Coronavirüsün hayatımıza girişi sanırım bir yılı geçti. Birkaç ayda biter umutlarını rafa kaldıralı da uzun zaman oldu. Bir yandan kayıplara üzülürken bir yandan çalışanlar, yaşlılar, çocuklar hatta evde oturanlar olarak hepimiz bunaldık. Kasım ayında başlayan ikinci dalgaysa plan yapmak için biraz daha beklememiz gerektiğini gösterdi bizlere. Bu yazıda hem pandemiyle ilgili genel birkaç şey söylemek hem de pandemi döneminde seyahat kuralları ile ilgili ihtiyacınız olabilecek bilgileri bir araya getirmek istedim.
Tüm dünyayı saran pandemi hayatımızı ters düz ederek birçok alandaki alışkanlıklarımızı değiştirdi. Artık ne sevdiklerimize doyasıya sarılabiliyoruz ne okullarımıza ne de işimize gidebiliyoruz, işlerine gitmek zorunda kalanların birçoğuysa daha başka sorunlar yaşıyor. Maskeler, dezenfektanlar, kolonyalar hayatın vaz geçilmezleri oldu.
Galiba en büyük değişimi teknolojinin beklenenden hızlı bir şekilde hayatımıza girmesiyle yaşadık. Online alışveriş bundan en büyük payını alan kesim. Evden çalışma da oldukça yaygınlaştı. Yıllardır bu işe mesafeli duran birçok büyük – küçük kurumsal firmanın hepsi evden çalışıyor. Aldığım duyumlarda birçoğunun ofislerini kapatarak fiziksel bir küçülmeye gittiği yönünde.
Tabii, çalışanlar olarak hep hayalini kurduğumuz evden çalışma şekli sanırım bu değildi. Çünkü gördük ki, artıları olduğu gibi birçok eskileri de varmış.
Birçok sektör derinden etkilendi
Online eğitim bir fırsat gibi görünse de birçok dezavantajları da beraberinde getirdi. Bu yeni sistem, çocukların okuldan uzaklaşmalarına, derslerden soğumalarına ya da derslerine eskisi kadar asılmamalarına sebep olurken çocukların sosyalleşme ihtiyaçlarına büyük zarar verdi sanırım.
En çarpıcı etkilerini gördüğümüz kesim ise turizm. Bir dönem uçuşların neredeyse tamamı dururken turizm tesislerinin de tamamı kapandı. 2020 haziran ayında “güvenli turizm” önlemleri ile açılan tesisler bir nebze olsa da nefes aldılar. Daha sonra artan vaka sayılarına rağmen başka sektörlerdeki kapanmalara rağmen açık olup misafir kabul etmeye devam eden şanslı sektör de yine turizm sektörü oldu. Birçok eleştiriyi de beraberinde getirdi bu durum.
2021 seyahat trendleri
Başta dediğim gibi pandemi birçok alışkanlığımızı değiştirdi. Artık dönemin şartlarına uygun farklı arayışlar içindeyiz. Bu dönemde oteller yerine evleri tercih eder, kalabalık mekanlardansa doğada daha sakin alternatifler arar olduk. Karavanlara, tekne tatillerine talep çoğaldı, yazlıklar tekrar en gözde yerler oldu.
Otellerde, havalimanlarında temassız check-in devreye girdi. Birçok şeyi de sanal yaşar olduk. Birçok ulaşılmaz müze sanal olarak kapılarını açtı herkese. Online konserler, online muhabbetler artık hayatın bir parçası oldu. Birçok uzman bu tür gelişmelerin kalıcı olacağı yönünde.
2021’in seyahat trendlerinde öne çıkan düşünce yine sakin bir tatil anlayışının hâkim olacağı yönünde. Yurtdışı planlarını biraz daha erteleyip yurtiçi seyahatlere yöneleceğiz gibi duruyor. Oteller yerine evler tercih edildiğinden AIRBNB yine popülerliğini koruyacak. Glampingler, tiny house’ları da daha çok duyuyoruz.
