Yurtdışı planları yapmaya başladıktan sonra en heyecanlı anların ilki, pasaportunuzu elinize aldığınız an galiba… Bundan sonra gelsin rezervasyonlar, vizeler ve yolculuklar… Eğer gerekiyorsa vize işleri sanırım bu süreçlerin en sıkıntılı olanlarından. Ne kadar sıkıcı olsa da sonundaki güzel anları düşünerek bu süreci en sorunsuz şekilde tamamlamak gerekiyor.
Yanı başımızdaki Avrupa ülkeleri hem yakınlığı hem tüm güzelliğiyle ilk akla gelen yerlerin başında geliyor. Ancak 3-4 ülke haricinde burada vizeden kaçış yok maalesef. O zaman Avrupa ülkelerinin çoğunun anahtarı olan Schengen’i detaylıca öğrenip en kolayından ve hızlısından bu süreci nasıl tamamlarız ona bakalım…
Schengen nedir?
Schengen Bölgesi’ne dahil olan Avrupa ülkelerine girme hakkı veren vizeye “Schengen vizesi” deniyor. Schengen Bölgesi, Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkeler tarafından başlatılmış olsa da bugün artık bu birliğe, AB üyesi olmayan ülkeler de dahil olmuş durumda… Bu iş birliği sayesinde anlaşmaya dahil olan ülkeler, kendi aralarındaki sınırları kaldırarak pasaportsuz seyahat hakkına kavuştular.
1985 yılında sadece 5 AB üyesi (Fransa, Almanya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda) tarafından başlatılan bu iş birliğinin artık 26 üyesi var. Schengen ismi de bu anlaşmanın imzalandığı yerden geliyor.
Schengen Bölgesi’ne biraz daha detaylı bakacak olursak… Bazı ülkeler AB’ye üye olmamasına rağmen Schengen birliğindeler. Bu ülkelerin Schengen vizesi verme yetkisi yok ama mevcut Schengen vizesiyle buralara rahatlıkla girebiliyorsunuz. İsviçre, Norveç ya da İzlanda bunlara örnek… AB üyesi olduğu halde olduğu halde Schengen vizesi veremeyen Hırvatistan ve Bulgaristan da vize verememesine rağmen geçerli bir Schengen vizesiyle girebildiğiniz ülkelerden.
Tabii, karışık durumlar bununla da bitmiyor. Bazı ülkeler de AB üyesi olmalarına rağmen Schengen Bölgesi’ne dahil olmamış. İngiltere, İrlanda kendi istekleriyle bu bölgeye girmemişler. O yüzden buralara giderken ayrıca İngiltere ya da İrlanda vizesi almanız gerekiyor.
Haklısınız, biraz kafa karıştıran bir durum ama bu yazı dizisinde tüm sorularınıza cevap bulacağınızı düşünüyorum.
Ayrıca, SCHENGEN VİZESİ NASIL ALINIR ve VİZE DİLEKÇE ÖRNEKLERİ’ni bulacağınız yazılar da işinize yarayacaktır.
Schengen ülkeleri hangileri?
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Çekya (Çek Cumhuriyeti)
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Hollanda
- İzlanda
- İtalya
- İspanya
- İsveç
- İsviçre
- Letonya
- Litvanya
- Lihtenştayn (Liechtenstein)
- Lüksemburg
- Macaristan
- Malta
- Norveç
- Polonya
- Portekiz
- Slovakya
- Slovenya
- Yunanistan
Schengen vizesi veremediği halde geçerli Schengen vizenizle giriş yapabileceğiniz ülkeler:
- Bulgaristan
- Güney Kıbrıs
- Hırvatistan
- Monako
- Romanya
- San Marino
- Vatikan
SCHENGEN VİZE TÜRLERİ
Turist vizesi (C tipi)
Gezi veya iş amaçlı bir Schengen ülkesine gidiyorsanız almanız gereken vize türü C tipi yani klasik turist vizesi… Vizeniz seyahat gününüz kadar olabildiği gibi aylık veya yıllık da olabiliyor. Bu vize türüne göre uzun süreli bir vizeniz varsa ülkeye giriş yaptığınız günden itibaren kalış gününüz en fazla 90 gün olabiliyor. En fazla 5 yıla kadar verilebiliyor. Ama vizenizin uzunluğu ne olursa olsun 180 gün içerisinde 90 günü aşmamanız gerekiyor.
Bu tür vize, vize sahibinin amacına göre 3 şekilde verilebiliyor.
