İnka İmparatorluğu, Ekvator’dan Şili’ye, Arjantin’e uzanan coğrafyada 40 bin kilometrelik bir ağ oluşturmuş. Cusco da bu büyük imparatorluğun merkezi olmuş. Bu ağın en önemli kısmı ise 43 kilometrelik Inca Trail / İnka Yolu olarak anılan bölümü. Ve bu yolu yürüyerek Machu Picchu’ya ulaşıyorsunuz. Yürürken büyüleyici doğa kadar tarihi de doyuyorsunuz. Bu rota ünlü seyahat ve keşif dergileri, rehber kitaplarının her zaman ilk beşinde olmuştur.

Machu Picchu

Ben de eğer böyle bir harika yeri ziyaret ediyorsam ona yakışır bir şekilde ulaşmayı tercih ettim. Yürüyüşle ilgili herhangi bir sağlık sıkıntınız yoksa size de bu yürüyüşü tavsiye ederim. Eğer Peru’da geçirecek sadece 5-6 gününüz dahi olsa mutlaka yapmalısınız, hiç pişman olmayacağınızdan eminim.

Hangi Rotayı Seçmeli?

Yürüyerek gitmek için birkaç alternatif var; 4 günlük klasik rota, 2 günlük rota, Salkantay ve Santa Teresa rotaları… Her birinin kendi içinde farklı güzellikleri var. Ben klasik rotayı tercih ettim; çünkü hem okuduklarımdan çok etkilenmiştim hem de 4 gün süren turdan kalan zamanda diğer bölgelere vakit ayırabilecektim. Salkantay turu ise birçok kişinin favorisi.

Klasik İnka Yolu’nu seçiyorsanız, lisanslı bir tur firmasıyla gitmek gerekiyor. Yolu günde sadece 500 kişinin yürümesine müsaade ediliyor. Bunların nerdeyse yarıdan fazlasını taşıyıcılar, aşçı ve rehberler olarak sayarsak bir günde en fazla 200-220 yürüyüşçü katılabiliyor bu tura. Bizim turumuzda 11 yürüyüşçü için 17 taşıyıcı 2 de rehber vardı. O yüzden daha önce de bahsettiğim gibi eğer yoğun dönemde gidiyorsanız istediğiniz zamanlarda tura katılabilmek için önceden rezervasyon yapmak gerekiyor. Diğer turlar için biraz daha rahat davranabilirsiniz.

İnka Yolu
İnka Yolu yürüyüşü, tüm ekip

Hangi Tur Firması?

Ben bu tür yerel turlara katılmayı özellikle çok seviyorum. Çünkü dünyanın farklı yerlerinden bir sürü insanla tanışma onlarla kaynaşma fırsatı buluyorsunuz. Beni seyahat etmeye motive eden en önemli şeylerin başında da bu geliyor aslında. Yeni yerler görmek kadar yeni insanlarla, kültürlerle tanışmak… Biz turu Llama Path firmasıyla yapmıştık ve bu turda da çoğunluk Amerikalıydı, ilave olarak 1 İngiliz ve biz 2 Türk olarak toplam 11 kişiydik.

Tura katılmak için rezervasyon sırasında mutlaka depozito ödüyorsunuz, pasaport bilgilerini ulaştırmanız gerekiyor. Kalan tutarı da Cusco’da ödüyorsunuz. Ayrıca kiralamak isteyeceğiz malzeme varsa veya taşıyıcı/porter kullanacaksanız onun bedelini de Cusco’da ödeyebiliyorsunuz. Tur öncesi akşamında mutlaka bir saatlik bir toplantı yapılıyor ve tur hakkında detaylı bilgi aktarılıyor.

Yürüyüş Mesafesi ve Yükseklik Nedir?

Toplamda 43 kilometre yürünüyor. En uzun yürünen gün 16 kilometre…

Yolculuk 2720 metrede başlıyor, en yüksek nokta ise 4215 metre ile Dead Woman’s Pass (Ölü Kadın Geçidi) geçidi. Machu Picchu ise 2430 metrede…

Hava Durumu Nasıl?

Ben haziran ayının ortalarında yürüdüm. Gündüzleri bir tişörtle yürüyebiliyorduk. Ama akşamları oldukça düşüyordu sıcaklık. 0’ı gördüğümüz akşam oldu. O yüzden yanınıza en az -5 dereceye dayanıklı bir uyku tulumu almakta fayda var. Giyecekler için de bunu göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Ne Kadar Zor?

Ortanın üzerinde bir zorluk derecesi var. 10 üzerinden değerlendirirsek 7 demek yanlış olmaz sanırım… Yürüyüş tecrübesi gerektirmese de biraz kondisyon gerektiriyor. Özellikle ikinci gün 4000 metrenin üzerine çıkıldığından oldukça zorluyor. Bizim grubumuzda daha önce hiç yürümemiş 60 yaşın üzerinde Amerikalı bir kadın katılımcı vardı. Bol bol dinlenerek en zor yerleri bile tamamlamakta sıkıntı yaşamadı.

