Tek başınıza ya da arkadaşlarınızla ya da ailenizle doğada olmayı seviyorsanız kamp hayatı sizin için ideal bir tatil şekli olabilir. Çadırınızı alın, piknik çantanızı arabaya yükleyin ve yola koyulun. Ancak kamp hayatı göründüğü kadar kolay değil. Tek başınıza değilseniz öncelikle herkesin bunu sizin kadar istemesi ve sonrasında yanınıza doğru malzemeleri aldığınızdan emin olmanız lazım. EN GEREKLİ KAMP MALZEMELERİni anlattığım başka bir yazım var ama bu yazıda kampın en önemli malzemesi kamp çadırı ile ilgili notlar bulacaksınız. Kamp çadırı seçimi yaparken size yardımcı olacak ipuçlarını bulacaksınız. 

kamp çadırı
Benim kamp çadırım Robens’in Verve 2 modeli. İki kapısı ve tek bir uzun pol’ü bir de yatay kullanılan kısa pol’ü var.

Doğa tatili yapmak istiyorsanız kamp çadırı ilk alacağınız malzeme olmasın. Çünkü başta dediğim gibi kamp hayatı göründüğü kadar kolay değil. Daracık bir çadırda yatmak, her an elinizin altında su olmadan iş yapmaya çalışmak, ateşte yemek pişirmek ya da en kötüsü tuvalet olmadan bir gece geçirmek… O yüzden öncelikle kolay yöntemi deneyin. Lavabo – mutfak gibi imkanları olan kamp alanlarına gidin ya da arkadaşınızın çadırını ödünç alarak sınırlarınızı test edin. Baktınız sevdiniz, o zaman kendi kamp malzemelerinizi almaya başlayabilirsiniz. 

Malzemeler arasında kamp çadırı, en büyük bütçelilerden biri olduğundan alırken karar vermesi de en zor olanı. Çünkü hem birçok ihtiyacı karşılaması hem de bütçenize uygun olması gerekiyor. Kamp çadırı almadan önce bazı şeylere de karar vermiş olmanız gerekiyor: Çadırı kaç kişilik kullanacaksınız, hangi mevsimde ya da ne kadar uzunluktaki yolculuklar için kullanacaksınız gibi.

Daha da detaylandıracak olursak farklı bir seçenek daha var. Artık araç üstü çadırlar da çok kullanılmaya başlandı. Eğer kamp, hayatınızın bir parçası olacaksa pratik kullanımıyla bence bu seçeneği de düşünmelisiniz.

Bütün bu cevaplar çadır seçiminizi en çok etkileyecek olanlar…

ÇADIR SEÇİMİNİ KOLAYLAŞTIRACAK DETAYLAR

Kaç kişilik olacak?

Birçok markanın farklı modelleri yanı sıra kapasiteye göre modelleri bulunuyor. Siz tek kişi seyahat ediyor olabilirsiniz ama her zaman size birilerinin katılma ihtimalini de düşünmelisiniz. Ancak sırt çantalı uzun yürüyüşler yapıyorsanız ve hafiflik sizin için önemliyse tek kişilik çadırları tercih edebilirsiniz.  

Tabii ki, bunların dar olduğunu da söylemem gerekiyor. Kilo sorununu dert etmiyorsanız uzun vadeli kullanım için iki kişilik çadırlar biraz daha iyi bir tercih. Böylece tek seyahat ettiğinizde de hem size hem de eşyalarınıza alan kalmış olur. Boyutlarda bir standart yok ama iki kişilik çadırın boyutları aşağı yukarı 1,5 mt x 2,1 mm boyutlarında olmalı. Küçükler biraz daha klostrofobik olabiliyor.

Ailece kamp yapmayı seviyorsanız bunun için 4 kişilik çadır modellerinin yanı sıra odalı – bölmeli alternatifler de bulabilirsiniz. 

Kamp çadırı fiyatları
Yıldızların altında çadır keyfi…

Kamp çadırı kaç mevsimlik olmalı?

Diğer bir önemli konu ise kaç mevsimlik çadır istediğiniz. Eğer kışın kullanmam, yaz, ilkbahar, sonbahar ayları benim için uygun diyorsanız en az 3 mevsimlik alın. Bunlar hem rüzgâra hem de hafif yağmura dayanıklı oluyorlar. İçlerindeki mesh yani delikli kumaş sizi böcek-sinek gibi hayvanlardan da koruyor. Ama birkaç saatten fazla süren ağır yağmurlara dayanamayabilir. 

