Birçok ülkeye seyahat edebilmenin ilk şartı vizeden geçiyor. İngiltere de bu süreci size en zorlu yaşatanlardan. Ancak doğru bir hazırlık ile süreci başarıyla tamamlamak mümkün. Ben de bu yazıda İngiltere vize başvurusu nasıl yapılır ve İngiltere vizesi için gerekli evraklar nedir onu anlatacağım sizlere.
Vize sürecinin en önemli kısmı bana göre evrakların hazırlanması süreci. Bu kısmı doğru tamamlarsanız başvurunuzun büyük ihtimalle olumlu olacağını düşünüyorum. Birçok kez İngiltere vizesi aldım, bazen çalışırken hatta işsizken bile vize alabildim. İngiltere’ye öğrenci vizesiyle de gittim, Ankara Anlaşması ile de kaldım. O yüzden bu yazıyı tecrübeli biri olarak sizlere aktardığımdan emin olabilirsiniz.
En zorlu başvuru süreçlerinden biri
Ben de taze taze yeni bir başvuru yaparken size deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım. Birçok kişi aksini düşünebilir ama eğer her şeyi doğru yaparsanız olumlu sonuçlanma oranı bana göre daha yüksek . Şu aralar Schengen yüzünden birçok keyfi retler verilerken bu süreçte İngiltere açısından o kadar da keyfi durumlar yaşanmadığını söyleyebilirim en azından.
Yıllardır İngiltere vizesi almama rağmen halen bana göre en zorlu başvuru süreci olan vizelerden biri. İnanın, online başvuru formuna ulaşmak bile çok dolambaçlı.
Süreye göre farklı ücret
İngiltere vizesinin bir farkı başvuru ücretlerinin farklı sürelere göre değişmesi… Yani Schengen’deki ki gibi tek bir ücretle 3 gün ya da 5 yıl alma durumu yok. İngiltere’de 6 aylık başvuruyorsanız başka bir tutar, 5 yıllık başvuruyorsanız başka bir tutar ödüyorsunuz.
Elinizde Amerika, Avusturalya gibi ülkelerden alınmış vizeniz varsa bu da bir artı.
Detaylar girmeden önce şunu en başta yazayım; ilk defa Londra’ya gidiyorsanız hazırlamış olduğum LONDRA REHBERLERİ çok işinize yarayacaktır. Göz atmayı unutmayın.
İngiltere vize başvurusu nereye yapılıyor?
İngiltere vize başvurusu, birçok ülkenin yaptığı gibi bir aracı kuruluşa yapılıyor. Başvurular TLScontact’a yapılıyor, İngiltere vizesi için gerekli evraklar da buraya teslim ediliyor. Tabi ki, buraya şahsi başvuru yapabileceğiniz gibi bir vize şirketi aracılığıyla başvuru yapabilirsiniz.
İngiltere vizesi kimler için gerekli?
İngiltere vizesi İngiltere, Galler, İskoçya, Kuzey İrlanda ve İrlanda’ya gidecek kişiler için gerekli. Bu ülke için yeşil pasaport ve bordro pasaport sahiplerinin hepsinin vize alması şart.
İrlanda için de kullanabilir dediğimi de açıklamak isterim. Eğer direk olarak İrlanda’ya gidecekseniz tabi ki, İrlanda vizesine başvurmanız gerekiyor ancak eğer ilk girişi İngiltere’de herhangi bir şehre yaptıktan sonra İrlanda’ya gidecekseniz elinizdeki İngiltere vizesini kullanabilirsiniz. Yani önce İngiltere’ye giriş yapıyorsunuz, buradan da İrlanda’ya girdiğinizde size pasaport kontrolünde kalacağınız gün kadar kapı vizesi veriliyor.
İngiltere vize başvuru süreci nasıl işliyor?
- Online vize başvuru formu dolduruluyor.
