Mersin’i hafife almışım… Instagram hesabımda Mersin fotoğrafları paylaşırken bu cümleyi kurmuştum. Gerçekten de beni şaşırtan şehirlerin başında geliyor Mersin. Plajları, etkileyici doğası, tarihi yerleri ve tabi ki de tantunisiyle meğerse Mersin’de görülecek ne çok şey varmış.  O zaman detaylı bir Mersin gezilecek yerler ve en güzel Mersin Plajları yazısı gelsin hemen. 

Yıllar önce bir Adana gezisi sırasında Tarsus’u görmüş, Mersin merkezi görmesem de olur demiştim ama başka bir Adana gezisi sırasında daha önce birkaç fotoğrafını gördüğüm Mersin koyları ansızın aklıma düşüverdi. Ne kadar kötü olabilirdi ki, “En kötüsü orijinal bir tantuni yer dönerim” diyerek kendimi tren istasyonunda buldum. Mersin merkezden başlayan gezim, koyları ve tarihi yerleriyle düşüncelerimi tepe taklak etmeye yetti. 

Mersin gezilecek yerler
Mersin gezilecek yerler – Kızkalesi

Gördüm ki, Mersin’in asıl olayı deniziymiş… Turkuaz rengiyle birçoğu el değmemiş koyların her birine hayran kaldım desem yalan olmaz. Mersin, bilenlerin vaz geçemediği ve deniz tatilinin doğru adreslerinden biriymiş. Özellikle kalabalıklardan ve yüksek fiyatlardan kaçanlar için güzel bir alternatif olduğunu söylemeliyim. 

Biraz tarih…

Tarihte Kilikya olarak anılan bu topraklarda birçok medeniyet hüküm sürmüş. Hititler, Frigler, Asurlular, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslıların ardından Selçuklular, Karamanoğulları, Ramazanoğulları ve son olarak Osmanlı arasında el değiştirmiş. 

Yüzyıllarca çok kültürlü bir yaşamın sürdüğü Mersin’de son yıllarda artan göç hareketiyle nüfusu artmış. Bugünlerde temiz denizi, portakal bahçeleri ve tarihi ile Türkiye’nin önemli şehirleri arasında.

Artık, Mersin’de gezilecek yerleri sıralamaya başlayabilirim. 

MERSİN GEZİLECEK YERLER

Mersin Merkez 

Mersin güzel bir sahil şehri. Öncelikle şunu söylemeliyim, geniş palmiyeli bulvarları, sahil boyunca uzanan parkları ve yürüyüş yollarıyla ben merkezi çok sevdim. Ancak şehirde öyle tarihi binalar, eski çarşı-pazar yok. Burasını merkez alıp etrafı gezmek iyi olabilir. Ayrıca yeme içme açısından da sizi üzmeyecek bir yer. Bol bol tantuni yiyip, tatlıcıların peşinde koşabilirsiniz. 

Mersin
Mersin Merkez

Müze sevenler için oldukça mütevazı da olsa bir Arkeoloji Müzesi var. Dediğim gibi küçük ama ilgi çekici bir koleksiyona sahip. MüzeKart geçerli. Atatürk Evi Müzesi, Deniz Müzesi’ni de bu listeye ekleyebilirisiniz. 

Yolumun üzerindeki Hz. Muğdat Cami de süslemeleriyle oldukça etkileyiciydi. 

Uğrayabileceğiniz yerlerden biri de Mersin Marina. Burası kafe, restoranları ve gece hayatıyla ilginizi çekecek yerlerden biri olabilir. 

Cennet Cehennem obrukları

Silifke’nin Narlıkuyu yakınlarında yer alan obruklar milyonlarca yıllık bir geçmişe sahip. Obruklar, yer altı sularının toprağı aşındırmasıyla oluşmuş. 120 metre yüksekliği olan Cehennem Obruğu sadece cam terastan izlenebiliyor. Cennet Obruğu’na ise merdivenlerle inmek mümkün. Bu obruğun ortasındaysa Meryem Ana Kilisesi yer alıyor. 

Obruklara giriş ücretli ve MüzeKart geçerli. 

Yerköprü Şelalesi

Mersin’e bağlı Mut sınırlarında yer alan şelale tam bir doğa harikası. Ermenek Çayı üzerinde yer alan Yerköprü Şelalesi görsel bir şölen sunuyor adeta. Şelaleye nehir üzerine yapılan asma köprü aracılığıyla ve sonrasında 500 metrelik bir yürüyüşle ulaşabiliyorsunuz. Tül gibi akan suları ve turkuaz rengiyle oldukça etkileyici. 

