Uzun tren yolculuklarının başka bir güzelliği var. Geçtiğiniz coğrafyayı böylesine izleyebilmek inanılmaz bir keyif… Bu tür yolculuklarda olay, varılacak yer değil de aslolan yolculuğun kendisi oluyor. Hele bir de yataklı bir tren ile gidiyorsanız. Kaç seferdir ucundan kaçırdığım bu keyfi nihayet Sofya Ekspresi ile deneyimleme şansı bulabildim. Hem diğer popüler trenler gibi acılı sancılı da olmadı. Hoop, bir baktım trendeyim… İşte bu geziden size detaylı bir Sofya Ekspresi rehberi hazırladım.

“Nihayet” ve “acısız sancısız” neden dedim önce onları açıklayarak başlayayım. 6-7 senedir birkaç kez Doğu Ekspresi’ne, birkaç kez 4 Eylül Mavi Treni’ne binme şansı buldum. Ama hiçbirinde yataklı vagona denk gelemedim Taaa, Kars’a pulman vagonda oturarak gittim. Diğerlerinde ise ancak kuşetli trende yer bulabildim. Günlerce yer bulabilmek için hem bilgisayarda hem telefonda kaç kez yer baktım, kaç kez telefonla aradım bilemezsiniz. Doğu Ekspresi’ne yer bulmak yıllardır bir sorun, turistik – ana hat diye ayrılması bu sorunu çözemedi ama bu da başka bir yazının konusu…

Sofya Ekspresi ile Sofya gezisi
Sofya Ekspresi ile Sofya gezisi

Öncesinde böyle dertleri olsa da trenle uzun yolculuk gerçekten ayrı bir keyif veriyor. Son yıllarda Doğu Ekspresi sayesinde tren yolculukları bambaşka bir deneyime dönüştü.  Kars’a, Van’a ya da Sofya’ya çok geç olmadan bir tanesini mutlaka denemelisiniz. 

Bilet bulmak kolay mı?

Gelelim Sofya Treni’ne… Bu sancılı bilet bulma süreci burada yaşamıyorsunuz. Bir süredir Sofya Ekspresi de popüler ama uluslararası olduğundan ve bir vize gerektirdiğinden sanırım henüz bilet bulmak o derece sorunlu hale gelmedi. Eğer yoğun bir dönemde gitmiyorsanız o hafta içine genellikle bilet bulmak mümkün. Mesela, ben yılbaşı haftası yolculuktan 2 gün öncesine bilet bulabildim. Tabii, şunu da söylemeliyim benim aldığım trendeki son kompartımandı.

Anlayacağınız zamanını iyi ayarlarsanız istediğiniz güne bilet bulmanız mümkün… Sofya’ya tren ile gitmek en popüler ve keyifli yollardan biri. Tabii ki, uçakla 1 saate gideceğiniz yere 12 saatte gitmek akıllıca mı diyebilirsiniz ama başta da dediğim gibi burada aslolan yolculuğun kendisini deneyimlemek. Aceleniz varsa uçakla gitmelisiniz. 

Sofya’ya trenle gidişin biraz daha detaylarına inebilirim artık. 

Sofya Ekspresi nedir?

TCDD’nin uluslararası sefer yapan hatlarından biri. Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya gidiyor. Kendisine İstanbul Sofya Ekspresi dendiği gibi Sofya Ekspresi ya da Sofya Treni de deniyor.

 Sofya Ekspresi ile yolculuk ne kadar sürüyor?

İstanbul’da Halkalı’dan kalkan Sofya Ekspresi Kapıkule üzerinden 8 noktaya uğrayarak Sofya’ya varıyor. Yolculuk 12-13 saat kadar sürüyor. 

Sofya Ekspresi ile Sofya gezisi
Sofya Ekspresi ile Sofya gezisi

Sofya Treni’ne nasıl bilet bulunur?

