Baharın gelişinin kutlandığı Holifest, Hindistan için ayrı bir önem taşıyor. Özellikle Hindistan’ın kuzeyinde ayrı bir coşkuyla kutlanıyor. Bazı yerlerde kutlamalar günlerce sürüyor bazı yerlerde ise erkekler sopalarla kadınlar tarafından dövülüyor. Güneyde ise kutlamalar kuzeydeki kadar popüler değil ama buralarda da kutlamalar oldukça eğlenceli…
Bir kez Holi Festivali’ne gitmeyi karar verdikten sonra asıl önemli karar, onu nerede kutlayacağınızla ilgili… Bu yazıda karar vermenize yardımcı olacak birkaç ipucu bulacaksınız…
Mubai, Delhi, Jaipur, Varanasi, Goa; Mathura dışında kutlamalara katılabileceğiniz önemli yerlerden birkaçı…
Hindistan dışında ise Nepal ve Bengal, festivalin en heyecanlı şekilde kutlandığı yerlerden…
Holi Festivali hakkında daha detaylı bilgi için HOLİFEST – RENKLERİN BAYRAMI yazımı da okumanızı tavsiye ederim.
HOLİFEST’İ KUTLAYABİLECEĞİNİZ EN GÜZEL YERLER
Mathura
Hindistan’ın en kutsal 7 yerinden biri sayılan Mathura, Tanrı Krishna’nın doğum yeri. Bu yüzden burada törenler halen en geleneksel haliyle kutlanmaya devam ediyor. İlk tören Holi Festivali öncesi yani Dahan günü saat 14.00 civarlarında yapılıyor. Wishram Ghat’ta ve Holi Gate’te törenler düzenleniyor. Çiçeklerle süslenen araçlar ve Radha-Krishna gibi giyinen çocukları her an karşınıza çıkması mümkün… Akşam ise kutlamalar gün batarken başlıyor ve sokak başlarında hazırlanan büyük odun yığınları ateşlenerek, etrafında danslar ediliyor.
Ertesi günse Holi… Holi sabahında 07.00 gibi Vishram Gaht’ta rahipler bhang yapmaya başlıyor ve 10.00 gibi Dwarkadeesh Tapınağı’ndaki tören gerçekleşiyor. Ardında da herkes sokaklara akın ederek birbirlerine boya ve renkli sular fırlatarak kutlamalara katılıyor.
Mathura’daki kutlamalarla ilgili daha detaylı bilgi için HOLİFEST – RENKLERİN BAYRAMI yazıma göz atabilirsiniz.
Vrindavan
Kutsal şehirlerinden biri olan Virandavan, tanrı Krishna’nın çocukluk dönemini geçirdiği yer. Şehirde 5 binin üzerinde tapınak var. Mathura’ya 11 kilometre uzaklıkta. Burada en önemli tören Banke Bihari Tapınağı’nda gerçekleşiyor. Bu törende boya yerine çiçekler atılarak kutlamalar yapılıyor.
Phoolon Woli (Flowers’ Holi – Çiçeklerin Holisi) denen tören saat 16.00 civarı kapıların açılmasıyla başlıyor. Rahipler tarafından çiçek yapraklarının atılmasıyla 15-20 dakika kadar sürüyor. Eğer zamanında orada değilseniz tüm olayı kaçırıyorsunuz.
Ertesi gün ise dul kadınların katıldığı başka bir tören yapılıyor. Hindistan’da hayat özellikle dul kadınlar için oldukça zor. Bazı yerlerde sadece beyaz giyinmeye zorlanan kadınların Holi Festivali’ni kutlamasına bile izin verilmiyor. Ancak son yıllarda Vrindavan bu kuralı kırarak onlara özel bir gün düzenliyor. Bu tören Gopinath Tapınağı’nda öğle saatlerinde gerçekleşiyor.
Dahan günü ise Banke Bihari Tapınağı’nda ayrıca bir tören düzenleniyor. Aslında en önemli törenlerden biri de bu… Bugün rahipler tapınağın içerisindeki kapıları açarak dua edenlerin üzerine kovalarla renkli boyalar ve su fırlatıyorlar. Bu tören biraz daha erkek ağırlıklı geçiyor… İçeride olduğu kadar tapınağın dışında da boya oyunları halk arasında devam ediyor.
