Konya’ya adım attığınızda sizi tarih ve huzur dolu bir ortam sarar. Yüzyıllarca Selçuklu’ya başkentlik yapmış, Mevlana’yı bağrına basmış bu kadim şehir sizi her yönüyle kucaklar. Son yıllarda açılan farklı konseptli mekanlar, hızlı tren seferleriyle artık Konya bir turizm merkezine dönüşüyor. Ben de bu yazıda sizlere “gönüllerin şehri” Konya ve Konya gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiler anlatacağım.

Konya deyince sizin de aklınıza ilk Mevlâna gelmiyor mu? Şehirle bu derece özdeşleşen ismin o ruhani havası bence tüm şehrin sokaklarını sarmış. Huzur, dinginlik ve mistik bir hava var her yerde. Konya’yı gezecekseniz Mevlana’sıyla Şemsi’yle gezmek, biraz okumak dinlemek de lazım. O zaman buralar biraz daha anlam kazanıyor. 

Konya
Konya’da Sema gösterisi

Biraz tarih…

Konya’dan bahsederken tarihinden bahsetmek de şart oluyor. Çünkü öyle bir şehir ki, geçmişi MÖ 9000 yıl kadar öncesine kadar dayanıyor. Şehrin merkezindeki Alaaddin Tepesi bunun en güzel örneği. Kazılar sonucunda Frig, Helen, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlıdan kalma birçok esere rastlanmış. 

Frigler döneminde (MÖ 7. yüzyıl) burası bir kale kentmiş. Sonrasında Lidyalılar, Persler ve Büyük İskender’in hakimiyetine geçmiş. MS 395’te Roma egemenliğine girdikten sonra bölge İconium olarak anılmış. Bölgede denk geleceğiniz eski kiliselerse bu dönemde kalma. 

Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’ya yerleşmeye başlayan Müslüman Türkler Konya dahil Anadolu’nun büyük bir kısmına hâkim olur. Selçukluların hüküm sürdüğü bu dönem zarfında İznik’ten sonra Anadolu Selçuklu Devleti’nin ikinci başkenti Konya olur ve 1307 yılına kadar bu kesintisiz devam eder. Bu dönemde bölge din, kültür ve sanat alanında önemli bir merkez haline gelir, Mevlâna dahil birçok önemli ismi ağırlar. 13. yüzyıl için Konya’nın “altın çağı” da diyebiliriz aslında. 

1277’den sonra Karamanoğullarına geçen topraklar, Fatih Sultan Mehmet’in 1465 yılında fethiyle Osmanlı şehirleri arasına katılır. Bu dönemde sultanların uğradığı, şehzadelerin yetiştiği bir şehir olarak önemini korumaya devam eder. 

Konya gezilecek yerler
Sille

Selçuklu izleri her yerde

Konya sokaklarını gezerken özellikle Selçuklu esintilerinin şehre ne kadar damga vurduğunu hayranlıkla görüyorsunuz. Dönemin muhteşem taş işçiliğiyle bezeli binalar halen farklı amaçlarla kullanılarak yaşamın içerisinde yer almaya devam ediyor. Karatay Medresesi, İnce Minare işte bu detaylarla dolu. 

Konya’ya yıllar önce 2003 yılıydı sanırım, ilk gidişimde Mevlâna Türbesi ve civarından başka çok fazla yeri gezebilme şansım olmamıştı. Daha sonra ikinci defa 2016 ve sonrasında 2022 yılında daha detaylıca gezme şansım oldu. Bu sefer gördüğüm Konya ilk seferinden çok daha önemli izler bıraktı bende. Şehir elden geçirilerek restorasyonlarla mimari güzellikler ortaya çıkarılmış. Güzel düşünülmüş detaylarla zaten açık hava müzesini andıran şehir cazip bir turizm merkezine dönüştürülmüş. Japon Bahçesi, Kelebek Bahçesi gibi farklı konseptlerle donatılmış.

UNESCO Listesi’nde iki eser

Konya aynı zamanda UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde iki önemli esere sahip. Bunlardan biri Dünya Mirası Listesi’ndeki Çatalhöyük, bir diğeri ise UNESCO İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Kültürel Mirası Başyapıtları Programı çerçevesinde 2005 yılında Başyapıt olarak ilan ettiği Mevlevî Semâ Töreni… Ancak 2008 yılında bu bir adım daha öteye taşınarak UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne ülkemiz adına kaydedilir. 

