Kars’a gidiyorsanız farklı şeyler yemeğe hazır olun. Çünkü Kafkas ve Anadolu mutfağının karışımıyla oluşan Kars mutfağında harika lezzetler sizi bekliyor. Öncelikle burada et dediğinizde akla ilk kaz eti geliyor. Peynir dediğinizde de gravyer peynir. O yüzden bu sürprizlerle dolu şehir, tarihiyle, doğasıyla bir de yemek kültürüyle aklınızı başınızdan alabilir, benden söylemesi.

Kars’ta yeme – içme detaylarına geçmeden önce KARS GEZİLECEK YERLER ve diğer detaylar için Kars Gezi Rehberime de göz atmanızı öneririm.

Kars yemeklerinde baklagiller, un ve et ağırlıklı kullanılıyor. Et olarak da burada sofraların baş tacı, kaz eti. Eğer güzel yapılmışını bulursanız gerçekten çok lezzetli. Çıldır Gölü’nden çıkan sazan balığının lezzeti ise apayrı… 

Eğer mevsiminde gidiyorsanız Kağızman’ın uzun kayısısını ve uzun elmasını da yemeden dönmeyin. 

Kars Gezi rehberi
Kars – Ani Ören Yeri (Ani Harabeleri)

Kars mutfağının yıldızları

Kars yemekleri arasında öne çıkanları şu şekilde sıralayabilirim:

Hangel, piti kebabı, kaz eti, umaç helvası, hörre (un çorbası), evelik aşı, ısırgan otu, patatesli veya mercimekli erişte pilavı, ekşili et, haşıl, tencerede şiş kebap, tandırda kaz çekmesi, erişte aşı, kete, feselli, hasuda, kaz suyuna bulgur.

Hangel ya da hıngel 

Bir çeşit içi boş yaprak mantı.

Feselli 

Elde açma, saç üzerinde pişirilen bir çeşit gözleme.

Piti kebabı 

Kuzu gerdan, kuzu incik ve kuyruk yağı ile düdüklüde haşlanır. Ete zencefil ve haşlanmış nohut katılarak bir süre daha pişirilir. Domates ve biber ilave edilir. Güveçlere eşit olarak dağıtılır. Nohut ve haşlama suyu eklenerek fırınlanır. 

Kars böreği 

Diğer böreklerden en önemli farkı içerisinde Kars gravyerinin kullanılması.

Tandırda kaz çekmesi 

Bir buçuk metre derinliğinde kesik huni şeklindeki tandır denen ocaklar Kars evlerinin vaz geçilmezi. Genellikle ekmek ve yemek yapımında kullanılan ocaklarda kazın tadı da ayrı oluyor. Kesildikten sonra 4 – 5 saat kurutulan kaz eti, tandırın altına oturtulan hazırlanmış bulgurun üstüne gelecek şekilde asılır. Tandırın sıcaklığı ile pişen kazın yağı da bulgura akarak ona lezzetini verir. Piştikten sonra birlikte servis ediliyor.

Mercimekli veya patatesli erişte 

Mercimekler ve erişteler ayrı ayrı haşlanır. Daha sonra tereyağı eritilerek üzerine halka doğranmış patatesler ilave edilerek kızartılır. Mercimek ve erişte ilave edilerek demlenmeye bırakılır. 

Ekşili et 

Domates, soğan, maydanoz, tuz ve karabiberle pişirilen etin üzerine piştikten sonra yarım limon sıkılarak servis edilir.

Hasuda 

Şerbet hazırlanır ve sonra içine biraz un atılır ve çırpılır. Tavada yağ ısıtıldıktan sonra hazırlanan şerbetle un dökülerek karıştırılır. 5 – 10 dakika piştikten sonra artık yemeye hazır. 

Haşıl 

Buğdaydan hazırlanan bulgur suda pişirilerek süzgeçten geçirilir ve tepsiye dökülür. Üzerine tereyağ eritilir ve sarımsaklı yoğurt ile servis edilir. 

Kars gravyeri

Kars gravyeri bu topraklarda yüzyıllık bir geleneğe sahip. Boğatepe köyü ise Kars gravyerinin orijinal tarifle üretildiği Türkiye’deki tek yer. 

Kars yemekleri
Kars’ın ünlü Boğatepe gravyeri (Fotoğraf: Bogatepe.com sitesinden)

Diğer yazımda da anlatmıştım ama burada da kısaca yer vermek istiyorum. Boğatepe’de peynirin geçmişi Ruslardan gelen Malakanlar’a dayanıyor. Malakan’ın kelime anlamı ise “süt içenler” … 19. yüzyıl başında Ortodoks Kilisesi haftada 3 kez süt içilmesine izin verirken Malakanlar her gün süt içilmesine taraf olduğundan kilise ile çatışmaya girerler. Kilisenin kurallarına aykırı başka farklı dini uygulamalar da buna eklenince kilise tarafından aforoz edilirler. Rusya’da pek istenmeyen bu grup, 93 Harbi sonrası Ruslar tarafından bu bölgeye yerleştirilmiş.

Süt seven Malakanlar’ın kurduğu mandıralar zamanla köyde yerleşimin artmasını sağlamış. Ancak Ruslar Kars’tan gidince Malakanlar da gitme kararı almış ve yerlerine Tiflis’ten Karapapaklar getirilmiş. Onlar da mandıra geleneğini devam ettirerek bugüne kadar ulaşmasını sağlamışlar.

Köy halkının çabalarıyla kurulan Boğatepe’nin bir de Peynir Müzesi kurulmuş. BOĞATEPEKÖYÜ‘nde üretilen ürünlerini sitesinden sipariş vermek mümkün. 

Kars’ta nerede yenir?

Kars Kaz Evi

Kaz eti yemek istiyorsanız en iyi adres burası. Kazın yanı sıra piti kebabı ve hangelini de deneyebilirsiniz. Yemeklerin lezzeti kadar servis de iyi. 

Hanımeli Restaurant 

Ev yemeklerin en yakın lezzeti bulacağınız bir yer. Adından da anlaşılacağı gibi hanımeli değmiş, oldukça hoş ve güler yüzlü servisiyle yöresel lezzetleri bulabileceğiniz en iyi adreslerden biri. Kaz eti de oldukça güzel. 

Atalay’ın yeri

Çıldır’ın kenarında manzarası güzel yerlerden. Eğer yoğun dönemde gittiyseniz biraz servis sorunu yaşayabilirsiniz ancak Çıldır’ın sarı balığını bulabileceğiniz en önemli adres burası. 

Puşkin Restaurant

Kaz eti, hangel, evelik çorbası, umaç helvası gibi yöresel yemekleri bulabileceğiniz yerlerden. Fiyatlar dengeli, yemeklerse çok lezzetli. Akşamları yöresel dans gösterisi de var.

Kamer Mutfak ve Cafe

Lezzetli yöresel yemek bulabileceğiniz bir diğer adres de burası.

Aklınızda olsun

Peynir nereden alayım, diyorsanız Boğatepe Köyü’nü ya da Kars merkezdeki Karsak Peynir Cenneti’ni deneyebilirsiniz. 

KARS GEZİLECEK YERLER ve diğer detaylar için Kars Gezi Rehberi de işinize yarayabilir.

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...