Türk mutfağına önemli katkılarda bulunan Konya, yemek kültürü ve çeşitliliği açısından oldukça zengin bir mutfağa sahip. Açıkçası bu tarihi şehir hem ruha hem de mideye hitap eden yerlerin başında geliyor. O yüzden gelin, Konya yemekleri nelerdir ve bu lezzetler Konya’da nerede yenir onlara detaylıca bakalım.

KONYA hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz bu yazıya göz atmanızı tavsiye ederim. 

ÜNLÜ KONYA YEMEKLERİ

Etli Ekmek

Sanırım Konya’dan çıkan en ünlü yemek etli ekmektir. Neredeyse her lokantada bulabiliyorsunuz. Hamur, et ve sebzeyle hazırlanan etli ekmek normalde kuzu etinden hazırlanıyor ancak son zamanlarda dana eti kullanan yerler de bulabiliyorsunuz. Gerçek bir etli ekmeğin boyu 90 santimi eni 20 santim olmalı. 

Fırın kebabı

Mevsimine göre kuzu ve koyun etinden yapılabiliyor ve sadece ön kol ve kaburga etleri kullanılıyor. Aslında bu bir çeşit kuzu tandır diyebilirim. Özelliğiyse uzun süre kendi yağıyla taş fırınlarda pişirilmesi.

Mevlâna böreği

Bu börek Konyalılara göre kahvaltıların ve ikindi çaylarının vaz geçilmezi. Üçgen şeklinde hazırlanan hamurun içerisine kıyma, maydanoz ve soğan konularak fırında pişiriliyor. 

Su böreği

Türk mutfağının en vaz geçilmezlerinden biri… Su böreğinin hamuru yumurta, su ve tuzla hazırlanıyor, açılan yufkalar önce sıcak suda haşlanıyor sonrasında soğuk sudan geçiriliyor. Süzgeç aracılığıyla sudan alınan yufkalar tepsiye döşeniyor ve arasına kıymalı börek içi konduktan sonra fırında pişiriliyor. 

Kuru bamya çorbası

Konya’nın bir diğer ünlü yemeği. Çorba, kurutulmuş çiçek bamyasından yapılıyor. Hazırlık aşamasında kuru bamyaların tüylerinden kurtulmak için bez arasında ufalanıyor. Sonrasında limon konmuş suda haşlanıyor. Ayrı bir tencerede kuyruk yağı ve et suyu çekinceye kadar kavruluyor. İlk olarak soğan ve sadeyağ sonra salçası konuyor, suyu eklenerek kapağı örtülüyor. Son aşamasındaysa haşlanmış bamya, limon ve koruk suyu ilave edilerek bir süre daha pişiriliyor.

Arabaşı çorbası

Bir çeşit acılı tavuk çorbası. Bunun farkıysa hamuru. Su, un ile kaynatılırken karıştırılarak bulamaç haline getiriliyor. Daha sonra tepsiye dökülüp dinlenmeye bırakılıyor. Çorba için bütün piliç ayrıca haşlanır ve sonrasında etleri küçük parçalara ayrılıyor. Ayrıca bir tencerede yağ ve tuz, un ile kavruluyor; tavuk suyu, acı kırmızı biber ilave edilerek içerisine tavuk parçaları kemiksiz olarak ekleniyor. Baklava dilimi halinde kesilen hamurlar kasenin yanında servis ediliyor. Yemek için önce kaşığa bir parça hamur sonrasında çorbadan alınıyor ve çiğnenmeden yutuluyor. 

Tirit

Baharatlarla pişirilen et, fırında kıtırlaştırılan ekmeklerin üzerine dökülüyor. Üzerine piyazlık doğranan soğan, sarımsaklı yoğurt ve maydanoz ile servis ediliyor. Bayatlamış ekmeklerin en güzel değerlendirme yemeklerinden olan tirit benzer şekillerde pek çok yörede de pişiriliyor. 

