Mavi ve yeşilin buluştuğu, çarpıcı kayalıkların denizle kucaklaştığı Amalfi Kıyıları, İtalya’nın en göz alıcı yerlerinden biri. Bu büyüleyici bölge, sadece kartpostal tadında manzaralarıyla değil, tarihi ve kültürel dokusuyla da ziyaretçileri kendine çekiyor. Gelin, bu güzeller güzeli Amalfi Kıyıları’nı birlikte keşfedelim. Bunun için çok detaylı bir Amalfi Kıyıları gezi rehberi hazırladım sizlere.
Konu İtalya’da deniz olunca sanırım Amalfi Kıyıları bunlar arasında en ünlüsü. Akdeniz’in mavisiyle sarp kayalıkların dans ettiği Amalfi Kıyıları, adeta bir tablonun içine adım atıyormuş hissi yaratıyor insana. Güney İtalya’da, Napoli Körfezi’nden Salerno’ya kadar uzanan kıyılar, sadece doğal güzellikleriyle değil, binlerce yıllık tarihi dokusuyla da ruhunuzu sarıp sarmalıyor.
Tarihin her döneminde çok popüler
Bu sahil şeridi, Antik Roma’dan günümüze kadar her dönemde bir cazibe merkezi olmuş. Orta Çağ’da Akdeniz’in en önemli ticaret limanlarından biri olan Amalfi kasabası, bir zamanlar kendi adıyla anılan bir cumhuriyetin başkentiymiş aynı zamanda. Bu tarihin izlerini de günümüzde görkemli Amalfi Katedrali’nde ve Amalfi’nin dar sokaklarında dolanırken karşınıza çıkan taş yapılarında görmeye devam ediyorsunuz. Amalfi Kıyıları, 1997 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınarak, dünyaca ünlü statüsünü pekiştirmiş.
Doğal güzellikler açısından burası tam bir cennet. Öncelikle dik kayalıkların üzerine inşa edilmiş rengarenk evler aklınızı başınızdan alıyor. Ve sonrasında uçsuz bucaksız limon bahçeleri, zümrüt yeşili koylar ve göz alıcı plajlarla sizi etkilemeye devam ediyor.
Arnavut kaldırımlı sokaklarda dolaşırken eğer mevsim baharsa mis gibi limon çiçeği kokusu eşlik ediyor size. Ama bahar değilse de üzülmeyin o meşhur limonun her halini görüyorsunuz dükkanlarda… Tabii ki, en ünlüsü “limoncello” isimli o meşhur limon likörü…
Positano’dan Ravello’ya…
Amalfi Kıyıları’nda her köşe, başka bir hikâye anlatıyor. Positano’nun büyüleyici atmosferinde kendinizi bir filmin içindeymiş gibi hissediyor, Ravello’nun teraslarından uçsuz bucaksız manzarayı izlerken zamanın nasıl geçtiğini unutuyorsunuz. Hele Capri Adası’nın masalsı mavi mağarasına (Blue Grotto) tekneyle ulaştığınızda, denizin ve doğanın insana ne denli ilham verdiğini bir kez daha anlıyorsunuz.
Haydi, bu masalsı kıyılarda keşfe çıkalım! Amalfi Kıyıları gezi rehberi için detaylara geçebiliriz artık…
Amalfi Kıyıları’na nasıl gidilir?
Amalfi Kıyıları’na en yakın uluslararası havaalanı Napoli’de bulunuyor. Napoli’den Amalfi’ye ulaşmak içinse birkaç alternatif var:
Araçla gitmeyi tercih ederseniz Napoli’den yaklaşık 1,5 saat sürecek bir yolculukla Amalfi’ye ulaşabiliyorsunuz. Ancak yollar çok dar ve virajlı yollarda dikkatli olmak şart!
Ben genelde bir kişiden fazlaysanız araç kiralamanın uygun bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Avrupa büyük şehirlerde özellikle park önemli bir sorun ancak kuralları dikkatlice öğrendikten sonra araç kiralamak insana inanılmaz bir özgürlük sağlıyor. Uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMA seçeneklerini buradan kontrol edebilirsiniz.
Bir başka yöntem ise Napoli’den hareket eden SITA otobüsleri… Bunlar sayesinde uygun fiyatlarla bölgeye doğrudan ulaşım sağlayabiliyorsunuz.
Tren de başka bir seçenek ama Amalfi ya da Positano’ya trenle direk gelmek mümkün değil. En uygun nokta Salerno. Buraya trenle geldikten sonra otobüs, taksi ve deniz yolu ile diğer kasabalara rahatça gidebiliyorsunuz.
