Doğa, en renkli, en gösterişli halini sanırım sonbaharda gösteriyor bize… Ben hüzünden çok, coşku buluyorum bu mevsimde… “Sonbaharın en güzel yaşandığı yerler” listemin ilk üç adresinden biri, Yedigöller.

Ağaçların muhteşem renkleri, 7 gölün eşsiz güzelliği, doğanın sakinliği ve huzuru ile tam bir cennetten köşe… Ben her gördüğümde büyülenmişçesine gözlerimi alamıyorum bu güzellikten…

Yedigöller gezi rehberi
İncegöl

Yedigöller Milli Parkı içerisinde yer alan bölge artık her sonbaharda ziyaretçi akınına uğrasa da yine de gidilip görülmesi yerlerin başında geliyor bence.  Sadece fotoğraf severler için değil doğa, yürüyüş ve kamp severler için de en iyi adres. Nispeten kolay ulaşılır olması da bir avantaj…

Sonbahardaki güzelliğinin yanı sıra buraya ilkbahar aylarında da gelmenin, kamp yapmanın ayrı bir güzelliği var. Sonbaharda sarıdan, kırmızıya bin bir renge bürünen ağaçlar bu sefer de yeşilin sayısız tonuyla sizin başınızı döndürüyor. Türkiye’nin en iyi kamp alanları listesinin de ilk onunda kesinlikle Yedigöller var.

Sonbahar zamanı gidecekseniz, eğer gidebiliyorsanız hafta içi gitmenizi öneririm… Eğer başka şansınız yoksa ve hafta sonu gidecekseniz, çok erkenden orada olmaya çalışın… Kamp yapıyorsanız da fotoğraf için çok erken kalkın… Eğer geç bir saate kalırsanız yüzlerce insanla beraber dolaşmak, yürümek ve fotoğraf çekmeye çalışmak zorunda kalıyorsunuz…

YEDİGÖLLER GEZİ REHBERİ

Yedigöller nerede?

Yedigöller, Batı Karadeniz Bölgesi’nde Bolu sınırlarında yer alıyor.

Yedigöller’e nasıl gidilir?

Yedigöller’e gitmek için iki yol var:

  • İstanbul – Ankara karayolunun Bolu Merkez ayrımından çıktıktan sonra Yedigöller tabelasını takip ederek ulaşılabilir. Buradan Yedigöller, 42 kilometre uzaklıkta.
  • Yine İstanbul – Ankara karayolunun Yeniçağa ayrımından çıktıktan sonra Mengen yolu üzerinden Yedigöller’e ulaşılabilir. Mengen yolu ise 53 kilometre sürüyor.
Yedigöller
Yedigöller, orman içi

İstanbul’dan gidilirken daha çok Bolu Merkez üzerinden gidilen yol tercih ediliyor.  İstanbul’dan yaklaşık 4-4,5 saat kadar sürüyor. Yedigöller’e saptıktan sonra 42 kilometrelik yol, büyük kısmı stabilize olduğundan ve dönemeçli yapısı yüzünden 1 saatin üzerinde sürüyor.

Kış aylarında Bolu yolunun kar nedeniyle kapalı olmasından dolayı daha çok Mengen yolu tercih ediliyor.

Yedigöller’e Ne Zaman Gidilir?

Yaz aylarındaki sıcaklık ve yağışa göre ağaçların sararması ve yaprakların dökülmesi biraz farklılıklar gösterse de sonbahar için en uygun zaman Ekim ayının başlarından Kasım ortalarına kadar sürüyor.

Yedigöller gezi rehberi
İlkbaharda Büyükgöl

Eğer ilk baharda gidecekseniz Nisan ayından sonrayı tercih edin… Daha öncesinde kar ve yağmurdan dolayı yollar oldukça bozuk olabiliyor.

Yedigöller’de konaklama?

Yedigöller’de konaklama için iki yöntem var. Milli Parklar’a bağlı bungolov evlerde kalmak ya da çadınızla, karavanınızla kamp yapmak.

Milli Parklar’a bağlı Habitat Mesire Evleri‘nden 18 adet var ve  72 kişilik kapasiteye sahip. Yoğun dönemde oldukça talep gördüğünden mutlaka rezervasyon yapmanızı öneririm.

Yedigöller
Yedigöller

Eğer çadır kampı yapacaksanız izin verilen alan Büyükgöl ve Deringöl civarındaki bölge… Ancak Nazlıgöl etrafında da bireysel kamp yapmaya çok fazla bir şey demiyorlar.

Eğer Bolu’da kalmak isterseniz şehir içinde pek çok fazlaca seçenek var.

