİ LİSTESİ

Kamp mutfak malzemeleri nelerdir?
Kamp mutfak malzemeleri

Kamp ocağı – Yakıt

Kamp yapış tarzınıza, kampta ne tarz yemekler pişirmeyi arzu ettiğinize göre kamp ocağınızı seçmekte fayda var. Sırt çantanızda taşıyacaksanız gazlı, hafif bir model, arabanızla direk kamp alanlarına gidebiliyorsanız daha detaylı ağır bir şey seçebilirsiniz.  

Propan, bütan gibi gazlarla çalışan kartuşlu tabir edilen ocaklar kullanımı en kolay olanlar. Bu modeller genellikle bir kartuş (minik tüp) ve kafadan oluşan (ocak başı) bir ikiliden oluşuyor. Bu iki parça çoğunlukla ayrı ayrı satılıyor ama set olarak satan yerler de var. Kartuşun / tüpün üzerindeki korumayı çıkardıktan sonra kafa kısmını vida gibi çevirerek monte ediyorsunuz sonra da gazı açarak kibrit ya da çakmakla tutuşturuyorsunuz.

Kartuşların genellikle 80 gr, 230 gr ya da 450 gram olan çeşitleri bulunuyor. Kullanım sürenize göre kartuşlardan seçim yapabilirsiniz. 80 gr olanlar iki günlük çok yoğun yemek pişirmeden size yetecektir. Kartuşlar genellikle tek kullanımlık oluyor ama bazı modellerin doldurulabilenleri de bulabiliyorsunuz. 

Bu ocakların en büyük avantajı hafif, pratik ve uygun fiyatlı olmaları. Isının derecesini de dilediğiniz şekilde kısıp açabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra boyutları küçük olduğundan üzerine koyacağınız tencere-tava gibi malzemelerin de buna uygun olması gerekiyor. Büyük malzemelerde denge sorunu yaşayabiliyor. Bunların tabii ki, bazı dezavantajları var; çok yüksek irtifada soğuktan dolayı kullanamama ya da atık yaratma gibi sorunlarla karşılaşabiliyorsunuz. 

Ocakların sıvı yakıtla çalışanları da başka bir seçenek. Bunlarda dizel yakıt, jet yakıtı, gaz yağı gibi farklı yakıtla kullanılıyor. Yeniden doldurulabilir olması ve kolay temin edilebilir olması en büyük avantajları. Ancak çok pratik değiller, belli kullanımlardan sonra bakım yapılması gerekiyor. Fiyatları da kartuşlara göre biraz daha yüksek. 

Bunların dışında odun ocakları, alkollü ocaklar ve tablet şeklinde kullanılan ocaklar da bulunuyor. 

Eğer daha gelişmiş bir şeyler istiyorsanız ve taşıma sorununuz yoksa farklı kartuş tipleri ile çalışan set üstü portatif ocakları kullanabilirsiniz. Bunların tek gözlü ve çift gözlü tipleri bulunuyor.

Tencere – Tava ve Setler

Kampta da olsanız sıcak bir şeyler yemekten hoşlanıyorsanız ve malzeme taşımak gibi sıkıntınız yoksa sıcak bir şeyler yemek her zaman çok daha keyifli oluyor. O yüzden kamp hayatı için tasarlanmış, küçük ama hafif bir set çok işinize yarayacaktır. 

Kamp mutfak malzemelerinin en önemli özelliği hafif olması kadar zahmetsiz de olması çok önemli. Bu yüzden yapışmayan, kolayca temizlenenler çok daha kullanışlı oluyor. Alüminyum ya da paslanmaz çelikten olanlar kamp için daha çok tercih ediliyor. 

Kamp için tasarlanan setler yer kaplamaması için hem birbirinin içine geçmeli hem de katlanabilir şekilde tasarlanıyor. Kaseler, tavalar, tencereler birbirinin içine sığabiliyor, saplar sonradan takılabiliyor ya da katlanabiliyor. 

