Ilıman iklimi, çakıl taşlı plajları ve yemyeşil tepeleriyle Batum Gürcistan’ın en önemli sayfiye şehirlerinden birisi. Işıl ışıl gökdelenleri, çarpıcı beach clup’leri, bitmeyen gece hayatı ve lüks kumarhaneleri ise onu cazip hale getiren diğer şeyler…

Batum gezi rehberi
Batum sokakları

Gürcistan’ın ikinci büyük şehri olan Batum’u bizim için cazip kılan şeylerden biri de yakınlığının ötesinde sadece bir kimlikle bile gidilebiliyor olmamız. 1990’lardan sonra açılan Sarp Sınır Kapısı sayesinde Batum her iki tarafın halkı için birbirinin vaz geçilmez bir parçası olmuş. 

Batum, Gürcistan’ın özerk bölgesi olan Adjara (Acaristan) bölgesinin şehirlerinden biri. Hem Karadeniz’e hem de Kafkaslar açılan kapısı olma özelliğini de taşıyan şehir, petrol başta olmak üzere birçok maddenin taşındığı önemli bir liman. Bunun yanında bir deniz kenti olması ona rahat bir hava getirmiş. Sayfiye yerlerinde görülen sakin, stressiz havayı her yanda hissediyorsunuz. Gündüzleri sahilleri dolduran insanlar, geceleri de şehrin keyfini çıkarmaya devam ediyor. 

Her şeyden bir parça

1990’larda Gürcistan’ın bağımsızlığından sonra gelişen şehir 2000’lerde büyük yatırım almış. 2007’den beri de şehir önemli bir renovasyon içerisinde. Şehrin merkezi diyebileceğimiz bölüm elden geçmiş, gökdelenlerle, gösterişli otellerle süslenmiş. Her şeyden bir parça konmaya çalışınca şehrin mimarisi karmaşık bir yapıya bürünmüş. 19. yüzyıldan kalma güzelim binaların arkasından camdan gökdelenler yükseliveriyor mesela… Şehrin bir kısmındaysa Sovyet döneminde inşa edilen zevksiz binalar da var. 2016 yılında ilk gittiğimde devam eden yenileme çalışmaları 2019’daki gidişimde de hızla devam ediyordu.

Batum gezi rehberi
Batum’un karma mimarisinden bir örnek

Batum bu kadar yakın ve cazip olunca özellikle Doğu Karadenizliler’in sık sık gittikleri bir yer haline gelmiş. Bir dönem TL karşısında Lari’nin değeri düşükken her şey daha güzelmiş ama yine de birçok şeyin fiyatı Türkiye’ye göre Batum’da daha ucuz. Tabi, bu Batumlular için de geçerli Lari değerlenince sadece alışverişe Hopa’ya geçenler de var. Aynı zamanda birçok insan karşılıklı iş için kısa ya da uzun süreli geçiş yapıyorlar. Özellikle çay bahçelerinde çalışan Gürcü sayısı çok fazla. Batum’da gezerken de bir sürü Türk işletmesi görüyorsun. 

Bunun en güzel yanıysa Batum’da gezerken dil sorunu çok yaşamıyorsunuz. Gürcüler bu iç içe geçmiş hayatın etkisi ve Türk turist sayısının fazla olması nedeniyle az çok Türkçe öğrenmişler. Tipinizden ya da aksanınızdan Türk olduğunuzu anlayınca birden Türkçe konuşmaya başlayabiliyorlar. 

Tabi, bir de kumarın Batum’da serbest olması onu daha da cazip kılıyor. Sadece bunun için Türkiye’den Batum’a geçenlerin sayısı azımsanmayacak kadar çok. Ama bence Batum sadece kumara indirgenemeyecek kadar güzel bir şehir. O yüzden Batum’u görülecek yerler listenize almanızda fayda var. 

Batum’a ne zaman gidilir?

Batum gezilecek yerler
Batum gezilecek yerler: Batum sahili

Kafkasların etkisiyle bölgede ılıman bir iklim hâkim. Ne kışları çok soğuk ne de yazları çok sıcak oluyormuş. Karadeniz’in ünlü yağışları burada da çok fazla olduğundan ülkenin en çok yağış alan bölgesi burasıymış. O yüzden şehir yemyeşil tepelerle çevrili. Çay ve turunçgiller buranın toprağında yetişen bitkiler. Mayıs – Ekim arası Batum’a gitmek için en güzel dönem. Temmuz –- Ağustos gibi gidiyorsanız yanınıza mutlak yüzmek için de bir şeyler alın. Ben eylülün son iki günü oradaydım ve hala plajlar doluydu.