Konya Türkiye’nin yüzölçümü olarak en büyük şehirlerinden biri, aynı zamanda en düz şehri… Tabii ki, Alaaddin Tepesi’ni saymazsak 🙂 Bu yüzden şehri gezmesi de çok kolay. Şehir bir yandan da birçok bisiklet rotasıyla dolu. Hatta KONYA’NIN BİSİKLET ROTALARI’nı anlattığım ayrı bir yazım var, ona da göz atabilirsiniz. 

Konya’yı biraz tanımaya başladığımıza göre detaylara geçebiliriz artık. 

KONYA GEZİLECEK YERLER

Mevlâna Müzesi

Kesinlikle şehrin en etkileyici yeri. Şehirdeki o huzur ortamı burada zirve yapıyor. Kapıdan adım atmanız yetiyor, herkesde aynı duygular. Sandukası, yazılar, süslemeler bu etkiyi daha da arttırıyor. Bir zamanlar Mevlâna Dergâhı olarak kullanılan bina artık bir müzeye dönüşmüş durumda. 

Konya gezilecek yerler
Mevlana Müzesi – Mevlana’nın sandukası

Burası eskiden Selçuklu Sarayı’nın bir parçasıydı ve bu gül bahçesi Sultan Alâeddin Keykubad’ın emriyle kendisi de bir alim olan Mevlâna’nın babası Bahaeddin Veled’e hediye edilmişti. Bahaeddin Veled vefatından sonra bu gül bahçesine defnedilir. Sonrasında kendisini sevenler buraya bir türbe yapmak isterse de Mevlâna bu talebi geri çevirir. 

1273 yılında Mevlâna vefat ettiğinde aynı bahçeye gömülür ancak bu sefer oğlu Sultan Veled kendisine gelen istekleri reddetmeyerek buraya bir türbe yapılmasına müsaade eder. Bugün gördüğümüz Yeşil Kubbe o dönemden kalmıştır. Ancak buradaki ilaveler 19. yüzyıla kadar devam etmiş.

1926 yılında bütün dergahların kapatılır, burası bir müzeye çevrilir. 1954 yılından yapılan düzenlemeler sonucu Mevlâna Müzesi ismini alır. Geniş bir alanı kaplayan müzenin alanı günümüzde 18 bin metrekaredir. 

Konya gezilecek yerler
Mevlana Müzesi

Mevlâna ve oğlu Veled, Babası Bahaeddin’in sandukalarını müzenin içerisinde görebilirsiniz. Alan içerisinde yine farklı türbelerin yanı sıra mescit bölümü, semahane, derviş hücreleri gibi bölümler var. Ayrıca son dönemde eklenen bir gül bahçesi de bu alanın içerisinde yer alıyor. 

Müzenin içerisinde Mevlâna ve Mevleviliğe ait birçok el yazması eser, levha, kandil, musiki aletlerini görebiliyorsunuz. Ayrıca Mevlana’nın ünlü Mesnevi’si de müzenin içerisinde.  

Giriş ücretsiz

Mevlâna Kültür Merkezi

Dünyanın en büyük kapalı sema salonuna sahip kültür merkezi Konya’nın en etkileyici mekanlarından biri. 3000 kişilik salonda sema gösterisinin başlaması için ışıklar söndüğünde ve salona ilk adımlar atıldığında bu söylediğimin ne anlama geldiğini anlayacaksınız. 

Mevlana
Mevlana Kültür Merkezi’nde Sema gösterisi

Yapımı 1990 yılında başlamasına rağmen bitmesi yıllarca uzayan merkezin açılışı 2004 yılında gerçekleşmiş. Sema salonu haricinde, fuaye, sergi salonu, konferans salonu ve kafeteryadan oluşan bina merkeze yürüyüş mesafesinde. 

Her yıl aralık ayında yapılan Mevlâna haftasının haricinde de Sema gösterilerini bu mekânda izleme şansınız var. Her cumartesi gecesi yapılan gösterilere ücretli olarak katılabiliyorsunuz.

Anma haftası dışındaki gösteri ücretleri öğrenci 70 TL, tam bilet 100 TL. 

Anma haftasında farklı bir program olduğundan ücretler biraz daha farklı. Şeb-i Arus etkinliği bu sene 7-17 Aralık 2023 tarihlerinde yapılacak.

Fiyatlar ise 7 Aralık 2023’teki 20.30 seansı 100 TL, diğer tüm seanslar 60 TL olacak. 

