Günlük yaşamın telaşından en güzel kaçış yolu doğada yürümek. Bence yeşilin sakinleştirici etkisi tartışılmaz. İster bir arkadaşınızla isterseniz bir grupla ya da kendi başınıza yürüyün doğada yürümek ruha da bedene de iyi geliyor. Ancak doğada yürümeye niyetliyseniz bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor. Yanınıza alacağınız malzemelerden, giyeceğiniz kıyafete kadar her bir şeyin önemi büyük. O yüzden de doğada yürüyüş için gerekli malzemeler listesini işinizi kolaylaştırmak için hazırladım. 

Yürüyüş için gerekli malzemeler
Yürüyüş için gerekli malzemeler

Ayrıca YÜRÜYÜŞ YARATICILIĞI NASIL ETKİLİYOR merak ediyorsanız bu yazıya da göz atabilirsiniz.

Bundan uzun süre önce yürüyüşe başladığımda katıldığım gruplarda türlü türlü kıyafetleri, malzemeleri gördüğümde bana garip gelirdi başlarda. “Ne gerek var bunlara” derdim kendimce… Ama zamanla gördüm ki, birçok şey gerekliymiş gerçekten. Yürüyüş için hazırlanırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, nasıl bir yerde yürüyeceğiniz ve nasıl bir havada olacağınız. Bu planı yaparken tabi ki, şansızlıkları da düşünerek önlem almak gerekiyor. Çünkü doğada gerçekten hiçbir şeyin şakası olmuyor. 

İlk bakışta listem biraz detaylı gelebilir ama bunları tek bir seferde alın, demiyorum zaten. Ben de bunları zaman içerisinde tamamladım. Siz de önceliğinize göre yavaş yavaş almaya başlayabilirsiniz.

Kamp yapmayı seviyorsanız KAMP İÇİN EN GEREKLİ MALZEMELER ve TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL KAMP ALANLARI yazılarıma da göz atmanızı öneririm. 

DOĞADA YÜRÜYÜŞ İÇİN EN GEREKLİ MALZEMELER LİSTESİ 

Yürüyüş ayakkabısı

Bana göre bir yürüyüşe çıkarken en öncelikli malzeme ayakkabı. Yaz da olsa kış da olsa doğada yürüyeceksem mutlaka yürüyüş ayakkabılarımı yanıma alıyorum. İster hafif bir toprak yol olsun, ister inişli çıkışlı taşlık arazi olsun ayakkabı size hem koruma hem de konfor sağlıyor. 

Yürüyüş için gerekli malzemeler
Yürüyüş ayakkabısı – Decathlon

Öncelikle yüksek bilekli/boğazlı bir ayakkabı olması çok önemli. Bu tür bir ayakkabı eğimli arazide öncelikle burkulmaları önlüyor. Kaliteli bir taban sert zeminde ayağa gelecek darbeleri hafifletirken, kaymalara da engel oluyor. Su geçirmez olması ise yağmur – karlı havalarda büyük ölçüde kuru kalma konforu sağlıyor. 

Tabi, ayakkabı seçimi çok önemli. Markaya değil rahatlığa dikkat etmek bence burada ilk şart. Aldığınız bir ayakkabıyı doğaya çıkmadan önce hafif yürüyüşlerle mutlaka test edin.

Kıyafet

Kıyafet başlığında birkaç malzemeye birlikte değineceğim. Öncelikle neden yürüyüş pantolonu şart, neden normal bir tişörtle yürüyemiyorum, diyebilirsiniz. Ama bunların en önemli özelliği size uzun yürüyüşlerde rahatlık ve konfor sağlamaları. Yağmurda ıslandığında kurumayan bir pantolonla daha birkaç saat daha yürümek zorunda olduğunuzu düşünün. İnanın bunlar çok şey fark ettiriyor. Doğa yürüyüşlerinde kıyafette dikkat edeceğiniz önemli şeylerden biri de katmanlar halinde giyinmeniz. Uygun katmanlar yaratarak yürüyüş yaparsanız terleme ve üşüme sorunundan da kurtulmuş olursunuz.

Yürüyüş pantolonu için kolay kuruyan, nefes alan, su kaydırma özelliği olan bir kumaştan yapılanları tercih edin. Yanlarda cepleri olanlar oldukça kullanışlı. Daralabilen paçalar ya da şorta dönüşen modeller şart değilse de kullanım açısından faydalı. 