Kızkalesi 

Diğer bir adı Deniz Kalesi olan Kız Kalesi sahile yaklaşık 500-600 metrelik konumuyla Mersin’in en bilinen yerlerinden biri, diyebilirim. İçerisinde bulunan yazıt sayesinde 1199 yılında I. Leon tarafından yapıldığı biliniyor. 8 burcu bulunan kalenin içerisinde yapılan kazılarda bir yapı kompleksine denk gelinmiş. Bunlar arasında bir şapel ortaya çıkarılmış. 

Mersin gezilecek yerler
Mersin gezilecek yerler – Kızkalesi

Kaleye isterseniz yüzerek isterseniz deniz bisikletleri, kanolarla gidebiliyorsunuz. Adaya çıkmak serbest. Kale sahilden de rahatça görülebiliyor, yüzmek zor gelirse bu da bir alternatif. 

Böyle kale denizin ortasında olunca tabi hakkında efsaneler de üretilmiş hemen.  İstanbul’daki Kız Kulesi ile benzer bir hikayesi var. Rivayete göre kızının yılan sokmasıyla öleceğini öğrenen kral, onu korumak için denizin ortasına bir kale yaptırır. Bir gün kızına gönderdiği üzüm sepetinin içine saklanan yılan maalesef kızın ölümüne sebep olur. 

Ben Kızkalesi Beldesi’ndeki kaleye merkezden kalkan Anamur yönüne giden dolmuşlarla gittim.

Adamkayalar 

Şeytan Deresi Kanyonu üzerinde yer alan kabartmalar çerçeve içerisine oyulmuş 11 eserden oluşuyor. Kabartmalarda kadın, erken, keçi, kartal gibi figürler yer alıyor ve yapılan çalışmalar sonucu bu eserlerin MÖ 2 – 3. yüzyıllara ait olduğu düşünülüyor.

Anemurium Antik Kenti 

İlk yerleşimin ne zaman olduğu bilinmeyen Anemurium Antik Kenti, İngiliz donanmasından Albay Francis Beaufor’un yaptığı keşif gezisiyle tanınmış ve daha sonra Toronto Üniversitesi’nin yaptığı kazılarla ortaya çıkarılmış. Çalışmalar MÖ 4. yüzyılda var olduğu göstermiş. Antik kent aynı zamanda Commagene Krallığı’nın bir bölümünü oluşturuyordu ve burada Kral VI. Antiokhos’un sikkelerinin basıldığı biliniyor. 

Zikzak olarak uzanan surlarla çevrili antik kent, Roma İmparatorluğu döneminde Kıbrıs’a yakınlığı dolayısıyla ara istasyon olarak kullanılıyormuş. Bu yüzden de deniz ticaretinin önemli limanlarından biri olmuş. Zamanla önemi yitiren şehir 7. yüzyıldaki Arap akınlarından sonra tamamen terk edilmiş. 

Mersin gezilecek yerler
Mersin gezilecek yerler – Mersin Arkeoloji Müzesi

Aynalı Göl (Gilindere Mağarası)

İsmini tabanındaki göle düşen yansımalardan alan mağara belki de Türkiye’nin en güzel mağaralarından biri. İçerisindeki sarkıt ve dikitlerden oluşan görüntü insanı inanılmaz etkiliyor. Aynı zamanda mağaraya iniş de oldukça güzel bir yoldan yapılıyor. 

Giriş ücretli. 

Alahan Manastırı 

Mersin – Karaman yolu üzerinde Geçimli Köyü’ndeki manastır oldukça dik bir yamaca kurulmuş. Hristiyanlığın yayılmasına öncülük eden Aziz Barnabas, Tarsus’ta yaşadığı dönemde Anadolu’ya birçok yolculuk gerçekleştirmiş ve ziyaretlerin ardından konakladıkları yerlerde mabetler yükselmiş. Bu manastır da işte bunlardan biri.

Manastırın 440-442 yıllarında yapıldığı tahmin ediliyor ve Aya Sofya ile benzer özellikler taşıyor. Önemli kısmı ayakta olan manastırın en önemli eserleri ise kayalara yontulmuş mezarları.

Yapı aynı zamana UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alıyor. 