Tek giriş / Single entry
Bu vize türünde kişi Schengen ülkesine sadece bir tek kez girebiliyor. Ama Schengen ülkeleri arasında sınır olmadığından bir kerede aynı vizeyle birçok ülkeyi gezme şansınız var. Mesela tek girişli vizenizle Almanya’ya gidip oradan Fransa’ya veya İsviçre’ye geçiş yapabiliyorsunuz. Tek bir sınır kabul edildiğinden bir sıkıntı yaşanmıyor. Bir kez çıkış yaptıktan sonra vize süreniz olsa da tekrar giriş yapamıyorsunuz.
Çift giriş / Double Entry
Yukarıdakinden farklı olarak Schengen Bölgesi’ne iki kere giriş yapma hakkınız oluyor. Yine iki girişten sonra vize süreniz olsa dahi üçüncü kez girme hakkınız olmuyor.
Çoklu giriş / Multiple entry
Bu vize türünde vize sahibi Schengen ülkelerine istediği kadar giriş yapma hakkına sahip. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, bir Schengen ülkesine giriş yaptıktan sonra 180 gün içerisinde en fazla 90 gün kalma süresini geçirmemeniz gerekiyor. 180 günden sonra ikinci 180 günlük süre başlıyor ve yine bu süre içerisinde 90 günü geçirmemeniz gerekiyor.
Ulusal vizeler / Oturma izinli (D tipi)
Bu vize, çalışma, öğrencilik gibi daha uzun süreli kalışlar için geçerli. Bu vize ancak başvurduğunuz ülke için geçerli oluyor. Başka bir ülkeye turistik amaçlı giderseniz yine 90 günlük süre geçerli oluyor.
Sporcu, ressam, müzisyen gibi bir profesyonel oturma maksadı olmadan uzmanlığını paylaşmak için gidiyorsa bu vizeden alması gerekiyor.
Transit Vize (A tipi)
Bir Schengen ülkesine girmeden Schengen ülkesinin havalimanında dış hatlarda seyahat etme imkânı veriyor. Özellikle aktarmalı uçuşlarda bu vizeyi zorunlu isteyen ülkeler var.
Schengen vizesi ne kadar süreyle veriliyor?
Schengen vizenizin süresine vize bölümü karar veriyor. Bazen sadece seyahatinizi kapsayan süre olabilirken bazen de 1 ay, 3 ay, 6 ay gibi sürelerde vize alabiliyorsunuz. Bunlar bazen tek girişli bazen çift bazen de çoklu girişli olabiliyor. Genellikle ilk birkaç vize başvurusu günlük vizeler şekilde sonuçlanıyor.
Eğer birkaç kez vize alarak seyahatiniz gerçekleştirmiş ve vize şartlarını yerine getirmişseniz bundan sonraki başvurularınızda genellikle 6 aylık vize alabiliyorsunuz. Tabi bu altı ay içinde genellikle 90 gün kalış süreniz oluyor. Bu vize üzerinde “Duration of stay” kısmında belirtiliyor.
Eğer daha da şanslıysanız bir süre sonra yıllık vizeler alma şansınız oluyor. Bu tamamen vize memurunun yetkisi dahilinde olan bir konu… Siz bazen yıllık istediğinizi belirtip, uygun evraklar verseniz de yıllık vize alamayabiliyorsunuz.
Schengen vize ücreti nedir?
Ücret Schengen ülkeleri tarafından ortak belirleniyor. Eğer bireysel başvuru yaparak alıyorsanız sadece aşağıdaki tutarları ödemeniz yeterli. Eğer bir aracı firma (vize ofisi/seyahat acentesi) kullanıyorsanız onlara ilave olarak bir hizmet bedeli ödeniyor.
Vize başvurularınızı yaptığınız büyükelçilikler veya konsoloslukların yetkilendirdiği aracı kurumlarına ayrıca bir ücret ödenmiyor.
Vize ücretleri:
Normal vize ücreti 80 Euro
Havalimanı transit vize 80 Euro
Kısa süreli vize, 90 günden az 80 Euro
Uzun süreli vize, 90 günden çok 116 Euro
6-12 yaş arası çocuklar için 40 Euro
6 yaş altı çocuklar için ücretsiz…
Eğer tam zamanlı ya da haftada 20 saatlik bir okula devam edecekseniz bunu belgelemeniz koşuluyla öğrencilerden vize ücreti istenmiyor.
Vize başvurusu nereye yapılıyor?
Schengen vizesi için başvurular, bu ülkelerinin büyükelçilikleri veya konsolosluklarına yapılıyor. Ama son dönemde çoğu ülkeler direk başvuru almak yerine yetkilendirdikleri aracı kurumları kullanıyorlar. Bu aracı kurumlar başvuru sürecinin eksiksiz tamamlanması ve evrakların eksiksiz olarak toplanmasından sorumlular. Alınan başvurular tamamlandıktan sonra evraklar konsolosluk veya büyükelçiliğe iletiliyor, başvuru burada değerlendirildikten sonra siz yine pasaportunuzu bu aracı kurumlardan alıyorsunuz.