Bilet için: KONYA ŞEB-İ ARUS TÖRENİ

İstiklâl Harbi Şehitliği 

Kültür Merkezi’ne giderken yolunuzun üzerinde ziyaret edebileceğiniz bir alan burası. Yapılan düzenlemelerle Çanakkale Harbi Cephesi, 1915 yılı sonrası Konya’nın durumu, İstiklâl Harbi hazırlığı, harp ve savaşın kazanılmasından sonraki Konya ve köy hayatı maketlerle canlandırılıyor. Tam yeri ise Mevlâna Müzesi ile Mevlâna Kültür Merkezi’nin arasında Üçler Mezarlığı’na bitişik.

Konya gezilecek yerler
İstiklal Harbi Şehitliği

İnce Minareli Medrese

Öncelikle burasının bir Selçuklu harikası olduğunu söylemeliyim. Giriş kapısındaki ince işçilik öylesine göz alıcı ki, bu kapıdan girdiğinizde adeta bir zaman tüneline girer gibi hissediyorsunuz kendinizi. Adını ise hemen yanı başındaki yine süslemeleriyle etkileyici minareden alıyor. Bu minareyse hemen yanındaki mescide ait. 

Girişi kadar içi de bir o kadar muhteşem. Aslında medrese olarak inşa edilen binayı Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus devrinde Vezir Sahib Ata Fahreddin Ali, 1264 yılında yaptırmış. Yapının mimarı ise Keluk bin Abdullah.  Bina şu an Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi olarak kullanılıyor. Özellikle tavan süslerini gözden kaçırmayın. 

19. yüzyıla kadar medrese olarak kullanıldıktan sonra 1876 – 1899 yıllarında ve daha sonra cumhuriyet döneminde restorasyon çalışmaları yapılır ve 1956 yılında müze olarak hizmet vermeye başlar.

Konya gezilecek yerler
İnce Minare’nin içerisinden bir görüntü

Medresenin iç süslemeleri hat sanatının en önemli eserleri olarak kabul ediliyor. Özellikle giriş kapısının üzerindeki düğümlü yazı da bunlardan biri. Bunların üzerinde sülüs ile Fatiha ve Yasin süreleri işlenmiştir. 

İçerisindeki eserler arasında Selçuklu, Karamanoğlu dönemlerine ait taş ve mermer üzerine yazılı kitabeler, kabartma rölyefler, ahşap kapı ve pencere kanatları, tavan süsleme örnekleri, mezar şahidesi ve sandukaları sayabiliriz.

Her gün açık. 

Giriş ücreti 60 TL, MüzeKart geçerli.

Karatay Medresesi

Şehri gezerken göreceğiniz en etkileyici Selçuklu yapılarından biri de Karatay Medresesi. Medrese, II. İzzeddin Keykavus döneminde dini eğitim vermek amacıyla Emir Celâleddin Karatay tarafından inşa ettirilmiş. Sizi en etkileyen yer ise giriş kapısı olacak. Taş işçiliğinin en iyi örneklerinden biri olan kapı hem yazı hem de birçok desenlerle süslü. 1211 yılında inşa edilen tek katlı medresinin yapımında Sille taşı kullanılmış. 

Günümüzde ise artık Çini Eserleri Müzesi olarak kullanılıyor. 1955 yılında ziyarete açılan müzede Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait çini ve seramikler, alçı süsleri, dolaplar, çini tabaklar ve kandillerden oluşan bir koleksiyon bulunuyor. 

Her gün açık.

Giriş ücreti (2023): 60 TL, MüzeKart geçerli.

Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi

Konya gezilecek yerler
Türbenin içinden – Tebrizi’nin sandukası

Şems-i Tebrizi Türbe ve Mescidi, Konya’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. Mevlana’nın hayatında önemli bir yere sahip Şems-i Tebrizi, onun hayatında büyük bir değişime yol aşar. Onun yoldaşı olarak gösterilen Tebrizi’nin türbesi yine Konya merkezde yer alıyor. Türbe ile mescit birbirine bitişik. Klasik Selçuklu kümbet tarzıyla inşa edilen türbenin içerisinde Tebrizi’ye ait sanduka bulunuyor. 

Aziziye Cami

Konya’nın en güzel camilerinden biri. İçine girince huzur veren cami Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Aynı yerde bulunan eski cami yandıktan sonra 1867 yılında Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Valide Sultan adına yeni bir cami yaptırılmış. Minareleri ve kapılarından büyük camlarıyla dikkat çeken cami, Türk Baroku üslubunda inşa edilmiş.