Anamur Mamure Kalesi

Romalılar tarafından inşa edilen Mamure Kalesi, dönemin ticaret yollarını denetlemek amacıyla yapılmış. Daha sonraları şehri ele geçiren medeniyetler tarafından kullanılmaya devam edilmiş. İçerisinde Karamanoğulları döneminde yapılmış cami ve hamam bulunuyor. Mersin’ 8 kilometre uzaklıktaki kale Anamur ilçesinde yer alıyor.

Kaleye giriş ücretli. 

Mersin
Mersin Sahili

Kanlı Divane Antik Kenti ( Ören Yeri)

Kanytella ismiyle bilinen antik kent günümüzde Kanlı Divane olarak anılıyor. Helenistik dönemde MÖ 3. yüzyılda yerleşimin başladığı bilinen kent 7. yüzyıla kadar kesintisiz kullanılmış. Kanlı Divane ismini ise daha sonra bölgeye yerleşen Türkmenler döneminde aldığı söyleniyor. Bölgedeki toprağın kızıl olması ve Türkmen toplantılarının “divan” ismiyle anılmasından dolayı bu şekilde isimlendirildiği düşünülüyor. 

Antik kentin içerisinde büyük bir obruk bulunuyor. 142 metre derinliğindeki obruk doğal yollarla oluşmuş. Kentin içerisinde ayrıca yazıtlar, kabartmalar, mezarlar, kiliseler gibi birçok eser ve bir de Helenistik döneme ait kule bulunuyor. 

Narlıkuyu

Bir deniz şehri olan Mersin’in şirin ilçelerinden biri. Deniz kıyısı olması dolayısıyla görsel açıdan güzel manzaralar sunan bir yer. Özellikle sahilde konumlanan balıkçılar çok ünlü. Mavi yengeç yemek için en güzel adreslerden biri. 

Yumuktepe Höyüğü

Burasının en dikkat çekici özelliği dünyada tarımın ilk yapıldığı yerlerden biri olması. İlk buğday burada üretilirken ilk ekmeğin burada yapıldığı biliniyor. Ayrıca ilk mühür de burada yapılmış. Mersin’e 1 kilometre uzaklıktaki höyük Demirtaş Mahallesi’nde.

EN GÜZEL MERSİN PLAJLARI VE KOYLARI 

Mersin’in 321 kilometrelik sahilinde birçok plaj bulunuyor. Hepsi birbirinden özel ve güzel yerler. Kimisi kayalar arasından sıkışmış kimisiyse sapsarı kumsallardan oluşuyor. Özellikle mavinin rengi birçoğunda öylesine etkileyici ki sadece yüzmesi değil izlemesi bile çok güzel. 

Mersin gezilecek yerler
Mersin gezilecek yerler – Yapraklı Koyu

Bu plajlar arasında benim favorim Yapraklı Plajı oldu. Kayalık bir alanda yer aldığından suyun rengi öyle göz alıcıydı ki, anlatamam. 

Mersin’de seveceğinizden emin olduğum plajlar listesi; 

  • Yapraklı Koyu 
  • Kızkalesi Plajı 
  • Akçakıl Koyu 
  • Tisan Plajı 
  • Yanışlı Köyü Sahili 
  • Anamur Sahili 
  • Yeşilovacık Koyu 
  • Boğsak Koyu 
  • Barbaros Koyu 
  • Kum Mahallesi Plajı 
  • Altınorfoz Plajı
  • Bozyazı Plajı 
  • Taşucu İnce Kum Plajı 
  • Kızlar Hamamı Koyu 
  • Soğuksu Plajı –  Kapızlı Sahili 
  • Yenikaş 
  • Mavikent Plajı 
Mersin gezilecek yerler
Mersin gezilecek yerler – Barbaros Koyu

Görebileceğiniz diğer yerler: 

Tarsus

Tarsus aslında başlı başına bir yazının konusu ama şimdilik kısa notlarla anlatacağım. Tarihi Tarsus sokakları son dönemde geçirdiği restorasyonlarla inanılmaz güzel bir yer olmuş. Tarsus evlerinden oluşan eski mahalleler tek tek elden geçirilmiş ve bu evlerin bir kısmı kafe bir kısmı butik otel haline getirilmiş. Begonvillerle süslü bu sokaklarda gerçek bir tarih yolculuğuna hazır olun.  

