Sırbistan’ı gezerken sorun yaşamayacağınız şeylerin başında yemek geliyor. Yüzyıllarca birlikte yaşamanın getirdiği ortak kültür yemeklere de yansımış. Köfteler, börekler, sarmalar, ezmeler, kaymaklar burada baş tacı edilmiş. İçecek derseniz kahvesiz yaşamadıkları gibi adına rakija dedikler milli içkileri, bizim rakımıza çok benziyor. Hamur işleri kadar et ve sebze yemekleri de Sırbistan’da ön planda. Dışarıda yeme – içme kültürü fazlasıyla yaygın olduğundan lezzetli yemekler yapan birçok mekân var. Sokak lezzetleri ise dayanılmaz.

Belgrad gezi rehberi
Kale Meydan

Gelin birlikte önce Sırp yemeklerine sonra da nerede yenir ona bir bakalım. En son olarak da sizlere Belgrad’da eğlenmenin inceliklerinden ve Belgrad’ın popüler mekanlarından kısaca bahsedeceğim.

Eğer ilk önce bu yazıya denk geldiyseniz Belgrad ile ilgili tüm detaylar için BELGRAD GEZİ REHBERİ – KÜLLERİNDEN DOĞAN ŞEHİR yazıma bakabilirsiniz. 

Bir Balkan turu planlıyorsanız BALKAN TURU PLANLAMA – BİLİNMESİ GEREKENLER yazıma da göz atabilirsiniz. 

Belgrad’da ne yenir? 

Cevapi (Cevapcici) – Kebap diye genelde çeviriyorlar ama köfte desek daha doğru olacak. Daha çok bizim Tekirdağ köftesine benziyor. Ama söyleyeyim daha güzeli. Boyutları biraz daha büyük olduğundan sanırım bu yüzden kebap diyenler oluyor. Tadı nefis. Domuz etinden yapılanı var ama birçok yerde inek etinden de bulabiliyorsunuz. Yanında soğanla servis ediliyor ve dünyada “birbirine yakışan en güzel ikili” olarak adlandırıyorlar. Yanına isterseniz kaymak da alabiliyorsunuz. Porsiyonu da genelde siz seçiyorsunuz. Bu arada “cevap” köfte, “cevapi” de onun çoğul hali. 

Belgrad yeme içme ve eğlence rehberi
Cevapi

Sarma – Bildiğimiz bizim sarma aslında. Kıyma, pirinç ve baharatla yapılıyor. Beyaz lahana versiyonu en çok sevileni. Dolma sarmak burada da kadınlar arasında bir marifet olarak gösteriliyor. Onlarda da asma yaprağı versiyonu var. Hatta et yerine balık koydukları “sarmica” dedikleri bir versiyonu daha var. 

Burek – Hamur işi ürünler oldukça seviliyor demiştim ama en çok yeneni bürek yani bildiğimiz börek. Peynirli ve kıymalı olanları en çok tercih edilenler. 

Punjene Paprike – Bu da bizim biber dolmamız. Et, pirinç ve baharatla doldurulan dolmalık biberler domatesle kapatılıyor. 

Karađorđeva šnicla (Karadjordje’s schnitzel) – İnek eti veya domuz etinden şnitzel tarzı hazırlanan et, kaymağın etrafına sarılıyor ve ekmeğe bulandıktan sonra yağda kızartılıyor. 

Kajmak – Bu kaymak işini bizden öğrenmişler ama almış götürmüşler. Türkiye’de yiyebileceğiniz birçok kaymağın üzerinde bir lezzeti var. Tek başına bile yiyebileceğiniz lezzette. Birçok şeyle beraber servis ediyorlar ama özellikle etin yanında daha çok seviyorlar.

Pljeskavica (Sırp hamburgeri) – Sırpların en ünlü yemeklerinden biri bu. Domuz, koyun ve inek etinden hazırlanmış kıymadan yapılan kocaman köfteler ızgarada pişirilerek lepinja denilen pide benzeri bir ekmeğin içerisinde servis ediliyor. İsterseniz içine soğan, kaymak ya da ajvar koydurabiliyorsunuz. 

