Güzel havaların keyfini çıkartmak için en güzel aktivitelerden biri yürüyüş yapmak. Tertemiz havada, hele bir de harika manzaralar size eşlik ediyorsa… Hem ruhunuza hem bedeninize iyi gelecek yürüyüş rotalarını bulabilmek için çok uzağa gitmeye gerek yok. Ege sahilleri kuzeyden güneye gerek doğal güzellikleri gerekse tarih kokan parkurlarıyla en güzel seçenekleri sunuyor.
Kaz Dağları, Balıkesir
Ege’de Edremit Körfezi’nin kuzeyinde yer alan Kaz Dağları tam bir doğa harikası. 21 bin hektarlık milli parkı da kapsayan bölge, her yerinden fışkıran suları, alabildiğince yeşiliyle dünyanın en önemli oksijen depolarından. Birçok efsaneye konu olmuş İda Dağı, dünyanın ilk güzellik yarışmasına da ev sahipliği yapmış. Sütüven Şelalesi, Hasanboğuldu Göleti, Tahtakuşlar Köyü, Kızılkeçili Köyü, Adatepe, Yeşilyurt gibi gezilecek birçok yer var.
Doğayla iç içe ve eşsiz güzelliklerle dolu olunca bölge, yürüyüş için ilk akla gelen adreslerden birisi oluyor. Sütüven Şelalesi- Tozlu Yaylası- Mıhlı Çayı’nı içine alan rota en çok tercih edilenlerden. Tahta Kuşlar- Kapaklı- Dumanlı- Tavşanoynağı Sarıkız Tepe rotası biraz daha tecrübeli yürüyüşçüler için ideal. Kamp yapmak için uygun olan bölgeyi isterseniz “bölge kılavuzları” ile gezme imkânı var.
Bafa Gölü, Aydın
Beşparmak Dağları’nın eteklerinde yer alan Bafa Gölü, Ege’nin en büyük gölü. Eski zamanlarda Ege Denizi’ne kıyısı olan bölge, zamanla Büyük Menderes’in taşıdığı alüvyonlarla set gölüne dönüşmüş. Sığ bir yapısı olan göl, balık türleri ve ender su kuşlarıyla oldukça zengin bir çeşitliliğe sahip. Göl kıyısında antik liman kentleri olan Herakleia ve Pyrrha’nın kalıntıları bulunuyor. Bu kalıntıları gölün içerisindeki adalar dahil her yerde görüyorsunuz.
Doğal tabiat parkı statüsünde olan Bafa Gölü çevresi, trekkingcilerin tercih ettiği yürüyüş rotalarına sahip. Kapıkırı Köyü’nden başlayan Antik Kral Yolu boyunca çevredeki birçok antik şehir kalıntısını görerek Patmos Dağı’nın zirvesine çıkabiliyorsunuz. Tarihi ve görsel zenginliklerle dolu 7 km süren Karahayıt- Yediler Manastırı- Gölyaka parkuru ya da 16 km uzunluğundaki Sakarkaya-Tekerlek Tepe- Bağarcık parkurları en çok tercih edilenlerden…
Şirince, İzmir
Selçuk’a 8 kilometre uzaklıktaki Şirince, mimari dokusuyla bozulmadan günümüze kalmayı başarmış yerlerden. Aslında bir Rum köyü olan Şirince’de yaşamın, Efes’in terk edilmesinden sonra başladığına inanılıyor. 15. yüzyıldan kalma kırmızı çatılı, beyaz boyalı evleri köyün simgesi olmuş. Bu güzel evlerin bir kısmı artık pansiyon veya otel olarak kullanılıyor.
Yemyeşil bir vadiye kurulu Şirince, tarihi dokusu ve tertemiz havasıyla yürüyüş severlerin de gözdesi. Doğayla iç içe olan parkur, adını yıllanmış çam ağaçlarından alan Çamlık’tan başlayarak Şirince’de bitiyor. 15 kilometrelik rota yaklaşık 4-5 saat sürüyor. Selçuk ya da Selatin Köyü’nden başlayan farklı rotalar da izlenebilir.
Idyma Yolu, Akyaka
Bodrum- Marmaris yolu üzerinde Gökova Körfezi’ne geldiğinizde tepeden muhteşem bir manzara karşılar sizi. Küçük Asar Tepesi’nin yamaçlarına kurulu huzur dolu Akyaka’dır gözüken… Eski adı Idyma olan Akyaka, diğer tatil yerlerine göre daha sakin yapısı ve kendine has mimarisiyle Ege’nin özel yerlerinden biridir.
Kitesurf’ü severlerin tercih ettiği Akyaka, Türkiye’nin en güzel kültür rotalarından biri olan Idyma Yolu sayesinde yürüyüşçülerin de gözdesi durumunda. Akyaka’yı çevresindeki köylere antik patikalarla birbirine bağlayan 150 kilometrelik yolun 10 farklı parkuru var. Taş döşeli yollar, kolanlar, işlemeli taşlar ve kral mezarlarıyla dolu parkur, Akyaka’dan başlayarak Turnalı, Sarnıç, Denizova, Kızılağaç, Yeşilova, Çiçekli, Çıtlık, Gökçe rotasıyla tekrar Akyaka’ya ulaşıyor.
Karia Yolu, Datça
Karia Uygarlığı, bugün Aydın ve Muğla olarak bilenen topraklarda Anadolu’nun yerli halklarından Karlar tarafından kurulmuş. Halikarnassos, Hierepolis, Labrandai, Knidos, Aphrodisias, Herakleia en önemli kentlerindendi. Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Mausolos’un anıt mezarı Mauselion da Karialılar’ın eseri…
Türkiye’nin ve Ege Bölgesi’nin en uzun kültür parkurlarından olan Karia Yolu o dönemin önemli kentlerini kapsıyor. Ege’den Akdeniz’e uzanan 820 kilometrelik yol boyunca birçok köy, antik kent ve sadece yürüyerek görebileceğiniz eşsiz güzellikteki koyları geçerek yürüyorsunuz. 6 farklı bölümden oluşan parkur boyunca İçmeler, Bayır, Bozburun, Selimiye, Hisarönü, Eski Datça, Palamutbükü, Knidos, Akyaka, Ören, Bozalan, Bodrum, Milas, Labranda, Bağarcık, ve Karpuzlu, göreceğiniz yerleşim yerlerinden birkaçı.
Dünyadaki en sevdiğim yürüyüş rotaları önerilerim için de DÜNYANIN EN GÜZEL YÜRÜYÜŞ YOLLARI yazıma bir göz atın…
Not: Bu yazı ayrıca Suntimes dergisinde yayınlanmıştır.
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...