Deniz ise en güzel yöntemlerden biri, bu şekilde Positano, Amalfi veya Salerno’ya ulaşmak hem manzaralı hem de keyifli bir alternatif bence.
Biz Amalfi’ye uzun bir İtalya turu sırasında Bari üzerinden trenle geldik. Bari’den 1 aktarma yaparak Salerno’ya ulaştık. Amalfi’de bu sefer kalmayı planlamadığımız için Salerno’da kalarak Positano ve Amalfi civarını iki ayrı günde gezdik.
Uygun fiyatlı NAPOLİ ve İTALYA UÇAK BİLETLERİ için buradan güncel fiyatlara ulaşabilirsiniz.
Amalfi Kıyıları nasıl gezilir?
Bu güzel coğrafya oldukça etkileyici ama bir o kadar da zorlu… Dağların eteklerine kurulu köylere ulaşmak biraz çaba istiyor ancak galiba cazibesi de bu zorluğundan geliyor.
Amalfi Kıyıları’na gitmek böyle zorlu, alan da az olunca maaliyetler maalesef biraz yüksek. Özellikle konaklama anlamında yüksek fiyatlar ödeniyor. Bizim asıl hedefimiz farklı bir yer olduğu için burada maaliyeti azaltmak için Salerno’da kalmayı tercih ettik. Buradan köylere rahatça seyahat edebildik.
Köylere giden 2 şeritli ama oldukça dar bir dağ yolu var. SS163 Amalfi Drive olarak adlandırılan 60 kilometrelik bu efsane yol Vietri-sul-Mare’den başlayıp Positano’da son buluyor. İsterseniz araç kiralayın, isterseniz motorsiklet isterseniz de otobüslerle gidin her şekilde çok güzel bir deneyim ve bu yolu kesinlikle yapmanızı tavsiye ederim.
Başka bir yolda deniz yolu ile gezmek. Biz hem karadan hem denizden görmeyi çok istediğimizden ilk gün tekne ile gidip otobüsle geri döndük. Deniz yolu ile gitmeyi seçerseniz Salerno sahilinde Travelmar‘a gidiyorsunuz ve biletinizi alabiliyorsunuz. İsterseniz gidiş dönüş isterseniz de tek yön bilet almak mümkün, biletinizi online da alabilirsiniz bu arada. Yolculuk Positano için yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Genellikle Positano tekneleri Amalfi’ye de uğruyor.
Tek yön tekne ile Positano bileti 16,5 Euro / Gidiş-dönüş alırsanız 31,5 Euro.
Amalfi ise 11,5 Euro / Gidiş-dönüş 21,5 Euro.
Deniz yolu biraz maliyetli olduğundan ikinci gün biz her iki yolu da kara yoluyla yaptık. Bu sarp bölgede otobüsle gitmek biraz riskli gibi ama bir süre sonra ortama alıştığınızda keyfini çıkarmaya başlıyorsunuz. Limon bahçeleriyle süslü yolda bir yandan manzara seyrederken diğer yanda kavşak öncesi sürekli korna çalan şoförleri izlemek de eğlenceli hale geliyor.
SITA otobüsleri ile tek yön ücreti 3 Euro. Otobüsler Salerno’da ana tren istasyonunun önünden, Positano ve Amalfi’de sahildeki duraklardan kalkıyor ancak biraz kalabalık oluyor. İstediğiniz saatten biraz erken gidip sıraya girmek lazım. Akşam saatleri otobüs özellikle çok kalabalık oluyor ama birkaç ayakta yolcu alıyorlar.
Sorrento’dan Positano’ya gelmek 1-3 Euro arası ve yolculuk araçla 30 dakika, otobüsle 40-50 dakika arasında sürüyor.
Kendi başınıza gezmek yerine REHBERLİ TUR tercih edenlerdenseniz linke göz atmanızda fayda var.
Amalfi Kıyıları gezi rehberine geçmeden bir notu da paylaşmak istiyorum. Ben son iki yıldır yurtdışında özellikle kısa kalacağım gezilerde internet için e-sim kullanmaya başladım. Denediklerimden biri AIRALO oldu. Bu paketler, yurtiçinde kullandığım operatörün paketlerinden daha uyguna geliyor. Siz de kullanmak isterseniz linki deneyebilirsiniz ve buradaki kodu kullanmanız durumunda ilk kullanımınız için 3 dolar da indirim kazanıyorsunuz. Referans kodu: FIGEN7288
Amalfi Kıyıları’na ne zaman gidilir?
