Seneyi yeni bir yer görmeden kapatmama arzusu mu, yataklı bir trenle uzun bir yolculuk hevesi mi yoksa cepte Schengen vizesi olmasının rahatlığı mı, diyeyim yıllardır cepte tuttuğum Sofya jokerini 2022’nin son günlerinde kullanmak istedim. Sofya, biraz Avrupai, biraz 80’ler, biraz Doğu Bloğu, biraz eski, biraz yeni hem hayallerimdeki gibi hem hayallerimin üzendeydi. Benim için yepyeni bir ülkeden dopdolu bir Sofya gezilecek yerler listesi hazırladım. 

Komşuya trenle yolculuk birkaç yıldır hayallerimi süslüyordu. Sofya Treni ile sakin, yer endişesiz bir yolculuk yapabilmek gezinin en keyifli yanlarından biri oldu. Doğu Ekspresi’nin son yıllardaki insanı yoran stresi burada yok. “Haydi yeni bir keşfedeyim” dediğinizde ertesi güne biletinizi cebinize koyup yola çıkabilecek kadar rahat. Tabii, vize sorununuz olmadığını ve yoğun tatil dönemlerine yakın bir zamanı tercih etmediğinizi düşünerek söylüyorum bunu…

Sofya gezilecek yerler
Sofya sokaklarından

Şehir sizi şaşırtıyor

1,3 milyon nüfusuyla Sofya, kendi halinde küçük ama şaşırtan bir şehir. Bir sokağına girdiğinizde sizi 30-40 yıl öncesine götürürken devamında açılan bulvar sizi bir anda büyük bir Avrupa şehrini anımsatacak kadar şaşırtabiliyor mesela… O yüzden bu iki haliyle hem beklentilerimdeki gibi hem de bir anlamda beklentilerimin üzerinde hissettirdi bana. 

Kış olmasına rağmen içimizi ısıtan bir güneş altında gezme fırsatı bulduğumuz Sofya, düz yapısıyla gezmesi kolay şehirlerden. Birkaç noktayı saymazsak birçok görülmesi gereken yer de birbirine yürüyüş mesafesinde. Tarihiyle, doğasıyla, mimarisiyle Sofya size bir gün de olsa çok güzel bir deneyim yaşattı.

Sofya düz bir şehir ama etrafı dağlarla çevrili. Özellikle şehre yakınlığıyla Vitoşa Dağı Sofya’yla anılır olmuş. Şehrin neredeyse her yerinden görünen Vitoşa Dağı manzarasıyla güzellik katarken doğasıyla da şehrin en büyük aktivite kaynaklarından biri olmuş.

Biraz tarih…

Sofya’nın tarihi 7. – 8. yüzyıla kadar uzanıyor. İlk adı Serdika… Serdi isminde bir Trak kabilesi bugünkü Sofya’nın merkezinde yaşıyormuş. O yüzden Romalılar buraya “Serdilerin şehri” anlamına gelen bu ismi vermişler. Romalılar döneminde önemli bir ticari merkez haline gelmiş ve önemli bir noktada bulunması sebebiyle de birçok kez saldırıya uğramış. Daha sonra Slavların akınıyla Slavlaşmış. 

Sofya gezilecek yerler
Sofya gezilecek yerler – Aleksander Nevski Katedrali

Yıllar içerisinde önce Roma, Bizans, 14. yüzyılda ise Osmanlı hakimiyetine girer. 1382’den 1878 yılına kadar Osmanlı’nın Balkanlardaki en önemli kalelerinden biri olur. Bu dönemde ismi Sofya olarak değişir. II. Dünya Savaşı sırasında da Almanların işgaline uğrar ve bombalanır. 1989’a kadar Komünist Parti yönetimi devam ederken 1991 yılında serbest seçimlere girer ve 2007 yılında Avrupa Birliği’ne katılır. 

