Doğal güzellikler konu olunca Türkiye birçok açıdan olduğu gibi kış sporları açısından da cennet yerlerden biri. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyi her yer bu sporları yapabileceğimiz mekanlara sahip. Hatta bazı şehirlerde sahilde denize girerken dağlarda kayma imkanı bulabiliyorsunuz. Bu yazımda Türkiye’nin en iyi kayak merkezleri arasından en iyilerini seçtim ve işinize yararayacak detayları anlatmaya çalıştım.
Kışın galiba en güzel hali karlar altındaki zamanları gibi geliyor bana. Bu bembeyaz manzara herkes kadar beni de çok etkiliyor.
Aslında Türkiye kış sporları açısından cennet… Bazı yerlerde 5-6 ay kar kalkmıyor ancak kayak – snowboard gibi kış sporları hala olması gerektiği kadar yaygın değil ülkemizde. Bunun sebebi de sanırım bu sporun tesisinden malzemesine kadar pahalı bir spor olması. O yüzden belli gelir seviyesinin ilgilendiği bir spor olmakla kalmaya devam ediyor şimdilik. Malzeme açısından fiyatlar düşmese de neyse ki daha düşük bütçeli kayak yapabileceğimiz tesisler bulabiliyoruz.
Bu listede en kolay erişilebileceğiniz 7 tanesine yer verdim. Daha bölgesel kalan küçük tesisleri ise en altta sıraladım.
Türkiye’nin en iyi 7 kayak merkezi
Uludağ Kayak Merkezi, Bursa
Türkiye’de kayak deyince ilk gelen yerlerden olan Uludağ Kayak Merkezi uzun yıllardır bu anlamda Türkiye’nin önde gelen tesislerinden olmaya devam ediyor.
Bursa’nın sembolü haline gelen Uludağ, 11 bin hektarlık Uludağ Milli Parıkı’nın içerisinde yer alıyor. İki tepe üzerine kurulu kayak merkezinde 1800 metreden 2200 metreye kadar çıkabiliyorsunuz. Uludağ ülkenin en eski kayak merkezlerinden biri olmasına rağmen oldukça modern ekipmanlara sahip.
Şehre sadece 36 kilometre uzaklıkta olması en büyük avantajlarından biri. Artık zirveye kadar ulaşan teleferik sayesinde ulaşım çok daha kolaylaşmış durumda.
Toplamda 35 kilometre uzunluğunda olan pistlerde 22 lift bulunuyor ve bunları tek bir skipass ile kullanma imkanına sahipsiniz.
Malzeme kiralama ve ders almak mümkün
Kayak, snowboard, kar motorsikleti gibi aktiviteleri yapabiliyorsunuz. Eğer ekipmanınız yoksa buralardan kiralama yapabilir yeni başlıyorsanız ders alabiliyorsunuz.
Dağda geniş bir konaklama imkanı var; lüks dağ otelleri, bungolovlar açısından oldukça zengin. Ancak günü birlik gezmeye gelenler için de yeme içme imkanı bulabilecekleri restoran ve kafeler de mevcut. Tabii Uludağ’ın bunca güzelliğinin önemli bir dezavantajı var, fiyatların oldukça yüksek olması.
Karayolu ile araçsız geliyorsanız önce Tophane semtine gelmeniz oradan da dolmuş ya da taksilerle Uludağ’a ulaşma imkanınız var.
Havayolu ile gelenler Bursa’daki Yenişehir Havalimanı’nı kullanabilir, deniz yolunu tercih edenlerse Mudanya üzerinden gelerek yine toplu taşıma imkanıyla dağa çıkma imkanı bulabilirler.
Uludağ’a çıkmak için teleferiği tercih ederseniz teleferiğe gelmek için otobüs terminalinden 94 numaralı otobüse binebilirsiniz. Eğer deniz otobüsü ile gelmişseniz BUDO iskelesinden F1 numaralı halk otobüsü, Mudanya’dansa F3 numaralı halk otobüsüne binebilirsiniz.
Bursa teleferik çalışma saatleri: 08.00 – 20.00
Bursa teleferik ücretleri: Tam gidiş dönüş: 75 TL (2022)
Öğrenci gidiş dönüş: 45 TL (Öğrenci belgesi göstermeniz zorunlu)
Güncel Teleferik ücretlerini buradan öğrenebilirsiniz.