Barsana – Nandgaon (7 gün önce)
Mathura’ya 40 kilometre uzaklıktaki tapınaklarla dolu Barsana’da tanrı Krishna’yla olan bağlantısı nedeniyle kutsal sayılan yerlerden… Krishna’nın sevgilisi Radha’nın doğum yeri olarak biliniyor. Burada Holi, Lathmaar Holi olarak adlandırılıyor ve kutlamaların farklı bir yapısı var.
Efsanede anlatılan tanrı Krishna, sevgilisi Radha’nın yüzünü renkli boyalarla burada boyuyor… Kadınlar da bu olayın tatlı intikamını almaya yönelik farklı bir oyun oynuyorlar. Yüzyıllardır devam eden bu oyun Barsana ve Nandgaon köylerinin halklarının arasında geçiyor.
Barsanalı kadınlar, Nandgaonlu erkekleri “lathis” denilen uzun çubuklarla dövüyorlar. Erkekler de ellerinde tuttukları kalkan benzeri şeylerle kendilerini korumaya çalışıyorlar. Ertesi gün ise sıra, Barsanalı erkeklere geçiyor ve Nandgaonlu kadınları renkli (özellikle turuncu-kırmızı) boyalarla sırılsıklam ıslatıyorlar. Nandgaonlu kadınlar Barsana’dan gelen erkekleri dövüyorlar.
Erken saatlerde orada olup, kendinize uygun bir yer ayarlamayı unutmayın…
Baldeo
Mathura yakınlarında Dauji Tapınağı’ında yapılan törenler biraz daha farklı… Bu törende ise kadınlar, erkekleri önce kıyafetlerini parçalayarak soyuyorlar sonra da dövüyorlar… “Huranga” denilen bu törene sadece köy halkı katılabiliyor. Tören tapınağın alt katında gerçekleşiyor ve buraya sadece, köyde yaşayan aileler girebiliyor.
Törende kadınlar tapınağın ana salonunda beklerken, 12.30 gibi kapılar açılıyor ve erkekler ellerinde renkli suyla dolu kovalarla içeri giriyor. Renkli kıyafetleri içerisindeki kadınlar erkeklere saldırarak üst kıyafetlerini parçalayarak soyuyorlar ve parçaladıkları kıyafetlerle vurarak erkekleri dövüyorlar. Erkekler birbirlerine sarılmaya çalışarak bundan kaçmaya çalışsa da kaçmak çok mümkün olmuyor. Buna karşılıksa ise erkekler ellerindeki kovalarla kadınları ıslatıyorlar. Tören daha sonra tapınağın avlusunda devam ediyor ve buraya isteyen katılabiliyor. Tören 16.00 da son buluyor.
İzlemeye ya da fotoğraf çekmeye gelenlerse töreni üst kattaki localardan izleyebiliyor. 09.00 civarında gidip iyi bir yer kapmak önemli. Mathura’ya 30 kilometre uzaklıkta…
Jaipur
Pembe Şehir diye anılan Jaipur, Delhi’ye 5 saatlik mesafede. Jaipur aynı zamanda Rajastan Bölgesi’nin başkenti ve Hindistan’da en çok ziyaret edilen yerlerinden biri. Ünlü Hawa Mahal ve Amer Fort da burada.
Jaipur aslında Holi Festivali zamanı fillerin de katıldığı törenlerle meşhur. Rengarenk boyanan ve süslenen fillerin katıldığı yürüyüş alayları yapılıyormuş. Ancak hayvan hakları savunucularının itirazlarıyla 2012’den itibaren bu gösteri artık yapılmıyor.
Ama yine de geleneksel törenler şehrin farklı yerlerinde düzenleniyor. Holi sabahı, turizm ofisinin düzenlediği tören, Khasa Kothi Oteli’nin bahçesinde yapılıyor. Bu tören herkese açık. Ayrıca yine fillerin katıldığı Eleholi diye bir festival daha var. Ancak buna özel biletle katılabiliyor insanlar. Burada fillere daha insani davranıldığı söyleniyor.