Doğu Ekspresi gibi yoğun bir talep yok ancak belki resmi tatil dönemlerinde yoğunluktan dolayı bilet bulma sorunu yaşayabilirsiniz. O yüzden biletlerinizi öncesinde almanızı tavsiye ederim. Bazı yoğun dönemlerde yine yer bulma sorunu yaşasanız da son dakika iptaller yaşandığından iyi bir takiple gitmek istediğiniz güne bilet bulmanız mümkün. 

Sofya Ekspresi’ne bilet nereden alınır?

Sofya Treni’nin biletleri maalesef online satılmıyor. İstanbul’da Sirkeci, Söğütlüçeşme, Halkalı gibi ana istasyonlardan biletlerinizi alabiliyorsunuz. 

Bunlar dışında;

Ankara, Eskişehir, Kayseri, İzmir, Denizli, Sivas, Elâzığ, Malatya, Muş, Tatvan, Van, Adana, Konya, Mersin, Gaziantep, Afyon, Kapıkule istasyonlarından da biletlerinizi alabiliyorsunuz. 

DOĞU EKSPRESİ TRENİ’NE BİLET BULMANIN İNCELİKLERİ’ni anlattığım şöyle bir yazım da var, belki işinize yarayabilir.

Sofya Ekspresi’nde kompartımanlar nasıl?

Trenlerde yataklı ve kuşetli kompartımanlar bulunuyor. Yataklı vagonda tek tarafta koltuk ve onun üstünde açılan bir yatak bulunuyor. İki kişilik bir kompartıman… Bunun haricinde masa, lavabo (el yıkamak için), askılık, ayna, buzdolabı, elektrik fişi gibi ek hizmetler var. 

Kuşetliler ise 4 yataklı… Karşılıklı iki koltuk bulunuyor ve alttaki koltuklar, üstekiler açılarak yatak oluyor. İki koltuk arasında küçük bir masa, fiş, askılık haricinde ek bir hizmet yok. 

Kompartımanların kullanımı nasıl?

Yataklılarda da kuşetlilerde de yataklar tek tek satılıyor. Tek ya da iki kişiyseniz yataklı kompartımanları tercih ederseniz, oldukça rahat edersiniz. Yataklı vagonu dilerseniz tek başınıza kapatabilirsiniz. Tabii ki, bunun için ekstra bir ücret ödemeniz gerekiyor. Eğer bu parayı vermek istemezseniz diğer yatak aynı cinsten bir başkasına satılıyor. Yolculuğun dezavantajlarından biri bu, tanımadığınız biri ile yolculuk etmek. 

Kuşetliyse 4 kişilik ve yine tek tek satılıyor yataklar. 3-4 kişi giderken bu kompartımanları tercih edebilirsiniz. Ancak kopartmanı kapatmadıysanız boş kalan yataklar yine aynı cinsten bir başka kişi ya da kişilere satılabiliyor. 2-3 kişiyseniz isterseniz yine kopartmanı kapatabilirsiniz. Ancak farklı kişilerin adına bilet almanız gerekiyor. Hatta çocuk adına alırsanız daha ucuza gelebilir. 

Sofya Ekspresi ile Sofya gezisi
Sofya Ekspresi ile Sofya gezisi

Sofya Ekspresi’nde yemek vagonu var mı?

Sofya treninde yemek vagonu bulunmuyor. O yüzden hazırlıklı gitmek gerekiyor. Ancak yataklı vagonlarda dolapta su, çikolata, çubuk kraker gibi ücretsiz ikram bulunuyor. 

Özellikle şunu belirtmeliyim, alışverişi son dakikaya bırakıp Halkalı’dan yaparım, demeyin. İstasyonda büfe, lokanta, market gibi hiçbir şey yok. Çok yakınlarda değil ama 10-15 dakika yürüyüş mesafesinde birkaç market bulunuyor. 

Sofya Ekspresi sıcak mı?

Trenler oldukça sıcak oluyor. Hatta çok sıcak olabiliyor. Biz birçok kez camı açarak havalandırdık. Gece sıcaklık biraz daha düşüyor ama yine de ortamın sıcaklığı ve battaniyeler yeterli oluyor. 

