Bir başka masal şehri durağımda sıra… Prag, gitmeden methini çok duyduğum gittiğimde de en çok aşık olduğu şehir oldu. Gerçekten de klişelerin ötesinde bir masal şehri burası… Etkileyici geçmişi muhteşem mimarisiyle birleşince bu şehri beğenmemek mümkün değil zaten… Öylesine özenle yapılmış ve korunmuş ki… Benim “masal şehri” listemin en başında halen… Prag gezi rehberi ile bu sevdiğim şehri size detaylıca anlatmaya çalışacağım.
Hangi mevsim giderseniz gidin, her zaman sizi büyüleyen bir şeyler bulabiliyorsunuz burada… Capcanlı meydanları, taş döşeli sokakları, tarih kokan binaları, müzeleri, muhteşem sarayları, ihtişamlı kiliseleri, hareketli gece hayatıyla herkesin bir şeyler bulacağı yerlerin başında…
Prag, ulaşım alternatiflerinin hem çokluğu hem de uygunluğu sayesinde, Avrupa’da bence ilk gidilecek yerlerin başında… Sadece bir hafta sonu için bile gidebilirsiniz ama bence buranın hakkını vermek istiyorsanız 3-4 gün ayırmanızı tavsiye ederim. Çünkü buradayken her sokağına girip keyfini çıkarmak istiyor insan…
Prag, benim için bir kere gitmelik bir yer de değil… Ben üç kere gittim ama üç kere daha gidebilirim… Her seferinde yeni bir şeyler buluyorum. Farklı mevsimlerdeki farklı hallerini de görmek ayrı bir keyif… Ben kış ve sonbahar halini gördüm. Kışın giderken belki kar yağar diye özellikle şubat ayını tercih etmiştim ama maalesef (bu durumda maalesef oldu) günlük güneşlik bir Prag karşıladı beni. Tabi ki gezmek için harika bir havaydı ama Prag’ın o karlı halini fotoğraflamayı da çok isterdim. Muhteşem oluyormuş…
Her yer yürüyüş mesafesi
Gezilecek yerlerin neredeyse tamamı yürüyüş mesafesiyle ulaşılacak uzaklıkta o yüzden hiçbir şeyi kaçırmadan gezme şansınız çok. Nehrin her iki yakasında da muhteşem güzellikler var. Ben şehrin derinliklerine dalıp kaybolana kadar gezmeyi seviyorum. Böyle güzel ve estetik bir şehirdeyseniz kaybolmak da başınıza gelebilecek en güzel şey oluyor.
Şehirde her zaman eğlenceli bir şeyler var. O yüzden gitmeden şehrin etkinlik takvimini mutlaka kontrol edin. Noel pazarları, Bahar Festivali, Bira Festivali, Işık Festivali’nden birine denk gelmek harika olabilir. Muhteşem opera ve tiyatro binalarında izleyeceğiniz gösteri buralara gelmişken kaçırılmayacak bir deneyim olur.
Prag’dayken en azından bir gününüzde çok erken kalkıp gün doğarken Charles Köprüsü’nde olmayı deneyin. Ya muhteşem bir gün doğumu ya da beklenmedik bir sise denk gelme ihtimaliniz çok yüksek…
Bu şehri bir kere gördünüz mü inanın içinizdeki Prag sevdası hiç bitmeyecek.
Prag gezi rehberinde seyahatiniz için gerekli bilgileri bulacaksınız. Prag’daki GEZİLECEK YERLER içinse bu yazı okumanızı tavsiye ederim. KARLOVY VARY notlarım için bu yazı da bakabilirsiniz.
Prag neresi?
Prag, bir Orta Avrupa ülkesi olan Çekya’nın başkenti… Nerden çıktı bu Çekya derseniz, Çek Cumhuriyeti birkaç yıl önce aldığı kararla adını Çekya olarak değiştirmeye karar verince bu ismi kullanmak şart oluyor.
Prag’da kaç gün kalmalı?
Bu masal şehrini kaç gün gezseniz doyamazsınız. Şehri hakkıyla gezmek isterseniz 3 geceyi ayırmanız gerekiyor, diye düşünüyorum. 1-2 saat yakınlardaki Karlovy Vary, Terezin Kampı, Kutna Hora, belki de çok uzakta olmayan Dresden gibi yerleri görmek isterseniz 5-6 gün ayırmak şart…
Ama çok vaktim yok derseniz iki dolu gün bu güzel şehri hızlıca gezmeye yeter…
Prag’a ne zaman gidilir?