- Form tamamlanınca sizi bir randevu sistemine aktarıyor ve gün alıyorsunuz. Randevu alırken sistem size ekstra servis istiyor musunuz diye soruyor alacağınız hizmete göre randevuları görüntülüyor ve uygun randevuyu alıyorsunuz.
- Gerekli belgeleri tamamlıyorsunuz.
- Eğer uygun randevu bulabilirseniz evraklarınızı kendiniz yüklüyorsunuz ama randevu bulamadıysanız belgeleriniz TlsContact’ta gittiğinizde bir çalışan aracılığıyla sisteme yüklüyorsunuz.
- Randevuya gitmeden evrakları yüklediyseniz orada sadece sizin fotoğrafınız çekiliyor, parmak iziniz alınıyor ve bu kısa görüşmenin ardından aracı kuruluştaki işlemler tamamlanıyor. Eğer siz yüklemediyseniz orada ücret karşılığı bunu sizin adınıza orada yapıyorlar.
- Sonrasında evraklar konsolosluğa gidiyor ve değerlendiriliyor.
- Pasaportunuz aracı kuruluşa geri gönderiliyor. Bu arada size e-posta ile başvurunuzun sonuçlandırıldığı bildiriliyor. Maalesef o e-postada sonucun olumlu olumsuz olduğu göremiyorsunuz.
- Aracı kuruma giderek pasaportunuzu teslim alıyorsunuz.
Başvurular hangi şehirlerde yapılabiliyor?
İstanbul, Ankara ve İzmir’deki konsolosluk ve büyükelçilikler var ancak dediğim gibi bunlar tarafından yetkilendirilmiş bir aracı kuruma (vize başvuru merkezine) başvuruyu yapıyorsunuz. Bunlar da Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul ve İzmir şehirlerinde bulunuyor.
Ne tür vizeye başvurmalı?
İngiltere’ye hangi amaçla gidiyorsanız o tür vizeye başvurmanız gerekiyor. Bu kategoriler iş gezisi, turistik, aile birleşimi ya da öğrenci vizesi olabilir. Bu kategorilere göre evraklar da değişiklik gösteriyor. Ben burada turistik vize nasıl alınır ağırlıklı olarak onu anlatıyorum.
Turist ziyaretçi vizesi
Gezi amaçlı yapılan seyahatlerde bunu tercih etmeniz gerekiyor. En az 6 aylık oluyor ancak 2 – 5 – 10 yıllık olarak da başvurulabiliyor. Ücretler de sürelere göre değişiyor.
İngiltere vizesine başvururken nelere dikkat etmeli?
- Öncelikle doğru bilgiler verin ve tutarlı olun. Gösterdiğiniz gelirinize göre yaptığınız rezervasyonlar da dengeli olmalı. Şöyle ki, ayda 20 bin lira geliriniz varken, geceliği 10 bin liralık bir otelde kalmanız inandırıcı olmayacaktır.
- Formda size çok farklı bilgiler soracaklar. Bunlar maaşınızdan, harcayacağınız tutara kadar değişik başlıklarda. Verdiğiniz cevapları belgelerle kanıtlamanız lazım. Yani mutlaka maaş bordronuzu, banka dökümlerinizi eklemelisiniz.
- Yanlış bilgi vermeyin. Özellikle ret aldıysanız aldığınızı söyleyin.
- Başvuru formunu tek seferde tamamlamak zorunda değilsiniz. Tekrar tekrar girip düzeltebilirsiniz. Ancak şifrelerinizi, kullanıcı adınızı unutmamak için mutlaka not edin. Son onayı verdikten sonra tekrar düzenleme şansınız yok.
- Fotoğraf – Son yıllarda yapılan başvurularda artık fotoğraf gerekmiyor. Bunun yerine başvuru sırasında kendileri tarafından çekilen fotoğraf kullanılıyor.
İNGİLTERE VİZESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
Online başvuru formu
Başvuru formuna buradan girerek doldurabilirsiniz. Formu İngilizce doldurmanız gerekiyor. Baştan dili Türkçe seçerseniz yanlarında size Türkçe açıklamasını veriyor. Çıktısını mutlaka yanınıza alın.