Akdeniz ikliminde yer alan İtalya’da yaz ayları oldukça sıcak geçtiğinden benim önerim ilkbahar ve sonbahar aylarında bölgeyi ziyaret etmeniz. Yaz ayları aynı zamanda oldukça kalabalık oluyor.
Nisandan sonra deniz de girilebilecek seviyeye geldiğinden hem denize girebiliyorsunuz hem de gezerken bunaltmayan bir havada dolaşıyorsunuz. Ekim ayı sonuna kadar havalar güzel bir şekilde devam ediyor.
Kış aylarında hava o derece soğuk olmuyormuş ama birçok tesis aralık – mart ayları arasında kapalı olduğundan gezmek aynı keyfi vermeyebilir.
AMALFİ KIYILARI GEZİLECEK YERLER
POSİTANO
Renkli evleriyle ünlenen Positano, Amalfi Kıyıları’nın en fotojenik noktalarından biri. Amalfi Kıyıları’nı da bu kadar ünlü yapan yer, diyebilirim. İnce kumlu plajları, dar sokakları ve butik dükkanlarıyla gezerken gördüğünüz her şeye hayran kalıyorsunuz.
Sahilde ücretli ve ücretsiz olan plajlar var. Dükkanların neredeyse hepsinde bölgenin ünlü limonuyla ilgili bir şeyler göreceksiniz. Limon desenli bikiniden seramiğe, dondurmadan içkiye her şeyde limon var açıkçası. Bir de sokakları tırmandıkça zorlaşan ama zorlaştıkça da güzelleşen manzaralar çıkıyor karşınıza.
Buranın tek sorunu var biraz popüler olması galiba…
Neden Positano?
Bir zamanlar bir balıkçı köyü olan Positano, 20. yüzyılın ortalarında turistlerin gözdesi haline gelmiş. Şair ve yazar John Steinbeck, Positano için “Bir rüya gibi görünüyor, ama gerçek” demiş ya, öylesine güzel gerçekten… Bugün, romantik atmosferi, muhteşem manzaraları ve sıcak Akdeniz esintisiyle başınızı döndürmeye yetecek bir yer.
Positano’da neler yapılır, nereleri gezilir?
Spiaggia Grande (Büyük Plaj)
Positano’nun en ünlü plajı ve sahil boyunca sıralanan renkli şemsiyeleriyle tanıyor.
Burada deniz keyfi yanı sıra sahildeki restoranlarda Akdeniz mutfağının tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca çevredeki küçük koyları keşfetmek için buradan tekne kiralamak mümkün.
Santa Maria Assunta Kilisesi
Positano’nun sembollerinden biri olan bu kilise, Bizans döneminden kalma siyah Madonna ikonasına ev sahipliği yapıyor. Seramiklerle kaplı görkemli kubbesi, Amalfi Kıyıları’ndaki en fotojenik yerlerden biri galiba…
Fornillo Plajı
Daha sessiz ve sakin bir ortam arıyorsanız Fornillo Plajı harika bir alternatif. Spiaggia Grande’ye kıyasla daha az turistik ve huzurlu bir atmosfere sahip. Deniz yolundan gidebileceğiniz gibi zorlu bir tırmanışla karadan da gidebilirsiniz.
Le Sirenuse Oteli
Positano’nun en ünlü otellerinden biri olan Le Sirenuse, muhteşem terasıyla büyüleyici deniz manzaralarıyla biliniyor. İster otelde konaklayın ister terasındaki barda bir içki yudumlayın, burayı unutamayacağınız kesin.
Path of the Gods (Tanrılar yolu)
Doğa yürüyüşü yapmayı sevenler için Positano ve çevresindeki Tanrılar Yolu, mutlaka keşfedilmesi gereken bir rota. Muhteşem manzaralar eşliğinde hem doğanın hem de sahil şeridinin tadını çıkarmak için birebir.
Positano sokakları ve butikleri
Via dei Mulini gibi ana caddelerde el yapımı deri sandaletler, seramikler ve lüks giyim ürünleri satan butiklere göz atabilirsiniz. Sokaklarda dolaşırken, Positano’nun bohem ruhunu hissetmek daha kolay olacak.
Deniz turları ve Capri Adası
Positano’da vaktiniz varsa tekne turlarıyla çevredeki koyları keşfetmeyi ihmal etmeyin. Hatta Capri Adası’na kadar gidebileceğinizi de hatırlatmak isterim. Denizden Positano’nun görünümü, karadan gördüğünüzden daha da etkileyici sanki.