Konya gezilecek yerler
Aziziye Cami

Sultan Selim Cami

Sultan Selim Cami, Mevlâna Müzesi’nin hemen yanı başında yer alıyor. II. Selim’in Konya valiliği sırasında (1558) yapımına başlanır ve 1567 yılında tamamlanır. Merkez kubbe ile örtülü olan cami tek taraftan yarım kubbe ile desteklenmiştir. Osmanlının klasik mimarisine sahip cami Konya’nın en güzel camilerinden biridir. 

Konya
Karlar altında Sultan Selim Cami

Alaaddin Tepesi Parkı 

Konya’nın düz yapısını bilenler Alaaddin Tepesi’nin görünce şaşırıyor. Aslında burası bir tepe değil bir höyük. Artık bir park olarak kullanılan tepede Alaaddin Camisi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Üzerinde bir de fotoğraf çektirmelik “Konya” yazısı var. 

Tepenin olduğu alan aynı zamanda bir kavşak ve dünyanın en büyük ışıklı kavşağı olduğu söyleniyor. 

Alaaddin Cami

Bu cami Anadolu Selçuklu Devleti’nin en büyük ve en eski ulu camilerinden biri kabul ediliyor. Yapımına Selçuklu Sultanı I. Rükneddin Mesud (1116-1156) zamanında başlanan cami, I. Alâeddin Keykubad zamanında 1221 yılında tamamlanabilmiş.

Konya gezilecek yerler
Alaaddin Cami

Yapının içerisinde Roma döneminden kalma sütunlar bulunuyor. Abanoz ağacından kündekâri tekniğiyle Ahlatlı Mengü Berti tarafından 1155 yılında yapılmış minberi, Anadolu Selçuklu ahşap işlemeciliğinin şaheserleri arasında gösteriliyor. 

Kadınlar Pazarı

Şehrin en renkli en lezzetli noktalarından biri burası. Taze sebze meyve, peynir, tahin gibi çok çeşitli yöresel ürünler bulabiliyorsunuz. Kocaman pazar yerinin üst katlarından harika fotoğraflar da çıktığını söylemeliyim.

Konya gezilecek yerler
Konya gezilecek yerler – Kadınlar Pazarı

Adının Kadınlar Pazarı’nın olmasının sebebi ise bir zamanlar yakın çevredeki köy ve kasabalardan gelen kadınların ağırlıklı olarak kendi yetiştirdikleri ürünlerini buraya getirerek satmasıymış. Tabii, şimdilerde kadın satıcı sayısı azalmış ama adı hala bu şekilde anılmaya devam ediyor. Bir şeyler almak için değil sadece bu renkli-hareketli ortamı görmeye de gidebilirsiniz. 

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi 

Türkiye’nin ilk, Avrupa’nınsa en büyük kelebek bahçesinin Konya’da olduğunu artık bilmeyen kalmadı. Yani bu tarih ve kültür dolu şehre gitmek için, yeni bir sebebimiz daha oldu. 2015 yılında açıldığından beri ziyaretçi akınına uğrayan bu bahçe, özellikle çocuklara doğa ve hayvan sevgisini aşılamayı amaçlamış. Özel teknikler kullanılarak tropikal bir ortam yaratılmış ve sonuç olarak 630 ton çelik kullanılmış. Bahçe sıcaklığı her zaman 28 derecede tutulurken nem oranı da %80’lerde kontrol altına alınmış. 

Bahçede 60 farklı türde 200 bin adet canlı kelebek yaşıyor. Kelebekler, Kosta Rika, Kenya, Filipinler, Malezya, Singapur, Endonezya, Kolombiya ve Panama gibi ülkelerden getiriliyor. Kelebekler yaşamlarının 3. evresi olan pupa (koza) döneminde özel kutular içerisinde geliyor ve özel dolaplara yerleştirilerek gelişimlerini bahçede tamamlıyorlar. 

Bahçede aynı zamanda Türkiye’de sadece burada bulunan bitki çeşitleri de var. Bahçe içerisinde Böcek Müzesi, Kelebek Yaşam Döngüsü, Böcek Sineması, Kelebek Sınıflandırması gibi bölümler yer alıyor.

Bahçe pazartesi günleri kapalı.

Giriş ücreti 2023 için yabancı ziyaretçi 150 TL, yerli ziyaretçi 75 TL, öğrenci 45 TL, aile ile gelen 0-6 yaş grubu çocuklar ücretsiz, engelli ve 65 yaş üzeri 30 TL. 

Güncel bilgi ve fiyatlar için: KONYA TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ

Kelebek Bahçesi’ne nasıl gidilir? 

Kültürpark ve Yazır’dan kalkan 47 numaralı otobüs ve Yazır’dan kalkan 57 numaralı otobüs ile bahçeye ulaşabilirsiniz. 