Şehri gezerken bu çoklu katmana çok yerde şahit olmak mümkün. Bir yanda bir Roma kilisesi, diğer yanda bir Bizans katedrali, öbür yanınızda bir cami ama en çok da Sovyet etkisini görüyorsunuz. Tabii ki, çok katmanlılık kültürüne de yansımış. Yemekler Türk kültürüyle benzeşirken halkın biraz soğuk halleri de Doğu bloğu etkisini fazlasıyla hissettiriyor size. Ama bir turist olarak, mesela Ukrayna’da çok can sıkan o mesafeli hatta bazen kabalığa varan duruşları da kesinlikle yok, bir turist olarak size oldukça yardımcı ve sıcak yaklaştıklarını söyleyebilirim. 

Artık şehri daha yakından tanımaya ve Sofya gezilecek yerler listesine başlayabiliriz. 

SOFYA GEZİLECEK YERLER

Aleksandr Nevski Katedrali

Sofya’nın artık sembolü haline gelen Aleksandr Nevski Katedrali büyüklüğü ve güzelliği ile göz kamaştıran yerlerden biri. Neo-Bizans tarza sahip binanın mimarı Rus Alexander Pomerantsev ve yapımı 1882-1912 yılları arasında tamamlanmış. Katedral, 1877-78 yıllarındaki Rus-Türk Savaşı’nda ölen 200.000 Bulgar, Rus, Ukraynalı ve Beyaz Rusya askerlerinin anısına inşa edilmiş. Adını da 13. yüzyılda yaşayan Rus bir prensten almış. Dış görünüşü kadar içi de oldukça güzel. Mozaikler, avizeler ve bezemelerle dekore edilmiş.

Sofya gezilecek yerler
Sofya gezilecek yerler – Aleksander Nevski Katedrali

Bulgaristan Arkeoloji Müzesi

15. yüzyıla ait “Büyük Cami” olarak anılan eski bir caminin içerisinde hizmet veren müze şehrin eski yapılarından biri. Avrupa’daki en eski insan faaliyetlerinden başlayarak günümüze kadar ulaşan birçok dönemi sergilerle anlatmışlar.  1892 yılında kurulan müzede Trak, Roma, Bizans, Bulgar ve Osmanlı dönemlerine ait birçok şaheseri görebiliyorsunuz. Krallara ait heykeller, gümüş-altın takılar, Orta Çağ Bulgar başkentleri Pliska ve Preslav’dan eserler burada görebileceğiniz eserlerden birkaçı.

Aziz Nedelya Kilisesi

1863 yılında yapımı tamamlanan bina, şehrin diğer bir sembolü. Bizans stili bina şehrin en merkezi konumunda yer alıyor. Kilise, 16 Nisan 1925 yılında Tsar Boris III’i hedefleyen bir bomba saldırına da uğramış. 

Sofya gezilecek yerler
Aziz Nedelya Kilisesi

Aziz George Rotunda Kilisesi

MS 4. yüzyılda inşa edilen bu küçük kilise Sofya’nın ayakta kalan en eski eserlerinden biri sayılıyor. Modern devlet binalar arasındaki bu minicik kırmızı tuğla yapıyı görünce oldukça şaşırıyorsunuz. İçerisindeki duvar bezemeleri 10. ve 14. yüzyılda yapılmış. Osmanlı döneminde cami olarak kullanılan yapının bezemeleri 20. yüzyılda tekrar ortaya çıkartılmış. 

Sofya gezilecek yerler
Aziz George Rotunda Kilisesi

Şehir Parkı

Küçük ama şirin park Tsar Osvoboditel Caddesi’nin devamında yer alıyor. Park Ulusal Tiyatro’ya ev sahipliği yaparken satranç oynayan yaşlıların da en sevdiği yerlerden biri. 

Sofya gezilecek yerler
Sofya yeşil alanları ve parkları fazla olan bir şehir.

Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu

Bulgaristan’ın en eski ve büyük tiyatrolarından biri olan binanın kendisi oldukça gösterişli. Merkezi konumu ve güzel yapısıyla herkesin ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. 750 kişilik kapasitesiyle tiyatro yapıldığında Ulusal Tiyatro olarak anılıyormuş ama daha sonra binaya ünlü Bulgar yazar Ivan Vazov’un adı verilmiş. I. Dünya Savaşı sırasında 1923 yılında ciddi bir hasar almış ancak restore edilerek tekrar kullanıma açılmış. Restorasyon sırasında bina hem modern ekipmanlarla donatılmış hem de oturma kapasitesi artırılmış. 

Ulusal Sanat Galerisi

Battenberg Meydanı’nda yer alan müze, çağdaş ve modern Bulgar sanatına ait 30 binden fazla esere ev sahipliği yapıyor. Bulgar Ulusal Uyanış sanatçılarına ait eserlerin yanı sıra farklı ülkelerden sanatçıların eserleri ve ülkenin en önemli ikonaları da burada yer alıyor. Eski kraliyet sarayı olan binada yer alan müze St Cyril ve St Methodius adlı iki vakıf tarafından açılmış. Müzede sürekli sergilerin yanı sıra geçici sergiler de görülebiliyor.

Sofya gezilecek yerler
Ulusal Sanat Galerisi

Sveti Nikolay Mirlikiyski Rus Kilisesi

Şehrin en güzel kiliselerinden biri olan kilisenin iç mimarisi de dışı kadar gösterişli. 

Ona bu gösterişi sağlayan şeylerin başında kilisenin altın yaldızlı kubbelerini söyleyebilirim. Kilise, Altın Aziz Nikola Rus Kilisesi olarak da biliniyor.

Ayasofya 

Şehre adını veren yer işte burası… 2. yüzyılda burada bir Roma tiyatrosu varmış, sonraki yüzyıllarda aynı yere birkaç kez farklı kiliseler inşa edilmiş. Gotların ve Hunların akınları sırasında yıkılan kilisenin yerine 6. yüzyılda Bizans Kralı Justinian zamanında yenisi yapılmış. Tarz itibariyle bu yapı için İstanbul’daki Aya Sofya’nın çağdaşı olduğu söyleniyor. 

16. yüzyılda ise Osmanlı döneminde cami olarak kullanılmış, frenskler yok edilerek bir minare eklenmiş. 19. yüzyılda yaşanan depremden sonra terkedilmiş. 

Sofya gezilecek yerler
Sofya gezilecek yerler – Solda Ayasofya, karşıda ise Aleksander Nevski Katedrali

Önemli bir restorasyon geçirdikten sonra 1999 yılında tekrar ayinlere ve ziyaretlere açılmış.

Mimari olarak değerli özelliklere sahip yapının mucizevi güçler sayesinde bunca yüzyıla, istilaya ve afete rağmen ayakta kaldığına inanılıyor. 

Boyana Kilisesi

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan müze, uzun bir zaman diliminde inşa edilmiş. 10. yüzyıldan başlayan inşaat 1912 yılında tamamlanabilmiş. İki katlı binanın alt bölümünde mezarlar bulunuyor. İçerisindeki muhteşem duvar freskleri ise 13. yüzyılda eklenmiş. Şehre biraz uzak olsa da eğer bir günden fazla kalıyorsanız buraya mutlaka vakit ayırmalısınız. 

Vasil Levski Anıtı

1895 yılında yapılmış bu anıt, 1893 yılında asılan ulusal kahraman Vasil Levski anısına inşa edilmiş. 

Banyabaşı Camii

Mimar Sinan’ın yaptığı söylenen bina şehrin kullanıma açık tek camisi. 1576 yılından yapılan cami küçük ama gösterişli yapısı ve tek minaresiyle şehrin en merkezi yerlerinden birinde yer alıyor. Cami ismini şehrin mineral banyolarından almış. 