Arabanız varsa biraz daha şanslısınız EN GEREKLİ KAMP MALZEMELERİNE yapacağınız küçük bir yatırımla doğada tek başınıza harika tatil deneyimleri yaratabiliriz. Kamp yapma niyetiniz varsa TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL KAMP ALANLARI yazım işinize yarayabilir.
Peki, pandemi döneminde seyahat kuralları nasıl değişti? Bilmemiz gereken şeyler nelerdir?
Pandemi (Covid-19) dönemi seyahat kuralları ve uygulamaları
Hem ülke içinde hem de dışında dönem dönem farklı seyahat kısıtlamaları gündeme geliyor. Şu dönemde çok seyahat edemesek de zorunda olduğunuzda bunları en son dakikaya kadar sürekli takip etmek gerekiyor. Çünkü son anda değişen düzenlemeler yüzünden iptal olan birçok seyahat biliyorum etrafımda.
Karantina
En önemli başlıklardan biri bu. Ülkelerin birçoğu ülkeye gelen yolcular için karantina uygulaması istiyor. Bunlar 14 günden başlayarak 5 –7 gün arasında değişiyor. Bazı ülkeler bir otelde kalmanızı isterken bazı ülkeler belirteceğiniz bir adreste kalmanıza müsaade ediyor.
Bu liste sürekli değiştiğinden en dikkat edilmesi gereken durumlardan. Özellikle gezi amaçlı gideceğiniz bir yerde en azından bir hafta kapalı kalmayı kimse istemez sanırım.
En güncel uygulamaları ülkelerin seyahat uygulamaları sayfalarından görebileceğiniz gibi havayollarının sitelerinden de kontrol edebilirsiniz. THY ve PEGASUS’un sayfalarına bakabilirsiniz mesela. Ancak burada bile bazen gecikmeler özellikle hafta sonu ise yaşanabiliyor. O yüzden çok yönlü kontrol önemli.
PCR Testi
Ülkelerin yine birçoğu PCR testini zorunlu hale getirdi. 48 ya da 72 saat öncesinde yaptırılmış PCR testini, tabii ki negatif sonuçlu olarak ülkeye girerken göstermeniz gerekiyor.
Bazı ülkeler bildiğim kadarıyla havalimanında yapılan testlere müsaade ediyor ama bu riske girmemek adına yine kesin bilgi için yetkili yerlerden bunu kontrol etmelisiniz. Yine havayolları firmalarının siteleri ve resmi ilgili siteler bunlar için en doğru bilgiyi verecektir.
Gerekli evraklar – Seyahat İzni Belgesi nasıl alınır?
Eğer uluslararası seyahat ediyorsanız bazı ülkeler birkaç formun doldurulmasını zorunlu kılıyor. Bunları yine ülkelerin sayfalarından ya da havayolları sayfalarından öğrenebilirsiniz. Mesela Türkiye’ye gelenlerin doldurması GEREKLİ EVRAK için buraya bakabilirsiniz.
65 yaş üzeri Türkiye vatandaşlarının yurtiçi-yurtdışı seyahatleri konusunda bazı kısıtlamalar var. Türkiye içinde seyahat ederken Seyahat İzin Belgesi alma zorunluluğu getirilmiş durumda. Pandemi döneminde Seyahat İzin Belgesi almak için bulunduğunuz ilçe kaymakamlığına başvurabilir, 199 numaralı telefonu arayabilir ya da e-devlet üzerinden e-başvuru kaydı oluşturabiliyorsunuz.
Yurtiçinde şehir içinde ya da şehirlerarası pandemi yasakları sürekli değişiyor. Şu an var olan birçok yasak belki bir hafta sonra kalkabilir ya da daha sert uygulamalara geçilmiş olabilir. O yüzden en doğru ve güncel bilgiyi 199 numaralı telefonu arayarak öğrenmeniz mümkün.
HES Kodu nasıl alırım?
Seyahat edebilmek hatta artık şehir içinde de birçok yere girmek için HES koduna ihtiyacımız var. Seyahat için uçuş günlerinizi kapsayan bir HES kodunu mutlaka edinmelisiniz.
HES Kodu nasıl alırım derseniz en hızlı yöntem, HAYAT EVE SIĞAR uygulamasından almak. Bunun için uygulamaya girdikten sonra “HES kodlarım” bölümüne girip “YENİ HES KODU” kısmına ya da (+) işaretine basmanız gerekiyor. Bundan sonra da gideceğiniz tarihleri seçmeniz ya da SÜRESİZ olanı işaretlemelisiniz.
Sonrasında alacağınız kodu ve barkodun fotoğrafını çekmeyi de ihmal etmeyin. Bazen uygulamada sorunlar yaşandığından gerekli durumlarda sıkıntı yaşamazsınız.
Bir diğer seçenek de SMS ile HES kodu almak. Bunun için arada bir boşluk bırakarak sırasıyla;
HES TC kimlik numarası TC kimlik numarası son 4 hanesi paylaşım süresini yazarak 2023’e SMS atıyorsunuz.
Pandemi döneminde seyahat sırasında yapılacaklar
Artık hayatımızın her alanında olduğu gibi seyahat araçlarına binerken de maske zorunluğu var. Bazı havayolları özellikle belirtilmiş maskelerin takılmasını istiyor. Bunu yine uçuş öncesi havayolundan ya da seyahat acentanızdan kontrol edin mutlaka.
Uçuş sırasında ise maskenin hiçbir şekilde çıkarılmaması lazım. THY cerrahi maskeleri kabul ediyor, ventile maskeleri kabul etmiyor. Tek kullanımlık maskelerin 4 saatte bir değiştirilmesi gerekiyor. THY binerken bir uçuş kiti veriyor ancak Pegasus’ta yok. O yüzden yanınızda mutlaka yedek maskeler bulundurun.
Uçağa binerken ateş ölçümü yapılıyor ve ateşi 38 derecenin üzerindekiler uçağa kabul edilmiyor.
Uçakta ise yeni uygulamalar var. 2 saate kadar olan uçuşlarda yemek servisi yapılmıyor. 2 saatten fazla sürüyorsa yan yana oturanlar aynı anda yemek yiyemiyor.
Havalimanında ise bileti olmayan kişiler içeriye alınmadığı da aklınızda olsun. Yani birini havalimanına götürüyorsanız ya da karşılamaya gidiyorsanız siz kapıdan içeri giremiyorsunuz.
Birçok insan sosyal mesafeye dikkat etmiyor maalesef. Herkes kendinden sorumlu. O yüzden kalabalık yerlerde mesela check-in ya da pasaport sıralarında, uçağa girişte, valiz kontrollerinde sosyal mesafenizi siz korumaya çalışın.
Uçuşla ilgili bir hatırlatma da şu: Artık uçak içine ufak bavullar kabul edilmiyor. Ancak küçük bir el çantası ve bilgisayar çantasını yanınıza almanıza müsaade ediyorlar. Bunun dışındaki eşyalarınızı check-in sırasında bagaja vermeniz gerekiyor.
THY’nin “pandemi süreciyle ilgili bilmeniz gerekenler” başlıklı detaylı bir yazısı var bu yazı birçok sorunuza cevap olabilir.
Seyahat sigortası – İptal hakkı
Ben sadece pandemi döneminde değil yurtdışı tüm gezilerde kapsamlı bir seyahat sağlık sigortası yaptırmaya çalışıyorum. Bu dönemde de özellikle yurtdışı seyahatler için ihmal edilmemesi gereken bir durum.
Havayolları neyse ki, tarih değişikliği ve açığa alabilme şartını tüm biletlere uygulamaya başladı. Ama her an her şeyin değişme ihtimaline göre, alırken bunun biletinize uygulandığından emin olun.
Bir de yurtdışında bazı sigorta şirketleri Covid-19 paketleri ile seyahatte yaşayacağınız herhangi bir sorunu karşılamaya yönelik uygulamalar yapıyor. Sigorta şirketinizin kapsamlarını da mutlaka kontrol edin.
Pandemi dönemi seyahat kısıtlamaları ile ilgili bilgi alabileceğiniz kaynaklar
IATA (İngilizce ama uluslararası seyahat hakkında kapsamlı bilgi var)
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...