Batum’dan ne kadar kalınır?

Batum küçük bir yer, gezilecek yerler birbirine çok yakın… Bir hafta sonu projesi için harika bir seçenek olabilir. Bir gece belki de 2 gece bence Batum için çok yeterli olacaktır. 

Eğer blogda ilk bu yazıya denk geldiyseniz Gürcistan ile diğer yazılara da göz atmanızı öneririm:

Genel bilgiler için GÜRCİSTAN REHBERİ

Renkli şehir Tiflis notları için TİFLİS REHBERİ

Kafkasların masal diyarı Mestia için MESTİA REHBERİ

BATUM GEZİLECEK YERLER

Batum gezi rehberi
Batum özenilecek kadar yeşil şehirlerden biri

Piazza Meydanı

Kendinizi İtalya’da hissedeceğiniz güzel bir meydan. Hem atmosferi hem de mimarisiyle dikkat çeken meydanda kafe, restoran, oteller yer alıyor. Yaz aylarında dünyaca ünlü isimlerin konserlerine de ev sahipliği yapıyor. Gün içinde kahve molanızı Batum’un bu en güzel meydanında verebilirsiniz mesela. 

Alfabe Kulesi

Miracle Park’ın içerisinde yer alan kule, Gürcü alfabesinin 33 harfi ile süslenmiş ve bir DNA hücresinin görünümünde. Sahilde görsel olarak dikkat çekici binalardan…

Avrupa Meydanı (Europe Square)

19. yüzyıldan kalma tarihi binalarla çevrili meydan geçirdiği restorasyon ile şehrin en dikkat çekici yerlerinden biri haline gelmiş. Ortasında küçük bir havuzu, çevreleyen parkı, mini saat kulesi, elinde altın bir post tutan Medea Heykeli ve otellerle çevrili meydana bir şekilde yolunuz mutlaka düşüyor. 

Ali Nino Heykeli

Kavuşamayan iki aşığın hikayesini canlandıran heykel, Tamar Kvesitadze tarafından tasarlanmış. Batum’un herhalde en çok fotoğraflanan eserlerinden biri. Azeri Müslüman genç Ali ile Gürcü Hristiyan kızı Nino’nun aşkından esinlenilmiş heykelde… İki genci temsil eden metal vücutlar birbirinin içinden geçerek kavuşamayan bu büyük aşkı anlatıyor herkese…

Batum Bulvarı ve plajlar

Gürcistan gezisi
Batum Plajı

Batum’un en hareketli yerlerinden birisi burası. 7 kilometre uzanan bulvar boyunca parklar, çeşmeler, heykeller, kafeler ve bir de kocaman Dans Eden Havuz bulunuyor. Sahile paralel uzanan bulvar geceleri de kalabalık oluyor. Yürüyüş yapanlar, gösteri yapanlar hiç eksik olmuyor. 

Sahildeki plajlar da Batum Bulvarı boyunca uzanıyor. Ücretsiz halka açık plajların yanı sıra özel plajlar da bulunuyor. Sahilde su sporları için birçok yer var. Gün batımı sahilde çok güzel oluyor. Gördüğüm en güzel gün batımı renklerinden biri buradaydı.

Orta Cami

1886 yılında yapılan cami Sovyet döneminde tüm diğer ibadethaneler gibi bir süre kapalı kalmış. 1990’lı yıllardaki bağımsızlıktan sonra geçirdiği restorasyondan sonra tekrar ibadete açılmış. Şehirdeki tek cami burası…

Astronomik Saat

Batum
Astronomik Saat

Avrupa Meydanı’nın hemen köşesinde Memed Abashidzade Bulvarı üzerindeki saat kulesi Gürcistan Ulusal Bankası’na ait (National Bank of Georgia) binanın üzerinde bulunuyor. Bina UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Saatin olayı ise her saat başı sesler çıkartarak güneş ve ayın konumu göstermesi… 

Ortodoks Kilisesi

Avrupalı Katoliklerin isteği üzerine inşa edilen kilise 1897 yılında tamamlanmış. Neo Gotik tarzda inşa edilen binaya Gotik dekoratif unsurlar eklenmiş. Girişte Aziz Nino ve Aziz Andrew’e ait heykeller bulunuyor. Sovyet döneminde farklı amaçlarla kullanılan bina 1989 yılında Ortodokslar’a tahsis edilmiş. Artık kilise Batum’un ana katedrali olarak hizmet veriyor. 

