Son yıllara kadar adını fazlaca duymadığımız Kars, sahip olduğu tüm güzelliklerle artık baş role oynayan doğunun önemli şehirlerinden biri haline geldi. Birçokları gibi ben de Kars’ı Orhan Pamuk’un kar romanıyla merak etmiş, sessizce yağan karın sokakları beyaza boyamasına şahit olmak istemiştim. Doğu Ekspresi’yse uzun yıllardır hayalimdi. Yol uzun ama hedef çok güzeldi. Açıkça söylemeliyim; Kars gezilecek yerleri, mutfak kültürü ve sıcak insanlarıyla bunca yıl beklediğine pişman edecek kadar sürprizlerle dolu.  

Gözlerden uzak Kars, 2 – 3 yıl önce Instagram’a Doğu Ekspresi fotoğrafları düşmeye başlayınca yavaş yavaş gündeme gelmeye başladı. Gidenler artıp oralardan muhteşem fotoğraflar çoğalınca öncelikle Doğu Ekspresi’ne yer bulunamaz oldu. Kars’ta turizm canlanmaya başladı. Kış aylarını doldurma fırsatı bulan tur şirketleri tren vagonlarını kapatınca yaşanan yoğunluklara demir yolları olaya el atmıştı ki, Covid-19 patladı ve her şey bir süreliğine askıya alındı. 

Kars gerçekten bu kadar ilgiyi hak ediyor mu? Yazını pek çok yerinde de göreceksiniz ki, Kars aslında ilk defa ön sıralara çıkmıyor. Yüzyıllar boyunca Kafkaslardan Anadolu’ya giriş kapısı, İpek yolu kervanlarının geçiş noktası olması onun ticaretin merkezi haline getirmiş. 5000 yıllık tarihi boyunca Kars, Ermeniler, Ruslar, İngilizler, Osmanlılar, Selçuklular, Araplar, Persler ve Urartuların egemenliğine girmiş, bazılarına başkentlik yapmış. Başta Ani olmak üzere birçok yerini gezerken zaten bu tarih katmanlarına ve zengin kültürel mirasa şahit oluyorsunuz. O yüzden de başta sorduğum sorumun cevabı, evet. Kars bu kadar ilgiyi fazlasıyla hak ediyor.

Kars’ı klasik bir Anadolu kasabasından ayıran bir özelliği var. Mimari dokusu… Ruslar 40 yıllık hakimiyetleri boyunca şehre farklı bir hava getirmişler, Baltık mimarisiyle donatmışlar. Tabii ki, modernleşme cabalarıyla bu örneklerin bir kısmı zamanla kaybolmaya yüz tutmuş ama hala ayakta olan birçoğu şehre güzellik katmaya devam ediyor.

Biraz tarih

1535 yılından beri Osmanlı’nın elinde olan Kars, birkaç kez Rusların saldırısına uğramış. En önemlilerinden biri 1853 – 56 yıllarında olmuş. Bu savaş sonunda Osmanlı, Rus Savaşı’nda Kars’ın Ruslara karşı kahramanca savunulması nedeniyle şehre Zafer Madalyası vermiş. Bu Anadolu’da bir şehre verilen ilk gazilik madalyası.  1877 – 78 yıllarındaki Rus Harbi ise maalesef yenilgiyle sonuçlanmış ve şehirde 40 yıl boyunca Rusların egemenliği başlamış. İşte bu dönemde Ruslar, Hollanda’dan mühendisler getirip şehir yeniden yapılandırmışlar. 

1918 yılında şehir tekrar Osmanlılara geçmiş ama bu sefer de İngiliz işgaline uğramış. Sonrasında bölge Ermenilere bırakılmış. 1920 yılında Kazım Karabekir önderliğinde geri alınmış. 

Kars’ın tarihinde yaşanmış bir de Sarıkamış hikayesi var ki, insanın derinden etkiliyor. Ardından ağıtlar yaktırmış. 1914 yılında Kars’ı Ruslardan geri almak için yollara düşen Enver Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, 60 bini donma sonucu toplamda 78 bin şehit vermiş. 

Tarihi öğrenmenin en iyi yollarından biri de gezmek sanırım… Artık Kars’ı daha iyi tanımak için KARS GEZİ REHBERİ ve KARS’TA GEZİLECEK YERLER’in detaylarına geçebiliriz.