Ajvar – Sırp usulü salata. Kırmızı biber ezmesi diyebilirim. Sade veya baharatlısını yapıyorlar. Ekmeğe sürerek ya da her şeyle birlikte, her öğünde yiyorlar. Dükkanlarda da hazırını bulabiliyorsunuz. 

Rakija – Rakı olarak da geçiyor. Damıtılmış meyveli içeceklere genellikle bu isim veriliyor. Bir çeşit “brandy”. Farklı meyvelerden yapılmış versiyonları var. Genellikle evlerde kendi rakılarını yapıyorlar. Alkol oranı ise normalde yüzde 40 – 50’lerde… Ama evde yapılanlarda dozun yüzde 70 – 90’lara kadar çıkabildiği söyleniyor. Loza üzümden yapılanı milli içkileri olarak kabul ediliyor. 

Knedle – Bu da bir çeşit hafif Sırp tatlısı. Patates püresi yuvarlak hamur haline getiriliyor ve küçük parçalar alınarak mürdüm eriğinin etrafına sarılıyor. Önce kaynatılıyor daha sonra yağda kızartılıyor. 

Belgrad’da nerede yenir? 

Tre Sesira 

Skadarlija’nın en sevilen ve en bilinen restoranlarından birisi burası. Yanından geçerken bile içeride dolaşarak şarkı söyleyen müzisyenlerin ezgiler sizi içeriye davet ediyor resmen. Yerel mutfağın en güzel örnekleri burada. Biraz turistik gelebilir ama bazen bunun da keyfini çıkarmak gerekiyor. 

Belgrad
Belgrad

Dva Jelena 

Şehrin çok eski mekanlarından olan Dva Jelena 1832 yılında kurulmuş. Skadarska Caddesi üzerindeki bu sıcak mekân hem yerel yemek hem de güzel müzik dinlemek için en iyi seçeneklerden biri. Zaman zaman ünlü Sırp müzisyenlerinin de sahne aldığı mekânın bugüne kadar birçok ünlü ziyaretçisi olmuş. Tito, Jimmy Carter, Margaret Thatcher, Pierce Brosnan, Gerard Depardieu, Jamie Oliver bunlardan birkaçı. 

Kovac

Geleneksel mutfağı modern çizgilerle birleştirmiş Belgrad’ın en iyi restoranlarından biri. Gerek atmosferi gerekse menüsü çok etkileyici. 

Drama Cevapi

Biz cevapiyi burada yedik ve inanılmaz lezzetli bulduk. Dositejeva ile Brace Jugovica Caddesi’nin kesiştiği noktada yer alan mekânda yaz olduğu için tüm masalar dışardaydı. 8’den sonra genelde dolu mekâna beklemek istemiyorsanız daha erken saatlerde gidebilirsiniz. Et olarak sadece inek eti kullanıyorlar. 5 – 10 – 15 gibi adetlerde sipariş veriyorsunuz. Soğan, kaymak ve pul biberi ayrıca sipariş etmek gerekiyor. Köftesi kadar kaymağına da bayıldık. 

Ottimo

Belgrad’da İtalyan mutfağı denemek isterseniz merkezde Studentski Parkı’nın hemen köşesindeki yeri çok seveceksiniz. İç mekânı biraz küçük ama dışarıdaki masaları hem cadde hem park manzaralı. İtalyan usülu et yemekleri, salataları ve deniz mahsullü pastası (makarnası) oldukça lezzetliydi. Lokal bira da bulabiliyorsunuz. 

Bucko 

Bir arkadaşımın önerisiyle haritada yerine bakarken yanımızdaki binanın alt katında olduğunu fark ettiğimizde oldukça şaşırmıştık açıkçası. Binaya girerken önündeki kalabalık dikkatimizi çekmişti zaten. Çünkü ufacık bir pencere ve önünde sıra özellikle saat 16.00 – 17.00’den gece 01.00’e kadar eksik olmuyordu. 