Yürüyüş için gerekli malzemeler
Yürüyüş için gerekli malzemeler

Yürüyüş tişörtü ise pamuklu olmayan bir kumaştan olursa çok iyi olur. Çünkü pamuklu kumaşlar çabuk kurumadığından bir süre sonra üşümenize neden olacaktır. Artık birçok marka yürüyüş için tişört üretiyor. Son Karadeniz gezim için Decathlon’dan aldığım tişört bu anlamda üst seviyede rahat ve kullanışlıydı, fiyatı da oldukça uygundu. 

Polar ve rüzgarlık ikinci kat ise size yalıtım sağlıyor. Bunun için de genellikle nefes alabilme özelliği olan polar ya da rüzgarlıklar tercih ediliyor. Polarların çok farklı kalınlıkları var ama eğer uzun süreli bir yürüyüş yapacaksanız ince olanı tercih etmenizde yarar var. Bir de bu katmanlarda genellikle şapkasız modeller yani hoody olmayanlar daha makbul.

Yağmurluk ise üst katman. Bu sizi yağmura ve rüzgâra karşı koruyacak. Bunun da yüzde yüz su geçirmeyen ve nefes alabilen bir malzemeden olması iyi olur. Nefes alma özelliğinin olması vücuttaki nem ve vücut sıcaklığının dengeli olarak dışarı atılmasını sağlıyor. Bulabilirseniz kol altlarından fermuarlı olan modelleri tercih edebilirsiniz. 

Yürüyüş çorabı da yine önemli parçalardan biri… Bu tür çorapların burun, topuk ve bilek kısımları ekstra kalın olduğundan ayağın darbelerden daha az zarar görmesini sağlıyor. Bu arada çorabın uzunluğu ayakkabının bileğinden uzun olursa daha rahat edersiniz. 

Yağmurluk / panço da alternatif üst katman olarak tercih edilebilir. Bunlar genellikle askerlerin kullandığı gibi büyük boylarda dayanıklı naylon malzemeden oluyor. Bunları çantanızın da üstüne gelecek şekilde kafanızdan geçirerek kullanıyorsunuz ve genellikle uzun olduğundan tüm vücudu ve malzemelerinizi sudan koruyor. 

Örnek: 

Ilık hava: Sadece tek bir tişört yeterli – teri atacak ve sizi serin tutacak. 

Eğimli arazi, ılık ama yağmurlu hava: Tişört ve yağmurluk

Eğimli arazi, soğuk, rüzgârlı, yağmurlu hava: Bunun için üç katman daha kullanışlı. Tişört üzerine ılık tutması için bir ara katman mesela ince bir polar, ya da çok soğuksa ince dolgu bir mont, üst katman olarak nefes alabilen su geçirmez bir mont/yağmurluk. 

Sırt çantası

Kıyafet kadar önemli parçalardan biri. Yanınıza alacağınız yedek birkaç şeyi, atıştırmalıkları ve suyunuzu taşımak için en gerekli şey. Ancak yıllar içinde gördüm ki, herhangi bir sırt çantası aynı işi görmüyor. Özellikle belden ve/veya göğüsten bağlanabiliyor olmasına dikkat etmek lazım. Çok büyük olmaması da önemli bir ayrıntı. 20 litreden büyüğü gerçek bir eziyete dönüşebiliyor. Hele biz kadınlar ne bulursa koymaya zaten meyilliyiz, özellikle dikkat edin… O yüzden 18 – 20 litre arası bir şey işinize yarayacaktır. 

Yürüyüş için gerekli malzemeler
Yürüyüş için sırt çantası – bahsettiğim mekanizması olan çantam.

Bir de sırta yapışmayan, hava alabilen mekanizmaya sahip modelleri kullanmaya çalışın. Yürümenin verdiği enerjiyle sırta yapışan çantalar yaz ya da kış olsun, her şekilde terletiyor. Bazı markalar artık bunu engellemeye yönelik modeller çıkardılar. Sırt kısmına gelen bölüm, kavisli telli bir mekanizma ile sırttan uzaklaştırılıyor, böylece aradan hava geçmesi sağlanarak terlemeye engel oluyor. 

YÜRÜYÜŞ İÇİN SIRT ÇANTASI ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ yazım çanta seçimi yaparken size yardımcı olabilir.