GENEL BİLGİLER

Kars neresi?

Doğu Anadolu’nun en uç noktasında yer alan Kars, sınır şehirlerimizden biri. Iğdır, Ağrı, Erzurum ve Ardahan’a sınırları olan Kars, aynı zamanda Ermenistan ile sınırlarımızı paylaşıyor. 

Kars’ta kaç gün kalmalı?

Kars merkezi küçük olmasına rağmen etrafındaki doğal ve tarihi güzellikleriyle meraklıları için oldukça fazla şey barındırıyor sınırları içerisinde. Çok fazla vaktiniz yoksa 2 gece yeterli olabilir ama hakkıyla gezmek için 4 – 5 günlük bir zamanı Kars için ayırabilirsiniz. 

Kars’a ne zaman gidilir?

Kars, Doğu Ekspresi’nin popüler olması ve Çıldır Gölü’nün donmuş güzelliği sayesinde kış aylarında oldukça popüler… Gerçekten de beyazlar altında şehir ve çevresi, bu halde başka bir güzel gözüküyor insana… Siz de böyle manzaralar seviyorsanız Ocak – Mart arası bunun için tam zamanı. Ama kışın karlar altındaki topraklar yazın özellikle baharda da bambaşka güzel oluyor. Mayıs – Haziran ayları bu halini görmek isterseniz en güzel zamanı.

KARS GEZİLECEK YERLER

Ani Ören Yeri (Ani Harabeleri)

Kars’ta görmeden dönülmemesi gereken yerlerin en başında bana göre, Ani Ören Yeri var. Yüzyıllardır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan bölge bu zengin geçmişiyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Türkiye’den giren 18 eşsiz eserden biri. 

Kars merkeze 42 kilometre uzaklıktaki ören yerindeki Arpaçay aynı zamanda Ermenistan’la da sınır oluşturuyor. Ermenistan toprakları alanı gezerken kolaylıkla görülebiliyor. 

Bölge, tarihi İpek Yolu’nun Anadolu topraklarına giriş noktası olduğundan uzun yıllar önemli bir ticaret merkezi olmuş. Tarihi MÖ 5000 yılına kadar uzandığı düşünülen bölgede Karsaklılar, Ermeniler, Selçuklular ve Osmanlılardan kalan eserler görülebiliyor. 

Kars Ani Harabeleri
Ani Ören Yeri (Ani Harabeleri)

75 hektarlık alan 4,5 kilometre boyunca uzanan surlarla çevrili. Bu bölge içerisinde kiliseler, katedraller, camiler, kervansaraylar gibi birçok eser ziyaret edilebiliyor. İç kale MS 4. yüzyılda Karsaklar tarafından yapılmış. Bagratlılar döneminde ise MS 964 yılında dış cephe surlarının yapımına başlanmış. Daha sonra 1064 yılında ilaveler yapılmış. 

Şehri gezerken göreceğiniz surların yanı sıra, en önemli eserlerden bazıları şunlar: 

Ani Katedral (Fethiye Cami), Aziz Prkitch (Keçeli) Kilisesi, Gagik Kilisesi, Abughamrents (Poladoğlu) Kilisesi, Tigran Honents (Resimli) Kilise, Genç Kızlar Kilisesi, Rahibeler Manastırı, Ebul Manuçer Camii, Selçuklu Kervansarayı, Ebul Muammeran Cami, Selçuklu Sarayı, Küçük Hamam, Büyük Hamam, İpek Yol Köprüsü, İç Kale, Bostanlar Deresi Mağaraları, Kaya Kilisesi, Ateşgede Tapınağı, Homoros Kilisesi.

Ani Antik Kenti’ne Kars şehir merkezinden günde iki kez düzenlenen (09.00- 13.00) otobüs seferleri, taksi, tur şirketleri ya da özel aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Detaylı bilgi için: ANİ ÖREN YERİ

Ebul Hasan Harakani Türbesi ve Evliya Cami

MS 963 – 1033 yıllarında yaşamış Horasanlı Ebul Hasan Harakani tasavvufa gönül vermiş döneminin önemli manevi isimlerinden biriymiş. Asıl adıysa Ali Bin Ahmet Caferi… Kendisinden sonra müritlerinin aktardığı fikirleri Mevlana’dan Yunus Emre’ye birçok ismi etkilemiş ve günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiş. Türkmenistan’dan Anadolu’ya Selçuklu akınlarıyla gelen Ebul Hasan Harakani, Bizanslarla yapılan savaşta Kars’ta şehit düşmüş. Daha sonra adına küçük bir türbe yapılmış. Yıllar içerisinde unutulan mezarı, 16. yüzyılda Lala Mustafa Paşa’nın Kars’ı ziyaretinde başlattığı imar çalışmaları sırasında bulunularak adına inşa edilen Evliya Camii’nin bahçesindeki türbeye nakledilmiş. 