Burası şehirde iki dükkânı olan bir pizzacı. Dilerseniz tamamını da alabiliyorsunuz ama özelliği dilim pizza. Ama asıl farkı ise üzerlerine sürdükleri sosları. Sıcacık servis edilen pizzaların lezzeti o soslarla beraber inanılmaz bir hale dönüşüyor. Sanırım 3 kez buradan yemekten kendimizi alamadık. Domuz eti kullanıyorlar ama isterseniz etsiz pişirmeleri 6 – 7 dakika sürüyor. Etsiz olan da ekstra olarak mantar var sadece. Soslarını ise peynirli, vejetaryen, biberli – peynirli, mantarlı, susamlı – peynirli ve birkaç tane daha farklı sos arasından seçiyorsunuz. Pizza tamamı 540 dinar, tek dilim ise 90 dinar. Üzerine koydurduğunuz her bir sos için de 30 dinar. 

Biz Francuska Caddesi üzerindeki büfe olandan yedik. Bir şubesi de Beogradska 56 numarada. Burada sanırım oturma düzeni de var. 

Wok Republic 

Belgrad’da bir de Uzakdoğu mutfağı denedik. Birkaç masası var ve daha çok al – git sipariş ile çalışan Wok Republic de beğendiğimiz yerlerden biri oldu. Farklı noodle – erişteler yapan mekânın fiyatları da oldukça uygun. Açık mutfağı olan mekânın porsiyonları da fazlasıyla doyurucu. 

Stanica

Dünya mutfağından yemekler ve farklı ülkelerin içkilerini deneyebileceğiniz bir yer. Mekânda birçok yerel yemek de bulunuyor. Sadece kahve içmek için de gidebilirsiniz. Dışarıda masaları olan bar, özellikle geceleri çok popüler. 

Tezga 

Bu sokak öylesine güzeldi ki, sadece etrafı seyrederek soğuk bir şeyler için bir yer ararken denk geldik. Skandaska Sokağı’nın hemen başında olan mekân aynı zamanda güzel Sırp yemekleri de bulabileceğiniz bir yer. Hamburgeri, makarnaları, mısır ekmeği, kahvesi ve kahvaltısı da oldukça lezzetli. 09.00’dan 01.00’e kadar açık olan mekan özellikle yerel halkın tercihi.

Belgrad yeme içme ve eğlence rehberi
Kale Meydan’dan görünüm

Kalemegdanska Terasa

Kale Meydan’ın içerisinde yer alan harika manzaralı açık hava mekanlarından biri. Manzarası gerçekten muhteşem. Biz yemeklerinden yemedik ama hem Sırp mutfağından hem de dünya mutfağından çeşitler vardı menüsünde. Türk kahvesi dahil kahve çeşitleri oldukça fazlaydı. Çalışanlar yardımcı ve güler yüzlü.

Koffein

Knez Mihailova’nın hemen alt paralelinde olmasına rağmen sakin bir atmosferi var. Hem iç hem de dış mekâna sahip. Kahve seçimleri de oldukça iyi. Yiyecek ya da tatlı isterseniz menülerinde onlar da var. 

Caffe Bar Crveni Petao

Koffein’in tam karşısında bar-kafe karışımı bir yer. Kahveleri kadar kokteyllerini de sevebilirsiniz. Knez Mahilova’nın hareketliliğinden uzakta keyifle oturulacak yerlerden. 

Mandarina Cake Shop

Buradan bahsetmeden geçemeyeceğim. Yabancı bloglardan birinde “mutlaka gidin” diye okumuştum gerçekten de gitmeye değermiş. Ufacık butik bir tatlıcı. İçerideki tatlıların neredeyse birçoğunu başka bir yerde görmedim. Özel bir koleksiyonları var, pasta, şekerleme, cookie, sabahları da sandviç gibi şeyler de yapıyorlar ama asıl olayları tatlıları. Tatlıdan sanat yapmışlar desem az kalır. Her şey taze olduğundan yediklerim ekstra lezzetliydi. 