Sofya gezilecek yerler
Sofya gezilecek yerler – Banyabaşı Cami

Merkez Sofya Pazarı

Şehir merkezinde, Banyabaşı Cami yakınlarındaki pazar yeri şehrin nabzını tutmak ve lezzetlerini tatmak için en iyi adreslerden biri. Taze meyve-sebzenin yanı sıra yerel lezzetlerden hediyeliğe birçok şeyi burada bulacaksınız. 

Sofya gezilecek yerler
Merkez Sofya Pazarı

Sofya Sinagogu

Büyüklüğüyle Avrupa’nın ve Balkanların sayılı büyük sinagoglarından olan Sofya Sinagogu şehrin merkezi yerlerinden birinde. Avrupa’nın ikinci büyük sinagogu olmakla birlikte içerisindeki avize de 2250 kilo ile Bulgaristan’ın en büyük avizesi olarak kabul ediliyor.  İç süslemeleri oldukça etkileyici. Sinagoga girerken oldukça sıkı bir güvenlik kontrolü yapılıyor. 

Sofya gezilecek yerler
Sofya Sinagogu’nun içi detayları

Sinagog 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret açık.

Dini ve resmî tatillerde kapalı.

Giriş ücreti 5 Leva

Rus Anıtı Meydanı

1882 yılında inşası biten anıt, Bulgaristan’ın başkentinde inşa edilen ilk anıt. Anıtın bulunduğu meydan, kafe ve restoranlarıyla en popüler yerden biri.

Vitosha (Vitoşa) Bulvarı

Şehrin en hareketli noktası burası… Büyük ve ünlü mağazaların yer aldığı alışveriş caddesi turistler ve yerli halkın en çok ziyaret ettiği yer diyebilirim. Onu bu kadar popüler yapan şeylerden biri de bulvar üzerinde birbirinden dikkat çekici bar, restoran gibi mekanların olması. Açık ve kapalı alanları olan mekanlar yaz kış her zaman dolu oluyormuş.

Sofya gezilecek yerler
Sofya gezilecek yerler – Vitosha (Vitoşa) Bulvarı

Ulusal Kültür Sarayı

Bir diğer ismi NDK… Avrupa’nın sayılı büyük kongre ve konferans merkezlerinden biri olan bina, Bulgar Devleti’nin 1300. Yıldönümünü kutlamak amacıyla inşa edilmiş. Parkın devamında 1300 Yıl Anıtı’nı da görebilirsiniz. Altıgen şekle sahip bina ağırlıklı olarak konser salonu olarak kullanılırken konferans, sergi ve fuar gibi etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. 

Aslanlı Köprü

Şehre trenle gelmişseniz sizi şehir merkezine girişte Vladaya Nehri üzerindeki bu Aslanlı Köprü karşılıyor. Adını tahmin edeceğiniz gibi köprünün her iki başında karşılıklı olarak yükselen 4 aslandan almış. 

Sofya gezilecek yerler
Sofya gezilecek yerler – Aslanlu Köprü

Kartal Köprüsü

19. yüzyıl eseri olan bu köprü Perlovska Nehri üzerindeki köprülerden biri ve 4 güzel kartal heykeli ile süslenmiş. 

Borisova Parkı 

Şehrin en güzel ve en renkli yerlerinden birisi bu park. Bu yüzden Soyfa’ya gelen herkesin uğrak noktalarından biri oluyor. Park, yıllar içerisinde geliştirilerek en son bugünkü halini almış. 

Ulusal Tarih Müzesi

Diktatör Todor Jivkov’un eski konutunda yer alan müzede Trak tarihine ait altınlar ve hazinelerin yanı sıra Roma heykelleri, tarihi kostümler, silahlar ve ikonaları görebiliyorsunuz. Eski Rus MİG uçakları ise dış alanda sergileniyor.

Bilgi için: ULUSAL TARİH MÜZESİ

Giriş ücreti 10 Leva

Muzeiko

Bu müze 6-16 yaş arası çocukların çok seveceği yerlerden biri. Astronomi, jeoloji, tarih gibi birçok konu interaktif sergiler ve aletlerle anlatılmış. Müze içerisinde kafe, hediyelik eşya bölümü bulunuyor. 