Turun Fiyatı Nedir?

Bir grup turuna katılıyorsanız fiyatlar 600 – 700 Amerikan doları arasında değişiyor. Benim katıldığım turun 2017 fiyatı 675 dolar olmuş.

Tura Neler Dahil?

Rehberlik ücreti (9’dan fazlaysanız biri yardımcı 2 rehber oluyor)

Yemekler (3 sabah, 3 öğlen, 3 akşam yemeği, su ve atıştırmalıklar

Transfer ücretleri – Cusco’da buluşma noktasından yürüyüş noktasına minibüsle transfer. Dönüşte Aguas Calientes’ten Ollantaytambo’ya tren ve Ollantaytambo’dan minibüsle Cusco’ya seyahat.

Mat

Çadır (Yemek çadırı ve sandalyeleri de…)

Machu Picchu’ya giriş bileti

İlk yardım malzemesi ve oksijen tüpü

Neler Dahil Değil?

Uyku tulumu, yürüyüş batonu, seyahat sigortası, Huayna Picchu ve Mantano için biletler, ilk gün yapacağınız kahvaltı ve bahşişler dahil değil… Eğer uyku tulumu ve yedek kıyafetler gibi özel eşyalarınızı taşımak istemiyorsanız bir taşıyıcı kiralayabiliyorsunuz. 7 kiloya kadar biriyle paylaşma şansınız var. Bunun için de 40 dolar civarı ilave ücret ödüyorsunuz.

İnka Yolu, yürüyüş grubumuz

Tur Sırasında Ne Yeniyor?

Bizim grubumuzda bir aşçı ve 2 yardımcısı vardı. Pişirdikleri her yemek çok lezzetliydi. Genelde dünya mutfağından, biraz da yerel yemeklerden pişirdiler. Onca yüksekte ve zor şartlarda sunumları bile birbirinden güzeldi. Grupta iki glutensiz beslenen, bir vejeteryan olduğundan 3 ayrı yemek pişiriyorlardı.

Servis Kalitesi Nasıl?

Tur seçerken birçok detaya bakmak gerekiyor ama iyi tur firmalarının servisleri aşağı yukarı aynı… Turlarda hiçbir detayı da atlamamaya çalışıyorlar. Yürüyüş sonrası yemek için vardığınızda elleri yıkamak için kişi sayısı kadar küçük taslarda sıcak suyunuz ve sabununuz hazır oluyor. Sabahları sizi uyandırmak için koka yapraklarından çayınızı uzatıp yüzünüzü yıkamak için sıcak suyunuzu çadırınızın kapısına bırakıyorlar. Yürüyüş bitimlerinde yorgun argın vardığınızda çadırlar kurulmuş oluyor ve herkesin matı, uyku tulumu hazır, çantalar içeri bırakılmış oluyor. Happy hour, atıştırmalıklar ve arıtılmış su zaten turlara dahil.

En önemli konulardan biri de rehber… Bizim rehberimiz tarih okumuş, O yüzden inanılmaz detaylı anlattı her şeyi. Herkesle teker teker ilgilenip, her soruna çözüm bulmaya çalıştı. En soğuk gecede montunu bile katılımcılardan birine vermekten çekinmedi.

İnka Yolu yürüyüşü

İnka Yolu Yürüyüşünden Kısa Notlar:

  1. gün: 

İlk gün saat 6.00’da buluşmayla başlıyoruz. Yürüyüşe başlangıç noktasına gitmeden önce bir kahvaltı ve son alışveriş molası veriyoruz. Tüm hazırlıklar bittiğinde giriş tabelası önünde uzun uzun fotoğraflar çektiriliyor. Giriş noktasında pasaport kontrolünden sonra heyecanla yürüyüşe başlıyoruz.  Kısa molalarda rehberimiz bilgi veriyor. Öğleye kadar zorlanmadan geçiyor ama sonrası zor tırmanış başlıyor. İlk şehir kalıntısını bir tepenin yamacında uzaktan görüyoruz. Yolda bir sürü grup var. Aynı kişilerle sık sık karşılaşıyoruz tur boyunca…

2730 metreden başlayan yürüyüş, 3300 metrede bitiyor. Bir yamacın hemen kenarında kamp yapıyoruz. İlk gün 14 kilometre yürüyoruz.