Kars
Evliya Cami ve Kümbet Cami

Kars merkezde Kale İçi bölgesinde yer alan türbe, 1998 yılında caminin restorasyonu sırasında tekrar onarımdan geçmiş. Yenilendikten sonra halkın ziyaretine açılmış. Evliya Camii Külliyesi içerisinde bulunan türbede Ebul Hasan Harakani dışında 21 mezar daha bulunuyor. Bunlar Kars tarihinde önemli birkaç isme ait.

Kars Kalesi

Şehre hâkim tepeye inşa edilen kalenin en güzel görüntüsü bana göre gece… Onarıldıktan sonra ışıklandırılan kale geceleri oldukça etkileyici görünüyor. Tarihi 10. yüzyıla kadar uzanan kale 1152 yılında Sultan Melik Aziz tarafından yaptırılmış. Timur’un yerle bir ettiği kale daha sonra 1579’da III. Murat’ın emriyle yenide yapılmış. 

Kaynaklara göre 27 bin metre uzunluğundaki kalede 220 burç bulunuyormuş. Ruslar zamanında tahribat gören kale zamanla özelliğini yitirmiş ve kullanılmaz olmuş. Kalenin Su Kapısı ya da Çeribaşı Kapısı, Kağızman Kapısı ve Behram Kapısı olmak üzere 3 kapısı var. 

Ziyarete açık olan kaleden şehir manzarası çok güzel. En tepede çay – kahve içebileceğiniz bir de kafeteryası var. Hem şehir manzarası hem de mola için güzel noktalardan biri. 

Havariler Kilisesi – Kümbet Camii

Kars Kalesi’nin eteklerinde yer alan Havariler Kilisesi, Bagratlı Krallığı döneminde MS 932 – 937 yıllarında yapılmış kiliselerden biri. Dört yonca yaprağını andıran planı ve konik biçimli kubbesi ile tipik Ermeni kilisesi özelliklerini taşıyor. Şehir Müslüman egemenliğine geçtikten sonra 1064 yılında camiye çevrilmiş ve Kümbet Cami ismini almış. 1959 yılında önce Kars Müzesi olarak kullanılmış, yeni müze binasının yapılmasıyla 1993 yılından sonra tekrar cami olarak görevine geri dönmüş. 

Taş Köprü

Kale İçi Mahallesi’nde yine kalenin eteklerinde yer alan Taş Köprü, Kars Çayı’nın coşkun suları üzerine yapılmış. 1579 yılında Lala Paşa tarafından yaptırılan köprü üç tonoz kemerli inşa edilmiş. Köprünün bazı bölümleri yıkılınca 1725’re onarımdan geçmiş. Şehrin dokusunu hissedebileceğiniz güzel noktalardan biri. 

Kars Müzesi

Eski bir yerleşim yer olması nedeniyle bölgeden bulunan eserlerin sergilenmesi amacıyla önce Havariler Kilisesi müze olarak kullanılmış. 1982 yılındaysa yeni binasına taşınmış. Bu küçük müzede Kars ve çevresinden derlenen arkeolojik, etnografik ve taş eserlere yer verilmiş. Yontma taş çağından taş baltalar, Urartu sikkeleri, Roma ve Bizans eserleri, Selçuklu eserleri, yöresel yün dokumalar, halılar kilimler, takılar, kılıçlar, geleneksel giysiler gibi çok farklı eserleri müzede görebiliyorsunuz. Hatta büyük bir dinozor kemiği de koleksiyon parçaları arasında. 

Çocuklar için de özel bir bölüm ve atölye bulunuyor. Bahçesindeyse Kars’ın kurtarıcısı sayılan Kazım Karabekir’in bir dönem kullandığı Beyaz Vagon sergileniyor. 