Sofya Ekspresi’nde çarşaf veriyorlar mı?

Evet, yolculuk başladığında çarşaf nevresim- battaniye-yastık gibi gerekli şeyler TCDD görevlileri tarafından veriliyor. Hepsi çok temiz ve gönül rahatlığıyla kullanabiliyorsunuz. 

Trende genelde temizlik nasıl?

Kompartımanlarda çöp bulunuyor. Genel olarak vagonlar, kompartımanlar oldukça temiz. Tuvaletler de genelde başlangıçta çok temiz oluyor ancak yolculuk devam ettikçe kirlenmeye başlanıyor. Ancak yolculuk Doğu Ekspresi kadar uzun sürmediğinden sanırım, kirlilik öyle büyük boyutlara ulaşmıyor.

Bir de Doğu Ekspresi’ndeki gibi pulman vagonu olmaması bir avantaj galiba… Pulmandaki tuvaletler kirlenmeye başladığında buradaki yolcuların bir kısmı yataklı-kuşetli vagonların lavabolarını da kullanmaya başladığından orada sorun çok büyük boyutlara ulaşabiliyor. 

Sofya Ekspresi güvenli mi?

Trende hırsızlık sorunları yaşandığını duydum. O yüzden özellikle değerli eşyalarınızı yanınızdan ayırmamanızı tavsiye ederim. Bu trende yemekli vagon olmadığından yolculuk süresince pasaport kontrolü dışında kopartmanı pek terk etmiyorsunuz.  O sırada da cüzdan, bilgisayar, fotoğraf makinesi gibi malzemelerin olduğu çantanızı mutlaka yanınıza alın. Çünkü bu kontrol uzun sürebiliyor, bu sırada eşyaların başına neler gelir kim bilir. 

Siz içerdeyken kapınızı kilitleyebiliyorsunuz ama dışarıdan kilitleme mekanizması maalesef bulunmuyor. 

Sofya Ekspresi ile Sofya gezisi
Sofya Ekspresi ile Sofya gezisi

Sofya Ekspresi’nde sigara içiliyor mu?

Normalde yasak. Duraklarda insanlar hemen inip içmeye çalışıyor. Ancak maalesef vagon aralarında ya da tuvaletlerde sigara içenler olabiliyor. Eğer yakınlarındaysanız koku size kadar gelebiliyor. 

Sofya Ekspresi durakları ve saatleri

 VarışKalkış VarışKalkış
Halkalı20.45Sofya18.3
Çerkezköy 22:2522:37Pazarcık 20:5520:56
Alpullu 23.5600:06Plovdiv 21:2121:31
Edirne 00:5801:15Dimitrovgrad 22:2822:45
Kapıkule 01:2802:20Svilengrad 23:3200:17
Svilengrad 02:4003:25Kapıkule 00:3701:45
Dimitrovgrad 04:1704:24Edirne 02:0002:02
Plovdiv 05:2106:30Alpullu 02:4502:47
Pazarcık 06:5706:58Çerkezköy 03:5904:01
Sofya09:35Halkalı 05:34
Sofya Ekspresi kalkış ve varış saatleri

Sofya Ekspresi bilet ücretleri

Sofya Treni bilet ücretleri tek kişi yataklı vagon kişi başı 36,12 Euro, burada tek başınıza seyahat etmek isteseniz 66,68 Euro ödemeniz gerekiyor. 

Kuşetli vagon ise 31,12 Euro. Bilet ücretlerini günlük kur üzerinden bileti alırken Türk lirası veya Euro olarak verebiliyorsunuz. Sofya da ise leva ödemeniz gerekiyor. 

Sofya Ekspresi saatleri

Sofya Treni her gün Halkalı’dan 20.45’te kalkıp 09.35’te Sofya’ya varıyor. 

Sofya’dan kalkış ise 18.30’da İstanbul’a varış ise 05.34’te oluyor.  

Sofya Tren İstasyonu merkeze yakın mı? Merkeze nasıl gidilir?