Uludağ Skipass ücretleri 2022
Tek bir skipass ile dağdaki bütün pistleri kullanma hakkınız var. Bu paslarla günlük ya da çok günlük kullanma imkanına sahip oluyorsunuz. Online bilet alışlar daha avantajlı aklınızda olsun.
Günlük ücret Online / Kasadan 200 /250 TL, 3 günlük 500 / 650 TL, 6 günlük 750 / 900 TL (2022)
Son fiyat güncellemeleri için ULUDAĞ SKIPASS sayfasına bakabilirsiniz.
Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri
Son yıllarda artık adını çok duyduğumuz kayak merkezlerinden biri de KAYSERİ sınırları içerisinde yer alan Erciyes Kayak Merkezi oldu. Kendisine “dünyanın en merkezi konumdaki kayak merkezi” diyen Erciyes’in gerçekten en büyük artılarından biri bu. Havalimanına indikten sonra sadece 25 dakika içinde kayak yapmaya başlayabiliyorsunuz.
3916 metre yükseklikteki merkezde kayak pistleri 25 kilometrelik bir alana yayılıyor. Modern lift ve teleferiklerin kullanıldığı merkezde bu araçlar, saate 25.500 taşıma kapasitesine sahip.
34 pistin toplam uzunluğu yaklaşık 102 kilometre. Acemi ve profesyonellere yönelik hazırlanan pistlerin eğimleri de birbirinden farklı. Tekir, Hacılar, Hisarcık ve Develi kapılarından farklı yüksekliklere ulaşılıyor.
Erciyes’in bir artısı da suni karlama aracı sayesinde sezonu erken açabiliyorlar.
1450 kişilik konaklama kapasitesine sahip oteller oldukça lüks şartlar sunuyor konuklarına. Konaklamanın yanı sıra günübirlik gelenler için yemek içme seçenekleri de çok fazla.
Erciyes’te ekipman kiralamak için yararlanabileceğiniz birçok firma bulunuyor. Farklı kapılarda yer alan bu firmalardan monttan kayağa, eldivenden şapkaya birçok şeyi bulabiliyorsunuz.
Ulaşım imkanı çok fazla
Kayseri’ye ulaşım ise çok kolay. Kayseri’nin hem ticari bir merkez olması hem de Kapadokya’ya yakınlığı sayesinde İstanbul’dan gün içerisinde birçok uçuş bulabiliyorsunuz. Uçuşlar çok olunca daha uygun fiyatlar bulmanız da kolaylaşıyor.
Şehir içinden Erciyes’e ulaşacağınız yol otoyol kalitesinde. Kendi aracınız haricinde otobüslerle ulaşma imkanınız var. Haftasonları Kaleönü mevkiinden kalkan otobüslerle kayak merkezine ulaşmanız oldukça kolay oluyor.
09.00’da başlayan seferler günde 4 kere ve en son 12.00 bitiyor. Kayak merkezinden de 14.00’ten itibaren 5 sefer bulunuyor ve en sonu 17.30’da. Ayrıca Develi ilçe merkezine ve Seyyid Burhaneddin’e de minibüslerle ulaşabiliyorsunuz.
Kapılar arasında da gün boyunca ring seferler yapılıyor.
Erciyes’te biletler Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından satılıyor.
Erciyes skipass ücretleri 2022
Kayakçı için: 1 çıkış 13 yaş ve üzeri için 20 TL, 0-12 yaş için 15 TL, 30 çıkış 13 yaş ve üzeri 260 TL, 0-12 yaş için 210 TL. (2022)
Yaya içinse 1 çıkış için 13 yaş ve üzeri 15 TL, 6-12 yaş için 10 TL.
Yürüyen bantlar ise 5 çıkış 30 TL, 10 çıkış 50 TL.
Güncel fiyatları ERSİYES KAYAK MERKEZİ’nin sayfasından kontrol edebilirsiniz.
Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum
3176 metre yüksekliğiyle Palandöken Dağları’nda yer alan kayak merkezi Türkiye’nin sayılı pistlerinden biri. 5 ay boyunca kayak yapmaya elverişli coğrafyasıyla Anadolu’da kayak yapabileceğiniz uluslararası onaylı yerlerin başında geliyor.
1993 yılından kış turizm merkezi ilan edilen bölgede Erzurum Boğazı, Konaklı ve Gez Yaylası’ndan oluşan 3 pist bulunuyor. Ekim kasım ayında başlayan kar yağışı nedeniyle erken başlayan sezon nisan ayının sonlarına kadar devam ediyor.