Nasıl bir şeyler olduklarına Mandarina Cake Shop sayfasından bakabilirsiniz. 

Kafeterija

Starbucks benzeri bir zincir olan Kafeterija yeni dalga kahveciler arasında en iyilerinden. Sava Nehri kıyısında, Dorcol’da ve şehrin birkaç noktasında daha şubelerine denk gelebilirsiniz. 

Bu arada Belgrad’da Starbucks da var. Biz tek bir şubesini gördük o da Knez Mihailova Caddesi’nin bitimindeki, Kale Meydan’a gelmeden önceki Rajiceva Alışveriş Merkezi’nin hemen girişinde…

BELGRAD GECE HAYATI 

Aralarda da hep söylediğim gibi Belgradlılar Avrupa’nın en hızlı gece hayatına sahip olduklarını söyleyecek kadar iddialılar. Hem de öyle sadece yaz akşamları değil bizde hayat yaz-kış devam eder diye de ekliyorlar. Ben gece Belgrad’da gece hayatını deneyimlemedim ama sizler için birkaç bilgi toparlamadan dönmedim. 

Belgrad yeme içme rehberi
Splavovi

Gece kulüplerine şehrin birçok bölgesinde denk gelebiliyorsunuz. Kış aylarında kapalı mekanlarda hizmet veren bu kulüpler bahar ayları gelip havalar ısınmaya başladığında bu mekanları kapatarak nehir kıyısındaki diğer mekanlarına taşınıyorlar. Birçok popüler mekânın böyle yaz alternatifi mutlaka oluyormuş. Splavovi dedikleri yüzen diskolar burada çok popüler. Bunların çoğunluğu Usce bölgesinde toplanmış buradan geceleri harika bir manzara izleyerek eğlenme şansı buluyorsunuz. 

Kulüp seçerken

Öncelikle gideceğiniz popüler yerlere karar verdikten sonra mutlaka rezervasyon yaptırın. Özellikle hafta sonu gidiyorsanız. GdeIzaci.com üzerinden ücretsiz rezervasyon yaptırabiliyorsunuz. Kapıdaki güvenliğe girmek için para vermeyi denemeyin, genellikle ters tepiyormuş. Kıyafet konusu da önemli. Özellikle buna dikkat ediyorlarmış, o yüzden gitmeden mekânın kurallarını kontrol etmenizde fayda var. Daha çok spor-şık kıyafetler tercih ederseniz sorun yaşamazsınız. Bazı yerler spor ayakkabı ile bile almıyormuş, aklınızda olsun. 

Mekanların çoğunda dans pisti yok, içerisi bistro masalarla donatılmış durumda. Bir kısmı VIP olarak ayrılmış. Genellikle masanıza içki servisi yapıyorlar yani bara gitmenize gerek olmuyor. 

Mekan önerileri

Canlı müzik yapan bir yerler arıyorsanız: Tarapana, Ona moja

Belgrad genelindeki kulüpler: The Bank, Hype, Freestyler, Brankow, Gotik, 20/44, Drugstore, Lasta, Tilt Club, Gadost

Nehir kışında splavoviler: Freestyler, The Money, Lasta, Leto, Splav Bridge

Splavovi olsun am Sırp müziği de olsun derseniz: Bridge, Port, Uzbuna, River.

Geneksel kafanalar:  Dva jelena, Tri šešira.

Savamala bölgesinde: KC Grad, Berlinner

Belgrad gezi rehberi
Belgrad gezi rehberi: Sava kıyısındaki eğlence mekanları

Eğer ilk önce bu yazıya denk geldiyseniz Belgrad ile ilgili tüm detaylar için BELGRAD GEZİ REHBERİ – KÜLLERİNDEN DOĞAN ŞEHİR yazıma bakabilirsiniz. 

Şimdiden iyi eğlenceler. 

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...