Pembeden maviye değişen tonlarıyla ortancalar bana göre her bahçenin olmazsa olmazı. Koca koca çiçekleriyle yaz boyu bahçeleri şenlendirirken kurutursanız kışın odalarınızda yaz esintisini devam ettirir. Bu yazımda size güzeller güzeli ortancalar nasıl çoğaltılır, en kolay yöntem nedir ondan bahsedeceğim. 

Ortanca çiçeği hakkında

Çoğaltma kısmına geçmeden öncesinde çok kısaca biraz ortancalardan bahsetmek istiyorum. Ne olduğunu ne istediğini bilirsek ortancamıza gelişmesi için en güzel ortamı sağlamış oluruz.

Ortancalar nasıl çoğaltılır?
Pembe ortanca

Genel adı Hydrangea ya da hortensia; botanikteki ismi de Hydrangea spp olarak geçiyor.  Ana vatanı ise Asya ve Kuzey Amerika. 80 kadar farklı türü var. Kendisi funda yani ağaçsı bir bitki. Güneş ve yarı gölge seven ortanca çok toprak ayırmıyor. Ama nemli ve drenajı iyiyse oldukça keyifli büyüyor. Yaz başında açmaya başlayan çiçekleri sonbahar sonuna kadar çiçek vermeye devam ediyor. 

Şunu belirtmeliyim ki, ortancalar saksıda da rahatça yetiştirebileceğiniz bir çiçek. Ancak oldukça boy attıklarından toprakta gelişimi daha iyi oluyor. Bazı cinslerinin boyları 1,5 metreyi bulabiliyor.

Ortancanın rengi değişir mi?

Ortanca ile ilgili bir efsane rengini değiştirmeyle ilgili… Özellikle topraktaki asit oranın çoğalması ortancanın rengini değiştirebiliyor. Bunun için toprağına hayvan gübresi koyarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Ortanca ne zaman çoğaltılır?

Ortancaları çoğaltmak için en iyi dönem yaz sonudur. Size burada anlatacağım yöntem hem çok tecrübe istemeyen hem de oldukça kolay bir yöntem. Bu pratik çoğaltma yöntemini kullanarak eski bitkilerden nasıl yeni bitkiler üretebiliriz onu göreceğiz.

Bitkileri çoğaltarak kendimiz için yeni çiçekler üretmek ilk amacımız olabilir ancak budama vesilesiyle çiçeğinizin kendini yenilenmesine de fayda sağladığınızı da unutmayalım. 

Ortanca çoğaltmak için nelere ihtiyaç var?

  • Budama makası ya da keskin bir bıçak
  • Küçük boy bir saksı (altında deliği olan)
  • Kumlu toprak

Ortanca nasıl çoğaltılır?

Ortancaları çoğaltmak için kullanacağımız yöntem çelikleme yöntemi. Suda çoğaltma ortanca için pek iyi sonuç vermiyor. Özellikle alt bölümler odunsu olduğu için bunları suda çoğaltmak çok mümkün değil. 

Adım 1

İlk olarak ortancamızdan bir çelik alacağız. Bunun için çok yaşlı yani odunumsu olan yerlerden değil yarı olgunlaşmış bölümlerini tercih etmeliyiz. Yarı olgun bölümden almanın avantajı şu, bu bölümler hala büyümeyi devam ettirdiklerinden köklenme işlemini kolayca yapıyorlar. Bu yöntemi aşağı yukarı yer tür ortanca için kullanabilirsiniz.  

Ortancalar nasıl çoğaltılır?

10-15 cm uzunluğunda, üst yaprakların altından, en az iki karşılıklı yaprak bulunan sağlıklı, çiçeksiz sürgünleri seçiyoruz. 

Adım 2

Budama makası ya da bıçağınızı kullanarak çeliğinizi alın. Bunun için boğumun hemen altından kesin ve ardından alt boğumlardaki yaprakları gövdeye mümkün olduğu kadar yakın bir yerden budayın. 

Ortancalar nasıl çoğaltılır?

Adım 3

Her ortanca yaprağını bir bıçakla ikiye bölün. Bu, ortanca çeliğinin su kaybını ve köklenme sürecinde katlandığı stresi azaltmasına yardımcı olacak. 

Ortancalar nasıl çoğaltılır?
Ortancalar nasıl çoğaltılır?

Adım 4

Çelikleri tek tek kumlu toprakla dolu küçük saksılara dikin ve etrafındaki toprağı parmaklarınızla bastırarak iyice yerleştirin. Bir saksıya birkaç tane çelik dikebilirsiniz. Sonrasında hemen suyla ıslatın. Bir iki gün çok güneş almayan bir yerde durursa kendine gelmesi açısından daha iyi olacaktır. Sonra ışıklı bir ortama alabilirsiniz.

Ortancalar nasıl çoğaltılır?
Ortancalar nasıl çoğaltılır?

Çelikler dikimden ne kadar sonra gelişir?

Köklerin gelişmesi yaklaşık altı hafta kadar sürüyor. Siz bu süre içerisinde nemi korumak için çeliklerinizi sulamaya devam edin. 

Ben genelde bunun için saksıların üzerine şeffaf bir naylon torba geçirip alttan bağlayarak ya da bir lastikle sabitleyerek nem düzeyini sabitlemeye çalışıyorum. Bunu aslında her daldırdığım çiçeğe uyguluyorum. Bu hem nem düzeyini aynı tutarken hem ısıyı da sabitlemeye yarıyor.

Ortancalar ne zaman bahçeye dikilir?

Diktiğiniz ortancaları soğuktan koruyarak kışı geçirmesini sağlarsanız, gelişmesini hızlıca tamamlayacaktır. Sonrasında ilkbaharda havalar ısınmaya başladığında artık bahçeye ya da daha büyük bir saksıya dikme zamanı gelmiş demektir. 

Kışın da renkli bir bahçeniz olsun istiyorsanız bu yazı tam size göre: KIŞIN AÇAN ÇİÇEKLER, HER MEVSİM RENKLİ BAHÇELER

EV ÇİÇEKLERİNİ ÇOĞALTMA YÖNTEMLERİ içinse bu yazıya göz atabilirsiniz. 

Seyahat etmeyi seviyorsanız güncel gezilerimi kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...