Yedigöller Giriş Ücreti – 2021

Kişi başı (araçsız): 7 TL

Motosiklet, ATV: 14 TL

Otomobil, kamyonet: 21 TL

Minibüs: 63 TL

Midibüs: 112 TL

Otobüs: 189 TL

Çadır Kampı: 40 TL

Karavan: 45 TL

Yedigöller’de neler var?

Yedigöller gezilecek yerler
Yedigöller gezi rehberi: Büyükgöl

Yeme içme için Büyükgöl’e yakın birkaç seçenek var. Biri hemen gölün üstünde biri de köprüyü geçtikten sonra birkaç dakikalık yürüyüş mesafesinde. Detaylı alışveriş için bakkal veya market olmadığından günlük ihtiyaçlarınızı Bolu’dan sağlamakta fayda var.

Yedigöller
Yedigöller

Büyükgöl ve Nazlıgöl etrafında betonarme iki adet tuvalet var. Kamp alanları çevresindeki çeşmelerden içme suyu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ayrıca piknik için hazır masalar da göller etrafına serpiştirilmiş.

Yerde ateş yakılmasına izin verilmiyor ama varil içinde yakılabiliyor… Her şekilde ateş yaktığınızda çok dikkatli olmak gerekiyor…

Yedigöller gezilecek yerler

Yedigöller gezi rehberi
Yedigöller

Yedigöller, 1965 yılından beri Milli Park statüsünde… Bu yüzden de bugüne kadar güzelliğini koruyarak gelebilmiş.

Göllerin adı; Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl… Bu göller yaklaşık 100 metrelik yükselti farkıyla iki plato üzerinde bulunuyor.

Göllerin en büyüğü Büyükgöl… Bu gölün en derin yeri ise 15 metre. Hemen yanında Deringöl var. 20 metre uzunluğundaki bir kanal ile Büyükgöl’e bağlanıyor. Üstteki göllerin ise en büyüğü Nazlıgöl… Buradan sızan sular orman içerisinde bir şelale oluşturuyor. Fotoğraf için de çok güzel bir alan…

Gölleri birbirine bağlayan Milli Parklar’ın düzenlediği bir yürüyüş patikası var. Bu yolu takip ederek, köprülerden, şelalelerden, dilek çeşmesi, gülen kayalar ve Pisagor Ağacı’ndan geçerek en üst göllere kadar ulaşıyorsunuz. En üstte ise İncegöl ve Sazlıgöl var. Yan yana olan göller birbirine yine bir patika ile bağlanıyor.

Bölgeye bu güzelliği veren ağaçlar ise başta kayın, gürgen olmak üzere meşe, kızılağaç, akçaağaç, karaağaç, titrek kavak, sarı ve kara çam, köknar, fındık, ıhlamur ve dişbudak ağaçları…

Şanslıysanız nesli azalmakta olan porsuklara da rastlayabilirsiniz. Etrafta bolca sincap var.  Bölgede ayrıca ayı, domuz, kurt, tilki, sansar, sincap, geyik, karaca, tavşan, yabani ördek, yabani güvercin ve keklik görülebilen hayvanlar arasında.

Orman içi fazlaca nemli olduğundan birçok mantar çeşidine de rastlamanız mümkün…

Parkın girişinden önce yol üzerindeki Kapankaya Seyir Noktası da görülecek yerler arasında… Buradan vadinin ve göllerin çok güzel görüntüsünü izleyebilirsiniz.

Kamp için gidiyorsanız bunları unutmayın

Yedigöller
Yedigöller
  • Yağmura dayanıklı bir çadır… Ormanlık alanda ne zaman yağmur yağacağı belli olmaz…
  • Orman içi olduğundan yaz aylarında bile gitseniz akşamları serin oluyor. O yüzden yanınızda iyi bir uyku tulumu mutlaka bulundurun. Ekim – Kasım aylarında ise en az 0 dereceye dayanıklı bir uyku tulumu almanızda fayda var.
  • Fotoğraf için gitmişseniz yanınıza mutlaka tripodunuzu alın… Orman içinde gezerken karşınıza çıkan nehirler ve şelalelerde kullanma fırsatı oluyor.
  • Fotoğraf makinesi için bolca kart ve yedek pil… Şarj edebileceğiniz alanlar var ama kalabalıktan size sıra gelmeyebilir.
  • Gece yürüyüş yapacaksanız iyi bir kafa lambası ve yedek piller.
  • Ateş için kuru odun veya kamp ocağı.
  • Yedek polar ve çamaşırlar…
  • Yağmurluk

Gerekli Numaralar

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü
Telefon: +90 (312) 207 50 00

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...