Kış aylarında da kullanmaya istiyorsanız 4 mevsim, daha extreme bir şeyler yapacaksanız da 5 mevsim alabilirsiniz. Bunlar sizi fırtınadan kar yağışlarından da korur. Su geçirmezliklerinin yanı sıra hem havalandırma sistemleriyle size temiz hava sağlar hem de sizi sıcak tutarlar. Bunların en önemli özelliği de dış tente yağmurlukların yere kadar uzanmalarıdır.

3 – 4 mevsimlik çadırlar genellikle iki parçadan oluşuyor. Bunlar çadırın ana kısmını oluşturan iç tente ve dış tente – yağmurluk kısmı diyebilirim. Aynı zamanda kullanılan çubuklar/poller bu çadırların daha dayanıklı olmasını sağlıyor.  

Ağırlık önemli mi?

Çadırın ağırlığı önemli ama bu, sizin nasıl seyahat ettiğinizle de çok alakalı. Araçla yolculuk yapacaksanız ağırlık biraz daha arka planda kalıyor ama yürüyüşlü kamplar yapacak ve kamp malzemelerinizi sırtınızda taşıyacaksanız ağırlık konusu önem kazanıyor. Ağırlığı belirleyen şeylerse kaç mevsimlik çadır olmasına bağlı olarak kumaşın cinsi, kaç kişilik olduğu gibi özellikler.  

Çadır seçiminizi yaparken gerçekten nasıl kamplar yapacağınızı biliyor olmanız lazım. Dağ tırmanışı yapacaksanız, sürekli yağmur altında kalacaksanız ona uygun bir çadır seçmeniz gerekiyor. Bunun için de 4 mevsim ve üzeri çadırlar gerekecektir. Tabii dayanıklılık arttıkça kumaş ağırlığı da artıyor. Bu tür bir tercihiniz olacaksa belki de tek parçalı yani iç tente ve yağmurluğun tek parça olduğu modelleri tercih edebilirsiniz.

Hafif bir çadır her şartta herkesin hayali ama burada da fiyat konusu devreye giriyor. Yüksek teknoloji kullanılarak hafifletilen çadırların fiyatları da bir o kadar yükse oluyor maalesef. 

Kamp çadırları ile ilgili diğer önemli konular

Kamp çadırı
Çadır kurulumu için gerekli çubuk/pol ve kazıklar…

Çadırın havalandırma pencereleri yazın da kışın da çok işe yarıyor. O yüzden alırken bu konuya dikkat edin. Bu pencereler yanlarda bazen de üst kısımda olabiliyor. 

Artık çoğu 3 mevsim ve üzeri çadırda sineklik var. Özellikle sıcak havalarda içeride yatmak kabusa dönüşebiliyor. Doğada kapıları açarak uyumak biraz tehlikeli olduğundan size hem nefes aldıracak hem de sinekleri uzak tutacak bu bölüm çok işinize yarayacak. 

Çadırın içerisinde bazı ufak şeylerinizi koyabileceğiniz cepler veya bir iki şeyi asmak için ip mekanizmasının olması şart değil ama uzun yolculuklarda bu tür detaylar çok yardımcı olabiliyor. 

Kullanıcı sayısına göre çadırınızın birden fazla kapısı olması yine şart değil ama kullanım kolaylığı açısından faydalı oluyor.

Çadırlarda bagaj alanı adı verilen, çadırın kapılarının olduğu taraflarda iç – dış tente arasındaki boş alan çok işe yarıyor. Çanta, ayakkabı koyabilir ya da ıslak kıyafetlerinizi burada bırakabilirsiniz.

Çadır altı örtüsü de özellikle yağmurlu havalarda ya da çadırın alt kısmının zarar göreceği zeminlerde çadır kurmak zorunda olursanız işinize yarayabilir. Örtünün boyutlarının çadır taban boyutlarından biraz daha küçük olmasına dikkat ederseniz suyun altta birikmesini önlemiş olursunuz.  Su geçirmez kumaştan ya da muşambadan üretilmiş modeller bulunuyor.

Çadır nasıl kurulur?