Tarsus aynı zamanda birçok tarihi ve önemli esere ev sahipliği yapıyor:

Tarsus
Tarsus sokakları
  • Tarihi Saint Paul Kilisesi
  • Danyal Peygamber’in Kabri ve Makam-ı Şerif Cami
  • St. Paul Kuyusu
  • Roma Yolu ve Zafer Takı
  • Ulu Cami
  • Ashab-ı Kehf Mağarası (Yedi Uyurlar Mağarası)
  • Kırk Kaşık Bedesteni
  • Kleopatra Kapısı
  • Roma Hamamı
  • Tarsus Müzesi
  • Saat Kulesi
  • Şahmeran Hamamı ve Heykeli
  • Tarsus Şelalesi
  • Nusret Mayın Gemisi 

MERSİN İLE İLGİLİ GEREKLİ BİLGİLER

Mersin nerede?

Mersin, Akdeniz bölgemizde yer alan bir liman şehri.  Büyükşehir statüsünde olan Mersin, Karaman, Konya, Adana, Antalya, Niğde illerine komşudur. 

Mersin
Kızkalesi, Mersin

Mersin’e ne zaman gidilir?

Mersin, Akdeniz’deki konumu nedeniyle ılıman bir havaya sahip ancak şehirdeki gezilecek – görülecek yerler daha çok güzel havalarda ziyaret için bana göre daha uygun. O yüzden ben Nisan-Ekim arasını tavsiye ederim. Deniz için gitmeyi düşünüyorsanız tabii ki, Mayıs ortasından – Ekim sonuna kadar olan zamanı düşünebilirsiniz. 

Mersin’de ne kadar kalınır?

Mersin’de gezilecek yerler biraz dağınık o yüzden en az 3 – 4 gün kalmak gerekiyor. Ancak hem görülecek yerleri hakkıyla gezmek hem de denizin keyfini çıkarabilmek için 5 – 6 gün kalmanızı tavsiye ederim.  

Mersin’de nerede yenir, içilir?

Mersin deyince ilk akla gelen sanırım tantunidir. Şehrin her köşesinde yoğurtlusundan tavuklusuna kadar farklı çeşitlerini bulmak mümkün. 

Mersin
Mersin Tantunisi

Tabii ki, Mersin’in lezzetleri bununla bitmiyor;

  • Batırık – Mercimek köftesine benzese de lezzeti daha farklı. Sıkma ya da çorba gibi yapılanı var.
  • Cezerye – Havucun en güzel hali. 
  • Karsambaç – Kar, pekmez ve şurup ilave edilerek yapılan bambaşka bir lezzet.
  • Gölevez – Bir çeşit patates olan gölevez sebzesinden yapılan yöresel sulu yemek. 
  • Sıkma – Daha çok kahvaltıda yeniyor, patatesli peynirli ve kıymalı yapılanları var.
  • Tarsus kebabı – Kebabın Tarsus versiyonu. Dinlendirilmiş kıymadan yapılıyor.
  • Mamül – Bir çeşit kurabiye. İçi hurma ya da ceviz gibi malzemelerle tatlandırılıyor.
  • Kerebiç – İrmikten yapılıyor ve içine fıstık dolduruluyor. 
  • Şalgam suyu – Şalgam ve siyah havuçla yapılıyor. 

Ayrıca Mersin usulü künefe, humus, ciğer, döğme pilav, (taze meyvelerden yapılan) atom ve mavi yengeç de bölgede bulabileceğiniz özel lezzetler. 

Mersin’de nerede yenir?

Tantuni için;

  • Memoş Tantuni, Selim Tantuni, Shogun Biftek Tantuni, Borsa Tantuni, Salih Usta Tantuni & Biftek

Cezerye için;

  • Çarşıda her yerde cezerye bulacaksınız ama en sevileni Dondurmacı Halil Usta 

Kerebiç için;

  • Kerebiççi Hayri Usta
  • Yürü Börek ve Künefe
  • Kerebiççi Oğuz

Ciğer için;

  • Ciğerci Apo
  • Ciğerci Bahattin
  • Ciğerci Saboş – Ciğer Kebap
  • Ciğerci Yakup
  • Kuzum Ciğerim

Tarsus kebabı için;

  • Yeşilova Kebap Salonu
  • Gurme Kebap
  • Bedii Usta

Atom için;

  • Atomcu Hamit

Mamül için;

  • Mamülcü İsmail Abi

Mavi Yengeç – Balık için;

  • Narlıkuyu’da Ali Baba Restoran
  • Günay Restoran
  • Doktorun Yeri
  • Lagos
  • Kerim’in Yeri
  • Rina Restaurant
  • İskele Marin Restaurant

Künefe için;

  • Künefeci İsmail Usta
  • Has Künefe
  • Sherbetto Künefe
  • Künefeci Emin Usta
Mersin
Mersin gezilecek yerler – Yapraklı Koyu

Mersin’de nerede kalınır?

