Gönüllerin şehri ama en çok da Mevlana’nın şehri olarak bildiğiniz Konya Anadolu’nun en eski başkentlerinden biri. Konya’nın bu tarihi geçmişini Konya sokaklarında attığınız her adımda hissedebiliyorsunuz açıkçası. Ancak Konya tarihi mirasını modern bir şehrin gerekleriyle birleştirmeyi başarmış şehirlerden. Konya diğer şehirleri kıskandıran bir çalışmayla kenti bisiklet severlerin kalesi yapmış. Bu yazıda Konya’nın bisiklet rotaları ile ilgili detaylı notlar bulacaksınız. 

Anadolu’nun orta yerinde ovasıyla, yeşiliyle, hoş görüsüyle tanıdığımız Konya binlerce yıllık kadim şehirlerden. 7000 yıl öncesine uzanan tarihin izlerini Çatalhöyük’ten Karatay Medresesi’ne, Mevlana Müzesi’nden Sille’ye kadar birçok noktada sürebilirsiniz. 

Konya’yı detaylıca tanımak isterseniz KONYA GEZİLECEK YERLER yazıma da göz atabilirsiniz.

Konya'nın bisiklet rotaları
Konya – Sema Gösterisi, Mevlana Kültür Merkezi

Konya’nın en büyük avantajı

Düz bir yerleşime sahip olması ise Konya’nın en büyük avantajı. Şehirde bisiklet kullanımı çok fazla, belediye de bu konuda önemli çalışmalar yapmış. 

Çevre kirliliğine ve trafiğe yardımcı olması açısından birçok modern şehir artık bisiklet kullanımı özendirecek projeler geliştiriyor. Bu da hem şehir halkı için ve ziyaretçiler için birçok kolaylıklar sağlıyor. Konya’da bisiklet yolları, bisiklet tramvayı ve ortak kullanıma açık çok sayıda bisikletleriyle bu çalışmalara öncülük ediyor. 

Bu yazıda Konya Belediyesi tarafından oluşturulmuş Konya’nın bisiklet rotaları broşüründen yararlandım. Rotalarla ilgili detaylı bilgileri Akılı Şehir Konya sayfasından da inceleyebilirsiniz. 

KONYA’YI GEZMEK İÇİN EN GÜZEL BİSİKLET ROTALARI 

Konya’da şu an 550 kilometre bisiklet yolu bulunuyor. Konya genelinde 80 noktada bisiklet kiralama noktası ve şehir içerisinde kullanıma açık 1000’den fazla bisiklet var. Bu istasyonlardan kredi kartı ve el kart ile kiralama yapmak mümkün. Bu tür sistemlerde olduğu gibi burada bir noktadan aldığınız bisikleti diğer noktada teslim edebiliyorsunuz. 

En detaylı bilgiler Mobil Konya uygulamasında var. 

Kültür rotası – 1 

Rota Alaaddin Tepesi ile Mevlâna Kültür Merkezi arasında oluşturulmuş.

Rota Sadreddin-i Konevi Camii’nden başlayarak İnce Minare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi, Karatay Medresesi, Şems-i Tebrizi Türbesi, Şerafettin Camii, Mevlâna Müzesi, Mevlana Kültür Merkezi, Piri Mehmet Paşa Cami, Koyunoğlu Müzesi, Ata Cami, Hasbey Dar’ül Huffazı, Sırçalı Medrese, Aziz Pavlus Kilisesi’nde geçerek devam ediyor. 

  • Rota bir gün içerisinde tamamlanabiliyor. 
  • Bu rotayı her türlü bisiklet ile yapmak mümkün. 

Kültür rotası – 2

Bu rota kentin inanç ve kültür noktalarını gezmek için oluşturulmuş. Konya Arkeoloji Müzesi’nden başlayan rota şu noktalardan geçiyor: 

Tarihi Bedesten Çarşısı, Şerafettin Camii, Alaaddin Tepesi, İmce Minare Medresesi, Alaaddin Camii, II. Kılıç Aslan Köşkü, Atatürk Müzesi, İnce Minare Taş Eserler Müzesi…

  • Rota bir gün içerisinde tamamlanabiliyor. 
  • Her türlü bisiklet ile yapmak mümkün. 