Montepertuso
Positano’nun yukarısında yer alan bu şirin köy, kasabanın yoğunluğundan uzaklaşmak isteyenler için harika bir alternatif. Burada muhteşem manzaralarına ve otantik İtalyan köy atmosferine de şahit olacaksınız.
AMALFİ
Amalfi, İtalya’nın ünlü Amalfi Kıyıları’na adını veren ve bölgenin kalbinde yer alan bir başka büyüleyici kasaba. Hem tarihi zenginlikleri hem de Akdeniz’in eşsiz doğasıyla unutamayacağınız yerler arasına gireceği kesin. Bir zamanlar güçlü bir deniz cumhuriyeti olan Amalfi, bugün dar sokakları, limanı ve tarihi yapılarıyla keşfedilmeyi bekleyen bir cennet köşesine dönüşmüş.
Amalfi’de neler yapılır, nereleri gezilir?
Amalfi Katedrali (Duomo di Amalfi)
Piazza del Duomo’nun merkezinde yer alan bu görkemli katedral, Amalfi’nin en ünlü yapılarından birisi. Arap-Norman mimari tarzındaki yapı, 9. yüzyıla kadar uzanan bir tarihe sahip. Andrew’e adanan katedral, altın mozaikleriyle dikkat çekiyor. Katedralin içinde yer alan Çan Kulesi ve “Cennet Manastırı” (Chiostro del Paradiso), mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
Giriş Ücreti: 3 Euro
Valle delle Ferriere (Demir Vadisi)
Amalfi’nin hemen arkasındaki bu yemyeşil doğa harikası, doğa yürüyüşü severler için bir cennet. Vadideki şelaleler ve antik kâğıt fabrikalarının kalıntıları, bölgenin hem doğal hem de tarihi güzelliklerini bir araya getiriyor. Kolay yürüyüş rotalarıyla doğayla baş başa kalabilir ve tertemiz havanın tadını çıkarabilirsiniz.
Amalfi Kağıt Müzesi (Museo della Carta)
Amalfi, Orta Çağ boyunca kâğıt üretimiyle ünlüydü. Bu müze, tarihi bir kâğıt fabrikasında yer alıyor ve içerisinde geleneksel Amalfi kağıt üretim teknikleri sergileniyor. Amalfi’nin ticari geçmişine dair eşsiz bir bakış açısı bulacaksınız.
Amalfi Limanı
Amalfi’nin denizcilik tarihinin kalbinde yer alan bu liman hem feribot bağlantıları hem de büyüleyici manzaralar ile görülmeye değer. Liman boyunca yürüyüş yapabilir veya çevredeki kasabalara tekne turları düzenleyen feribotlara binebilirsiniz.
Amalfi’den tekne turları
Amalfi’den hareket eden tekne turlarıyla Positano, Capri Adası ve Ravello gibi yerleri keşfedebilirsiniz. Denizden Amalfi Kıyıları’nın nefes kesen manzaralarını izlemek unutulmaz bir deneyim.
Yerel lezzetleri tadın
Amalfi mutfağı, Akdeniz’in taptaze malzemeleriyle hazırlanan lezzetleriyle ünlü. Deniz ürünleriyle hazırlanan “Spaghetti alle Vongole” (Midyeli Spagetti). Tatlı olarak “Sfogliatella” ve Amalfi limonlu dondurma mutlaka denenmeli. Limoncello, Amalfi’nin dünyaca ünlü limon likörü ve yerel üreticilerin ürettiği bu likörler aynı zamanda çok güzel bir hediyelik.
Amalfi Sahili’nde yüzün!
Amalfi’nin plajlarında denize girmek ve güneşin tadını çıkarmak için de vakit ayırmayı unutmayın. Spiaggia del Duoglio gibi sahiller, size güzel bir deniz deneyimi sunacak.
Hediyelik alışverişi
Tüm Amalfi Kıyıları boyunca gördüğüm en güzel şeyler el yapımı seramikler oldu. Her birini alasım geldi inanın ama alamadım tabii 🙂 Bunlara bavulunuzda yer, bütçenizde de bir miktar parayı mutlaka ayırın, derim. Amalfi kâğıdı ve limon temalı hediyelik eşyalar ayrıca burada bulabileceğiniz şeyler olacak.