Ayrıca Fatih Işıklar minibüsü ve taksi ile de bahçeye ulaşmanız mümkün.

Konya Arkeoloji Müzesi

1962 yılında açılan müzede Çatalhöyük ile Erbaba höyüklerinin yanı sıra Konya Alaaddin Tepesi kazısı ile Karapınar ilçesinde bulunan Kıcıkışla Höyüğünden çıkan eserleri görebiliyorsunuz. 

Konya Arkeoloji Müzesi’nin en göz alıcı teşhir salonu ise Roma Çağı’na (MÖ 30-MS 395) tarihlendirilen eserlerin yer aldığı bölüm. Salondaki lahitler arasında en önemlisinin Beyşehir ilçesi, Yunuslar Köyü’nde ele geçen Herakles Lahti olduğu söyleniyor.

Giriş ücretsiz

Bedesten

Bedesten
Konya gezilecek yerler – Bedesten

Bu tarihi çarşı Roma, Selçuklu, Osmanlı gibi birçok döneme şahitlik etmiş yerlerden biri, diyebilirim. 1538 yılında Konya müftülerinden ve kadıasker Mevlâna Kadri Çelebi tarafından yaptırılmış. Büyük bir alanı kaplayan çarşısı 2013 yılında önemli bir restorasyon geçirdikten sonra daha göz alıcı bir hale getirilmiş. Burada tekstil ürünlerinden ev eşyasına, hediyeliklerden antikaya çok farklı şeyler bulabiliyorsunuz.

Çarşı içerisinde 40 adet sokakta 2687 dükkân bulunuyor. Ortam tarihi, dükkanlar çok tatlı, mutlaka bir havasını hissetmenizi öneririm. Aziziye Camisi de bu alanda yer alıyor. 

80 Binde Devr-i Alem Parkı

İçerisinde dev dinazordan, Pamuk Şeker Parkı’na kadar birçok farklı bölümün olduğu park çok büyük bir alanı kaplıyor. Özellikle çocuklu ailelerin seveceği parkta 120 kadar da minyatür buluyor. 

Parka giriş ücretsiz.

Sırçalı Medrese

Şehir merkezinde yer alan bu medrese bir zamanlar ilim okutmak amacıyla yaptırılmış. Açık avlu şeklinde olan yapının ana eyvan bölümü bugün oldukça iyi durumda. Çinileri ise çini sanatı açısından oldukça değerli kabul ediliyor. Medresenin alt bölümü günümüzde Fıkıh sohbetleri için, üst katı ise Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından kullanılmakta. 

Kapı Cami

Konya’nın en sevdiğim camilerinden biri olan Kapı Cami’nin açıkcası başına gelmedik kalmamış. Defalarca yıkılıp yeniden yapılmış. Mevlâna’nın torunlarından postnişin Hasanoğlu Şeyh Hüseyin Çelebi tarafından 1658 yılında yaptırılan cami, yapımından bir süre sonra yıkılmış ve 1811 yılında Konya Müftüsü Esenlerlizade Seyyid Abdurrahman Efendi tarafından yeniden yaptırılmış. Ancak 1867 yılında cami, bu sefer bir yangın yüzünden çevresindeki dükkânlar ile birlikte yok olmuş. Bunun üzerine 1868’de üçüncü kez yapılmış.

Odunpazarı semtinde eski Konya Kalesi’nin kapılarından birinin yanında olduğu için Kapu Cami ismiyle anılmaya başlanmış, günümüzde ise Kapı Cami olarak da biliniyor. Kesme taştan yapılan caminin içerisinde 10 sütun var. İçten kubbeli ama dışarıdan kubbesiz bir yapı. Renkleriyle, süslemeleriyle eminim siz de çok seveceksiniz.

Konya
Kapı Cami, Odunpazarı

Kyoto Japon Parkı

Konya farklı konseptte alanlar ve parklar yaratarak turizmde öne geçmeye oldukça kararlı. Bu park sizi bir anda Japonya semalarına uçuracak alanlardan biri. Türkiye’nin en büyük Japon bahçesi olma özelliğine sahip parkın düzenlemesi de oldukça etkileyici. Özellikle bahar aylarında kiraz çiçekleri açarken buraya gelmeye değer. İçesinde bir de kafesi var. 

Park her gün 08.00 23.00 arası açık. 

Konya Bilim Merkezi

Konya tematik parklarından biri de bu bilim merkezi. Özellikle çocukların ve gençlerin bayılacağı bu alanda birçok bilimsel konu deneylerle incelenerek herkesin anlayacağı bir şekilde aktarılmış.