Miracle Park 

Batum
Batum

Ali Nino Heykeli, Chacha Kulesi, Dönme Dolap, Albafe Kulesi, Sea Port’u da içeren bu alan Miracle Park olarak geçiyor. Çok kısa sürede yapıldığı için kendine “miracle” yani mucize demişler. Batum’un en uç noktası diyebilirim. Yaz aylarında da burası festival ve konser alanı olarak kullanılıyormuş.

Botanik Bahçesi

1912 yılında açılan park Batum’a 9 kilometre uzaklıkta bir tepenin üzerine kurulmuş. Açıldığında Sovyetler’in en büyük parklarındanmış. Zamanla da ilaveler yapılarak park bugünlere gelmiş. Dünyanın birçok yerinden toplanmış 5000 çeşitten fazla bitki ve ağaç çeşitleri bulunuyor. Bu devasa park doğa severlerin kaçırmaması gereken yerlerden biri. Parktan güzel Batum manzarasını da izleyebilirsiniz. Her gün 09.00-19.00 arası açık olan parka toplu taşıma ile gitmek isterseniz 31-40-15 numaralı minibüsler ile ulaşabilirsiniz. 

Giriş ücreti: 8 GEL, öğrenci 2 GEL

BİLGİ İÇİN: ALPINE BOTANICAL PARK

Chacha Kulesi

Batum
Batum

İzmir Saat Kulesi’nin neredeyse aynısı. Sahili indiğinizde parkın köşesinde göreceksiniz kendisini. İsmini sevilen Gürcü içkisinden alan çeşmenin bir özelliği de her gün saat 19.00 musluklarından chacha (çaça) içkisinin akmasıymış.

Teleferik – Argo Teleferiği

Sahilden sizi 250 metreye çıkartan teleferiğin uzunluğu 2586 metre. Hem şehri yukarılardan izlemek için hem de gününüze biraz adrenalin katmak için ideal. 9 tane gondolun her biri 8 kişi alıyor ve yolculuk 10 dakika kadar sürüyor. Çıktığınız yerde kafe, restoranlar ve alışveriş için dükkanlar var. Ücreti gidiş dönüş 10 Lari.

Tiyatro Binası ve Tiyatro Meydanı

Ünlü Neptün Heykeli ve şık tiyatro binası ile şehrin güzel mola noktalarından biri… Neo-klasik tarzda inşa edilmiş pembe boyalı binayı görmenizi tavsiye ederim. Etrafındaki gökdelenlerle tezat oluştursa da bina görülmeye değer. 

Ters Ev

Ters inşa edilmiş görünümüyle farklı şeylere meraklı olanların sevdiği yerlerden. Ben gitmedim ama değişik şeylere merak edenler için listeye ekledim. Binanın içerisinde bir restoran hizmet veriyor.

BAŞKA NELER YAPILIR?

Yaz aylarında gitmişseniz plajlarda vakit geçirmek için de mutlaka vakit ayırın. Sürat motoruyla denizde turlamak buranın olmazsa olmazıymış. Ayrıca deniz paraşütü de sahilde gezinirken gördüğüm popüler aktivitelerden… Eğer bisiklet seviyorsanız şehri keşfetmek için belediyeye ait bisikletlerden kiralayabilirsiniz. 

Gürcü dansları her zaman ilgimi çekmiştir. Siz de seviyorsanız dans gösterisi izleyebileceğiniz bir yerlere gitmeye çalışın. 

Araçla geliyorsanız yolunuzun üzerindeki Sarpi Kalesi ve Gonio Kalesi’ni gezebilir denize girmek için alternatif ararsanız Kvariati’ye gidebilirsiniz. Doğayı ve köy hayatını seviyorsanız belki araç kiralayarak şehrin hemen yakınlarındaki köylere atabilirsiniz kendinizi. 