İstasyon Caddesi üzerinde yer alan müzeye giriş ücretsiz.

Namık Kemal Evi

Namık Kemal’in çocuklu döneminde Kars valisi olan dedesiyle birlikte yaşadığı bina, o zamanlar valilik konağıymış. Bina yıkık halinden kurtarılarak yeniden hayata döndürülmüş. Sergi alanı ve Aşıklar Evi olarak hizmet veren binada ünlü aşık atışmalarını izleyebiliyorsunuz.

Hamamlar

17. yüzyıl Osmanlı mimarisiyle yapılan Mazlum Oğlu ve Topçuoğlu Hamamı Kars Çayının doğu yakasında, İlbeyioğlu Hamamı ise batı yakasında bulunuyor. 

Ayrıca Ani Ören Yeri’nde Selçuklu mimari tarzında yapılan hamamları da ziyaret edebilirsiniz.  

Çıldır Gölü

Birçok insanın Kars’a gelme nedenlerinden olan Çıldır Gölü’nün kış aylarından masalsı bir güzelliği var. Göl, aralık ayında donuyor ve uçsuz bucaksız bir beyazlığa bürünüyor. Nisana kadar da çözülmeyen gölün üzerinde yürümek, atla gezmek, arabayla dolaşmak mümkün. Tabii ki, bu da birçok insan için müthiş farklı bir ortam yaratıyor. Kayıtlara göre gölün en derin yeri 49 metre…

Kars – Ardahan sınırında yer alan göl merkeze 59 kilometre uzaklıkta ve Kars’tan buraya ulaşmak 40 – 50 dakika kadar sürüyor. Ardahan’dan da yaklaşık bu kadar uzaklıkta. Göl kenarında birkaç noktada ziyaretçilere hizmet veren yerler var. Buralarda bekleyen atlı kızaklarla göl üstünde tur atabiliyorsunuz. Dilediğinizce yürümekse serbest. Çıldır Gölü’nden çıkan sazanların da tadına bakmak için en iyi yerler buralarda.

Kars gezilecek yerler
Çıldır Gölü’nün sonsuz beyazlığı…

Burada yapılan en cazip aktivitelerden biri buz tutmuş gölde balık avı… Göl üzerinde balık avı için olta yerine balta –  testere ve kürek kullanılıyor. Çünkü 40 – 50 santimi bulan buz kalınlığını geçebilmek için en uygun araçlar bunlar. Özellikle fotoğrafçıların sevdiği bu aktivite için daha önceden bir balıkçı ile anlaşmanız gerekiyor. Yoksa kendi başınıza yapabileceğiniz bir şey değil. 

Boğatepe Köyü ve Peynir Müzesi

Kars deyince sizi bilmem ama benim aklıma ilk kaşar peyniri geliyor. Peynir severler için gravyeri ve kaşarıyla tam bir cennet burası. Kars merkezde dükkân dükkân gezip her birinden tadım yapabileceğiniz gibi Boğatepe Köyü’ne kadar gidip uzun bir geleneğe sahip Kars gravyerinin nasıl üretildiğini kendi gözlerinizle görebiliyorsunuz. Boğatepe köyü, Kars gravyerinin orijinal tarifle üretildiği tek yer. 

Kars gezilecek yerler
Boğatepe peynirleri (Fotoğraf: Bogatepe.com sitesi)

Buradaki peynirin geçmişi Ruslardan gelen Malakanlar’a dayanıyor. Malakanlar aslında bir ırk değil bir topluluk. Anlamı ise “süt içenler” … İsmin hikayesine gelince: 19. yüzyıl başında Ortodoks Kilisesi haftada 3 kez süt içilmesine izin verirken bu grup her gün süt içilmesine taraf olduğundan kilise ile çatışma haline girerler. Kilisenin kurallarına aykırı başka farklı dini uygulamalar da buna eklenince kilise tarafından aforoz edilmişler. Rusya’da pek istenmeyen bu grup, 93 Harbi sonrası Ruslar tarafından bu bölgeye yerleştirilmiş. Süt seven Malakanlar’ın kurduğu mandıralar zamanla köyde yerleşimin artmasını sağlamış. Ancak Ruslar Kars’tan gidince Malakanlar da gitme kararı almışlar.  Yerlerine ise Tiflis’in Borçalı Köyü’nde yaşayan Karapapaklar getirilmiş. Onlar da mandıra geleneğini devam ettirmişler. Cumhuriyet döneminde de önemli bir iş kolu olan peynircilik bu sayede günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiş. 