Merkez pazartesi günü kapalı, diğer günler 09.00 – 17.00 saatleri arasında açık. 

Konya
Sema gösterisinden

KONYA YAKIN ÇEVREDE GEZİLECEK YERLER

Çatalhöyük

Konya’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne katkılarından biri olan Çatalhöyük Neolitik Köyü mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. 2009’da bu listeye kabul edilen Çatalhöyük insanlık tarihi açısından büyük önem taşıyor. MÖ 7400 – 6200 yıllarına tarihlenen yerleşim yeri, yerleşik hayata geçişle tarımın başlangıcı ve avcılık gibi sosyal değişimlere tanıklık etmiş. 

Buranın çok büyük ve benzersiz bir farkı var. Çatalhöyük’te yerleşim yeri sokaksız birbirine bitişik olarak yapılan evlerden oluşuyor ve evlere çatılardan giriliyormuş.  Kalıntıların boyutu, yaşamın yoğunluğu ve güçlü sanatsal ve kültürel gelenekler onun dünya mirası listesine girmesinde büyük katkı sağlamış. 

Çatalhöyük Konya’ya 52 kilometre uzaklıkta Çumra ilçesine 11 kilometre uzaklıkta Küçükköy mahallesinde yer alıyor. 

Her gün ziyarete açık.

Giriş ücretsiz. 

Sille

Sille Konya’ya gelenlerin mutlaka uğradığı yerlerden biri oldu son yıllarda. Gerçekten de gidilesi, görülesi bir yer bana göre. Şunu açıkça belirtmeliyim ki, hem tarihi hem güzel evleri hem de şirin kafeleriyle yazını ve kışını gördüğüm Sille kesinlikle görülmeyi hak ediyor.

Konya gezilecek yerler
Konya

Selçuklu ilçesi sınırlarındaki Sille’nin en önemli eserlerinden biri de Aya Elena Kilisesi. Bizans İmparatoru Constantin’in annesi Helena MS 327 yılında, Hac için Kudüs’e giderken Konya’ya uğramış, buradaki ilk Hristiyanlık dönemlerine ait oyma mabetleri gördükten sonra Sille’de bir mabet yaptırmaya karar vermiş.  Kilisenin temel atma törenine de katılmış. Günümüze kadar kalmış kilise bugün hala ayakta ve son yıllarda geçirdiği restorasyon ile Sille’nin en önemli uğrak yerlerinden biri olmaya devam ediyor.

Konya merkezden Sille’ye belediye otobüsleriyle kolayca gidebiliyorsunuz. Yolculuk sadece 15-20 dakika sürüyor. 

Tınaztepe Mağarası

Seydişehir’de yer alan Tınaztepe Mağarası Fransız bir bilim adamı tarafından bulunmuş. 22 kilometre uzunluğa sahip mağaranın sadece 1580 metresi turizme açılmış.  Bu doğa harikası mağara sarkıt ve dikitleriyle oldukça ilgi çekici bir görüntüye sahip. Girişteki 30 metre haricinde yatay olarak uzanıyor. Mağaranın havası astım hastalığına iyi geliyor.

Akşehir

Akşehir’in ününü duymayan var mıdır? Ama biz Akşehir’den çok Akşehirli Nasreddin Hoca’yı biliriz. Oysaki Akşehir, Selçuklu, Osmanlı mirasına sahip güzel ilçelerimizden biridir. İmaret Cami, Akşehir evleri, hocanın maya çaldığı Akşehir gölü, Batı Cephesi Karargâhı Müzesi, Taş Medrese Müzesi burada görülecek yerler arasında ama bunların yanı sıra Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni gezmeden kesinlikle Akşehir’den ayrılmayın. 

Beyşehir ve Beyşehir Gölü

Beyşehir’e gitmek için iki sebep var; biri gölü biri de dillere destan Eşrefoğlu Camisi. Beyşehir Gölü Türkiye’nin ikinci büyük gölü olduğundan kenarındayken sanki bir deniz etkisi yaratacak kadar büyük olduğunu söylemeliyim. Özellikle buraya kışın giderseniz donan göl üzerinde yürüyebilir, buzda balık avlayan balıkçıları izleyebilirsiniz. Bahar ve yaz aylarında gölde açan nilüfer çiçekleri arasında sandalla gezmek inanılmaz güzel oluyor. 

