İztuzu Plajı ve Caretta Carettalar Dalyan’la özdeşleşmiş iki önemli özellik. 5,5 kilometre uzunluğundaki göz kamaştırıcı plaj, hem insanların hem de Caretta Carettaların gözdesi olmuş. Plajın bir tarafı kanal sebebiyle tatlı su, diğer tarafı ise tuzlu su ile kaplı…
İztuzu Plajı‘nın bence belki de en güzel yanlarından biri orada her şeyden uzakta olabilmeniz. Etrafınızda hiçbir ev, otel olmadan saatlerinizi geçirebiliyorsunuz. Sadece çam ağaçları, sazlıklarla çevrelenmiş bu doğa harikası kumsal, bu yüzden Avrupa’nın en iyi açık alanı unvanına da sahip…
İztuzu Plajı’na Nasıl Gidilir?
Merkezden kalkan kooperatif tekneleriyle kanaldan, dolmuş minibüslerle karadan ulaşmak mümkün. Biriyle batı ucuna diğeriyle de doğu ucuna ulaşıyorsunuz. Eğer tekneyi tercih ederseniz çok şanslısınız. Sazlıklardan oluşan o büyüleyici labirenti takip eden güzergah boyunca Dalyan’ın pek çok güzelliklerini görerek keyifli bir yolculuk yapılıyor. 35 dakika sonunda kanalın denizle buluştuğu iskelelere varıyorsunuz. Bu nokta aynı zamanda plajın en uç noktası. (Bu arada biletinizi saklamayı unutmayın. Aynı biletle dönüşte indiğiniz iskelelerden kalkan teknelerle para ödemeden dönüş yapabiliyorsunuz. O yüzden bileti saklamak önemli… Teknede topluyorlar.) Eğer Dalyan Kanalı boyundaki pansiyon veya otellerde kalıyorsanız, merkezden kalkan dolmuşları önceden ararsanız, sizi kaldığınız yerin iskelesinden alabiliyorlar.
Dolmuş ya da otomobil de diğer alternatif. Eğer bu yolu seçtiyseniz yine 25 dakikalık bir yolculukla plajın diğer ucuna ulaşılıyorsunuz. Bu yol da çam ormanlarıyla kaplı harika bir manzaraya sahip… Yol üstünde çayınızı kahvenizi içebileceğinizi bir iki çay bahçesi var. Gökbel’den geçen yol boyunca İztuzu Plajı’nı uçtan uca görebileceğiniz birçok seyir noktası da göreceksiniz.
İztuzu Plajı’nda Neler Var?
5,5 kilometrelik plajın her iki ucunda da küçük tesisler var. Kabinler, duşlar, tuvaletler, büfeler ve ilk yardım kulübesi mevcut… Fiyatlar çok yüksek değil… Ben hiç orada duran birine denk gelmedim ama cankurtaran kulesi bile var. Plajın işletmeciliğini son dönemlerde üniversite yapıyor. Şezlong ve şemsiyeler ücretli. Ancak iple ayrılan denize yakın bölgeyi ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Kara yoluyla gelmişseniz, Caretta Caretta Rehabilitasyon Merkezi’ne de uğrayabilirsiniz.
Caretta Carettalar
Dünyada yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta Carettaların her yıl yumurtlamak için tercih ettikleri yerlerin başında Türkiye sahilleri geliyor. Dalyan ve Sarıgerme sahillerini tercih eden kaplumbağaların oldukça ilginç bir hikayesi var. İki-üç yılda bir yumurtlama dönemine giren kaplumbağalar binlerce kilometre yüzerek doğdukları kumsallara geliyorlar. Yaşam alanları Atlantik Okyanusu pek çoğunun…
Boyları yaklaşık 115-150 cm arasında değişen kaplumbağaların ağırlıkları da 70-90 kilo arasında. 25-30 yıl içerisinde erginleşen dişi kaplumbağalar sadece kendi doğdukları yerlere yumurtluyorlar. Bahar aylarında Dalyan sahillerine gelen kaplumbağalar Mayıs ayından itibaren yumurtalarını bırakmaya başlıyorlar. Burada çok önemli olan nokta, onların hiç rahatsız edilmemeleri, eğer herhangi bir şeyden rahatsızlık duyarlarsa yumurtlamadan oradan ayrılabiliyorlar. Bu yüzden Nisan- Ağustos aylarında İztuzu Plajı sahili akşam 20.00’den sabah 08.00’e kadar ziyarete kapatılıyor. Burada sadece görevliler ve gönüllüler kalıyor. Yumurtlama süreci Temmuz ayı sonlarına kadar devam ediyormuş.
Kaplumbağaların içgüdüleriyle buldukları bu yumurtlama alanında yumurtalar yaklaşık 60 gün kalıyor ve bu dönemin sonunda yavrular yüzeye çıkıyor, dolunay ışığını takip ederek suya ulaşıyorlar. O yüzden sahilde herhangi bir yapay ışık bulundurulmaması önemli… Tabi ki sadece ışıklar onların düşmanı değil, karada ve denizde birçok tehlikeyle karşı karşıya kalıyorlar. Yavruların hayatta kalabilme oranları oldukça düşük maalesef…
Rehabiliyasyon Merkezi’ne Mutlaka Uğrayın
İztuzu Plajı’na gitmişken rehabilitasyon merkezine uğramanızı da tavsiye ederim. Burası DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) tarafından işletiliyor ve Türkiye’de deniz kaplumbağalarına yönelik Kurtarma ve Rehabilitasyon hizmeti veren tek merkez.
Sahilde dolaşırken koruma altına alınmış yumurtlama alanlarını görebilirsiniz. Bu noktalar, üzerine yerleştirilen metal kafeslerle korunuyor. Gündüz plajda bu kafeslere dikkat etmek gerekiyor.Şanslıysanız tekne yolculuğu sırasında Caretta Carettalara denk gelebiliyorsunuz. Bu devasa boyutlu kaplumbağalar maalesef turistlere gösterebilmek amacıyla düşüncesizce korkutulabiliyor.
“Ben Hiç Caretta Görmedim”
Atlas yazarı, gezgin Hakan Öge bir yazısında şöyle diyordu: “Ben hiç Caretta görmedim neyse ki. Çünkü görmemem gerekiyordu. Binlerce yıldır sonsuz bir sadakatle her yaz bu kıyılara çıkan kaplumbağaların ne kendilerine ne de izlerine dokunmam gerekiyordu. Gerçi beni ve türümün diğer örneklerini ki doğanın gözünde sabıkalıyız biz çeşitli yasaklar uzak tutuyor onlardan. Ama bu “buluşamama” çok daha anlamlı noktalara işaret ediyor gözümde ve bende bir yoksun kalmışlık hissi uyandırmıyor. Caretta’da olağanüstü ve insan tarafından mutlaka şahit olunması gereken hiçbir yan göremiyorum. O, doksan beş milyon yıldır yaptığı gibi kendi sessiz mutluluğu içerisinde yaşayıp gidiyor. Doğanın bir yaratığı nasıl “olağanüstü” olabilir ki? Dalyan “inanılmaz kaplumbağaların muhteşem yuvası” değil. Sadece onların yuvası. Doğanın bazı varlıklarının, yaprağın üzerine geceden inmiş çiğ kadar narin olduğunu anlıyorum burada. Bunu fark etmenin zorluğunu düşünerek dolanıyorum Dalyan’ı.” Katılmamak mümkün mü?
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...