Konya lale tarlaları rotası

Bu rota özellikle bahar aylarının en favori rotası olmaya aday… Konya’nın Karatay ilçesi İsmil mahallesi yakınlarında lale üretimi gerçekleştiren özel bir firmanın, her yıl değişen miktarda ve dönüşümlü alanlarda ektiği lale tarlalarını görebiliyorsunuz. Bu rota için “Google Map”ten o yılki ekim yerini kontrol ederek rotanızı oluşturabilirsiniz. En uygun zaman 15-30 Nisan arasında. 

  • Rota bir gün içerisinde tamamlanabiliyor. 
  • MTB ve trekking bisikletleri için uygundur. 

Sille rotası

Doğal görünümü ve bu görünümle bütünleşen tarihi izleriyle, sivil mimarisi ve yerleşim dokusuyla, erken dönem Hristiyan yerleşimi olan Sille, Konya’nın en önemli turizm merkezlerinden birisi. Rota boyunca Aya Elena Kilisesi, Taş Cami, Hacı Ali Ağa Hamamı, Subaşı Hamamı, çeşmeler, köprüler, şapeller, kiliseler, su yolları gibi birçok tarih yerleri görebiliyorsunuz. 

  • Rota bir gün içerisinde tamamlanabiliyor. 
  • Her türlü bisiklet ile yapmak mümkün. 
Konya'nın bisiklet rotaları
Konya’nın bisiklet rotaları – Sille

Obruk ve Hanlar rotası

İpek Yolu üzerinde bulunan Konya’da birçok han var. Hanlar, eski dönemlerde şehirlerarası yollar üzerinde seyahat eden yolcuların konaklamaları için yapılan büyük ve görkemli yapılara deniyor. Rota boyunca bu yapıların en güzel örneklerinden olan Horozlu Han, Zazadin Han ve Obruk Han’ı görme şansı buluyorsunuz. 

  • Rota bir gün içerisinde tamamlanabiliyor. 
  • Her türlü bisiklet ile yapmak mümkün. 

Gökyurt – Kilistra rotası

Kilistra Konya’nın yaklaşık olarak 45 kilometre güney-batısında Meram ilçesine bağlı Gökyurt mahallesinde yer alıyor. İncil’de sözü geçen Aziz Pavlus’un (St Paul) seyahatleri sırasında uğradığı Anadolu kentlerinden Lystra yakınındadır. Helenistik ve Roma dönemlerinde yoğun yerleşime sahne olan ve Erken Hristiyanlık döneminde hızla büyüyen Kilistra, zamanla Kapadokya benzeri bir mimari dokuya kavuşmuş. Tarihi ve doğal yapısıyla, doğa ve tarih tutkunları için güzel bisiklet rotalardan biri. 

  • Rota içerisinde yol yer yer eğimlidir.
  • Rota bir gün içerisinde tamamlanabiliyor. 
  • MTB ve trekking bisikletleri ile yapmak mümkün. 

Çumra – Çatalhöyük – Boncuklu Höyük rotası 

Konya’nın Çumra ilçesi sınırlarında olan Çatalhöyük, dünyadaki en önemli arkeolojik alanlardan biri sayılıyor. Tarihi MÖ 7000- 8000 yıllarına kadar uzanıyor. İnsanlık tarihinde önemli bir evre olan, yerleşik düzene geçişle birlikte tarımın başlangıcı ve önemli sosyal değişim ve gelişmelere tanıklık eden Çatalhöyük Neolitik Kenti’nde bulunan eserler şu an Konya Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Alan, 2012 yılında UNESCO Dünya Somut Kültürel Miras Envanteri’ne dahil edilmiş.

Rota Alaaddin Tepesi’nden başlayıp Olimpiyat Parkı gezisi yapıldıktan sonra Çumra ilçesi üzerinden Çatalhöyük ve Boncuklu Höyük’e ulaşmaktadır. 

  • Rota bir gün içerisinde tamamlanabiliyor. 
  • Her türlü bisiklet ile yapmak mümkün. 

Eflatun Pınarı – Beyşehir Gölü rotası

Rota için iki alternatif bulunuyor. 