Toz kar özelliği sayesinde kaliteli bir kayak zevki sağlayan merkez, 2011 yılında 25. Dünya Üniversiteler Kış Olimpiyatları’na da ev sahipliği yapmış. Dünyanın en uzun ve en dik pistleri sayesinde New York Times gazetesi tarafından dünyadaki 41 ayak pistleri arasında 18. sırada yer almış.
Pistte 10 telesiyej, 2 teleski ve 2 baby lift bulunuyor. 2’si olimpik 24 pist mevcut
Pistlerin toplam uzunluğu 28 kilometre ve en uzun pist kesintisiz 12 kilometre. Burası aynı zamana Türkiye’nin en uzun kayak pisti. Pistlerin zorluk derecesine göre 4 doğal pist, 8 başlangıç seviyesi ve 9 orta düzey, 3 de usta kayakçı pisti bulunuyor. 12 bin kişilik kapasitesi var.
Türkiye’deki diğer pistlerden farklı olarak gece aydınlatılmış pisti sayesinde 6 kilometrelik pistte gece kayağı yapma imkanı bulabiliyorsunuz. Aynı zamanda ICE Park olarak adlandırılan alanda buz tırmanışı yapabiliyorsunuz.
Kayak malzeme kiralaması, ders alma imkanları bu merkezde de mevcut.
Geniş konaklama imkanı
4 ve 5 yıldızlı otellerinde 2000 kişilik konaklama imkanı var.
Uluslararası onaylı pistler olduğundan milli takım seçmeleri de bu pistlerde yapılıyor. Ayrıca yamaç paraşütü festivali, kayaklı koşu, dağcılık, snowtube, paintball gibi farklı aktiviteler de yapılabiliyor.
Bu arada Erzurum’da iki adet daha kayak merkezi var: Konaklı ve Kandilli. Konaklı şehre 17 kilometre uzaklıkta ve 2200-3185 metreler arasında kayak yapılabiliyor.
Kandilli ise 36 kilometre uzaklıkta… Pistler 1713 ve 1767 metreler arasında değişiyor. Ayrıca şehirde atlama kuleleri, curling arena ve buz hokeyi salonları bulunuyor.
Ulaşım için yine çok fazla seçenek var. Erzurum’a havayolu, karayolu ve demiryolu ile ulaşmak mümkün.
Şehir merkezinden Palandöken ve Konaklı kayak merkezlerine belediyenin otobüsleriyle ulaşabiliyorsunuz. Merkezden İstasyon durağından Palandöken’e 07.15’te başlayan seferler 19.30’e kadar devam ediyor. Konaklı’dan ise seferler 07.30’da başlıyor.
Palandöken Skipass ücretleri 2022
Tek çıkış hafta içi ve hafta sonu 20 TL, tam gün alırsanız hafta içi 130 TL, hafta sonu ise 140 TL. Sezonluk biletler 1500 TL.
Yamaç paraşütü yapmak isterseniz 800 TL ödemeniz gerekiyor.
Palandöken güncel Skipass Ücretleri için bu bağlantıdan öğrenebilirsiniz.
Kartepe Kayak Merkezi, İzmit
Samanlı Dağları’nın zirvesindeki Kartepe kar sporlarını sevenler için bulunmaz bir nimet. Hem ulaşımı kolay hem de bulunduğu bölge öyle güzel ki, hem spor yapıp hem de bölgede çok farklı yerleri görmek imkanı bulabiliyorsunuz.
İzmit’e bağlı Kartepe, aslında daha önce Maşukiye’nin doğal güzellikleri ile ön plana çıkmaya başlamıştı. Kartepe’den kayak merkeziin açılışı ile artık kış aylarında da bölge popüler olmaya başladı. Özellikle İstanbul’a yakın olması ve makul fiyatları sayesinde kış sporları severlerin tarafından hemen benimsendi.
Kış aylarında bölgede kar seviyesi 1,5 – 3 metreleri buluyor. Tesisler ise 1250 metrede kurulmuş. 42 metrelik pist alanı ve tesisleri ile hem sporculara hem de sadece gezmeye gelenlere çok fazla olanak sunabiliyor.
Kartepe, Maşukiye’ye 16 kilometre uzaklıkta ve Marmara’nın üçüncü yüksek alanı.
Geyik Alanı Tepesi, Kartepe ve Karlıktepe olmak üzere üç bölgeden oluşuyor.