RAVELLO
Ravello, Amalfi Kıyıları’nın tepelerinde yer alan, dingin atmosferi, zarif bahçeleri ve muhteşem manzaralarıyla bilinen bir kasaba. Denizden biraz uzak, yükseklerde yer aldığı için diğer burayı gezmek sahil kasabalarından farklı bir deneyim oluyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki bu büyüleyici yer, sanatseverlerin, tarih tutkunlarının ve huzur arayan gezginlerin favori duraklarından biri.
Ravello’da neler yapılır, nereleri gezilir?
Villa Rufolo
13. yüzyılda inşa edilen bu tarihi villa, Ravello’nun en ikonik yapılarından biri olarak gösteriliyor. Zengin bir tarihe sahip olan Villa Rufolo, Arap, Norman ve Gotik mimari stillerinin muhteşem bir birleşimi.
Bahçeleri, Amalfi Kıyıları’na bakan nefes kesen manzaraları ve yaz aylarında düzenlenen ünlü Ravello Festivali’nde gerçekleşen açık hava konserleri ile tanınıyor.
Giriş Ücreti: 8 – 6 Euro arasında değişiyor.
Villa Cimbrone
Villa Cimbrone, Ravello’nun en büyüleyici ve romantik noktalarından birisi. 11. yüzyılda inşa edilmiş olan villa, özellikle ünlü “Infinity Terrace” (Sonsuzluk Terası) ile dikkat çeker. Terastan Amalfi Kıyılarını ve denizi izlemek, bu bölgenin en unutulmaz deneyimlerinden biri olacak. Bahçeleri, heykelleri ve rengarenk çiçekleriyle doğa ve sanatın mükemmel uyumu.
Giriş Ücreti: Yaklaşık 7-8 Euro
Ravello Katedrali (Duomo di Ravello)
Piazza Vescovado’nun merkezinde yer alan katedral, 11. yüzyılda inşa edilmiş. Romanesk tarzı mimarisi ve tarihi mozaikleriyle dikkat çeker. Aziz Pantaleone’nin kutsal kanını barındırdığına inanılan kalıntılar, katedralin en önemli dini değeri.
Ravello Festivali (Ravello Festival)
Her yıl yaz aylarında düzenlenen bu festival, klasik müzik ve kültür severler için bir cennet. Villa Rufolo’nun büyülü atmosferinde düzenlenen konserler, Ravello’yu sanatla iç içe bir destinasyon haline getiriyor.
Ravello’da bunları mutlaka yapın:
Bahçe keşfi: Ravello, nefes kesen manzaralara sahip villa bahçeleriyle ünlü. Günü bahçelerde dolaşarak geçirmek, şehrin huzurlu atmosferini deneyimlemek için harika bir yol.
Manzaralara dalmak: Villa Cimbrone’nin Infinity Terrace’ında, Amalfi Kıyıları’nın eşsiz manzaralarını izleyerek hayran kalabilirsiniz. Fotoğraf çekmeyi unutmayın!
Sokaklarda kaybolun: Ravello’nun dar ve taş döşeli sokaklarında yürüyüş yaparak kasabanın kendine özgü atmosferini hissedebilir ve şirin kafelerde mola verebilirsiniz.
Yerel el sanatları ve seramik alışverişi: Ravello’nun butik dükkânlarında, bölgeye özgü seramik tasarımları ve el yapımı hediyelik eşyaları bulabilirsiniz.
Ravello’dan yürüyüş rotaları: Doğa severler için Ravello, çevredeki köy ve kasabalara giden yürüyüş yolları çevrili. Atrani ve Amalfi’ye doğru yürüyüş yapabilir, bu rotalarda hem doğayı hem de tarihi keşfedebilirsiniz.
ATRANİ
Amalfi’nin hemen yanında yer alan bu küçük köy, sakin atmosferi ve otantik İtalyan yaşam tarzını deneyimlemek için harika bir yer. Renkli evleri, şirin meydanı ve dingin plajlarıyla huzurlu bir mola vermek isteyenlere için ideal.
Atrani, Amalfi Kıyıları’nın en küçük ve en otantik kasabalarından biri. Atrani, Amalfi gibi daha popüler kasabalara çok yakın olmasına rağmen, turist kalabalığından uzak, huzurlu bir kaçış noktası. İtalya’nın nüfus bakımından en küçük yerleşim yeri olan Atrani, geleneksel İtalyan köy yaşamını deneyimlemek isteyenler için de eşsiz bir durak.
Amalfi’ye yürüyürek sadece 15 dakika.
Atrani’de neler yapılır, nereler gezilir?