Tozluk

Tozluk özellikle çamurlu arazi, yağmurlu ve karlı havalarda oldukça işe yarıyor. Bilek üstü ve diz altına kadar uzanan birkaç modeli var. Su geçirmez kumaştan yapılıyor ve ayakkabının üst kısmına geçirilerek giyiliyor. Yine fermuarlı ya da cırt cırtlı modelleri oluyor. Ve ayakkabının altından geçen kemer/telli bölümü yukarı kaymasına engel oluyor.

Su geçirmediği için özellikle çayır ya da çalılık alanda, karda yürürken pantolonunuzun sıyrılıp ayakkabınızın bileğinden su/kar almasını engelliyor. 

Fular ya da buff / Şapka

Benim en sevdiğim aksesuarım ama yürüyüşte aksesuardan öte işe yarıyor. Teri alıyor, rüzgârı kesiyor, gerekirse saçı toplamaya yarıyor, güneşten ensenizi koruyor, üşürseniz de kafanıza takabiliyorsunuz. Ben fuları da buff’ı da bu anlamda çok yönlü kullananlardanım. 

Siperlikli bir şapka güneşli havalarda çok iş görüyor. 

Su kabı ya da termos

Yürürken su içmenin önemi tartışılmaz. Vücudun yürüyüş sırasında kaybettiği suyu geri koymazsanız olumsuz etkiler yaratabiliyor. Azar azar mutlaka ilaveler yapmak gerekiyor. SIFIR ATIK YAŞAM için pet şişeler yerine bence uygun fiyatlı bir su kabına yatırım yapmakta fayda var. Uzun bir yürüyüşte 1,5 – 2 litre kadar su içmek tavsiye ediliyor.  

Bazı yürüyüşçüler molalarda sıcak su ile çay/kahve yapmayı tercih ettiğinden sıcak su taşımak ya da normal suyunuzu koymak için bir termos da işinize yarayacaktır.

Baton

Uzun mesafe yürüyecekseniz aşırı iniş ve çıkış varsa batonlar çok işe yarıyor. Dizleri desteklemek, dere geçişlerinde yardım almak için oldukça faydalı. 

Karlı havalarda ucuna takacağınız parça, kar yürüyüşlerinden de işinizi kolaylaştırıyor.  

Atıştırmalık – Yiyecek

Çok uzun bir yürüyüş değilse yanınıza alacağınız atıştırmalıkları molalarda enerji için kullanabilirsiniz. Yürüyüş sırasında özellikle tuzlu şeyler yemek daha faydalı. Yürüyüş bitiminde de tatlı şeyler daha iyi oluyor. Ben genellikle yürüyüşlerde yanıma karışık kuruyemiş ve muz/elma gibi meyve almayı tercih ediyorum. 

Uzun bir yürüyüş olacaksa pratik olması açısından sandviç tarzı şeyler de çok işe yarıyor. 

İlk yardım seti

Gruplarda daha detaylı malzemeler rehberler tarafından mutlaka taşınıyor ama bir yürüyüş grubu ile yürümüyorsanız yanınıza çok temel birkaç ilk yardım malzemesi almanızı kesinlikle öneririm. Doğada her şeye hazırlıklı olmakta fayda var. 

Yürüyüş
İlk yardım malzemelerinden birkaçı

Küçük ilk yardım seti içinde şunlara yer verebilirsiniz: 

Steril gazlı bez, sargı bezi, kilitli iğne, farklı boyutlarda yara bandı, küçük bir çakı/makas, düdük, yara merhemi, ağrı kesici hap, soğutucu jel, antiseptik, bandaj, pamuk, tentürdiyot, sinek kovucu, ısırıklar için jel, acil durum battaniyesi.

Şunlar da yanınızda olursa iyi olur

Ben yürüyüşe gidiyorsan mevsimine göre yanıma şu malzemelerden mutlaka almaya çalışıyorum: 

Çok kullanımlı çakı, kafa lambası, güneş kremi, güneş gözlüğü, pusula/harita, çöp poşeti, yedek şarj aleti, kibrit/çakmak, ıslak mendil ve malzemeleri kuru tutacak su geçirmez çanta… Eğer çok soğuk bekliyorsanız eldiven ve şapkayı da unutmayın… 

Kamp yapmayı seviyorsanız KAMP İÇİN EN GEREKLİ MALZEMELER yazım işinize yarayabilir. Eğer kamp yapacak yer bakınıyorsanız TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL KAMP ALANLARI yazıma da göz atmanızı öneririm. 

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...