Biraz daha uzaklara gidecek vaktiniz varsa 1 saat mesafede doğada trekking için Mtrala Ulusal Parkı’nı, 2 – 2,5 saat mesafedeki Kutaisi’yi, 3 saat mesafedeki bir dağ kasabası olan Khulo’yı, 4 saat mesafedeki Mestia’yı, hatta 6 saat mesafedeki Tiflis’i ve çevresini görme şansı bulabilirsiniz. 

Daha çok detay isterseniz GÜRCİSTAN REHBERİ’ne göz atabilirsiniz. 

Batum’da nerede yenir?

Gürcistan Rehberi’nde Gürcü yemeklerine yer vermiştim. Batum’da da bu güzel yemekleri tadabileceğiniz birçok harika yer var. Denediğinizde pişman olmayacağınız birkaç öneri:

Laguna ünlü haçapuri yiyebileceğiniz şehrin en iyi adreslerinden biri. Özellikle kendilerine ait teknikle yaptıkları haçapuride daha az hamur ama daha fazla peynir bulunuyor. Birkaç farklı boyda seçim yapabiliyorsunuz. Haçapuri için bir başka adres de Retro… 

Haçapuri
Haçapuri

Heart of Batumi ise yerel yemekleri uluslararası dokunuşlarla lezzetlendiren bir mekan… Ev rahatlığında canlı müzik eşliğinde Gürcü mutfağı denemek içinse Deliria’ya uğrayabilirsiniz.

Ukrainochka ise biraz daha farklı bir mekan. Burada Ukrayna, Slav ve biraz da Gürcü mutfağından seçmeler var. Ukraynalıların ünlü Borş (borsch) çorbasını da burada bulabiliyorsunuz.

Farklı tatlarda chacha (çaça) çeşitlerini denemek için Chacha Time, canı müziğiyle Avrupa Meydanı’ndaki Vinyl Bar, kendi ürettikleri şaraplarının tadına bakmak ve birinci ağızdan şarabın hikayesini dinlemek için BQ Wine Bar, 18. yüzyıldan kalma bir şarap evi olan Adjara Şarap Evi uğrayabileceğiniz yerlerden birkaçı.

Kahve içinse bizde de olan Coffeetopia burada da var. Ayrıca Luca Polare, Dona Bakeshop & Cafe, Literaturuli Cafe ve Tangerine Cafe’yi deneyebilirsiniz. 

Gece hayatı için Iveria Beach, Boom Boom Beach, Sector 26 önerilen birkaç mekân… 

Batum’da nerede kalınır?

Hostel Everyday Lux 

Seaport’a, sahile ve diğer gezilecek yerlere yakın hostelin konumu oldukça iyi. Paylaşımlı odalarda herkese ait dolap bulunuyor. Terası, ortak mutfak alanı ile gayet iyi wi-fi’si var. Hostel sahibi İngilizce bilmese de her konuda oldukça yardımcı olmaya çalışıyor. 6 kişilik odada yatak ücreti 13 Lari civarında… Kahvaltı ücrete dahil değil…

Batumi Surf Hostel

Merkezi konumu en büyük avantajı. Her yere kısa yürüyüş mesafesinde yer alan hostelin paylaşımlı odaları yanı sıra özel odaları da bulunuyor. Parlak renklerin hâkim olduğu hostelde odalar sade döşenmiş ama çok temiz ve ferah… Ortak alan ve mutfağın yanı sıra oyun odası da bulunuyor. Çalışanlarsa her saat güler yüzlü ve yardımcı… Paylaşımlı odalarda yataklar 26 Lari, özel odalar ise 81 Lari’den başlıyor. 

Batum
6 Mayıs Parkı

Masa Apartments

Batum Plajı’na 450 metre, Ali Nino Heykeli’ne 2,4 kilometre uzaklıktaki apartmanın gayet güzel şehir manzarası var. Balkonlu dairelerde mikrodalga, su ısıtıcı, tost makinesi, çamaşır makinesi gibi birçok ekipman bulunuyor. Standart daireler 77 Lari’den başlıyor. 

Galogre Boutique Hotel

Gezilecek yerlere yakınlığıyla harika bir konumu var. Denize 9 dakika, Aziz Nikola Kilisesi’ne 2 dakika uzaklıkta. Klasik tarzda döşenmiş odalar oldukça şık. Klima gibi her türlü konfor düşünülmüş. Çift kişilik odalar kahvaltı dahil 250 Lari’den başlıyor. 