Dünyanın birçok yerinden ziyaretçi alan köyde artık bir de Peynir Müzesi bulunuyor. Köy halkının çabalarıyla kurulan müzeye Boğatepe’nin eski adını vererek Zavot Eko Müzesi’si demişler. Müzede gravyerin yapılışını ve tarihçesine dair birçok şeye tanık oluyorsunuz.

Köy, Kars’a 50 km uzaklıkta ve yol bir saat kadar sürüyor. Müze ise caminin yanındaki bina. 

BOĞATEPEKÖYÜ web sitesinden köyde üretilen peynir, yağ ve bal çeşitlerinden sipariş vermek mümkün. 

Giriş ise ücretsiz. 

Sarıkamış Katerina Av Köşkü

40 yıllık Rus işgali sırasında Av Köşkü olarak inşa edilen bina halk arasında Katerina Köşkü olarak anılıyor. Yapılış tarihi bilinmese de 1914 yılında Rus Çarı II. Nikola ve eşinin burada konakladığı kaynaklardan biliniyor. Çam ağaçları içerisinde Sarıkamış’a hakim çok güzel bir manzarası olan binanın kendine özgün bir mimarisi var. İki katlı, dikdörtgen planla inşa edilen bina, çivi kullanılmadan ahşaptan yapılmış. Günümüzde bina biraz tahrip olmuş durumda ama okuduğum kadarıyla planlanan bir restorasyon çalışması gündemde.

Tabyalar

Osmanlı sultanı 3. Murad, 1579 yılında doğu sınırındaki siyasi istikrarsızlığa son vermek amacıyla Lala Mustafa Paşa komutasında 100 bin kişilik bir orduyu Kars’a gönderir. Lala Mustafa Paşa şehirde birçok imar hareketi başlatır. Savunma amaçlı olarak içerisinde depo, cephanelik, kışla gibi alanları barındıran savunma mevzileri yani tabyalar inşa eder.  Önce İran saldırılarından korumak için güney ve batı yönüne tabyalar yapar. Daha sonra da tabya yapımı Ruslara karşı devam eder.  Kars sınırında bir kısmı iyi durumda olan 46 adet tabya var. Bunlardan en önemlileri:

Kanlı tabya – Merkez Bülbül Mahallesi 18. yy

Süvari Tabya – Merkez Ortakapı Mahallesi, Kars-Erzurum Yolu Üzeri 18. yy

Kerimpaşa Tabya – Merkez Atatürk Mahallesi 18. yy

Arap Tabya – Merkez Atatürk Mahallesi, Karadağ Mevkii 19. yy

Karadağ Tabya – Merkez Atatürk Mahallesi, Karadağ Mevkii 19. yy

Rus mimarisini görebileceğiniz yerler

1877 – 78 Rus Savaşı’nda Osmanlı’nın yenilmesi üzerine Kars, Rus işgaline uğrar. 40 yıl kaldıkları şehirde Hollanda’dan getirdikleri mühendislerle şehirde imar çalışmaları başlatırlar ve günümüze ulaşan birçok güzel bina inşa ederler. Zamanla bu binalar şehrin yeni mimari dokusunda kaybolmaya yüz tutsa da birçoğu işlevsel kullanımı sayesinde bugüne kadar varlıklarını sürdürebilmişler. 2-3 katlı kesme bazalt taştan inşa edilmiş bu yapılar güzellikleriyle şu an Kars’a güzellik katan unsurlar…  

Kars gezilecek yerler
Baltık mimarisinden bir örnek.