Aslında tek ya da iki kişiyseniz 1 litrelik tek bir tencere bile yeterli oluyor. Su ısıtmak, makarna haşlamak, yumurta kırmak gibi birçok şey için kullanılabiliyor. Ayrıca bir çaydanlığa bile gerek kalmayabiliyor. 

Kamp mutfak malzemeleri nelerdir?
Kamp mutfak malzemeleri

Çaydanlık

Sıcak bir şeyler içebilmek yorucu bir yürüyüşün ardından gerçekten paha biçilmez. Küçük bir ocak ve bir çaydanlık kamp için fazlasıyla işinizi görecektir. Özellikle yemek yapmayacaksanız çay kahve yapmak için çaydanlık oldukça kullanışlı oluyor. Çok hafif modellerin yanı sıra 1 dakika gibi kısa sürede su kaynatan gelişmiş modellerini de bulabiliyorsunuz. 

Bardak / Kupa

Çay – kahve sevenlerdenseniz gün içinde kullanmak üzere bardak ya da kupa çok işinize yarayacaktır. Metal ve taşınması kolay bir tane seçmek önemli. Hafif olmasına şu ana kadar yeterince vurgu yapmamışsam tekrar söylemeliyim; kupanızın da hafif malzemeden olmasına dikkat edin 🙂

Kamp için kupa alıyorsanız sapları katlanan bir tane ya da belki de sapsız bir tane daha çok kullanışlı olacaktır. Eğer bulabilirseniz özel kapaklı bir çeşit seçerseniz içeceklerinizi uzun süre sıcak ve dökülmeden saklayabilirsiniz. 

Tabak – Çanak

Güzel bir yemek pişirdiyseniz keyfini sürerek yemek de çok önemli. Bazı kamp setleri tabak – kâse gibi malzemeler içeriyor. Dahil değilse tek tek olarak da yine pratik ve hafif bir tabak temin edinebilirsiniz.

Çatal – Kaşık – Bıçak

Yine gerekli malzemelerden biri. Çok farklı şekillerde tasarlanmış alternatifler var. Sete dahil değilse genelde üçlü bir şekilde satılanları her kamp malzemesi satan yerlerden bulabiliyorsunuz.

Marketlerde satılan basit çatal – kaşık setleri pratik gibi gelse de hafif malzemelerden yapıldığı için çabuk kırılabiliyorlar hem de gereksiz atık oluşturuyorlar. Kamp yaparken doğaya karşı hassas olmak da dikkat etmemiz gereken şeylerin başında geliyor. 

Ayrıca mümkünse kesme – doğrama işleri için uygun boyutlarda keskin bir bıçağı da bulundurmanız çok işinize yarayacaktır. 

Kamp mutfak malzemeleri
Kamp mutfak malzemeleri

Termos

En gereklilerden biri daha. Kamp yapmasanız da doğa yürüyüşleri ya da günlük kullanım için termoslar çok kullanışlı oluyor. 

Ocak taşıyamadığınız durumlarda sıcak su bulduğunuz yerlerde de termoslarınız işe yarıyor. Ben günlük hayatımda da suyumu taşımak, kahvemi bunlarla almak için yanımda mutlaka 200-300 litrelik bir termos taşımaya dikkat ediyorum. 

Tuz – Baharat – Şeker

Yemek yapmayı seçiyorsanız damak tadınıza uygun baharatları da yanınıza almayı kesinlikle isteyeceksinizdir. Tuz zaten en çok aranan şey ama ben karabiberi hatta kırmızı biberi de yanımda az da olsa eksik etmemeye çalışırım. 

Yine damak tadınıza uygun birkaç baharattan yapacağınız tek bir karışımı küçük bir kavanozda, kutuda taşımak size yerden kazandıracaktır. 

