Seyahati seviyorsunuz ve artık yurtdışına açılma vakti geldi diyorsanız galiba ilk yapmanız gereken şey bir pasaport edinmek. Artık çok kolaylaşan işlemleri kısa bir süre içerisinde tamamlayıp pasaportunuzu elinize aldıktan sonra plan yapma zamanı gelmiş demektir. İşte bu yazı pasaport nasıl alınır diye merak edenler için…

Bordo pasaportla 102 ülkeye vizesi giriş yapabileceğimizi ve kampanyalı uçuşları da düşünürsek artık hayallerimi hayata geçirmek de o kadar zor değil. 

Pasaport işlemleri kolay ama hala kafa karıştıran bazı noktalar var.  Bu yazıda işinizi kolaylaştıracak bilgileri toparlamaya çalıştım. İlgili yazıları takip ederek pasaport nasıl çıkartılır ve pasaport türleri konularında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Eğer bordo pasaport için vizesiz ülkeleri merak ediyorsanız bu yazı da işinize yarayacaktır. Yeşil pasaporta vize istemeyen ülkelerin listesini de bu yazıda bulabilirsiniz.

Çipli pasaport mu yoksa elektronik pasaport mu?

2015 yılında tamamen değişen pasaportlarla artık çipli pasaporta geçildi. Bunlar aynı zamanda elektronik pasaport ya da e-pasaport olarak da adlandırılıyor. Anlayacağınız bunların hepsi aynı şey. 

Yeni çipli pasaportları sayesinde renkler, Avrupa standartlarına getirildi. Aynı zamanda çipli pasaportlar sayesinde güvenlik önlemleri artırılarak sahteciliğin önüne geçilmesi sağlandı. 

Çipli pasaportlar, kişisel kimlik ve pasaport bilgilerinin yanı sıra içinde fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin saklanabildiği yongalı (çipli) pasaportlar haline dönüştü.

Yeni nesil pasaportların bir farkı eskilerinde yer alan refakatçi hanesi yenilerinde yok. Artık küçük bir bebek dahi olsa herkes pasaport çıkartmak durumunda. 

Eskiden süresi dolan pasaportların süresini uzattırarak kullanmaya devam ederdik. Şimdi süresi geçen defterin yenisini çıkartmamız gerekiyor. 

PASAPORT TÜRLERİ NELERDİR?

Gri Pasaport (Hizmet Damgalı Pasaport)

Kamu kurumlarının görevleri nedeniyle yurtdışı hizmetine gönderdiği kişiler, gri pasaport almaya hak kazanıyor. 

Gri pasaport sahiplerinin eşleri ve çocuklarının da (25 yaşına kadar) hizmet damgalı pasaport alma hakları var.  

Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)

Devletin en üst kademesinde görev yapanların aldığı bu pasaport, aynı zamanda diplomatik pasaport olarak da biliniyor. TBMM üyeleri, Bakanlar, Büyükşehir Belediye Başkanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Cumhuriyet Başsavcısı, Genel Kurmay başkanı, Diplomatlar gibi tüm bürokratlar, görevde bulundukları süre boyunca siyah pasaport almaya hak kazanıyor. 

Siyah pasaport sahiplerinin eşleri ve çocuklarının da (25 yaşına kadar) diplomatik pasaport alma hakları var. 

Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)

Yeşil pasaport daha çok yüksek dereceli (1., 2. ve 3. derece) devlet memurları ve bürokratlar tarafından kullanılıyor.

Yeşil pasaport sahiplerinin eşleri ve çocuklarının da (25 yaşına kadar) yeşil pasaport alma hakları var. 

Bordo Pasaport (Umuma Mahsus Pasaport)

Bordo pasaport ya da diğer adıyla umuma mahsus (umumi) pasaport Türk vatandaşlarına verilen genel pasaport türüdür. Yani herhangi resmi bir görevi olmayan vatandaşların kullandığı pasaport çeşidi… 

Öğrenci Pasaportu (Harçsız Umuma Mahsus Pasaport)

Bu ayrı bir tür olmasa da farklı bir kategori olarak işlemek de fayda var. Genel olarak bir öğrenim kurumunda okuyan öğrencilerin almayı hak ettikleri pasaport türü. Bu pasaportların en önemli özelliği pasaport harcı ödemek zorunda olmamaları… 

PASAPORT NASIL ALINIR? 

Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaport başvuruları 2018 yılına kadar Emniyet Müdürlüklerine yapılıyorken 02.04.2018 tarihi itibariyle İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri tarafından alınmaya başlandı. Umumi pasaportlar ise İlçe Nüfus Müdürlüklerinden alınabiliyor. 

Farklı pasaport türleri için başvurular sırasında aynı adımları takip etmek gerekiyor ancak toplanacak evraklar da farklılıklar olabiliyor. 

Buradan sonraki notlar özellikle bordo pasaport için gereken adımlar…

Pasaport çıkartmak için ilk adım gerekli evrakların hazırlanması… Pasaportun geçerlilik süresine karar verdikten sonra gerekli harç ve defter ücreti yatırılıyor ardından da randevu tarihi belirleniyor, en son adımda ise tüm evraklarla nüfus müdürlüğüne giderek başvuruyu tamamlamak gerekiyor. 

Umuma mahsus bordo pasaport için gerekli evraklar

  1. T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı (15 yaşından büyüklerde fotoğraf olması gerekiyor)
  2. 2 adet biometrik fotoğraf  (Fotoğraf çektirirken şunlara dikkat etmekte fayda var: Arka fon beyaz renk olmalı… Güneş gözlüğü, büyük küpe gibi aksesuarlar olmamalı… Fotoğraf, kalın ya da ince çizgili çerçeve içine alınmamalı. Biometrik fotoğraflarda yüz 32 ile 36 mm arasında olmalı… Aynı zamanda 5 x 6 cm ebatlarından küçük ya da büyük olmamalı… Tüm fotoğrafçılar bu detayları bildiğinden “pasaport fotoğrafı” olduğunu belirtmeniz yeterli oluyor.)
  • Eski pasaportlar (Halen geçerli ya da geçerliliğini yitirmiş)
  • Pasaport harcı ve pasaport bedelinin ödendiğine dair dekontlar/makbuz
  • Pasaport sahibi reşit olmayan ya da engelli bir kişi için alınıyorsa muvafakatname

Pasaport harçları ve defter bedeli – 2024

Pasaport için gerekli harç ve defter bedeli ödemeleri, Maliye Bakanlığına bağlı il ve ilçelerin defterdarlık, mal müdürlükleri ve sözleşmeli bankalara yapılabiliyor. Ayrıca İnteraktif Vergi Dairesi’nin Harç ve Değerli Kağıt Ödeme bölümünden internet üzerinden ödemenizi yapabilirsiniz. 

Harç ve defter bedelleri:

SüreHarç BedeliDefter BedeliToplam
6 Ay1.639.30 TL790,00 TL2.429,30TL
1 Yıl2.396,60  TL790,00 TL3.186,60 TL
2 Yıl3.912,60 TL790,00 TL4.702,60 TL
3 Yıl5.558,30 TL790,00 TL6.348,30 TL
4-10 Yıl7.833,00 TL790,00 TL8.623,00 TL
Pasaport ücretleri

Bu konuda önemli konulardan biri ödeme dekontlarında/makbuzlarında isim, soy isim ve T.C. kimlik numaralarınızın doğru bir şekilde yazılması gerekiyor. O yüzden yanınızda mutlaka nüfus cüzdanınızı bulundurun. Dekontlar/makbuzlar üzerinde de “Tahsil edilmiştir” kaşesinin olması lazım… Bazı durumlarda iki bedel için tek bir dekont/makbuz verilebiliyor. Bu şekilde olmasında bir sakınca yok ama tek bir belge aldıysanız üzerinde “harç bedeli” ve “defter bedeli” için olduğuna dair bir ibarenin olduğundan emin olun… 

Sözleşmeli bankalar:

• AKBANK T.A.Ş.• FİNANSBANK A.Ş.• TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş.
• AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.• HSBC BANK A.Ş.• TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş.
• ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.• ICBC TURKEY BANK A.Ş.• TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş.
• ALTERNATİFBANK A.Ş.• ING BANK A.Ş.• TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş.
• ANADOLUBANK A.Ş.• KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.• TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.
• ARAP TÜRK BANKASI A.Ş.• ODEA BANK A.Ş.• TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O.
• CITIBANK A.Ş.• ŞEKERBANK T.A.Ş.• VAKIF KATILIM BANKASI A.Ş.
• DENİZBANK A.Ş.• T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş.• YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş.
• BURGAN BANK A.Ş.• TURKISHBANK A.Ş.• ZİRAAT KATILIM BANKASI A.Ş.
• FİBABANKA A.Ş.• TURKLAND BANK A.Ş.• PTT ŞUBELERİ
Harçları yatırabileceğiniz bankalar

Hangi süreyi tercih etmeli?