Piazza Umberto I
Atrani’nin kalbinde yer alan bu meydan, köyün sosyal ve kültürel merkezi olarak kabul ediliyor. Şirin kafelerle çevrili meydanda yerel halkın günlük yaşamını gözlemleyebilir ve kahve eşliğinde keyifli vakit geçirebilirsiniz. Meydanın otantik atmosferi ve çevresindeki dar sokaklarla birleşen manzarası, tam bir Akdeniz masalı…
Santa Maria Maddalena Kilisesi
13. yüzyılda inşa edilen bu barok tarzı kilise, Atrani’nin en ikonik yapılarından birisi. Beyaz cephesi ve denize bakan konumu ile unutulmaz bir manzaraya sahip. Kilisenin freskleri ve çan kulesi, bölgenin zengin tarihini gözler önüne sermeye yetiyor.
Atrani Plajı (Spiaggia di Atrani)
Atrani’nin küçük, sakin plajı, Amalfi Kıyıları’nın daha yoğun plajlarına kıyasla huzurlu bir alternatif bence. Plaj, sakin bir ortamda güneşlenmek ve Akdeniz’in berrak sularında yüzmek için ideal.
SALERNO
Salerno, Amalfi Kıyıları’nın doğusunda yer alan ve bölgenin ana giriş kapısı olarak kabul edilen bir sahil şehri. Hem tarihi hem modern yönleriyle dikkat çeken Salerno, bir yanda tarihi yapıları ve dar sokaklarıyla geçmişin izlerini taşırken, diğer yanda şık kafeleri, alışveriş bölgeleri ve limanıyla dinamik bir atmosfere sahip. Napoli Körfezi’nin kıyısındaki bu canlı şehir, Amalfi Kıyıları’nı keşfetmeye başlamak için bence mükemmel bir başlangıç noktası…
Salerno, yıl boyunca birçok etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. Özellikle Noel döneminde düzenlenen ışık festivali “Luci d’Artista” oldukça popüler.
Salerno’da neler yapılır, nereler gezilir?
Salerno Katedrali (Duomo di Salerno)
11. yüzyılda inşa edilen katedral, Salerno’nun en önemli tarihi yapılarından biri. Norman mimarisi, mozaikleri ve avlusu ile büyüleyici örneklerden biri sayılıyor. Aziz Matthew’un kalıntılarının bulunduğu bu katedral, bölgenin dini ve tarihi önemini de yansıtıyor.
Arechi Kalesi (Castello di Arechi)
Salerno’ya hakim bir tepede bulunan kale, 8. yüzyılda Lombard Dükü Arechi II tarafından inşa edilmiş. Muhteşem bir şehir ve deniz manzarasına sahip. Kale hem tarihi bir keşif hem de doğa yürüyüşü yapmak için harika bir yer. Salerno’nun en iyi manzaralarından birisi de burada.
Minerva Bahçesi (Giardino della Minerva)
Avrupa’nın ilk botanik bahçesi olarak kabul edilen bu bahçe, tıbbi bitkilerin yetiştirildiği tarihi bir alan. 14. yüzyıla kadar uzanan bir geçmişe sahip. Doğa severler ve tarih meraklıları için harika bir durak olan bahçe, sessiz ve huzurlu bir atmosferi ile gezinize biraz serinlik de katacak.
Lungomare Trieste
Salerno’nun sahil boyunca uzanan yürüyüş yolu, şehrin modern ve şık yüzünü yansıtıyor. Palmiye ağaçları ve deniz manzarasıyla dinlenmek için ideal. Yürüyüş yaparak veya bir kafede oturarak gün batımını izlemek, buradaki en popüler aktivitelerden biri.
Via dei Mercanti
Salerno’nun tarihi merkezinde bulunan bu sokak, alışveriş yapmak ve yerel lezzetlerin tadını çıkarmak için mükemmel. Tarihi evler, butik mağazalar ve şirin kafelerle dolu bu sokakta dolaşmak, şehrin otantik atmosferini hissetmenizi sağlayacak.
SORRENTO
Sorrento, Napoli Körfezi’nin kıyısında, Amalfi Kıyılarının başlangıç noktasında yer alan, zarafeti ve doğal güzellikleriyle ünlü bir İtalyan kasabası. Aslında tam da Amalfi Kıyıları’nda yer almıyor ama giriş kapısı gibi düşünüldüğünden Amalfi gezilerine mutlaka dahil ediliyor.