Giriş ücreti yetişkin 15 Leva, çocuk 5 Leva

Bilgi için: MUZEIKO

Tarihi Serdika Kompleksi

Serdika Metro İstasyonu’nun hemen üzerindeki alan eski Roma kalıntılarını görebileceğiniz bir yer. Metro istasyonun kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan bölge kazılarak koruma altına alınmış. Bir kısmı açıkta olan alanın bir kısmının üzeri kapalı. 4. ve 6. yüzyıla ait ev, kilise hamam gibi kalıntıları cadde üzerinden de görebiliyorsunuz.  

Sofya gezilecek yerler
Sofya – Serdika Kompleksi

Vitosha Tabiat Parkı

Sofya merkeze çok yakın olan Vitoşa Dağı ve çevresi 1934 yılında ulusal park ilan edilmiş ve yıllar içerisinde yüzölçümü değişmiş. Balkan yarımadasının en eski parklarından biri olan tabiat parkı, ormanları, mağaraları, şelaleleri, bitkileriyle ve hayvanlarıyla oldukça özel bir bölgeyi kapsıyor. Park kapsamında 300 kilometrenin üzerinde yürüyüş alanı var ve yıl boyunca ziyaret edilebilir halde. Trekking başta olmak üzere kaya tırmanışı, bisiklet, binicilik, kite, paragliding ve kayak sporlarını yapabiliyorsunuz. Dağ evi ve hotel gibi konaklama için çok fazla imkân bulunuyor. 

Yakınlarda neler var?

Tarihi dokusuyla Filibe (Plovdiv), şehre birkaç dakika uzaklıktaki Pancharevo Gölü, 20 metre yükseliğiyle Boyana Şelalesi, yine bir UNESCO Dünya Mirası olan Rila Mili Parkı ve Rila Manastırı, doğal oluşumuyla dikkat çeken Belogradchik Kalesi ve Kayaları; biraz daha uzakta plajlarıyla ünlü Burgas, kayak merkezleriyle ünlü Bansko Bulgaristan’a gitmişken gezebileceğeniz yerlerin başında geliyor. 

SOFYA GEREKLİ BİLGİLER

Sofya neresi?

Sofya Bulgaristan’ın başkenti ve ülkenin batı tarafına konumlanmış durumda. 

Sofya gezilecek yerler
Sofya gezilecek yerler – Sofya Üniversitesi

Bulgaristan’ın para birimi nedir? 

Ülkenin para biri Bulgar Levası

Sofya’da ne kadar kalınır?

Sofya küçük bir şehir ama günü birlik bir geziye heba edilmeyecek kadar güzel ve gezilecek çok yer var. O yüzden önerim en az 1 gece kalmanız. Hakkıyla gezeyim, keyif de yapayım derseniz 2 gece 3 gün bu şehir için yeterli olacaktır. 

Sofya’ya ne zaman gidilir?

Sofya kışları oldukça soğuk geçiren bir şehir olduğundan soğukla aranız iyi değilse bence gezi planlarınızı havaların güzelleştiği mayıs-eylül aylarında yapmalısınız. Bu aylarda parkları, kafeleri ve eğlence hayatıyla renklenen Sofya size eminim daha keyif verecektir.  Ama havaları benim gibi pek takmayan biriyseniz bence Sofya’ya tüm yıl boyunca rahatça gidebilirsiniz. Aralık ayında gitmeme rağmen şansıma hava oldukça güzeldi ve keyifle gezebildim. 

Son yıllarda Bulgaristan’daki kayak merkezleri oldukça popüler… Kış sporlarını seviyorsanız biraz yolunuzu uzatarak böyle bir gezinin ardına ya da önüne ekleme şansınız da var. 

Sofya gezilecek yerler
Vitosha Bulvarı açık kapalı yerleri olan bunun gibi birçok kafe ve bar ile dolu.