Bu binaların örneklerini görebileceğiniz bölgeler ve binalar birkaç örnek:

Yusufpaşa Mahallesi

Cheltikov Otel, Kars il Sağlık Müdürlüğü, Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Kars Sanayi ve Ticaret Odası Binası, İsmet Paşa İlköğretim Okulu binası, Eski Rus Konsolosluğu. Tuncer Güvensoy Evi, Kars Hekimevi

Ortakapı Mahallesi

Defterdarlık Binası, Eski (II.) Vali Konağı, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı, 

Cumhuriyet Mahallesi

Fethiye Cami- Aleksander Nevski Katedrali, Kars Anadolu Lisesi, İsmet Paşa İlköğretim Okulu Binası

Sarıkamış

Sarıkamış bugün kış sporlarıyla daha çok anılır halde. Kars merkeze 55 kilometre mesafedeki kayak tesisleri sayesinde kış aylarında kayakçılar tarafından en çok tercih edilen yerler arasında. Sarıkamış’ı bu kadar tercih edilir yapan özelliği ise dünyada sadece iki noktada görülen kristal kara sahip olması. Birbirine yapışmayan bu karın bir benzeri de Alpler’de görülüyor. 

2634 metredeki Çamurlu Dağ üzerinde, sarı çam ağaçları arasında kurulu tesisler 12 kilometreyi bulan 5 etaplı pistlere sahip. Kış aylarında kar kalınlığı 1,5 metreyi buluyor. Konaklama imkânı yanı sıra tesiste kayak hocası ve kayak kiralama imkânı da var. 

BAŞKA NELER YAPILIR?

Kanlı Tabya’nın düzenlenmesiyle müzeye çevrilen Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, Hatıra evi olarak ziyaret edebileceğiniz Gazi Ahmet Muhtar Paşa Kültür Evi, Çıldır yolu üzerinde görebileceğiniz Arpaçay Kütük Ev, Sarıkamış Bayraktepe Kayak Tesisleri’nin girişinde yer alan Sarıkamış Kütük Ev, 182 kuş çeşidiyle Kuyucuk Gölü etrafındaki Kuyucuk Kuş Cenneti, 15 metreden düşen sularıyla Susuz Şelalesi, Kars’a 13 kilometre uzaklıkta büyük bir göl olan Aygır Gölü ve Sarıkamış ormanları Kars’ta görebileceğiniz diğer yerler arasında. 

Kars civarında fazlaca vaktiniz varsa 2,5 – 3 saat mesafedeki Doğubayazıt ve İshak Paşa Sarayı’ma, 1,5 – 2 saat mesafedeki Şavşat’a ve 2,5 saat mesafedeki Erzurum’a ve 4 saat mesafedeki Van’a kadar uzanabilirsiniz.

Kars’ta ne yenir? Nerede yenir?

Kafkas mutfağıyla Anadolu mutfağının karışımı ortaya harika bir sonuç çıkarmış. Karslılar, Anadolu’da birçok bölgede görülen bazı yemekleri kendi usulleriyle harmanlanmışlar ve muhteşem lezzetlere ulaşmışlar.

Kars’ı konuşurken kaşar peyniri, gravyer ve bal üçlüsünden bahsetmeden de geçmek olmuyor zaten… 

Kars’ta ne yenir, yöresel yemekleri nerede bulabilirsiniz KARS YEME – İÇME REHBERİ‘inde detaylıca anlattım. 

Kars’ta nerede kalınır?

Hotel Katerina Sarayı – Cheltikov Otel 

Kars’ta kalmak için sanırım en güzel adreslerden biri. Ruslardan kalma binaların en güzellerinden.  Kale’nin hemen altında, dere kenarında sakin bir konumu var. Odalar da oldukça şık döşenmiş. 24 saat resepsiyon ve kahvaltı servisi bulunuyor. Eğer hava uygunsa bahçede keyifli vakit geçirebilirsiniz. Fiyatlar çift kişilik 500 – 600 liradan başlıyor. 

Kars Konak Otel 

Merkezi konumuyla her yere 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde. Temiz odalar, güler yüzlü hizmetiyle Kars’ın konaklama açısından en iyi otellerinden biri. Kahvaltı fiyatlara dahil. Çift kişilik odalar 350 liradan başlıyor. 

Kars-ı Şirin Otel

23 odalı şehir merkezindeki otel, gezilecek yerlere de çok yakın. Açık büfe kahvaltı ve 24 saat resepsiyon hizmeti var. Çift kişilik odalar 330 liradan başlıyor. 

Hotel Kent Ani 

Kars’ın merkezde yer alan otellerinden biri. Gezilecek yerlere ve yemek yerlerine oldukça yakın. Fiyatlar çift kişilik oda 190 liradan başlıyor. 