Limon bahçeleri, çarpıcı deniz manzaraları ve tarihi dokusuyla dikkat çeken Sorrento, hem Amalfi Kıyıları’nı keşfetmek isteyenler için ideal bir üs hem de kendi başına zengin bir bölge aslında. Roma dönemine kadar uzanan tarihi, misafirperver atmosferi ve yerel lezzetleriyle gezinizin önemli duraklarından biri olabilir.
Sorrento’da neler yapılır, nereler gezilir?
Piazza Tasso
Sorrento’nun ana meydanı olan Piazza Tasso, kasabanın kalbi. Şirin kafeler, restoranlar ve dükkanlarla çevrili bu meydan, her zaman hareketli bir atmosfere sahip. Şehirdeki hayatın merkezindeyken bir yandan kahvenizi içip bir yandan da meydandaki sokak sanatçılarını izleyebilirsiniz.
Marina Grande
Sorrento’nun balıkçı limanı olan Marina Grande, pastel renkli evleri ve sahil restoranlarıyla ziyaret edebileceğiz yerlerden.
Vallone dei Mulini (Değirmenler Vadisi)
Piazza Tasso’nun hemen yakınında yer alan bu vadi, terk edilmiş taş değirmenleriyle mistik bir atmosfer sahip. Doğa ile tarihin birleştiği bu yer, fotoğrafçılar için ideal bir nokta.
Sedile Dominova
Orta Çağ’dan kalma bir yapı olan Sedile Dominova, Sorrento’nun tarihine ışık tutan önemli bir yapı olarak gösteriliyor. Mozaik tavanı ve kemerli yapısı görülmeye değer.
Museo Correale di Terranova
Bu müze, antik Roma kalıntılarından 17. ve 18. yüzyıl tablolarına kadar geniş bir koleksiyona sahip. Ayrıca muhteşem bir bahçesi ve deniz manzarası var. Sorrento’nun sanat ve tarihine dair bir yolculuk yapmak için harika bir durak olacak.
Chiesa di San Francesco ve Cloister
14. yüzyılda inşa edilen bu kilise ve avlu, huzurlu atmosferiyle dikkat çekiyor.
Napoli’den Sorrento’ya Circumvesuviana tren hattı ile ulaşabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 1 saat sürüyor.
Minori
Amalfi Kıyıları’nın en küçük ama en büyüleyici kasabalarından biri olan Minori, tarihi zenginliği, misafirperver atmosferi ve sakin plajlarıyla ünlü. “Lezzetin Şehri” olarak da anılan Minori, İtalyan mutfağının önemli noktalarından biri olarak öne çıkıyor. Antik Roma dönemine dayanan geçmişiyle, tarih ve doğanın mükemmel uyumunu burada bulabilirsiniz.
Minori’de neler yapılır, nereleri gezilir?
Villa Romana
MS 1. yüzyıla tarihlenen bu Antik Roma villası, Minori’nin en önemli tarihi yapısı. Mozaikleri, freskleri ve antik mimarisiyle etkileyici bina Roma döneminin yaşam tarzını ve mimarisini keşfetmek için de harika bir yer.
Santa Trofimena Bazilikası
Minori’nin kalbinde yer alan bu etkileyici bazilika, 18. yüzyıl Barok mimarisinin harika bir örneği. Aziz Trofimena’nın kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. İç mekanındaki freskler ve muhteşem tavan süslemeleri görülmeye değer.
Minori Plajı
Amalfi Kıyıları’ndeki en sakin ve samimi plajlardan biri olan Minori Plajı, kristal berraklığındaki suları ve huzurlu atmosferiyle tanınıyor. Kalabalıktan uzak bir gün geçirmek isteyenler için ideal.
Amalfi Sahili yürüyüş yolları
Minori’den başlayarak Ravello veya Maiori gibi komşu kasabalara uzanan yürüyüş parkurları, doğa tutkunları için harika… Zeytinlikler ve limon bahçeleri arasında yapacağınız yürüyüşün tadına doyum olmaz.
Amalfi Kıyıları’nın yakınlarda neler var?
Pompeii
Pompeii, dünyanın en ünlü arkeolojik alanlarından biri… Ününü de MS 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla tamamen kül altında kalmış olması ile yapmış. Patlama, şehri aniden yok etmiş olsa da aynı zamanda yapılarını ve günlük yaşamın detaylarını olağanüstü bir şekilde korumuş. Her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği Pompeii sokaklarında yürümek oldukça etkileyici bir deneyim. Antik kentte görebileceğiniz yerlerden bazıları: Forum, Büyük Tiyatro, Villa dei Misteri, Lupanar, Termal banyolar, Anfitiyatro, Via dell’Abbondanza (Bolluk Yolu).