Sofya’da ne yenir? 

Yüzyıllarca birlikte yaşamanın getirdiği ortak kültür sayesinde burada aç kalmayacağınız kesin. Ortak birçok yemek var. İşte size bunlardan birkaçı ve Bulgar mutfağının en sevilen yemeklerinden bazıları:

Tarator çorbası (yoğurt, salatalık, ekmek içi ve dereotu ile yapılan çorba)

Plevne Tavuğu (arpa ve şehriye ile yapılıyor)

Bulgur kebabı (köfte ve kavurmanın karışımı bir çeşit kebap)

Pirinç salatası (közlenmiş biber, haşlanmış bezelye birlikte yapılıyor)

Tikveynik (kabaklı bir çeşit börek)

Banitsa (peynirli yufka böreği)

Pritnisa (bir çeşit mücver) 

Shkembe (bildiğimiz işkembe çorbası)

Kifla (bir çeşit kruvasan)

Sofya’da nerede kalınır?

Sofia Place Hotel by HMG

24 saat resepsiyon hizmeti veren otel Sofya Katedrali’ne 7 dakika ve Vitosha Caddesi’ne çok yakın mesafede. Odalarda, TV, minibar, oturma alanı gibi birçok imkan var. Otelin bar ve restoranında kahvaltıdan başka öğle ve akşam yemeği servisi de veriliyor. İsteyenler için havalimanından transfer hizmeti sağlıyorlar. 

DITER Family Hotel

Çok yakın zamanda yenilenen otel bir aile oteli. Özenli döşenmiş odaları oldukça geniş ve temiz. Konum olarak da kafe, restoranlara çok yakın olmasının yanında görülmesi gereken birçok noktaya da 5-10 dakikalık yürüyüşlerle ulaşma imkânı sağlıyor. İçeresinde hizmet veren Tenebris, karanlıkta füzyon mutfağını deneyimleyebileceğiniz farklı bir restoran. 

Hotel Leda

Merkezi konumu ile misafirlerin gözdesi olan otel, konukseverliği ve yardımseverliği ile de çok beğeniliyor. Tüm odalar klimalı ve binanın her yerinde ücretsiz internet servisi var. Otelin bahçesi ve terası sayesinde oteldeki zamanınıza keyifli geçirme şansınız bulunuyor. 

Central Point Boutique Hotel

Aleksander Nevski Katedrali, Sofya Üniversitesi gibi turistik yerler çok yakın mesafede olan otelde odalar oldukça rahat ve kullanışlı. Spa ve dinlenme alanlarını ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Otelin tüm odalarında klima ve TV mevcut. 

Hostel 123

Hem görülmesi gereken yerlere hem de ulaşım ağına çok yakın konumu sayesinde rahat edebileceğiniz bir hostel. Uygun fiyatlı 4 ve 8 kişilik odaları yanı sıra özel odaları ile misafirlerine sıcak bir ortam sağlıyor. Ortak alanı, bahçesi saat 11’den sonra kapanıyor ancak eğlence arayanlar için yakın mesafede birçok açık mekân bulabiliyorsunuz. Üniversiteye yakın olması sayesinde etrafta çok fazla kafe ve restoran var.  

Sofya’dan ne alınır?

Bulgaristan’a has iğne işi işlemelerin hepsi birbirinden güzel. Özellikle kırmızı ağırlıklı tonlarla yapılan masa örtüleri, sehpa örtüleri, bluzlara bayılacaksınız. Ayrıca gülden yapılmış sabunlar ve kozmetik ürünleri, el yapımı çömlekler, ahşap oyuncaklardan kendinize ya da sevdiklerinize hediye alabilirsiniz. 

Eğer meraklıysanız sokaklarda kurulan tezgahlarda Sovyet döneminden kalma rozet, şapka gibi birçok çeşit şeyi de bulabiliyorsunuz. Bunlardan biri Alexander Nevski Katedrali’nin önünde kuruluyor. 