İnka Yolu yürüyüşü
İnka Yolu yürüyüşü
  1. gün:

En zor gün, bugün.  Gün, sabah 06.00’da sıcak çay servisiyle başlıyor.  Oldukça değişik bir yapısı olan orman içinde yürüyüş başlıyor. Sürekli tırmanıyoruz, merdivenler bitmiyor. Bitap bir halde olduğumuzdan sanırım, yolda tanıştığımız bir çift bize çiğnemek için koka yaprakları veriyor.  Sert bir şekilde dikleşen yol o kadar zor ki herhangi bir etkisi oluyor mu anlamıyoruz 🙂 Her basamakta 3 saniye mola verip yokuşu tamamlıyoruz. Kendi yükleriyle yürüyen Amerikalı gençler bizden en az 40 dakika önce tamamlıyor yokuşu. Her geleni alkışlarla karşılıyorlar. Dead Woman’s Pass/Ölü Kadın Geçidi denilen en yüksek nokta; 4215 metrede… Müthiş manzara… 20 dakikalık bir seyir ve dinlenme molasından sonra iniş başlıyor. Merdivenlerle devam ediyor. Tekrar çıkmaya başladığımızda etraftaki bitki örtüsü de değişiyor. Tropikal Amazon ormanları başlıyor ve gittikçe güzelleşen bu rotada iki antik kentte mola veriyoruz. En son molada kampı görebilsek de hâlâ çok uzağında olduğumuzu söylüyor rehberimiz. Muhteşem bir doğa ve harika bir gün batımıyla sonunda kampa ulaşıyoruz.

10 saat süren 16 kilometrelik yürüyüşten sonra 3600 metredeki vadiye bakan kamp yerimiz etkileyici…

Dead Woman’s Pass / Ölü Kadın Geçidi
Dead Woman’s Pass / Ölü Kadın Geçidi
  1. gün:

Bugün biraz hafif geçecek. Yola çıkmadan önce ekibin devamıyla; aşçılar, taşıyıcılarla bir tanışma düzenliyor rehberimiz. Fotoğraflar çekiliyor. Dünkü Amazon bölgesine has tropikal bitki örtüsü devam ediyor. Sadece botanik bahçelerinde görebileceğimiz çiçekleri görüyoruz. Bulut ormanları (cloud forest) eşliğinde yürüyüşün en etkileyici manzaralarından biri olan Inca Flat denen bölgeye varıyoruz. Telefonun çektiği tek yer. Ardından 3000 basamak olduğu söylenen yolu biraz zorlanarak bitiriyoruz. Bugün iki şehir kalıntısı görüyoruz. İlk kez lamalara denk geliyoruz. 2680 metredeki Winay Wayna kenti, kamp kurduğumuz alana çok yakın. Biraz dinlendikten sonra akşam üstü yürüyüşüyle Machu Picchu kadar etkileyici, bulutların arasındaki bu şehri geziyoruz.

Yemekten önce bahşiş töreni var. Ritüel göre gruptan bir sözcü seçiliyor; övgülerle dolu üç ayrı konuşma yaparak önce kamp yöneticisine, sonra aşçıya ve en son olarak da taşıyıcıların şefine bahşişleri veriliyor. Hava yumuşak olduğundan dışarıda kalma esprileri yapılıyor ama kimse cesaret edemiyor.

Machu Picchu nasıl gezilir
Machu Picchu
  1. gün:

Bugün büyük gün… Sabah 03.00’te kalkıp sıraya giriyoruz. Pasaportların kontrol edileceği yerde 5.30’a kadar bekliyoruz. Bu kadar erken kalkmakta amacımız diğer grupların önüne geçerek en az sıra beklemek ve gün doğumunu Sun Gate (Güneş Kapısı)’te karşılamak… İkinci grup olarak olarak kapıdan geçiyoruz ve patikanın el verdiğince koşturarak, birkaç noktada oldukça dik yokuşları tırmanarak Sun Gate’e varıyoruz. Bulutların arasından Machu Picchu’nun ilk görüntüsünü buradan görüyoruz.

Benim ilk izlenimim “Biraz ufak bir yermiş galiba” oluyor ama yaklaştıkça öyle olmadığını görüyoruz. Fotoğraf noktasından sonra rehberimiz bizi kalıntıların dışına çıkartıp, Machu Picchu’nun ana girişine götürüyor. Burada çantaları, batonları teslim ediyoruz. Pasaportlar tekrar kontrol ediliyor ve sonrasında Machu Picchu özel damgalarını pasaportlara basıyoruz. Rehberle yaptığımız iki saatlik turun ardından bizi serbest bırakıyor. Tarihi şehrin sokaklarını, merdivenlerini tek tek arşınlıyoruz. Daha önce bilet alan 4 kişi Huayna Picchu’ya çıkıyor.