Alternatif 1

Beyşehir merkezden başlayıp öncelikle Eflatun Pınarı Hitit Anıtı’na kadar gidildikten sonra Beyşehir merkezine geri dönerek Eşrefoğlu Cami, Yakamanastır Milli Parkı, Karaburun Plajı gezilir, ardından Seydişehir’e devam ederek Kuğulu Park’ta sonlanır. 

  • Parkur yaklaşık 1 gün sürüyor. 
  • Rota yer yer eğimli bölgeler içeriyor.
  • Her türlü bisiklet ile yapılabilir. 

Alternatif 2

Konya merkezden başlayan rota, Kızılören Altınapa Barajı Mesire Alanı, Kızıl Ören Hanı’ndan Beyşehir merkeze ulaştıktan sonra 1. alternatifle aynı noktalardan geçerek devam ediyor. 

  • Parkur yaklaşık 2 gün sürüyor. 
  • Yer yer eğimli bölgeler içeriyor. 
  • Her türlü bisiklet ile yapılabilir. 

Rekreatif rotalar

Bu rotalar kentteki rekreatif alanlarına keşfetmek için geliştirilen rotaları içeriyor. Bunlar tercihe göre tek tek, isterseniz de diğerleri ile birleştirerek yapabiliyor. Böylece bir rotaya ve zamana bağlı kalmadan istediğiniz zaman bu rotalardan yararlanabiliyorsunuz.

Japon Kyoto Parkı rotası

2010 yılında hizmete açılan park 36 bin metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük Japon bahçesidir. Konya ile Kyoto şehirleri arasındaki kardeşlik ilişkilerini geliştirmek amacıyla yapılmış. Rota alternatif olarak Türk Yıldızları Parkı’nda sonlandırılabilir. 

  • Her türlü bisiklet ile yapmak mümkün.
  • Rota bisiklet tramvayı üzerindedir.

Konya Tropikal Kelebekler Bahçesi / Kelebekler Vadisi rotası

Konya Tropikal Kelebekler Bahçesi, 3500 kilometrekarelik gezi alanı ve toplam olarak 7600 metrekarelik bir kompleksten oluşuyor. Bahçe içerisinde yaklaşık 20 farklı kelebek türü, 20 binden fazla tropik bitki türü bulunuyor. 

  • Her türlü bisiklet ile yapılabilir.

Akyokuş Parkı turu

Akyokuş, 2011 tarihinden tabiat parkı ilan edilmiş bir alan.  21,62 hektar büyüklüğündeki alan, Konya’da görülmeye değer önemli yerlerden biridir. 

  • Rota eğim içermektedir. 
  • Her türlü bisiklet ile yapılabilir.

80 Binde Devri Alem Parkı turu

80.000 metrekarelik bir alanda kurulu olan 80 Binde Devri Alem Parkı, özellikle çocukların ilgisini çekecek yerlerden. Bu alanların bisiklet ile eğlenceli bir şekilde keşfedilmesi amacıyla 80 Binde Devri Alem Parkı, Dutlukır Millet Bahçesi ile bir beraber bir rota oluşturulmuş.

  • Her türlü bisiklet için uygundur. 

Hayvanat Bahçesi Karatay Şehir Parkı turu

Konya merkezde Alaaddin Tepesi Parkı’ndan başlayan rota, Karatay Şehir Parkı’nda bulunan hayvanat bahçesinde son buluyor. Dilerseniz rotayı Türk Yıldızları Parkı’na kadar uzatabilirsiniz. 

  • Rota bir gün içerisinde tamamlanabiliyor. 
  • Her türlü bisiklet ile yapmak mümkün. 

Kalehan Ecdat Bahçesi rotası 

2017 yılında 110 bin metrekare alanda hizmete açılan Selçuklu ve Osmanlı temalı park, bisiklet severler için güzel bir gezi alanı sunuyor. Dilerseniz rotanızı Tropikal Kelebekler Bahçesi veya Japon Kyoto Parkı rotası ile birleştirebilirsiniz.

  • Rota bir gün içerisinde tamamlanabiliyor. 
  • Her türlü bisiklet ile yapmak mümkün. 
  • Bisiklet tramvayı rotası güzergahındadır. 

Hareketli bir hayatı seviyorsanız DÜNYANIN EN GÜZEL YÜRÜYÜŞ YOLLARI yazım da ilginizi çekebilir.

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...