Bir yandan çalışırken bir yandan da her bulduğunuz fırsatı bir yerlere kaçarak geçiriyorsanız benim gibi siz de tatil planları yaparken ilk yaptığınız şey, yeni yıldaki tatil günlerini hesaplamak oluyordur eminim. Her sene bu ince hesaplamaları yaparak minimum izin kullanıp maksimum gezmeyi başarmak mümkün. Ben de o yüzden bu sene yeni yılı böyle bir yazı ile karşılamak istedim. İşte size 2023 tatil günleri ile ilgili detaylı bir yazı. 

Bir ofiste çalıştığım yıllarda tatillerimi planlarken yaptığım ilk şey gerçekten de takvimi açıp tatil günlerine bakmak olurdu. Çünkü çalışırken birçok kişinin muzdarip olduğu gibi eğer bir iş yerinde 5 yıl kadar çalışmaya sabredememişseniz ne yaparsanız yapın o yılki tatilinizi 15 güne sığdırmanız gerekir. Bu durumda da çan kurtaran olarak resmî tatil günleri devreye gider. Hep daha çok nasıl gezerimin derdinde biri olarak, resmî tatil günlerinin başına ya da sonuna bağladığım tatiller sayesinde birçok yıl, her zaman uzun olmasa da sık sık tatil yapma fırsatı buldum.

Artısı kadar eskisi de var

Tabii ki, bunun artısı kadar eksi yanları da oluyor. Herkesle aynı tarihlerde tatil yapmak zorunda kaldığınızda birçok şeye fazla ödemek zorunda kalırken bazen de yer bulma sıkıntısı da yaşanabiliyorsunuz. Gezerken bir de bu tatilci kalabalığı ile birlikte gezmek zorundasınız.

Aslında kurtarıcı yöntem çok basit ve bilindik. Tatil günü hafta sonlarının yakınlarına geliyorsa aradaki günleri tatilin başına ya da sonuna eklemek. Böylece yıllık izninizden en az kullanarak tatil yapacağınız günlerin sayısını artırmış oluyorsunuz. Keşfedilecek bazı yerler için 2 gece fazlasıyla yetebiliyor, o yüzden bu 2-3 günü yakın bölgeleri görebilmek için kullanabilirsiniz. Havayollarının, acentaların kampanyalarını takip ederek indirimli fırsatları yakalayabilirsiniz.

Bu dezavantajı artıya çevirebileceğiniz bir öneri de şu; uzun vadeli plan yapmak. Yani bayramlara denk gelen günler her ne kadar kampanyalardan hariç tutulsa da eğer önceden planlamayı başarırsanız, biletlerin ilk çıktığı dönemlerde nispeten daha uygun fiyatlı biletler bulma şansınız yükseliyor.

2023’teki resmî tatil günleri 

  • Yılbaşı: Ocak 2023 Pazar / 1 gün
  • Ramazan Bayramı: 20 Nisan 2023 Perşembe (Arife) – 21– 23 Nisan 2023 Pazar / 3,5 gün
  • Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 23 Nisan 2023 Pazar / 1 gün
  • Emek ve Dayanışma Günü: 1 Mayıs 2023 Pazartesi / 1 gün 
  • Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs 2023 Cuma / 1 gün
  • Kurban Bayramı: 27 Haziran 2023 Salı (Arife) – 28 Haziran 1 Temmuz 2023 Cumartesi / 4,5 gün
  • Demokrasi ve Milli Birlik Günü: 15 Temmuz 2023 Cumartesi / 1 gün
  • Zafer Bayramı: 30 Ağustos 2023 Çarşamba / 1 gün
  • Cumhuriyet Bayramı – 29 Ekim 2023 Pazar / 1 gün

Bu sene resmi tatillerin bir kısmı maalesef haftasonuna denk geliyor. Mesela 23 Nisan, Ramazan Bayramı tatilleri… Ama yine de birçok fırsat var. Kurban Bayramı’nı o haftayı bağladığınızda 1,5 gün yıllık izninizden kullanarak rahatça 9 günlük uzun bir tatil fırsatı yaratabilirsiniz. 30 Ağustos Zafer Bayramı çarşambaya denk geldiğinden iki izinle 5 günlük plan yapabilir ya da haftanın tamamını alabilirsiniz. Bu sayede neredeyse 2023’te 30 güne varan bir izin kullanma şansı buluyorsunuz. 

Bozcaada plajları ve koyları
Bozcaada – Ayazma Plajı

Okul tatillerini de takip edin

Eğer çocuğunuz varsa ve okula gidiyorsa tatil planlarınızı yaparken bunu da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. O yüzden aşağıda size 2023’ün şimdiden belli olan tatil günlerini de yazdım.

Ancak bu tarihler sadece aileleri de ilgilendirmiyor. Seyahat planı yapan herkesin bu tarihleri bilmesi şart bana göre. Çünkü eğer dikkat etmeden bir plan yaparsanız tatilciler nedeniyle açıkta kalma şansınız olabilir. Bu dönemlerde azımsanmayacak bir miktar insanı yollarda görebiliyorsunuz. 

Artık kurumsal bir yerde çalışmadığımdan zaman sorunu yaşamıyorum, diye düşünerek bu sene son dakikaya kalan Karadeniz planlarını yaparken maalesef çok zorlandım. Gümüşhane’den başlayan gezi Kars’ta son bulacaktı. Nasılsa serbestim dönüş gününe ve şekline orada karar veririm demiştim ama tatili haftası olduğunu gözden kaçırmışım. Dönüşümüz okul tatilinin son günlerine denk gelmesi sebebiyle ne tren bileti bulabildim ne de uçak bileti. Yakın yerlerde de yine biletler ya çok pahalanmış ya da yer sorunu vardı. Uygun fiyatlı bilet için planı ya 3-4 gün daha uzatacaktım ya da erken dönecektim. Tabii ki, çalışırken her şeyi önceden planlamak gerekiyor.   

2023 Eğitim öğretim yılı tatilleri

Yarıyıl tatili: 23 Ocak 2023 Pazartesi – 3 Şubat 2023 Cuma

2. ara tatil: 17 Nisan 2023 Pazartesi – 20 Nisan 2023 Perşembe

2022-2023 okulların kapanışı: 16 Haziran 2023 Cuma

2023-2024 okulların açılışı: 11 Eylül 2023 Pazartesi

Gezi sevenlere okumak için iki öneri:

Kayak yapmayı seviyorsanız TÜRKİYE’NİN EN İYİ KAYAK MERKEZLERİ yazıma göz atmanızı öneririm. 

Kış için önerebileceğim bir başka rota da Almanya. Avrupa’da bir gelenek olan Noel Pazarları özellikle Almanya’da çok görkemli kutlanıyor. Yurt dışı planları yapıyorsanız mutlaka böyle bir deneyimi yaşamanızı öneririm. Bunun için ALMANYA’NIN EN GÜZEL NOEL PAZARLARI yazım size fikir verebilir.

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...