Konya gezilecek yerler
Eşrefoğlu Cami, Beyşehir, Konya (Fotoğraf: Ayşegül Kurt)

Eşrefoğlu Camisi ise zaten mimariye ilgi duyanlar arasında oldukça ilgi gören bir yerdi ve şimdi UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne katıldıktan sonra çok da ziyaret alacağı kesin. Taş ve ahşap işçiliğinin mükemmel bir birleşimini göreceğiniz camideki tüm detaylar dikkat çekiyor. Ahşap sütunlar üzerine oturan caminin minberi, çini mozaikle kaplı mihrabı, tavan işlemleri ve taç kapısı bu listeye girmeyi hak ettiğinin en önemli kanıtı adeta.

Kızören Obruğu ya da Gölü

228 metre çapı ve 171 metre derinliği ile Türkiye’nin en büyük obruğu burası. Konya’ya 70 kilometre uzaklıktaki obruk başka birçok obruğun yer aldığı Obruk Platosu’nda yer alıyor. Yer altı sularıyla beslenen bu ilgi çekici obruk bu günlerde önemli bir tehlikeyle de karşı karşıya. Etrafındaki tarım alanlarındaki su kullanımı nedeniyle suları her geçen gün eksilmeye devam ediyor. Bu yüzden bazı tedbirler alınmış, sulama yasakları getirilmiş. Hemen yakınlarındaysa Selçuklu eseri Obruk Han var. 

Meke Krater Gölü

Eski bir sönmüş volkan kraterinin suyla dolmasıyla oluşmuş bu göl. Yukarıdan bakıldığında inanılmaz duruyor. Kendine nazar boncuğu diyenler çok. Son yıllarda suların çekilmesiyle eski güzelliğini yitirmeye başlasa da hala görmeye değer yerler arasında. 

Karapınar Kumulları

Türkiye’nin tek gerçek çölü… Konya’ya 80 kilometre uzaklıktaki kumullar her gün daha çok insanın dikkatini çekiyor. Çok eski dönemlerde buradaki gölün kurumasıyla gölün tabanındaki alüvyonların yüzeye çıkması ve çölleşmesiyle oluşmuş. 

Rüzgâr yüzünden bölge kumlardan olumsuz etkilenmiş ancak yapılan rüzgar duvarları ve ağaçlandırma çalışmalarıyla sorun azaltılmaya çalışılmış. 

Lale bahçeleri 

Baharda Konya’ya gelecekseniz mutlaka lale zamanına denk getirin ve şehir yakınlarındaki ünlü lale bahçelerini ziyaret edin. İki ünlü bahçe var, birinin ismi Asya (İsmil’e) ve diğeri ise Atlas (Konya- Karaman il sınırına yakın). Atlas’ın alanı büyük, Asya’nın alanı daha küçük ama avantajı şehir merkezine daha yakın olması. 

GEREKLİ BİLGİLER

Konya
Konya gezilecek yerler – Kadınlar Pazarı

Konya nerede?

İç Anadolu bölgesinde yer alan Konya, Ankara, Aksaray, Niğde, Mersin, Karaman, Antalya, Isparta, Afyon ve Eskişehir illeriyle komşu. 

Konya’ya ne zaman gidilir?

Konya’ya bence her zaman gidilir ama bazı detayları bilmekte fayda var. Konya karasal iklime sahip olduğundan kışları oldukça soğuk geçiyor. Artık eskisi gibi sert geçen kışlar yok ama her şeye hazırlıklı olmak lazım. 2022 yılında şubat ayında gittiğimiz Konya’da 3 gün karlar altında gezip gün içerisinde eksi dereceleri gördüğümüz çok oldu. Ama karlar altında şehir ayrıca güzel gözüküyordu onu da belirtmeliyim. Yaz ayları ise oldukça sıcak geçiyor.

Çok soğuk ve sıcakla aranız yoksa bu şehri gezmek için ilkbahar ve sonbahar ayları ideal. Ancak aralık ayının Konya için özel bir önemi var. Mevlâna Haftası aralık ayında olduğundan bu dönem şehirde oldukça yoğun ve törenlerle geçiyor. Şeb-i Arus törenine katılmayı düşünüyorsanız tarihleri not etmeyi unutmayın. 

Ayrıca nisan ve mayıs ayı Konya’nın çevresindeki lale bahçelerinin güzel zamanı. Bu aylarda açan laleler inanılmaz bir görsel şölen. Fotoğrafa meraklıysanız özellikle bu zamanda gitmenizi öneririm.

Ayrıca temmuz ayındaki Nasreddin Hoca Şenliği, hocanın hayranları için hem Konya’yı hem de Akşehir’i görmek için güzel bir sebep olabilir. 