Sofya Ana Tren Garı şehir merkezine çok yakın. Yürüyerek 20 – 25 dakika gibi bir sürede merkezde oluyorsunuz. Hava kötü değilse, ağır bir valiziniz yoksa çok kolaylıkla yürüyebilirsiniz. 

Merkeze gitmek için istasyondan sola dönüyorsunuz ve otobüs garının yanından geçtikten sonra yolun karşısına geçip dümdüz ilerlediğinizde yolunuz Aslanlı Köprü, Banyabaşı Cami, Merkez Pazarı, Tarih Müzesi gibi görülecek yerlerin yanından geçerek Aziz Nedelya Kilisesi’nin önüne kadar devam ediyor. 

Halkalı Tren İstasyonu’na nasıl gidilir?

Halkalı’ya ulaşmanın en kolay yolu Marmaray’ı kullanmak. Halkalı yönüne giden trenlerden birine binerseniz son durakta inerek uluslararası peronlara geçiş yapıyorsunuz. 

Sofya Ekspresi’nde pasaport kontrolü nasıl oluyor?

Tren Kapıkule’ye tarifeye göre 01.28’de varıyor ve burada yaklaşık bir saat kadar kalınıyor. Kapıkule’ye vardığınızda herkesin trenden inerek sınır polisine gitmesi gerekiyor. Herkes indikten sonra görevliler kontrol ederek treni kilitliyor. Burada sırayla pasaport kontrolünden geçiliyor ve herkes tamamlandıktan sonra trene tekrar biniş yapılıyor. Dediğim gibi bu bir saat kadar sürüyor. 

Bu arada trene ilk binildiğinde TCDD görevlisinin getirdiği listeye adınızı ve kimlik bilgilerinizi giriyorsunuz. Kapıkule’ye varıldığında bu listeyle pasaport kontrolünün tutması gerekiyor. Eğer bir uyumsuzluk olursa o zaman işte bir gecikme olabiliyor. Mesela, bizim kontrol sırasında listede olan bir kişi kontrole inmediğinden trende bir arama yapıldı ve bir kişi yakalanarak trenden indirildi. Sanırım yabancı uyruklu bir kişi kaçak geçiş yapmaya çalışıyordu.

Ardından Bulgar polisi de sizinle trene biniyor ve tren hareket ediyor.  O sırada kompartımanları ziyaret ederek pasaportları topluyorlar. 10-15 dakika sonra Bulgaristan’daki kontrol noktasına varılıyor ve polisler trenden inerken siz trende beklemeye devam ediyorsunuz. 20-30 dakikalık bir beklemeden sonra polisler damgalı olarak pasaportları getirip tek tek iade ediyorlar. 

Dönüşte de buna benzer bir süreç oluyor. Sınıra varıldığında deklare edecek eşyaları olanlar çantalarını yanlarınıza alsın demişlerdi ama herkes çantasını indirmemişti. Bu arada Duty Free alışverişini de pasaport kontrolünden sonra yandaki küçük bir büfeden yapabiliyorsunuz. Gördüğüm kadarıyla ağırlıklı olarak içki, sigara ve çikolata bulunuyordu burada. 

Sofya Ekspresi - Sofya Treni
Sofya Ekspresi – Sofya Treni

Bulgaristan vize istiyor mu?

Bulgaristan, AB ülkesi olduğundan Schengen vizenizi burada rahatça kullanabilirsiniz. 

İlk defa vize alacaksanız SCHENGEN VİZESİni anlattığım çok detaylı bir yazım var. Buradan vize almanın inceliklerini öğrenebilirsiniz. 

Ayıca yanınıza pasaportunuzu ve yurtdışı çıkış pulunuzu almayı unutmayın.

Sofya Ekspresi’ne bilet baktığınıza göre yakında bir Sofya yolcuşuğu düşünüyor olmasınız.  SOFYA GEZİLECEK YERLER’i anlattığım bu yazım işinize yarayabilir. 

Daha çok fotoğraf ve geziler için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...