Sofya gezilecek yerler
Sofya’dan satın alabileceğiniz buraya has el işi örtüler, bluzlar…

Sofya’ya nasıl gidilir?

Sofya’ya gitmek için uçak, tren, karayolu gibi çeşitli seçenekler var. 

Sofya’ya hava yolu ile gidiş;

Öncelikle İstanbul’dan Sofya’ya Türk Hava Yolları, Pegasus, Bulgar Hava Yolları’nın düzenli uçuşları var. Daha ucuza aktarmalı uçuşlar da bulabilirsiniz ama yolu biraz uzatmış olabilirsiniz.  Direk uçuşlar yaklaşık 60 dakika sürüyor. 

Havalimanı merkeze 10 kilometre uzaklıkta. Burada şehir merkezine otobüs, metro ve taksi gibi seçeneklerinden birini kullanarak gidebilirsiniz. 

Sofya’ya karayolu ile gidiş;

İstanbul’da Sofya’ya gitmek için başka bir yol da otobüsle gitmek. Arda Tur, Metro Turizm, Kamil Koç, Huntur gibi farklı seçenekler var. Otobüs ile Sofya yaklaşık 8-9 saat sürüyor. 

Sofya’ya kendi aracınızla gidiş;

Türkiye’den çıkış için Kapıkule Sınır Kapısını kullanarak İstanbul’dan yine yaklaşık 8 saate gidebiliyorsunuz. Mesafe yaklaşık 432 kilometre… Tabii ki, her iki sınır kapısındaki beklemeleri de ekstra hesaplamanız gerekebilir. Bu da yılın hangi zamanında gittiğinize bağlı olarak 30 dakikadan birkaç saate kadar uzayabilir. 

Yurtdışına giderken hazırlamanız gereken yeşil sigorta, uluslararası ehliyet gibi bazı gereklilikleri de unutmayın. 

Ayrıca vinetka denen ve zorunlu olan bir yol vergi pulu almalısınız. Bu vergi pulunu almak için üç yol var: Sınırdaki gişeler, benzin istasyonları, internet.

Sofya gezilecek yerler
Sofya sokakları

Sofya’ya tren ile gidiş;

Sofya’ya tren ile gitmek en popüler ve keyifli yollardan biri. İstanbul’dan kalkan İstanbul Sofya Ekspresi daha bir başka adıyla Sofya Treni Kapıkule üzerinden Plevne’ye uğrayarak Sofya’ya varıyor. Yolculuk 12-13 saat kadar sürüyor. 

Sofya Ekspresi’ne nasıl bilet alınır?

Sofya Treni’nin biletleri maalesef online satılmıyor. İstanbul’da Sirkeci, Söğütlüçeşme, Halkalı istasyonlarının yanı sıra Ankara, Eskişehir istasyonlarından biletlerinizi alabiliyorsunuz. 

Doğu Ekspresi gibi yoğun bir talep yok ancak belki resmi tatil dönemlerinde yoğunluktan dolayı bilet bulma sorunu yaşayabilirsiniz. O yüzden biletlerinizi öncesinde almanızı tavsiye ederim. Ben yılbaşına 4 gün kala gitmiştim biletimi ise gitmeden iki gün önce almıştım. Trende bulduğum yer satıştaki son yer olduğunu da belirtmeliyim. Ancak diğer tren seferlerinde olduğu gibi son dakika iptaller yaşandığından iyi bir takiple gitmek istediğiniz güne bilet bulmanız mümkün. 