Konya
Kışın donan Beyşehir Gölü

Konya’da ne kadar kalınır?

Hızlı bir tur için iki tam gün mutlaka ayırmalısınız. Ancak detaylıca gezecekseniz 3 – 4 gününüzü ayırmanızı tavsiye ederim. Eğer yakın bölgelere mesela Beyşehir, Çatalhöyük gibi yerlere gidecekseniz buna +1 gün daha eklemelisiniz. 

Konya’da nerede kalınır?

Hich Hotel 

Konya deyince ilk önerilen otellerin arasında yer alan Hich Otel Mevlana Müzesi’nin hemen yanı başında. Tarihe açılan pencereleri ile konuklarına oldukça hoş bir atmosfer sağlıyor. 200 yıllık tarihi binaların restorasyonundan sonra hizmete açılan otelde 13 oda var. Otel müzeye yakınlığı kadar şehrin diğer gezilecek yerlerine de kısa yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Otelin restoranındaysa Selçuklu mutfağının yanı sıra dünya lezzetlerini bulabiliyorsunuz.

Balıkçılar Otel 

Mevlâna Müzesi’ne çok yakın mesafede bulunan otel, 51 oda ve 102 yatak kapasitesine sahip. Şehrin en merkezi konumlu otellerinden biri. Temiz ve konforlu otelin açık-kapalı restoranı, Türk hamamı, sauna, masaj salonu ve kuaför gibi hizmetleri var. Güzel konumu sayesinde Bedesten, Aziziye Cami gibi birçok önemli noktaya kısa yürüyüşlerle ulaşabiliyorsunuz. 

Meva Hotel 

Meydana bakan odalarından Sultan Selim Camisi’ni ve Mevlana Müzesi’ni izleyebileceğiniz çok güzel konuma sahip bir otel burası. 24 saat açık resepsiyona sahip otelin personeli Konya’da kaldığımız süre boyunca her konuda oldukça yardımcı ve ilgiliydiler. Açık büfe kahvaltısı ise yeterli derecedeydi. Otelin otoparkından ücretsiz yararlanabiliyorsunuz. 

Konya gezilecek yerler
Sultan Selim Cami, Konya (Otelin penceresinden)

Konya’da ne yenir? Konya’da nerede yenir?

Konya mutfağından çıkıp ünü tüm Türkiye’yi sarmış pek çok lezzet var. Detaylar için KONYA’DA NE YENİR ve NEREDE YENİR yazısına göz atabilirsiniz. 

Konya’ya nasıl gidilir?

Konya’ya gidiş artık oldukça kolay. Özellikle İstanbul’dan gidenler için son yıllarda açılan hızlı tren hattının bir nimet olduğunu belirtmeliyim. İstanbulda günde farklı saatlerde 6 sefer var. Marmaray ve Metrobüs aktarmalarıyla rahatça Bakırköy, Halkalı, Söğütlüçeşme, Bostancı, Pendik duraklarından trene binmeniz mümkün oluyor. Yolculuk Söğütlüçeşme’den yaklaşık 4 saat 50 dakika sürüyor.

Ankara’dan da tren yolu ile Konya’ya gidebilirsiniz. Gün içerisinde yine birçok sefer var ve yolculuk 1 saat 45 dakika sürüyor. 

Konya
Konya gezilecek yerler – Alaaddin Tepesi’nden Konya

Konya’ya hava yolu ile gitmek isterseniz THY, Anadolujet ve Pegasus’un gün içerisinde birçok seferi var. Direk uçuşlar İstanbul’dan 1 saat 20 dakika sürüyor. 

Karayolu ile gitmek isterseniz İstanbul’dan otobüsle yaklaşık 9 – 10 saat, otomobille 7,5 saat sürüyor. 

Diğer birkaç şehirden uzaklıklarsa şöyle: 

İzmir – Konya yaklaşık 509 kilometre / 7 saat

Kayseri – Konya yaklaşık 300 kilometre / 3,5 – 4 saat 

Ankara – Konya yaklaşık 262 kilometre / 3 saat

Malatya – Konya yaklaşık 644 kilometre 7 7,5 – 8,5 saat 
Diyarbakır – Konya yaklaşık 862 kilometre / 9 – 10 
Trabzon – Konya yaklaşık 881 kilometre / 11 saat

Bu kadar yakınlardayken rotanıza ekleyebileceğiniz en güzel alternatiflerden biri KAPADOKYA. Yolunuzu uzatmayı düşünürseniz çok detaylı bir şekilde hazırladığım KAPADOKYA REHBERLERİ size yardımcı olabilir. 

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...