Kars Öğretmenevi

Uygun fiyatlı, düzgün bir yer arıyorsanız Kars Öğretmenevi’ni deneyebilirsiniz. 6’sı süit olmak üzere 42 odada 72 yatak kapasitesi var. Fiyatlar 2020 için kişi başı öğretmen 60 lira – kamu 60 lira– sivil 90 lira…  İki kişilik odalar öğretmen 100 lira – kamu 100 lira – sivil 150 lira.

Kars’a nasıl gidilir?

Baştan beri dediğim gibi Kars gitmek için en güzel yol, tren ile gitmek. Doğu Ekspresi ile Ankara’dan başlayan yolculuk bir günden birazcık fazla sürüyor ve muhteşem bir deneyim yaşatıyor insana. Tabi durum böyle olunca bu yolculuğu yapmak isteyenler de çoğaldı. Bu yüzden bilet bulmak imkânsızlaştı. DOĞU EKSPRESİ’NE BİLET NASIL BULUNUR‘u anlattığım ayrıca bir yazım var. Buradan tren hakkında gerekli bilgileri, bilet bulmak için ipuçlarını öğrenebilirsiniz. 

Kars gezilecek yerler
Kars sokakları

Bir başka tercih edilen yol da uçak ile gitmek. Tren ile bu uzun yolculuğu göze alamıyorsanız ya da fazla vaktiniz yoksa uçak ile gidebilirsiniz. THY ve Pegasus’un sefer yaptığı şehre yolculuk 1 saat 55 dakika sürüyor. Bu arada en çok tercih edilen yöntem ise bir yönü tren ile gidip diğer yönü uçak ile dönmek ya da tam tersi. Hava yolu tercih edecekseniz Erzurum veya Ardahan, diğer yakın iki nokta.

Türkiye’nin birçok yerinden Kars’a otobüs seferi bulunuyor. Ankara’dan 14 – 15 saat, İstanbul’dan 20 – 21 saatlik bir yolculukla Kars’a ulaşmak mümkün.

Araçla gitmek isterseniz İstanbul’dan 1436 kilometrelik bir yol var. 16 – 17 saatinizi alacaktır. Ankara’dansa yaklaşık 1100 kilometre 12 – 13 saat kadar sürüyor.

Şehir içi ve havalimanı ulaşım

Şehir içerisinde ulaşım için genellikle otobüs ve minibüs kullanılıyor. Çevre ilçelere ise minibüslerle ulaşabiliyorsunuz. 

Taksi de fazlasıyla var. Özellikle kısa zamanı olanlar ya da araçsız gelenler taksilerle günlük anlaşarak uzaktaki gezilecek yerlere bu şekilde gidiyorlar. Eğer birkaç kişiyseniz oldukça mantıklı bir seçenek. 

Ayrıca havalimanında araç kiralama hizmeti bulunuyor.

Havalimanından ulaşım

Havalimanı şehre 6 kilometre uzaklıkta. Belediyeye ait otobüslerle veya taksiyle 10 dakikada havalimanından şehre ulaşabiliyorsunuz. İç Hatlar terminalinin çıkışında yer alan otobüslerin sefer saatleri uçak saatlerine göre ayarlanmış durumda. Uçağın havalimanına iniş saatinden 30 dakika sonra Kars’a hareket ediyorlar. Kars’tan hareket saati ise uçuştan 2 saat öncesinde. Tek yön bilet ücreti 5 TL. Bileti otobüs içerisinde alabiliyorsunuz.

Otobüslerin kalkış yeri: Faikbey Cad. No: 148 Vergül Turizm Acentesi önü.

Ayrıntılı bilgi için telefon: 0474 223 21 52 Dahili 112

Taksi ile gitmek isterseniz şehir merkezine 35 lira, otobüs garına 50 lira kadar tutuyor. 

Yalnız gidilir mi?

Kars detaylı gezdiğim 2018 gezisi arkadaşlarımla yaptığım bir geziydi. İkinci gidişimse 2019’daydı ve tek başıma Tiflis’ten Şavşat’a giderken bir gece konaklayarak yarım gün geçirebildim Kars’ta.

Gözlemlediğim kadarıyla bir kadın olarak Kars’ta tek başına seyahat ederken bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyorum. Kars halkı oldukça açık görüşlü ve yardımseverler. Ama tek başınaysanız ben her zaman özellikle geceleri dikkat etmeye çok önem veriyorum. 

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...