Idata, Vfsglobal, Orangevize, TLScontact bu aracı kurumlardan bazıları… Ülkelerin vize sayfalarına girdiğinizde sizi, bu firmaların sayfalarına yönlendiriyorlar.
SCHENGEN VİZESİYLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
Vizeye başvurmadan önce bilmeniz gereken bazı önemli birkaç konu var. Bunları aklınızın bir köşesinde tutarsanız vize başvuru işlemlerine daha garanti bir şekilde geçebilirsiniz.
- Öncelikle vizeye başvurduğunuz tarihte pasaportunuzun kalan geçerlilik süresi çok önemli. Geçerlilik süresi, istemiş olduğunuz vizenin bitiş tarihinden sonra 3 veya 6 aydan az olduğu takdirde vizeye başvurunuz kabul olmuyor. Aynı zamanda vize ve giriş-çıkış mühürleri için iki adet boş sayfanın da olması gerekiyor. Gideceğiniz ülkenin hangi süreyi istediği ilgili ülkenin vize sayfasında yer alıyor.
- Pasaportunuz bittiği halde halen geçerli bir vizeniz varsa eski pasaportunuz iptal olsa bile hem eski pasaportunuzu hem de yeni pasaportunuzu göstererek bir Schengen ülkesine girebiliyorsunuz. Yani tekrar vize başvurusu yapmanıza gerek yok.
- Hangi ülkeden başvuru yapacağınız da önemli bir başka konu… Bir süredir bazı Schengen ülkeleri, vizesi aldığınız ülkeyle ilk giriş yapacağınız ülkenin aynı olmasına çok dikkat ediyorlar. Özellikle Almanya, Avusturya, Fransa gibi ülkeler bu konuda çok titiz. Bu, şu demek oluyor ki, Fransa’dan Schengen vizesi almışsanız, ilk gideceğiniz ülkenin Fransa olması gerekiyor. Oradan sonra başka bir ülkeye geçiş yapmanızda hiçbir sorun yok. Çok girişli bir vizeniz var ve ilk girişi Fransa’ya yaptınız, bundan sonraki seyahatlerinizde herhangi bir Schengen ülkesine hiçbir sıkıntı yaşamadan girip çıkabiliyorsunuz.
- Aynı gezide birden fazla ülkeye gidecekseniz burada hangi ülkede daha çok kalacaksanız bu ülkeden vizeye başvurmanız daha iyi olur.
Şu konular da aklınızda olsun!
- Geçerli bir vizeniz olsa dahi ülkeye asıl giriş iznini, havalimanındaki pasaport kontrolündeki memur veriyor. Eğer size sorduğu soruların cevaplarını yeterli veya inandırıcı bulmazsa ya da farklı bir ülkenin vizesiyle (ilk girişinizi) bu ülkeye giriş yapmaya kalkışıyorsanız sizi kapıdan geri döndürme yetkisine sahip.
- Birlikte seyahat ettiğiniz birileri varsa ve önceden alınmış Schengen vizeleri bulunuyorsa başvurunuz sırasında bunun da kopyasını sunmak vize almanızı kolaylaştırabilir.
- İlk kez Schengen vizesine başvuruyorsanız konsolosluk gerekli görürse sizi mülakata çağırabiliyor. Bu durumda verdiğiniz cevapların sunduğunuz evraklarla örtüşmesine dikkat edin.
- Bir kez vizeden ret almışsanız bu tekrar başvuramayacağınız anlamına gelmiyor. Daha dikkatle hazırlanmış belgelerle bir süre geçtikten sonra tekrar başvuru yapabilirsiniz.
- Bir geçerli Schengen vizeniz varken tekrar bir Schengen vizesine başvurabilirsiniz. Bir vizeniz bitmek üzereyken dönüş yapmadan başka ülkeye geçecekseniz ya da seyahatler arasında yeterince zaman yoksa bu durumda başvuru yapmanızda bir sakınca yok. İkinci vizenizin geçerlilik süresi, ilk vizenin geçerlilik süresinin hemen bitiminde başlıyor.
- Eğer vizeniz reddedildiyse vize ücretini geri alamıyorsunuz. O yüzden bilet satın alırken, otel rezervasyonu da yaparken bunu göz önünde mutlaka bulundurun.
Başvuru süreciyle ilgili detayları da SCHENGEN VİZESİ NASIL ALINIR yazımda bulabilirsiniz.
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...