Vize randevu bildirimi çıktısı
Başvuru formunuza onay verdikten sonra sistem sizi randevu sistemine yönlendirecek. Ödemeyi yaparak uygun günü-saati seçtikten sonra mailinize gelen Randevu Bildirim Çıktısını yanınıza mutlaka almalısınız.
Vize başvuru ücret dekontu
Randevu alırken yapacağınız ödemenin dekontunu basılı olarak yanınıza almalısınız.
Güncel pasaport
Aktif olarak kullandığınız pasaportun en az 6 ay daha geçerli olması ve içerisinde 2 boş sayfanın olması gerekiyor. Bu pasaportu aracı kuruma teslim ediyorsunuz.
Eski pasaportunuzun kimlik sayfasını ve geçmiş vizeleri de başvurunuza ekleyebilirsiniz.
Uçak rezervasyonları
Gitmeyi planlandığınız tarihlere alınmış uçak rezervasyonlarını başvurunuza ekleyebilirsiniz.
Otel rezervasyonları – Konaklama bilgileri
Geziniz sırasında kalacağınız yerlerin bilgisini vermelisiniz. Kalacağınız süreye göre yapılmış rezervasyonlar ya da sizi davet eden kişiden alınmış bir sponsorluk yazısını eklemelisiniz.
Sağlık sigortası
Gideceğiniz tarihleri kapsayan en az 30 bin Euro teminatlı bir seyahat sağlık sigortası. Belgede İngiltere kelimesinin geçmesine dikkat edin.
İşyeri evrakları
Bir şirkette resmi olarak çalışıyorsanız buradan alacağınız destekleyici belgeler çok işinize yarayacak. Bir şirkette çalışıyor olmak zaten bir avantaj, özellikle uzun süreli çalışıyorsanız bu da büyük bir avantaj.
Çalışanlar için – İngiltere vizesi gerekli evraklar
- Şirketten alınmış yazı /dilekçe – Bu yazı konsolosluğa hitaben antetli bir kâğıda; tam adınız (pasaport numaranız da olabilir), iş yerindeki göreviniz, işe başladığınız tarih, hangi tarihlerde izinli olacağınız gibi bilgiler yazılmalı. Dilekçe İngilizce, ıslak imzalı ve kaşeli olmalı.
Bunun için VİZE DİLEKÇE ÖRNEKLERİ yazım size yardımcı olabilir.
- İngilizce faaliyeti belgesi – Ticaret Odası’ndan alınmış belge güncel ve İngilizce olmalı.
- Sicil gazetesi – Şirketinizin sicil gazetesi. İngilizce olmalı.
- Vergi levhası – Son yıla ait vergi levhası.
- İmza sirküleri fotokopisi. Dilekçenizi imzalayan isimlerin olduğu, şirketteki yetkili isimleri gösteren yazı.
- SGK işe giriş bildirgesi – Kişinin şirkete girişini gösteren belge. Bu da ıslak imzalı ve kaşeli olmalı.
- SGK 4A hizmet dökümü – E devletten alacağınız barkodlu belge. A4 olmasına dikkat edin.
- Maaş bordroları – Son üç aya ait imzalı-kaşeli bordrolar olmalı.
Mali durumu gösteren destekleyici belgeler
- Banka hesap dökümleri – Aktif hesabınızın olduğu bankalardan son 3 aya ait olarak alınan hesap dökümleri alınmalı, bunlar ıslak imza olmalı ve mutlaka ekine bankanın imza sirküleri eklenmeli. Aktif olan tüm banka hesaplarını – birikimlerinizi gösterebilirsiniz. Bankada gezi süresindeki masrafları karşılamaya yeterli bir tutar da olması çok iyi olur. Ne kadar çok para o kadar olumlu olacaktır. Ancak bazen başvuru yapanlar hesapta para gözükmesi için yakınlarından hesaba havale yapılmasını isteyebiliyor. Bu tür son dakika yapılan büyük meblağlı girişler maalesef aldatıcı gözükecektir. Böyle bir şey yapacaksanız da hesabınıza paranın en azından bir süre önce girmesine dikkat etmeli. Bu dökümleri randevu tarihinden en fazla 1 hafta öncesinde almalısınız. Bir ay önceki bir döküm işinize yaramayabilir.