Noax Hotel

Turgut Reis Mahallesi’nde merkezi bir konuma sahip. Yat limanına, Forum Mersin gibi yerlere çok yakın. Otel odaları oldukça modern dönenmiş, şık ve konforlu diyebilirim. Otelde havuz, spa, spor salonu mevcut. Otelde üç ayrı restoran var ve kahvaltının yanı sıra öğle ve akşam yemekleri de servis ediliyor.  Resepsiyondakiler başta olmak üzere otel çalışanları oldukça güler yüzlü ve yardımcı. 

Mersin
Noax Otel – (Fotoğraf Noax’ Hotel’in sitesinden alınmıştır)

Sahil Martı Hotel

Mezitli’de sahile sıfır konumlanan Sahil Martı Otel, 4 katlı bina içerisinde 61 odaya sahip.  Şehre yakın olup denize girme fırsatı sunuyor olması en büyük artısı. Otel misafirlerine 24 saat resepsiyon hizmetinin yanı sıra spor salonu, spa-sauna, otopark gibi ekstra hizmetler de sağlıyor. 

Divan Mersin

Yat limanına yakın Yenişehir bölgesindeki Divan Otel, 170 odasıyla hizmet veriyor. Bütün Divan otellerinde bulabileceğiniz kaliteli hizmeti burada da bulabiliyorsunuz. Spa, restoran, bar, havuz gibi hizmetler burada bulabileceğiniz ekstralar. Kahvaltısı çok güzel ama aynı zamanda Roof14 isimli barı şehirdeki popüler mekanlardan biri.  

Mersin Divan Otel
Divan Otel, Mersin (Fotoğraf Divan Otel’in sitesinden alınmıştır)

Derya Otel

23 odalı Derya Otel Mersin’de uygun fiyatlı otel arayanlar için bence ideal. Temiz odalar oldukça konforlu. Konumu çarşının biraz uzağında ama toplu taşıma ile her yere kolayca ulaşım mümkün. Kendi aracıyla gidenler için de otoparkı bulunuyor. Küçük bir otel olduğu için otel sahipleri birebir misafirleriyle ilgileniyor ve her türlü sorularınız ve ekstra ihtiyaçlarınız için her an yardıma hazırlar. 

Ramada By Wyndham Mersin

Uygun fiyatlı ama kaliteli otel arayanlar için tavsiye edebileceğim bir yer. Odalar konforlu, yataklar rahat. Klima, minibar, internet, ücretsiz otopark gibi temel hizmetlerin yanı sıra bisiklet kiralama gibi ek hizmetler de veriyorlar. Yakın mesafede birçok kafe-restoran gibi yerler mevcut. 

Mersin’e nasıl gidilir? Şehir içi ulaşım

Mersin’e otobüs dışında, Adana üzerinden uçakla, Konya, Karaman ve Adana bağlantılarıyla tren ile gidebilirsiniz.

Havayolu ile;

Mersin’e havayolu ile gitmek isterseniz en yakın havalimanı Adana’da. Oradan da tren ile ya da otobüslerle Mersin’e geçebilirsiniz. Şunu hatırlatmak isterim treni kullanmak için havalimanından şehir merkezine inmeniz gerekiyor. 

Ayrıca Adana Şakirpaşa Havalimanı’ndan Mersin şehir merkezine HAVAŞ servisleri bulunuyor. 

Karayolu ile;

Bilinen birçok otobüs firmasının Mersin’e seferi bulunuyor. 

İstanbul – Mersin yaklaşık 940 kilometre / 9 – 10 saat

İzmir – Mersin yaklaşık 910 kilometre / 10 – 11 saat

Adana – Mersin yaklaşık 85 kilometre / 1 saat 

Ankara – Mersin yaklaşık 520 kilometre / 4 – 5 saat

Trabzon – Mersin yaklaşık 890 kilometre / 11 – 12 saat

Mersin gezilecek yerler
Mersin gezilecek yerler -Yapraklı Koyu

Şehir içi ulaşım

Mersin’de şehir içi ulaşım için otobüs, minibüs, dolmuş ve taksi alternatifleri var. Toplu taşıma için şehir kartlarından edinebilirsiniz. 

Bu kadar yakınlardayken Adana’ya, Antalya’ya uğramak isterseniz detaylı bilgi için hazırladığım ADANA’DA 48 SAAT  ve ANTALYA GEZİLECEK YERLER yazılarıma göz atabilirsiniz. 

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için Instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...