Delhi
Hindistan’ın kalbi olan bu kalabalık şehirde de kutlamalar en heyecanlı şekliyle yapılıyor. Dahan günü şehrin önemli merkezlerinde yakılan ateşlerin ardından ertesi gün sokaklara dökülen halk, boya fırlatıp dans ederek Holi Festivali’ni kutluyor.
Delhi’deki kutlamaların bir özelliği de Holi günü şehrin her yanında pek çok partinin organize edilmesi. Müzik, yemeğin yanı sıra boya atma törenlerinin de olduğu partilerin bir kısmına parayla katılıyorsunuz.
En büyük partilerden biri Holi Moo Festivali… 2018’de 12. yılını kutlayan festival, 4 sahnede 40 sanatçının katılımıyla gerçekleşmiş.
Pushkar
Jaipur’a yaklaşık 1 saatlik mesafe olan bu küçük ama şirin kasaba Rajastan bölgesinde… Hindular ve Sihler için kutsal yerlerden biri olarak görülüyor ve hayatları boyunca en azından bir kez burayı ziyaret etmeye çalışıyorlar. Küçük bir göl kıyısına kurulan kasabada 52 ghat ve neredeyse 400 tapınak var. Turistlerce sıkça ziyaret edilmesine rağmen otantikliğini hala koruyor.
Holi burada da geleneksel haliyle kutlanıyor. Dahan gecesi yakılan ateşler etrafında danslar ediliyor ve ateş bittikten sonra herkes küllerden bir kısmını şans için evine götürüyor. Holi sabahı çok erken saatlerde başlayan kutlamalar, Pushkar’ın ana meydanından düzenlenen dans partileriyle ve boyalar fırlatarak devam ediyor.
Goa
Burası güneş, kum ve baharatın şehri olarak anılıyor… Hindistan’ın batı sahilinde yer alan şehir, plajları ve partileriyle ünlü olsa da ruhani anlamda da önemli yerlerden biri. Yoga, meditasyon reiki, şifacılık şehirle özdeşleşen diğer şeyler arasında… Birçok gezgin burayı yoga dersleri için tercih ediyor ve uzun süre kalıyor.
Holi Festivali’ne burada Shigmostav ya da Sigmo diyorlar… Halk, Holi gününü sokaklarda birbirlerine boya fırlatıp, su fıskiyeleri altında dans ederek kutluyor. Gerçekleştirilen tören alayında da birçok dans ve dini drama gösterileri yapılıyor.
Goa’da da yine pek çok yerde özel partiler düzenleniyor.
Varanasi
Hindistan deyince ilk akla gelen yerlerden biri, Varanasi’dir. Belki de onla en çok özdeşleyen yerlerden. Burası aynı zamanda Hindistan’ın en kutsal yeri. Dünyanın da en eski yerleşim yerlerinden biri sayılıyor. Kutsal Ganj Nehri kıyısındaki şehir, yıl boyunca hac için gelen insanların akınına uğruyor. Burada ölmek, burada yakılmak bir ayrıcalık sayılıyor.
Ghatlarıyla ünlü Varanasi, tüm pisliğine rağmen gidenlerin büyülenerek döndüğü bir yer. Bu kutsal şehir, aynı zamanda Holi Festivali’nin de en hararetli ve coşkulu kutlandığı yerlerden biri. Dahan günü yakılan ateşlere herkes kekler ve sopalar fırlatıyor. Ayrıca ubtan dedikleri macunun bir kısmını vücutlarına sürdükten sonra bir kısmını da ateşe atıyorlar. Bu sayede yıl boyunca hastalıklardan korunacaklarına inanıyorlar. Ayrıca külleri alarak alınlarına sürme geleneği de var.
Holi günü ise yine boyalar fırlatılarak kutlanıyor. Burada bazıları boya yerine birbirlerine çamur atıyor. Holi akşamı ise ghatlarda toplanan halk, şarkılar söyleyerek ve dans ederek kutlamalara devam ediyor.
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...