- Üzerinize kayıtlı tapular
- Üzerinize kayıtlı araç ruhsatları
- Üzerinize kayıtlı gayri menkullerin kira kontratları
- Diğer düzenli gelirleriniz
Eğer gezinizi masrafları bir başkası tarafından karşılanacaksa, sizi İngiltere’den biri davet ediyorsa bunu belirten bir yazı eklenmeli ve yukarıda yazan mali durumu destekleyen belgeler bu kişiler tarafından temin edilmeli.
Emekliler için belgeler
Emekli iseniz yukarıdaki evraklar yine geçerli. Sadece şirket evrakları yerine e-devletten alacağınız emekli olduğunuzu göstereyen belge yeterli olacaktır. Aynı zamanda emekli maaşınızın yattığı hesabınız ayrı ise onu da 3 aylık hesap dökümü olarak imzalı-kaşeli olarak eklemeyi unutmayın.
Öğrenci için belgeler (turistik gidenler)
Okulunuzdan alacağınız öğrenci belgesi yeterli olacaktır. Ancak masraflarınızı karşılayacak bir sponsorunuz varsa kendisinden bir sponsorluk yazısı almalı; eğer bu kişi çalışan ise şirket evraklarını, emekli ise emekli için gerekli belgeleri başvuruya eklemelisiniz.
Diğer belgeler
- Kimlik fotokopisi – Ön arka yüzlü A4 olarak çekilecek.
- Vukuatlı nüfus kaydı – E-devlet’ten tam vukuatlı ve aile ve adres bilgileri olanı almalısınız.
- Vize dilekçesi – Gezi sebebinizi, gezi planlarınızı, tarihlerinizi anlatan sizin tarafınızdan yazılmış ve imzalanmış bir niyet mektubu. Ne kadar detaylı olursa iyi olur. İngilizce olarak konsolosluğa hitaben yazılmış A4 kâğıt olmalı.
Bu adresten bu VİZE DİLEKÇE ÖRNEKLERİ yazıma mutlaka göz atın.
- Bir şehirden bir şehire yapılacak seyahatlerin otobüs- tren biletleri, konser/ gösteri biletleri, yerel turlara katılacaksanız onların belgeleri, araç kiralama vs. gibi evraklar işinizi kolaylaştıracaktır.
- Ehliyet – Araç kiralayacaksanız ehliyet fotokopisi eklenmesi iyi olabilir.
- Yeni ve eski pasaport sayfaları – Vizeler ve ön sayfalar.
- Askerlik durumu belgesi – E-devletten barkodlu olmalı.
Fotoğraf – Son yıllarda yapılan başvurularda artık fotoğraf gerekmiyor. Bunun yerine başvuru sırasında kendileri tarafından çekilen fotoğraf kullanılıyor.
İngiltere vize ücreti ne kadar? (2024)
6 aylık vize ücreti – 115 İngiliz sterlini
2 yıllık vize ücreti – 432 İngiliz sterlini
5 yıllı vize ücreti – 771 İngiliz sterlini
10 yıllık vize ücreti – 963 İngiliz sterlini
Online başvuru nereye yapılıyor?
Başvuru için konsolosluğun sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Burada ayrıca yine vize ilgili birçok detay bulacaksınız.
Vize başvuru sayfası: APPLY NOW
TLScontact’ın sayfası içinse bu sayfa işinize yarayabilir.
Detaylı İNGİLTERE REHBERLERİ için bu sayfalara göz atabilirsiniz. Bu linkte Londra parkları, müzeleri, 5 günlük Londra gezi rotası, Londra gezilecek yerler gibi çok farklı yazılar bulacaksınız.
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...