14 doğal pist
Farklı zorluklarda merkezde, toplam uzunluğu 42 kilometre olan 14 doğal pist, 3 adet telesiyej, 2 adet teleski bulunuyor. Baby lift ise özellikle çocuklara hizmet veriyor. Kayak dışında Kartepe’de snowboard, big foot, kar motosikleti, doğa yürüyüşü, dağcılık, paintball, basketbol, trekking aktiviteleri de yapılabilirsiniz.
Kartepe’de konaklama imkanı da var. 360 kapasiteli 1 adet konaklama tesisi bulunuyor. O yüzden kalmayı düşünüyorsanız sezon içerisinde önceden rezervasyon yapmayı ihmal etmeyin.
Kartepe İstanbul’a bir saat kadar uzaklıkta, zirveye 20 dakikada çıkabiliyorsunuz.
Araçla geliyorsanız TEM Oto yolundan İzmit istikametine giderken, İzmit Doğu gişelerinden çıkmanız gerekiyor. Kartepe tabelalarını takip ederek önce Maşukiye’ye sonra da Kartepe’ye ulaşabilirsiniz.
İstanbul’dan Kartepe’ye sezon içerisinde her gün kalkan servisler bulunuyor.
Kartepe skipass ücretleri 2022
1 günlük – limitsiz çıkış 200 TL (Kartla için ayrıca 50 TL depozite alınıyor)
Yayalar için teleferik kullanımı 100 TL
Kartepe araçla giriş ücreti ise 50 TL
Kartalya Kayak Merkezi, Bolu
Bolu’nun harikaları içerisinde yer alan Kartalkaya Kayak merkezi, Köroğlu Dağları üzerinde yer alıyor. Önemli kış merkezlerimizden Kartalkaya uzun yıllardır hizmet verenlerden biri.
Çam ormanları arasında 2000 metre yükseklikte yer alan kayak merkezi aralık – nisan ayları arasında hizmet veriyor. Bu mevsimde kar kalınlığı 2 metre civarında oluyor.
2 ana bölgede farklı zorluk ve eğim derecelerinde birçok pist bulunuyor. Pistlerin toplam uzunlukları ise 40 kilometreyi aşıyor.
Kartal Otel pistlerinde 2 başlangıç, 6 kolay, 8 orta ve 7 zor pist olmak üzere 20 kilometrelik 23 pist bulunuyor. Bunlara hizmet verenn 2 adet baby lift, 2 adet sandalyeli telesiyej ve 5 adet T-bar teleskiden oluşan liftlerin kapasitesi saatte 6,000 kişi…
Dorukkaya pistlerinde ise farklı zorluklarda 11 pist bulunuyor. Bu pistlereyse 14 adet lift hizmet veriyor. Bunların 5 tanesi telesiyej , 7 tanesi teleski (t-bar) ve 2 tanesi baby lift…
Kayak merkezinde ekipman kiralayabilir ve deneyimli hocalardan ders alabilirsiniz.
Bölgede 5 adet tesiste 1600 yatak kapasitesi var.
Kayak merkezinde Avrupa standartlarındaki Türkiye’nin en büyük snowboardpark’ı da burada yer alıyor. Park içerisinde değişik zorluk derecelerine göre 3 ana Rampa, 1 Corner, 3 Handrail ve 3 Box bulunuyor.
Bolu merkeze 38 kilometre uzaklıkta olan merkeze özel araçla ya da bölgeye tur düzenleyen acentalar aracılığıyla gelebilirsiniz.
Kartalkaya skipass ücretleri 2022
1,5 günlük online 260 TL, gişede 295 TL
3 günlük online 400 TL, gişede 525 TL
Sezonluk biletse 1599 TL.
Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars
Sarıkamış Türkiye’deki benzerlerinden en belirgin özelliği kristal karı. Dünyada sadece Alpler’de ve Sarıkamış’ta olduğu söylenen bu toz kristal kar sayesinde kaymak çok daha keyifli oluyor.
Sarıçam ormanlarıyla çevrili olması ise ona ayrı bir güzellik veriyor. Genellikle açık alanda kaymak yerine yeşil-beyaz bir cennet parçasının içerisinde kayıyorsunuz. Tabii, çamlar bir anlamda da çığ tehlikesini azaltıyor ve buzlanma riskini de en aza indirdiği söyleniyor.
Bir başka avantajı ise diğer popüler merkezlere göre sakin olması. Dolu pistler, telesiyejler yerine sakin bir ortamda olmak burada kaymanın başka güzel yanı açıkçası. Kayak sonrası eğlence isteyenler belki hayal kırıklığına uğrayabilir ama sakin bir tatil geçirmek isteyenler için en iyi adres burası.