Capri
Capri, Napoli Körfezi’nde yer alan ve Akdeniz’in incisi olarak adlandırılan adalardan biri… Göz kamaştırıcı doğal güzellikleri, zarif alışveriş caddeleri ve etkileyici tarihi yapıları ile ünlü. Antik Roma’dan bu yana imparatorların, sanatçıların ve gezginlerin ilham kaynağı olan Capri, bugün de dünya çapında popüler bir bölge olmaya devam ediyor.
Capri’de görebileceğiniz yerlerden bazıları: Mavi Mağara, Augustus Bahçeleri (Giardini di Augusto), Faraglioni Kayalıkları, Monte Solaro, Villa Jovis, Marina Piccola.
AMALFİ KIYILARI GEREKLİ BİLGİLER
İtalya’nın para birimi nedir?
Euro
Amalfi Kıyıları’nda ne kadar kalınır?
Amalfi Kıyıları küçük köylerden oluşan bir bölge ve her biri mini minicik aslında. Ama öyle keyifli yerler ki, ne kadar kalınabilirse o kadar güzel olur bence. Bana göre minimum 3 günü buralara ayırmak lazım. Deniz keyfi yapmak, Amalfi tepelerindeki rotalarda yürümek, Capri’yi keşfetmek, Salerno veya Sorrento’ya da vakit ayırmak isterseniz burası sizin en az 6 – 7 gününüzü alacaktır.
Ancak en başta dediğim gibi miniklik biraz başa bela, her şeye fiyat olarak yansıyor. İtalya’nın en pahalı makarnasını burada yiyebilirsiniz mesela.
Amalfi Kıyıları’nda ne yenir? Amalfi Kıyıları’nda nerede yenir?
Amalfi Kıyıları, taze deniz ürünleri, ferah limon aromaları ve geleneksel İtalyan tarifleriyle midenizin bayram yapacağı bir yer. Bölgede hem otantik hem de sofistike yemek deneyimleri bulabilirsiniz.
AMALFİ KIYILARI YEME – İÇME ÖNERİLERİ yazımda detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Amalfi Kıyıları’nda nerede kalınır?
Amalfi Kıyıları birçok konaklama seçenekleri bulabileceğiniz yerlerden. Lüks resortlardan Airbnb evlerine kadar birçok güzel seçenek yer alıyor. Bu oteller aynı zamanda hem eşsiz manzaraları hem de farklı özellikleriyle öne çıkıyor. Bunları balayı otelleri listenize de mutlaka ekleyin. Bütçe sorununuz yoksa bu köylerden birinde kalmak çok güzel bir deneyim. Ancak maaliyetleri düşürmek isterseniz konaklama için Salerno’yu seçebilirsiniz. Sorrento’daki fiyatlar da Salerno’ya göre biraz daha yüksek.
Amalfi kıyılarındaki konaklama önerilerim için AMALFİ KIYILARI’NDA NEREDE KALINIR yazıma göz atabilirsiniz.
İtalya vize istiyor mu?
Avrupa Birliği ülkesi olan İtalya için Schengen vizesi gerekiyor. Turistik kategorisinde yapacağınız başvuru ile değerlendirmeye göre farklı sürelerde vize alabiliyorsunuz. Aslında son 1-2 yıla kadar İtalya kolay vize veren ülkeler arasındaydı ama son zamanlarda buradan da oldukça sık retler duyuyorum. O yüzden iyi hazırlanmış başvuru çok önemli.
İlk defa vize alacaksanız SCHENGEN VİZESİ NASIL ALINIR yazım size yardımcı olacaktır. Göz atmayı unutmayın.
Yalnız gidilir mi?
Avrupa’da bir kadın gezgin olarak birçok yeri yalnız gezdim. İtalya’ya birçok kez hem yalnız hem de arkadaşlarımla gittim. Amalfi Kıyıları’na 2024’te bir kız arkadaşımla gitmiştim. Gözlemlerime göre şunu söyleyebilirim ki, İtalya kesinlikle tek başıma rahatça gezebileceğim yerlerin başında geliyor. Ancak ben her zaman tedbiri elden bırakmadan özellikle geceleri geç saatlerde dikkatli olmakta fayda olduğunu düşünüyorum.
İtalya’ya gitmişken aklınıza Roma’ya kadar uzanmak gelirse ROMA GEZİ REHBERLERİM işinize yarayabilir.
Daha çok fotoğraf ve geziler için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol