Yürüyüşe giderken yanınıza alacağınız malzemeler hem yürüyüşün rahatlığını hem de gününüzün keyifli geçmesini sağlıyor. Uzun yıllardır yürüyorum. Yürüyüşte benim en önem verdiğim malzeme, ayakkabı ve çanta. Onlar ne kadar rahat olurlarsa her şey o kadar yolunda gidiyor. O yüzden de bu yazıda yürüyüş için sırt çantası seçimi yaparken nelere dikkat etmeli ondan bahsetmek istiyorum. Son yıllarda kafamı çokça taktığım konu sırt çantalarındaki havalandırma mekanizmasıydı. En sonunda bir çözüm buldum ve bu yaz Karadeniz gezisine gitmeden önce kendime yeni bir çanta aldım. Aldığım Vaude Vizard 18 + 4 modelini de sizler için değerlendireceğim. 

Günlük yürüyüşlerde kullanılan çantalar için gerçekten büyük bir pazar var. Markalar yıllardır yeni özellikler ekleyerek birçok model çıkartıyor. Her özellik de tabi ki fiyatları etkiliyor. Ortalama bir çanta fiyatı 300 liradan başlarken özellikli çanta fiyatları 800 – 1000 liraları bulabiliyor. Peki, sizin için hangi çanta uygun? İşte bu kararı verirken çantalarla ilgili bazı detayları bilmek gerekiyor. 

Hacim önemli 

Yıllar içerisinde gördüm ki, yürüyüşlerde büyük çanta kullanmak bir süre sonra eziyete dönüşüyor. O yüzden de çantanın büyüklüğünü doğru seçmeniz çok önemli. 20 – 35 litre arası çantalar genelde günlük (daypack) çanta olarak geçiyor. Eğer gerçekten detaylı şeylere ihtiyacınız yoksa 20 litre civarında bir çanta fazlasıyla ihtiyacınıza yetiyor.  

Yürüyüş çantalarında aranan özelliklerden biri de bel kemeri ve göğüs kemerine sahip olması. Bu kemerler sırttaki yükün ağırlığını alıyor ve size büyük konfor yaşatıyor. Omuz askılarının alt ve üst kısmındaki kayışlar da çantanızın sırtınıza tam oturmasını sağlayarak taşıyacağınızın yükün etkilerini azaltıyor. Bazı çanta markalarındaki kadın – erkek ayrımı da bedeninize uygun çantayı seçmenizi kolaylaştırıyor.

Benim en önem verdiğim şeylerden biri de sırt bölgesindeki havalandırma mekanizması. Uzun süreli ve efor isteyen yürüyüşlerde sırta yapışan çantalar, hava alamadığından maalesef terlemeye neden oluyor ve bir süre sonra sizi rahatsız etmeye başlıyor. Durduğunuzda çantanızı çıkarttığınızdaysa terli sırt sizde üşümeye neden oluyor. Üşümenin ötesinde sırt tutulmaları vs. gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Ben bir süredir bundan rahatsız olduğumdan çanta arayışındaydım. Birçok markanın farklı çözümleri inceledikten sonra sonunda sırtta havalandırma mekanizması çok iyi olan, kullanımı rahat Vaude Vizard 18 + 4 ‘ü almaya karar verdim. Bu çantayla ilgili detayları da aşağıda ayrıca anlatacağım. 

Yürüyüş sırt çantası seçerken nelere dikkat etmeli
Suluklar için yan cepler kullanılabilir.

Çantada önemli konulardan biri de çanta içindeki bölmeler ve bunlara ulaşım. En az iki bölmesi olan çantalar aradığınızı kolayca bulmak açısından daha rahat… Öndeki küçük bölme cüzdan, telefon gibi ufak tefek şeyler koymanıza yararken, büyük olan ise yedek kıyafet, yemek, suluk vs. gibi şeyleri taşımaya yarıyor. Yan cepleri olan çantalar da oldukça faydalı. Her seferinde sırttan çantayı çıkarmak yerine suluk ya da her an elinizin altında olmasını istediğiniz ufak tefek şeyleri taşımanıza yarıyor. Bölmelerin fermuarlarının boydan boya açılması da size içerdeki malzemeye erişim kolaylığı sağlıyor. Birçok günlük yürüyüş çantası şehir yaşamında da kullanıldığından bu alanların fazla olması çantanın günlük hayatınızda da kullanılabilirliğini artırıyor açıkçası… Artık birçok kişi bilgisayar için de bu tarz çantalar kullanıyor.

Suya dayanıklılık

Önemli bir detay da çantanın malzemesi. Bu size hem dayanıklılık hem de kullanımda kolaylık sağlıyor. Hafif ve dayanıklı malzemeden yapılması, su geçirmez ya da suya dayanıklı olması bu başlıktaki en önemli artılar. Öyle bir malzemeden olmalı ki, hangi şartta kullanırsanız kullanın uzun süre dayanabilmeli. Teknolojinin gelişmesi bu isteği atık bir rüya olmaktan çoktan çıkardı. 

Tabii, detaylar bunlarla sınırlı değil… Tecrübenize ve yürüyüş tarzınıza göre bir çantada çok başka özellikler arayabilirsiniz. Mesela; yürüyüş batonunuz ya da buz kazmanızı takabileceğiniz aparatlar var mı, çanta içinde taşınan suluklar için hortum girişi var mı, çantayla beraber yağmur koruyucu geliyor mu? Bunun gibi birçok özelliğe sahip olması seçim yapmanızı kolaylaştıracak detaylar olacaktır.

VAUDE VIZARD 18 + 4

Yürüyüş için gerekli malzemeler
Yürüyüş için sırt çantası – bahsettiğim mekanizması olan çantam.

Birkaç yıldır devam eden çanta arayışım nihayet bu yaz son buldu. Aradığım özelliklere sahip olduğunu düşündüğüm Vaude’nin Vizard modelinde sonunda karar kıldım ve kendisini eylül ayında 17 günlük kamplı Karadeniz gezimde deneme fırsatı buldum. Bu modeli alırken benim için en önemli özellik yukarıda bahsettiğim sırt mekanizmasına sahip olmasıydı. 

Karar vermeden önce Jack Wolfskin, Deuter, Nort Face, Easy Camp gibi modellere baktım. Fiyat olarak bunlardan bir kısmı çok aşağıdaydı hatta farklı birkaç özelliği de vardı ama ben bunlara arasında en iyisini ve şık olanını seçmeye çalıştım. 

Vaude uzun yıllardır outdoor ürünler ürüten Almanya merkezli bir firma. Kıyafetten çantaya, çadırdan uyku tulumuna kadar birçok malzeme üretiyor. Özellikle çevre dostu ürünleriyle “Avrupa’nın en çevreci outdoor markası” seçilmiş. Benim aldığım çantanın da sahip olduğu ‘Green Shape’ etiketiyle ürettiği ürünlerinde hem çevre dostu hem de ekolojik maddeler kullanıyor. 

Çanta ile ilgili detaylar şöyle: 

  • Model: 12153 / Vizard 18 + 4
  • Ağırlık: 990 gr
  • Kapasite: 18 + 4 lt
  • Ebatlar: 46 x 30 x 25 cm
  • Taşıma kapasitesi: 3 – 8 kg
  • Fiyatı: 819,90 TL (indirimli 700 TL ödedim)
  • Aldığım mağaza: Atlas / Karaköy

Kumaşın özellikleri

Çantanın ana kumaşı polyamid’den ve yırtılmaz poliüretan kaplı; iç astar ise yine yüzde yüz polyamid ve poliüretan kaplı… Kumaşta su itici özellik var. Bu tür kumaşlar genellikle su üzerinden uzaklaştırdığı için hafif yağışlarda hemen içerisine su almıyor. 

Çantanın sırta destek ve havalandırma sistemi çok iyi… Fileli bir yapısı olan ve tellerle kavis alan sırt mekanizması yürüyüşler sırasında maksimum havalandırma sağlıyor ve terleme sorununu azaltıyor. İki tarafta altta olan kulakçıklar sayesinde havalandırma boşluğu değiştirilebiliyor. 

Vaude - Sırt çantası
Sırttaki havalandırma mekanizması

Aynı zamanda ayarlanabilir yapısıyla sırtınıza tam oturtabiliyorsunuz. Bel kısmındaki kemer ve göğüs askıları sırttaki yükü hafifletmeye oldukça yardımcı. Öndeki göğüs askısı ise hareket edilebilir bir halde, aşağı yukarı yaparak boyunuza göre ayarlanıyor. Sırt askıları ise yine fileli ve delikli malzemeden yapıldığından havalandırma için etkili… Ayrıca yanlardaki bağlantılar ise çanta tam dolu değilken daraltma sağlarken içerideki şeylerin sallanmasına engel oluyor. 

Çantanın hacminin özellikle 20 litre civarı olmasını istedim. Bu model 18 litre hacminde ancak çantanın 3 tarafını saran bir fermuarı açtığınızda +4 litrelik bir alan daha yaratmış oluyorsunuz. İki taşıma bölümü var. Bir önde küçük olan, düzenleyici bölüm. İçerisinde kalem anahtar, cüzdan, mendil gibi küçük şeyler koymak için kullanılabiliyor. Bir diğeri de büyük bölme. Orası da daha hacimli şeyler için. Fermuar tek taraftan aşağıya kadar açılabiliyor ve içeriye daha hakim olabiliyorsunuz. 

Yürüyüş için sırt çantası seçerken nelere dikkat etmeli
Kol ve göğüs askıları

Her iki yandaki derin cepler streç kumaştan yapılmış. Suluk ya da termos koyduğunuzda kavrayışı çok iyi olduğundan düşmeye engel oluyor. Küçük şeyler içinde aynı durum geçerli, yine streç yapısı bunların kolayca düşmesini engelliyor.

Bel kısmındaki fermuarlı küçük cep ise (plus olmayan) bir iPhone sığacak büyüklükte. Burası para, kart, kimlik, düdük gibi değerli-küçük eşyalarınız için kullanılabiliyor.

Alttaysa fermuarla kapatılmış bölümde bir yağmurluğu var. Yağmurluk ekstra güvenlik için küçük bir kanca ile çantaya tutturuluyor. 

Çantanın ön tarafında altta iki farklı boyda ince perlon ve üstte fermuarların yanında lastikli ip sistemi var. Bunlar da batonların ya da kazmaların takılması için tasarlanmış.

Eksileri neler?

Bunca güzel özelliğine göre hiç kötü yanları yok mu diyeceksiniz? Var tabi ki, onları da kısaca yazmak istiyorum. Terletme sırtta yok ama kemer kısmında terletme yapabiliyor ama bana göre çok büyük sorun değildi. 

Yürüyüş için sırt çantası seçimi
Bel kemerindeki cüzdan

Bir dezavantajı ise sırttaki metal mekanizma içteki bölümü de etkiliyor. Yani içerde de kavisli yapı yaratıyor. Bu yürüyüşlerde hiç eksi bir özellik yaratmıyor. Ancak çantayı şehirde kullanmak isterseniz bilgisayarı cep kısmında değil orta alanda taşımanız gerekebilir. Ben bu gezide uzun kalacağım için yanıma bilgisayar ve fotoğraf makinemi de almıştım. İkisini de bu bölmeye yerleştirmek için aşırı özen göstermek gerekti. Yerleştikten sonra size başka bir şeyler için fazla alan kalmıyor. O yüzden hem kamp hem yürüyüşlü gezilerde eğer çantada başka şeyler taşımak isterseniz biraz alan sorununuz olabilir. Ama yine de mont, polarla beraber ufak tefek şeyleri bolca sıkıştırarak sorun çıkarmadan taşıyabildim. Asıl amacına yani “sırtı terletmeme” ve “destekleme” görevini ise hakkıyla gördü. 

Yürüyüş için sırt çantası seçerken nelere dikkat etmeli
Ön bölme

Dikkatim çeken son nokta ise biraz daha kişisel. Ben solak olduğumdan çantamın fermuarlarının iki yana doğru açılmasını tercih ediyorum. Bu çantada ana bölme için böyle ikili mekanizma konurken öndeki küçük bölme için bunu yapmamışlar. Bu gerçekten kişisel bir tercih ama kullanım kolaylığı açısından bu özellik de eklenseymiş iyi olurmuş. 

Sonuç olarak çantanın performansının benim beklentimi fazlasıyla karşıladığını söyleyebilirim.  

Eğer yürüyüş ve kamp seviyorsanız şu yazılar da işinize yarayabilir:

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...