Colosseum Marina Hotel

Manzarası güzel, denize nazır, her türlü lükse sahip bir şeyler düşünüyorsanız Colosseum Marina Hotel’i düşünebilirsiniz. Otel bünyesinde spa, havuz, sauna, spor salonu da bulunuyor. Çift kişilik odalar kahvaltı dahil 323 Lari’den başlıyor. 

Batum’a nasıl gidilir?

Araçla;

Batum’un sınır komşumuz olması büyük avantaj. Doğu Karadeniz’de Trabzon – Rize – Artvin gibi şehirleri dolaşacaksanız Batum’u da günü birlik veya bir gece kalmalı planlarınıza ekleyebilirsiniz. O yüzden araçla gidebilmek büyük kolaylık sağlıyor. Batum’un Trabzon’a uzaklığı 206, Rize’ye ise 127 kilometre…

Eğer kendi aracınızla gidecekseniz ehliyet, ruhsat ve kimlik olması yeterli oluyor. Mart 2018’den itibaren ülkeye giriş yapan araçlar için trafik sigortası zorunlu hale gelmiş. Sigortayı önceden yaptırabileceğiniz gibi sınırda da yaptırabiliyorsunuz.

Sigorta fiyatları için örnek vermek gerekirse binek otomobil için (azami ağırlığı 3500 kg. geçmeyen ve koltuk sayısı 8’i aşmayan – sürücü yeri hariç) 15 gün 30 GEL, 30 gün 50 GEL – 90 gün 90 GEL tutuyor. Araç sahibinin araçta bulunmaması durumunda sahibinin sürücüye noterden yurtdışına çıkış için vekalet vermiş olması gerekiyor. 

Batum
Batum sokakları

Dolmuşla;

Ben Batum’a giderken uçak ve toplu taşıma yöntemlerini kullandım. Trabzon Havalimanı’ndan Hopa’ya HAVAŞ ile gittikten sonra buradan Sarp Sınır Kapısı’na dolmuşlarla gidip sonrasında sınırdan yürüyerek geçerek karşı tarafta yine dolmuşa binerek Batum merkeze ulaştım. Dolmuş  ücreti 1 – 2 Lari… 

Bazen bayram gibi yoğun dönemlerde Türk tarafından sınırı geçmek için oldukça uzun beklemek gerekebiliyor. O yüzden aracınızı Hopa’da bırakıp benim kullandığım şekilde şehri gezmek de bir alternatif olabilir. 

Taksiyle;

Hopa’ya ulaştıktan sonra Sarp Sınır Kapısı’na gitmek için bir yöntem de taksi tutmak. Hopa’dan sınıra gitmek 18 kilometre kadar, bu da yaklaşık 40-50 TL civarı tutuyor. 

Sınırı geçtikten sonra Batum merkeze gitmek için tekrar taksiye binmek isterseniz o da yaklaşık 20-30 Lari civarı tutuyor. 

Uçakla;

Batum’a uçakla gitmek bir başka seçenek. THY, Pegasus ve Gürcü Havayolları’nın seferlerinden yararlanabilirsiniz. Batum Havaalanı hem Batum hem de Hopa Havaalanı olarak kullanılıyor. Mesela, siz THY’den Hopa bileti alsanız da uçuşu Batum’a gerçekleştiriyorsunuz oradan sizi otobüslerle Hopa’ya getiriyorlar. Yani aynı uçakta hem Batum hem de Hopa yolcuları olabiliyor. Hopa’ya bilet aldım, ben Batum’a geçeyim diyemiyorsunuz… Önce THY’nin otobüsleriyle Hopa’ya gelip diğer yollarla Batum’a geçmeniz gerekiyor. Tabi, direk Batum seferini almanız mümkün ama bazen Hopa uçuşları daha uygun fiyatlı olduğundan bu yöntemi kullananlar da oluyor. Tercih size kalmış. 

Trabzon’a uçup oradan diğer yöntemlerle gitmek de bir alternatif olabilir. 

Batum
Batum

Trenle;

Eğer önce Tiflis’i ya da Kutaisi’yi gezip sonra Batum’a geçecekseniz demiryollarını kullanabilirsiniz. Gürcü Demiryolları’nın iki şehir arasında düzenli seferleri bulunuyor. Tiflis’ten 22.25’te hareket eden gece treni sabah 07.25’te Batum’da oluyor. Birinci sınıf bilet 40, ikinci sınıf bilet 23 Lari civarında… Gündüz gitmek isterseniz Tiflis’ten 08.45’te kalkan tren 14.00’te Batum’da oluyor. Fiyatlar birinci sınıf 25, ikinci sınıf 18 Lari… 

Batum’a gelirken Makhinjauri İstasyonu’nda inmeniz gerekiyor. Merkezden 5 kilometre uzaklıkta olan istasyonun dışında her zaman taksi veya otobüs bulabiliyorsunuz. 