Trenlerde yataklı ve kuşetli kompartımanlar bulunuyor. Yataklılarda altlı üstlü iki yatak, masa, musluk, buzdolabı, elektrik fişi gibi birçok ek hizmetler var. Dilerseniz ekstra ücret ödeyerek tek başınıza kapatabileceğiniz bu kompartımanlar iki kişi seyahat ederken inanılmaz konfor sağlıyor size. Eğer tek kişiyseniz diğer yatağı başka biri satın alabiliyor. Kuşetliler ise 4 yataklı… Küçük bir masa ve fiş haricinde ek bir hizmet yok. Kuşetlilerdeki diğer yataklar da yine farklı kişilerce satın alınabiliyor. Ancak her ikisinde de farklı bir cinsten kişiye satış yapılmıyor. Fiyatlara gelince uluslararası yolculuk olduğundan sanırım kuşetli ve yataklı arasında çok az fark ediyor. 

Sofya gezilecek yerler
Sofya gezilecek yerler – Ortodoks Kilisesi

Pulman ve yemekli vagon yok

Bu trende pulman yani oturmalı bir vagon bulunmuyor. Ayrıca Sofya Treni’nde yemek kompartımanı da yok. O yüzden hazırlıklı gitmek gerekiyor. Dolapta su, çikolata, çubuk kraker gibi ücretsiz ikram bulunuyordu. 

Özellikle şunu belirtmeliyim, alışverişi son dakikaya bırakıp Halkalı’dan yaparım demeyin. İstasyonda büfe, lokanta, market gibi hiçbir şey yok. Çok yakınlarda değil ama 10-15 dakika yürüyüş mesafesinde birkaç market bulunuyor. 

Çarşaf, battaniye, yastıklar TCDD tarafından veriliyor. Tren ve çarşaflar oldukça temiz. Yolculuğun sonuna doğru lavabolar biraz kirlenebiliyor ama yolculuk Doğu Ekspresi’ndeki gibi uzun sürmediğinden çok sorun yaratacak boyutlarda değildi Sofya Treni’nde. 

Sofya Ekspresi bilet ücretleri;

Sofya Treni bilet ücretleri tek kişi yataklı vagon kişi başı 36,12 Euro, burada tek başınıza seyahat etmek isteseniz 66,68 Euro ödemeniz gerekiyor. Kuşetli vagon ise 31,12 Euro. Bilet ücretlerini günlük kur üzerinden bileti alırken Türk lirası olarak verebiliyorsunuz. 

Sofya Treni saatleri: Sofya Treni her gün Halkalı’dan 20.45’te kalkıp 09.35’te Sofya’ya varıyor. 

Sofya’dan kalkış ise 18.30’da, İstanbul’a varış ise 05.35’te oluyor.  

SOFYA EKSPRESİ ile ilgili tüm detaylar için bu yazıma bakmanızı tavsiye ederim.

Sofya’da şehir içi ulaşım

Tramvay, metro, halk otobüsleri ve taksi kullanılıyor. Otobüs biletlerini duraklardan ya da otobüs şoförlerinden alabiliyorsunuz.

Sofya gezilecek yerler
Sofya sokakları

Sofya vize istiyor mu?

Bulgaristan, AB ülkesi olduğundan Schengen vizenizi burada rahatça kullanabilirsiniz. 

İlk defa vize alacaksanız SCHENGEN VİZESİ’ni anlattığım çok detaylı bir yazım var. Buradan vize almanın inceliklerini öğrenebilirsiniz.

Ayıca yanınıza pasaportunuzu ve yurtdışı çıkış pulunuzu almayı unutmayın.

DÜNYANIN EN GÜZEL KÖYLERİ‘ni merak ediyorsanız bu yazı size fikir verebilir.

Yalnız gidilir mi?

Avrupa’da bir kadın gezgin olarak birçok yeri yalnız gezdim. Bulgaristan için tereddütleri olanlar var biliyorum ama şehirde ben güvenlik sıkıntısı hissetmedim. Bu gezide yanım da yine bir kız arkadaşım vardı ama kesinlikle tek başıma da gideceğim yerlerden biri bana göre. Ancak ben her zaman tedbiri elden bırakmadan özellikle geceleri geç saatlerde dikkatli olmakta fayda olduğunu düşünüyorum. 

Daha çok fotoğraf ve geziler için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...