Arab köfte

Bulgur ve kıyma yoğrularak şişe dizilerek pişiriliyor. 

Yağ somunu

Mayalı hamurdan yapılan pidenin üstüne kaşar ya da küflü peynir konularak tekrar bir hamurla kapatılıyor. Tereyağı sürüldükten sonra fırında pişiriliyor. Bol susam ve çörekotu ile lezzetlendiriliyor. İsteğe göre, sucuklu, pastırmalı, ballı, helvalı olarak da yapılıyor. 

Sacarası

Yufka içerisine sarılan Antep fıstığı ile saç üzerinde pişirilen sacarasının özelliği iki saç arasında pişmesi… Eskiden üstteki sacın üzerine ocaktan alınan meşe odunu konurmuş. Düğünlerin ve özel günlerin tatlısı olan sacarası bugün Konya mutfağının en özel tatlılarından biri. 

Mevlâna şekeri

Bu şeker Konya deyince aklıma gelen ilk şeydir benim. Akide şekerine benzer… Şeker, su ve limon tuzuyla yapılıyor. Aynı zamanda Mevlana şekeri, Konya’dan alınacak en güzel hediyeliklerin de başında geliyor.

Höşmerim tatlısı

İlk aşamada peynir mayasıyla süt mayalanıyor, ikinci aşamada süzgeçten geçiriliyor. Üçüncü aşamada ise irmik, şeker ve yumurta sarısı ilave edilerek devamlı karıştırılarak pişiriliyor. Sarı olmasını isterseniz biraz zerdeçal katabilirsiniz. Kaymaklı dondurmayla servis edin. 

Konya gezilecek yerler
Konya yemekleri – Konya’da nerede yenir?

KONYA’DA NEREDE YENİR?

Halk Etli Ekmek

Etli ekmek deyince ilk akla gelen yerlerden biri burası. Etli ekmek yanında farklı Konya lezzetlerini de burada bulabiliyorsunuz. Biri merkezde olmak üzere iki şubesi var. 

Hacı Şükrü

Uzun yıllardır hizmet veren Hacı Şükrü özellikle fırın kebabı denemek isteyenlerin uğraması gereken yerlerden biri. Biri merkez biri Meram olmak üzere iki şubesi var. Ayrıca burasının meşhur sacarası tatlısını yemek için de iyi bir adres olduğunu belirtmeliyim.

Celal Etli Ekmek

Konya’nın meşhur lezzetlerinden bamya çorbası, etli ekmek, bıçakarası, Konya böreği, fırın kebap ve sacarasını bir arada bulabileceğiniz ve tadına bakabileceğiniz en doğru adreslerden biri…

Lokanta Kabakçı Ali 

Buraya sadece tirit yemeğe gidebilirsiniz, çünkü başka bir şey pişmiyor. Şunu belirtmeliyim ki, yediğiniz tirit en güzellerinden biri olacak. Uzun yıllardır  açık olan Kabakçı Ali, Müneccimbaşı Sokak’ta hizmet veriyor. 

Efe Çorba

Bir aile işletmesi olan çorbacıda Konya’nın ünlü bamya çorbasının yanı sıra farklı çorba çeşitlerini de bulacaksınız. Yeri Karatay’da. 

Hasan Şendağlı Yağ Somunu

Melike Hanım Çarşısı’ndaki Hasan Şendağlı Yağ Somunu bu lezzeti tatmak için en çok tavsiye edilen yerlerden biri. Vedat Milor bile beğenmiş 🙂

Konya Mutfağı Mevlâna

Belediye tarafından işletilen mekan, makul fiyatlara lezzetli yemekler yiyebileceğiniz bir yer. Mevlâna Müzesi’nin bulunduğu meydanın da hemen köşesinde yer alıyor. Özellikle bamya çorbası ve etli ekmeği çok güzel. 

KONYA GEZİLECEK YERLER ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz bu yazı işinize yarayabilir.

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...