Kutaisi’den trenle geliş 4 saat sürüyor. 

Otobüsle;

Batum – Tiflis arası düzenli otobüs ve minibüs seferleri yapılıyor. Didube Otobüs Terminali’nden başlayan yolculuk yaklaşık 6 – 7 saat kadar sürüyor. Ücreti 25 Lari… Kutaisi’den gelmek isterseniz yine minibüsleri kullanabilirsiniz. 10 – 15 Lari tutuyor. 

Trabzon’dan gelmek isterseniz de günde 4 – 5 sefer yapılıyor. Ücreti 25 Lari civarı. Sizi Sarp’a bırakan otobüslerden indikten sonra sınırı yürüyerek geçip sınırdan sonra taksi ya da dolmuş ile Batum merkeze devam edebilirsiniz. 

Daha detaylı bilgileri GÜRCİSTAN REHBERİ’nde bulabilirsiniz. 

Şehir içi ve havalimanı ulaşım

Şehir içinde birkaç yer hariç gezilecek yerler hep yürüyüş mesafesinde. En uzak mesafeye 45 dakikada ulaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Şehir içinde toplu taşıma kullanmak isterseniz minibüsler ve otobüsleri kullanabilirsiniz. Otobüslerde ücretler genellikle 1 Lari civarında, minibüslerde 0,50 – 0,60 Lari civarında… Taksiler de tabi ki şehrin her noktasında bulabileceğiniz seçeneklerden biri.

Şehri gezmek için diğer bir yol da bisikletler. Belediyenin şehrin birçok yerine yerleştirdiği BatumVelo isimli bisikletlerle Batum’u gezmek keyifli olabilir. Şehir merkezinin yapısı düz olduğundan bir zorluk çekmeyeceğinizi düşünüyorum. BatumVelo’dan bisiklet kiralayabilmek için Batum Bulvarı’ndaki Turizm Ofisi’ne pasaportunuzla gidip BatumVel kartı almanız gerekiyor. Kartın ücreti 20 GEL (bir yıl geçerli)… Ayrıca, şehir içinde özel bisiklet kiralayan yerler de bulunuyor. 

Batum
Batum sokakları

Havalimanından şehre ulaşım

Havalimanından şehre gelmek için otobüs veya taksiyi seçenekleri var. Terminalin önünden kalkan 10 numaralı otobüsler sizi 20 dakikada şehir merkezine ulaştırıyor. Ücreti 0,30 GEL. Bilgi için Batum Havalimanı‘nın web sayfasına göz atabilirsiniz.

Taksi ile şehre ulaşmak ise 10-15 dakika sürüyor. Ücreti yaklaşık 15 GEL.

Vize

Güzel haber, Gürcistan için vize gerekmiyor. Hatta giriş yaparken pasaport bile gerekmiyor. Ancak kimliğinizin çipli yeni kimlik olması gerekiyor. 

Ülkeye kimlikle giriş yapıyorsanız kapıda size bir form doldurtuyorlar ve bu formu yanınızda taşımanız, ülkeden çıkarken de göstermeniz gerekiyor. Sakın atmayın…

Batum
Batum

Bu arada pasaportla giriyorsanız o formu doldurmanıza gerek yok. Pasaportla giriş yapıyorsanız Yurtdışı Çıkış Pulu almanız gerekiyor. Kimlik ile giriş yaparsanız buna gerek olmuyor. Önemli not da pasaportunuzda Güney Osetya ya da Abhazya’ya girişçıkış mührü olmaması gerekiyor. Eğer varsa para ya da hapis cezası alma durumunuz olabiliyor. 

Vize istemeyen diğer ülkeler için TÜRKİYE’DEN VİZE İSTEMEYEN ÜLKELER LİSTESİne göz atabilirsiniz. 

Gürcistan ile ilgili daha detaylı bilgiler GÜRCİSTAN, TİFLİS ve MESTİA rehberlerinde…  

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...