Artık çadırların kurulma mekanizmaları da çok kolaylaştı. Tek bir hareketle 2 saniyede kurulabilen otomatik çadırlar var. Tabii, bunların boyutları büyük olduğundan sırt çantanızla seyahat etmeye çok uygun değil ancak araçla seyahat ediyorsanız tercih edebilirsiniz.  

Çadır kurmak karmaşık gelebilir ama bir iki kez yaptıktan sonra çok pratikleşeceksiniz. ÇADIR NASIL KURULUR ve ÇADIR YERİ NASIL OLMALI yazımda bu konuyu detaylıca anlattım.

Şunları da unutmayın

  • Yanınızda en azından 1 – 2 adet yedek kazık bulundurun. Ufak ve hafif parçalar olduğundan otun – dalın altında gözden kaybolabiliyor. 
  • Çadır yama seti. Çadır çantasının içerisinden genellikle yama parçası çıkıyor. Eğer bununla yetineyim derseniz yanınıza bir yapıştırıcı almalısınız. Ama pratik bir çözüm olması açısından outdoor mağazalarında bulunan yama setini de alabilirsiniz. Farklı boyutlarda kendinden yapışkanlı parçalar acil durumlarda işinize fazlasıyla yarayacaktır. Ben Decathlon’un setini kullanıyorum. 
  • Yama bulamıyorsanız “duct tape” denilen izolasyon bantları işinize yarayabilir. 
  • Yedek ip. Sabitleme iplerinin yedekleri satılıyor, yanınızda bunlardan fazlaca bulundurmanız kamp yaparken birçok konuda işinize yarar. 

Peki, kamp çadırı fiyatları ne kadar?

Bununla ilgili cevap verebilmek için öncelikle tüm bu anlattıklarımdan sonra hangi çadırın size uygun olduğuna karar vermiş olmanız gerekiyor. Neyse ki, artık piyasada farklı fiyat kategorilerinde kamp çadırı bulmak mümkün.

Herhalde birçok kişi hem fikir olacaktır Decathlon’un Türkiye’ye gelmesiyle kamp hayatına ve doğa sporlarına olan ilgi arttı. Tüm bu uğraşlar için gerekli malzemenin bulanabilirliği sağlarken fiyatların da çeşitlenmesini sağladı.

Decathlon’da çadır fiyatları makul fiyatlardan başlayıp özelliklerine göre pahalılaşıyor. Mesela yaz ayları için su geçiren iki kişilik çadırın fiyatı şu an 230 lira… YEŞİL – MH50 QUECHUA modeli bunlardan biri.. Eğer biraz daha su geçirmezlik işin içine girsin istiyorsanız 320 liraya çadır var. Mesela 4 saatlik hafif bir yağmura dayanabilen MH100 QUECHUA modeli… Bunun yanında su geçirmez ve yine makul fiyat istiyorsanız Kutupayısı’nda High Peak Monodome 2 kişilik kamp çadırının fiyatı 399 lira. Bunlar başlangıç seviyesi için oldukça iyi çadırlar.

Benim çadırım Robens’in Verve iki modeli. Pratik kurulumu, suya dayanıklılık açısından oldukça memnunum ancak tek şikayetim biraz daha yüksek bir tavanı olmaması.

Özellikler arttıkça fiyatlar da artıyor

Daha fazla özelliklere sahip kamp çadırları fiyatlar biraz daha yüksek. Mesela Decathlon’da TREK 100 FORCLAZ çadır 690 lira iken farklı mağazalarda bulabileceğiniz Husky çadırların fiyatları 1100 liradan başlıyor. Husky Bird 3 kişilik çadır bunlardan biri. Kampanya dönemlerinde biraz daha iyi fiyatlar yakalayabilirsiniz.

Kamp çadır fiyatları
Kamp çadır fiyatları çok farklı aralıklara sahip.

Dağcılık yapacaksanız ve teknik özellikleri daha da yüksek bir şeyler bakıyorsanız mesela 5 mevsim, Evolite Troll-A Dağcı Çadırı 1700 lira iken Husky Falcon modeli 2300 lira civarı, Husky Bret modeli 1500 lira, Husky Felen modeli ise 3000 lira civarı.

Nort Face, Vaude, Blackdiamond, Vango, Ferrino gibi bilindik markaların kamp çadırlarını da inceleyebilirsiniz.

Eğer yürüyüş ve kamp seviyorsanız şu yazılar da işinize yarayabilir:

Keyifli kamplar…

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için Instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...