Türkiye’nin en uzun kayak pistlerinden biri de burada. Toplam pist uzunluğu ise 25 kilometre. Ayrıca bölgede half-pife snowboard pisti de bulunuyor.
Konaklama imkânı var ama diğerlerine göre daha sınırlı. Aracınız varsa çok uzak olmayan Kars’ın zengin konaklama imkanından yararlanarak günübirlik gidip gelebilirsiniz. Kars’a 55 km havalimanından 45 dakika sürüyor.
Ulaşımı Kars üzerinden karayolu, havayolu ve demiryolu üzerinden yapabilirsiniz. Kars’a Sarıkamış’a giden dolmuşlar var. Sarıkamış’ta kayak merkezi çok yakın olduğundan ulaşım konusunda bir sorun yaşanmıyor.
Sarıkamış skipass ücretleri 2022
1 çıkış ücreti 15 TL, 10 çıkış ücreti 110 TL, 100 çıkış ücreti 580 TL.
Gece kayak ücreti 17.00- 20.00 arası sınırsız 60 TL.
Ilgaz Kayak Merkezi, Kastamonu
Ilgaz Milli Parkı içerisinde yer alan kayak merkezi Kastamonu ile Çankırı illeri arasında yer alıyor. Adını aldığı Ilgaz Dağı üzerindeki merkez 2850 metre yükseklikte yer alıyor.
Birçok merkezimizdeki gibi mevsim burada da aralık ayında başlıyor ve genellikle nisan ayına kadar devam edebiliyor. Kar kalınlığı 50 santim ile 2,5 metre arasında değişebiliyor. Hem şehir sakinleri hem de yakın bölgeden gelenlerle kış aylarında birçok ziyaretçiyi ağırlıyor. Ancak diğerleri gibi çok kalabalık olmuyor.
Tesislerde dört pist var. Uzunlukları ise 950, 1200, 660 ve 1300 metre… Bu pistlere hizmet veren 1 çift oturaklı telesiyej bulunuyor. Bir adet de tele ski bulunuyor. Üst istasyon 1995 metreden alt istasyon ise 1850 metrede.
Kayak merkezinde özel ve Köy Hizmetleri tarafından işletilen konaklama olmak imkânı var. Bu tesislerde toplamda 666 kişi konaklayabiliyor.
Ilgaz Kayak Merkezi’ne gitmek için özel araçla gelenler Ankara – Kastamonu karayolu üzerinden ulaşabiliyor. Eğer özel araçla gelmiyorsanız Kastamonu’ya ulaştıktan sonra karşılıklı çalışan minibüslerle kayak merkezine gidebilirsiniz. Tesislerin anayola uzaklığı 1,5 kilometre kadar ancak bu arada servis yapan araçlar bulunuyor.
Uzaklığı Kastamonu merkeze 40 kilometre, İstanbul’a 475 kilometre, Ankara’ya ise 200 kilometre uzaklıkta.
Tesislerde kayak dersi alma ve malzeme kiralama imkânı var.
Telesiyej ücretleri ise tek çıkış 20 TL, 3 kez çıkış 50 TL. Dilerseniz günlük limitsiz skipass da alabiliyorsunuz.
Otomobil ile giriş ücreti 18 TL.
Daha fazla bilgi için ILGAZ KAYAK MERKEZİ saysafısına bakabilirsiniz.
Türkiye’deki diğer kayak merkezleri
- Davraz, Isparta
- Saklıkent Kayak Merkezi , Antalya
- Denizli Kayak Merkezi
- Ergan Kayak Merkezi, Erzincan
- Yıldız Dağı Kayak Merkezi, Sivas
- Yalnızçam Kayak Merkezi, Ardahan
- Salda Kayak Merkezi / Burdur
- Zigana Kayak Merkezi , Gümüşhane
- Ladik Akdağ Kayak Merkezi, Samsun
- Atabarı Kayak Merkezi, Artvin
- Elmadağ Kayak Merkezi, Ankara
- Hazarbaba Kayak Merkezi, Elazığ
- Esentepe Kayak Merkezi, Bolu
- Bozdağ Kayak Merkezi, İzmir
TÜRKİYE’DE KIŞIN GEZİLECEK YERLER ile ilgili öneriler arıyorsanız bu yazım işinize yarayabilir.
Aktivite seviyorsanız bisiklet rotaları önerilerime göz atabilirsiniz: KONYA’NIN BİSİKLET ROTALARI
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...