Kibrit – Çakmak – Ateş başlatıcı

Ocağınızı yakmak ya da bulunduğunuz yer buna müsaade ediyorsa açık ateş yakmak için bunlardan birini yanınızda bulundurmaya çalışın.

ALTERNATİF MUTFAK MALZEMELERİ

Soğutucu

Arabayla seyahat ediyorsanız en faydalı ekipmanlardan biri de soğutucu olacak. Hem içeceklerinizi soğuk tutmak hem de bozulma riski olan yiyecekleri uygun sıcaklıkta koruyabilmek için işinize yarayacaktır. Bunların araca bağlı olanları yanı sıra buz bloklarıyla kullanılan daha basit olanları da var. 

Kesme tahtası

Malzemeleriniz temiz bir ortamda hazırlamak için (ahşap-silikon gibi tercih edeceğiniz bir malzemeden) hafif bir kesme tahtasını kamp mutfak malzemelerinizin arasına eklemekte fayda var. 

Maşa – Kepçe – Süzgeç

Ev mutfağınızda olduğu gibi bunlar da yemek yaparken hayat kurtaran malzemeler. Yine araçla seyahat ediyorsanız bunlardan birer tane edinmenizi tavsiye ederim. Kamp için yapılmış hafif ve kompakt malzemeler var ama hazır taşıma sorununuz yoksa evdekilerden de bir tane edinebilirsiniz. Süzgeçlerin katlanabilir olanları da bulunabiliyor artık. 

Kamp mutfak malzemeleri nelerdir?
Kamp mutfak malzemeleri

Alüminyum folyo

Hem malzemeleriniz saklamak hem de bazen ateşte bir şeyler pişirirken işinize yarayabilir. 

Tirbuşon – Konserve açacağı

Çok fonksiyonlu bir çakınız varsa bunlar da muhtemelen içine dahildir. Eğer yoksa tek tek de malzeme listenize ekleyebilirsiniz. 

Masa Örtüsü

Masa örtüsü mü diyor olabilirsiniz ama her zaman temiz bir şeyler üzerinde yemek yemek bana keyif veriyor. Yer sorunuz yoksa leke tutmayan kolay kuruyan bir tanesini malzemeleriniz arasına mutlaka ekleyin. 

Mangal – Odun kömürü – Çıra 

Her yerde ateş yakmak uygun olmuyor. Özellikle orman içi alandaysanız risk yaratmamak için açık ateş yerine mangalı tercih etmelisiniz. Hem de odun kömürüyle yakmak daha pratik olabilir. Farklı boyutlarda, farklı modellerden birini kendi ihtiyacınıza göre temin edebilirsiniz.

Mangal yakacaksanız odun kömürünü ve tutuşturmak için çıranızı da eksik etmeyin. 

Bulaşık deterjanı ve süngeri

Her güzel şeyin bir sonu oluyor maalesef. O yüzden bunu da en pratik şekilde çözmeye çalışmak gerekiyor. Dibi tutmayan, kolayca temizlenen malzemeler seçmek hem zamandan hem de sudan tasarruf etmeye yarıyor. 

Büyük bir sünger yerine ben bazen küçük bir parça kestiğim bir parçayı yanıma alıyorum. Bir de deterjanı seçerken doğaya en az zarar vereni bulup almaya çalışmak da duyarlı bir davranış olacaktır. 

Çöp torbası

Getirdiğimiz tüm malzemeleri ve atık malzemelerimizi yanımızda götürmek gerçek bir doğa severin yapması gereken en güzel hareket olacak. Bu yüzden çöplerimizi koyacağımız bir torba çok işimize yarayacaktır.

Kamp mutfak malzemeleri listesi
Kamp mutfak malzemeleri kontrol listesi

Doğa için daha fazla ne yapabilirim, diyorsanız İKLİM KRİZİ ve SORUMLU SEYAHAT konusunda yaptığım bir röportaj var, bu da ilginize çekebilir.  

Daha çok fotoğraf ve güncel gezilerim için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...