Bu gerçekten önemli bir konu ama bu konuda karar verirken bilinmesi gereken en önemli şey var: Herhangi bir vize için başvurduğunuzda ülkeler, pasaportunuzdaki geçerlilik süresinin en az 3 ay ya da genellikle 6 ay olmasını istiyorlar. Bu her ülkeye göre değişiyor. Yani bir yıllık bir pasaport aldığınızda aradan 7 ay geçmişse pasaportunuzun 5 aylık süresi kalmış demektir. Yeni bir vize başvurusu yapacaksanız ve bu ülke sizden 6 aylık geçerlilik süresi istiyorsa bu pasaportu artık kullanamıyorsunuz anlamına geliyor. Tabi ki vize istemeyen bir ülkeye gidiyorsanız böyle bir sorun yok… 

Eğer yılda bir kere bile yurtdışına çıkmayı düşünüyorsanız 10 yıllık pasaport her şekilde daha ekonomik bir tercih oluyor. Çünkü harç ile beraber her seferinde defter bedeli de ödeyeceğinizden, bu rakamlar 10 yıl içinde inanılmaz bir rakama ulaşıyor. 

Ülkelerin istediği Minimum Geçerlilik Sürelerini buradan öğrenebilirsiniz. 

Pasaport randevusu nasıl alınır?

Evrakları hazırladıysanız randevu için başvuru zamanı da gelmiş demektir. Randevu için İl Nüfus ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine başvuru adımına geçebilirsiniz. 

Randevu için öncelikle Pasaport Randevu Portalı kullanılıyor. İnternet dışında telefonla da randevu almak mümkün. Telefonla pasaport randevusu almak için telefonla ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezini aramanız gerekiyor. Alo 199 çalışma saatleri 09.00-17.00 saatleri arası. 

Randevu Portalında aynı zamanda sürücü belgesi ve kimlik belgesi başvuruları da yapılabiliyor. Pasaport Randevu Al’ı seçtikten sonra adım adım ilerleyerek randevu alma etabını tamamlayabilirsiniz. 

Randevu tarihini belirlerken eğer başvurunuzu hızlandırmak istiyorsanız size yakın olan bir ilçe yerine o an en müsait olan İlçe Nüfus Müdürlüğünü seçmek de size zaman kazandıracaktır.

Randevuda neler yapılıyor?

Bundan sonraki adım, randevu aldığınız saatte İlçe/İl Nüfus Müdürlüğünde evraklarınızla hazır olmanız… Başvuruların şahsen yapılması gerekiyor. Birine eşlik etmenizde sakınca yok ama çocuk ya da yaşlı her başvuru sahibinin mutlaka orada olması lazım. 

Evrakları teslim sırasında eğer daha önce parmak izi vermediyseniz bir kereye mahsus olarak parmak iziniz alınıyor. Bu işlemler yaklaşık 5-10 dakika sürüyor. 

Pasaport Teslimatı

İşlemleri tamamlanan pasaportlar, sonrasında kurye veya kargo ile başvuru sırasında belirttiğiniz adrese gönderiliyor. 

Pasaportun basılıp elinize ulaşması yaklaşık 10 günde tamamlanıyor.  Eğer yoğun bir döneme denk geldiyseniz bu sürenin biraz daha uzayabileceği aklınızda olsun.

İletilen pasaportların teslimi başvuru sahibine yapılıyor. Ancak başvuru sırasında başka bir isim belirtirseniz o kişi de teslim alabiliyor. 

Pasaport için kurye/kargo ilk gelişinde sizi evde bulamazsa 2. kez tekrar deniyorlar ancak bunda da evde yoksanız pasaportunuz, en yakın PTT şubesine gönderiliyor. 7 gün içerisinde buradan da almazsanız başvuru yaptığınız İl/İlçe Nüfus Müdürlüklerine gönderiliyor.  

Harçsız pasaport nasıl alırım diye merak ediyorsanız HARÇSIZ PASPORT NASIL ALINIR? yazıma da göz atmalısınız.

Başvurunuzun ne durumda olduğunu takip etmek isterseniz bunu başvuru yaptığınız Pasaport Randevu Portalıüzerinden yapabilirsiniz. 

Yorumlar kapandı...