Ayrılmak zor oluyor

Öyle muhteşem bir vadi içerisine kurulmuş ki izlemekten ve sürekli aynı fotoğrafları çekmekten kendimizi alamıyoruz. 12.30 gibi Machu Picchu’yu terkedip, minibüslerle aşağı iniyoruz. Son kez, grupça yemek yiyeceğimiz yerde toplanıyoruz ve yemek, 3 günün değerlendirmesiyle email alışverişleri, facebook eklemeleri ile geçiyor… Dönüş yolculuğunu panoramik pencereli bir trenle yapıyoruz ve devam eden güzellikleri izleyerek Ollantaytambo’ya varıyoruz. Minibüsle de Cusco’ya geçerek başladığımız noktada vedalaşarak noktalıyoruz bu güzel turu. Bizse hızla kaldığımız otelden diğer eşyalarımızı alıp kendimizi Puno otobüse atıyoruz…

İnka Yolu yürüyüşü
İnka Yolu yürüyüşü

Nelere Dikkat Etmeli?

Rezervasyonları mutlaka önceden yapın.

Pasaportunuz Inca Trail boyunca yanınızda olmalı. Girişlerde göstermeniz gerekiyor.

Firmayı dikkatli seçin. Detaylar konusunda bolca soru sorun: Çadırların durumu, sağladıkları ekipmanlar, kaç tane taşıyıcı var, çadırı biriyle paylaşılacak mı, yemekler vs….

Her şey dahil bir tur olsa da yanınızda para bulundurmakta fayda var. Yol üzerinde şişe suyu almak, atıştırmalık ya da bahşişler vs için… Bahşiş kişi başı 40-50 dolar düşüyor.

Yükseklik Hastalığına Dikkat…

Yükseklik hastalığı önemli bir sorun… Bunun için bazı haplar tavsiye ediliyor. Gitmeden doktorunuzdan mutlaka destek alın. Hastalığın belirtilerini en aza indirmek için gezinizi Cusco’ya yürüyüşten en az 2 gün önce varacak şekilde ayarlayın ki, oksijen seviyesine uyum sağlamak için vaktiniz olsun.

Özel bir hastalığınız varsa mutlaka önceden belirtin. Glutensiz beslenenler ve vejeteryanlar için ayrı yemek pişiriyorlar. Bizim turda iki glutensiz beslenen ve bir de vejeteryan vardı.

Koka yaprakları ve koka şekerlerinin yürüyüşte enerji verdiği söyleniyor. Yürüyüşten önce verilen mola yerinden temin edebilirsiniz. Bir miktar bulundurmakta fayda var.

Machu Picchu nasıl gezilir
Machu Picchu’da yaşayan lamalardan bir tanesi

Çantamda Neler Olmalı?

  • Günlük ihtiyaçlar için küçük sırt çantası
  • Uyku tulumu – En az -2 /-5 dereceye dayanıklı olması iyi olur.
  • Eğer şişme mat istiyorsanız kendinizinkini getirmeniz gerekiyor.
  • Yürüyüş batonu Kendinizinkini getirmek istemezseniz cüzi bir fiyata kiralayabiliyorsunuz.
  • Yürüyüş tişörtü – Çabuk kuruyan 4-6 adet olmasında fayda var.
  • İçlik (alt /üst) – Sıcaklık gün içinde yüksek olsa da geceleri 0‘a düşen yerler oluyor.
  • 2 yürüyüş pantolonu – Çabuk kuruyan ve ter atan
  • Hafif, sıcak tutacak bir mont – İnce kaz tüyü olanlar gece oldukça işe yarıyor.
  • Polar – Ara katman için
  • Yürüyüş ayakkabısı – Yüksek bilekli ve özellikle uzun yürüyüşlerde denenmiş bir ayakkabı. Yeni bir ayakkabıyla böyle bir yürüyüşe çıkmak riskli olabilir.
  • Hafif bir ayakkabı ya da sandalet. Yürüyüş sonunda daha hafif bir ayakkabı ayakları rahatlatmak için iyi oluyor.
  • Yağmurluk – Yağmura denk gelme ihtimali çok yüksek. O yüzden su geçirmeyen ya da suya dayanıklı bir şey önemli. Panço yağmurluklar da kullanılabilir.
Başka Neler?
  • Eldiven… Geceleri ve sabah erken saatler için gerekebilir.
  • Yeteri miktarda iç çamaşırları
  • Çorap – Yürüyüşe uygun
  • Küçük bir havlu
  • Şapka
  • Güneş gözlüğü
  • Sinek ilacı
  • Kafa lambası
  • Bakım ve kozmetik ürünleri (Dudak koruma, şampuan, sabun, diş macunu ve fırçası, ıslak mendik… Güneş kremi… İlaçlar…
  • Fotoğraf makinesi – Şarj – Yedek piller ve kartlar
  • Kulak tıkacı – Yüksek sesle horlayanlara önlem olarak
  • Suluk – Her gün size belli miktarda arıtılmış/kaynatılmış su veriyorlar.
  • Atıştırmalık

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Yorumlar kapandı...