Prag bence her mevsim gidilebilir şehirlerden… Mevsimsel şartları ve kalabalıklar sizi yıldırmıyorsa tabi…
Hava durumu açısından bakacak olursak en güzel zamanları nisan – haziran ve eylül – ekim ayları. Havaların yeni ısınmaya başladığı nisan – haziran ayları yeşili bol şehirde güzel oluyor. Benim favorim ise eylül – ekim ayları… Sararmaya başlayan ağaçlar sayesinde tam bir görsel şölen oluyor şehrin her köşesinde.
Kış aylarında havalar soğuk gitmesine rağmen özellikle aralık ayı Noel pazarları dolayısıyla çok tercih ediliyor. Avrupa’nın en güzel Noel pazarlarından biri burada… Ocak ve şubat ayları ise oldukça soğuk ama eğer karlı haline rastlayabilirseniz şanslısınız demektir.
Prag’da ne yenir? Nerede yenir?
Çeklerin kendine has, dillere destan bir mutfağı yok açıkçası… Ancak iki şeyin hakkını vermek lazım: Tredelnik tatlısı ve birası…
Tredelnik tatlısını Prag’ı gezerken her köşe başında görüyorsunuz. Gerçi buraya özel bir şey değil galiba ama ben başka bir yerde de görmedim. Büyük bir külah görünümündeki şekere bulanmış hamur işi tatlıyı sade yiyebileceğiniz gibi meyve parçaları veya Nutella ile de doldurtabiliyorsunuz.
Çek birası da oldukça ünlü ve lezzeti de harika… Pilsner Urquel, Krusovice, Budweiser – Budvar, Kozel, Staropramen, Lobkowicz, Cerna Hora, Çeklerin en sevilen biralarından… Aklınızda olsun, Çek biraları özellikle köpüklü servis ediliyor. Hatta istediğiniz köpük miktarını da siz belirleyebiliyorsunuz.
Özel yemek yok ama dünya mutfağından güzel yemekler ve kahve bulabileceğiniz birçok yer var. Kahve için Tricafe, Muj Salek Kavy, Coffee Room, La Boheme, Mamacoffee Vodickova, Original Coffee; yemek için de Gallery 44, Kampa Park, Maitrea, Bellevue, Grand Cru Restaurant, La Varenda, Kavarna co hleda Jmeno, Bistro 8’i deneyebilirsiniz.
Bu arada nehirdeki gezinti teknelerinde akşam yemekleri burada da çok popüler. Ben bu tür şeylere çok düşkün değilimdir ama romantik seçenekler arayanlar bunu değerlendirebilir.
Prag’da nerede kalınır?
Birazcık daha maliyetli olsa da merkez ya da yakınlarında kalarak şehrin tadını daha fazla çıkarabilirsiniz.
İsterseniz kale tarafında isterseniz eski şehir bölgesinde kalın birçok fiyat kategorisinde konaklama bulmanız mümkün. Ancak merkez dışında bir yerler seçiyorsanız toplu taşımaya yakın bir yerler seçmenizde fayda var.
Prag haritasına baktığınızda Prag’ı 1-2-3-4 diye bölümlere ayrıldığını göreceksiniz. Prag 1’in merkez bölgeyi temsil ettiği aklınızda olsun.
Ekonomik bir fiyat arıyorsanız Ritcihes Otel & Hostel şehrin tam göbeğinde… Her şeye birkaç dakika mesafede. Dilerseniz 8-6’lı paylaşımlı odalarda kalabileceğiniz gibi, normal odaları da ucuza bulabiliyorsunuz.
Orta fiyat kategorisinde ise önerim U3 Pstrosu Hotel olacak… Charles Köprüsü’nün hemen ayağında yer alan otel, harika konumu ve manzarasıyla oldukça iyi bir seçenek. Geçmişi 16. yüzyıla uzanan binada 18 oda var. Erken rezervasyonla daha uygun fiyatlar yakalanabiliyor.
Rezervasyonlar için Booking.com ya da Airbnb’yi kullanabilirsiniz.
Prag’a nasıl gidilir?
Türk Hava Yolları ve Pegasus’un Prag’a direk uçuşları var. Hatta Pegasus’un kampanyaları sayesinde umduğunuzdan ucuza alabilirsiniz biletinizi…
Diğer Avrupa şehirlerinden de buraya gelmek için tren ve otobüs bağlantıları oldukça iyi. Flixbus Avrupa’da oldukça yaygın bir ağ… En son gidişimde Salzburg bağlantısını kullanarak gece yolcuğu ile Prag’a yaklaşık 8 saatte ulaşmıştım.
Şehir içi ve havalimanı ulaşım
Şehir gezilecek yerlerin çoğu yürüyüş mesafesinde ama merkezin dışında bir konaklama tercih ederseniz otobüs, tramvay ve metro ağı da oldukça iyi…
Toplu taşıma kullanacaksanız şunlar unutmayın: Toplu taşıma için bilet alırken kullanacağınız süreye göre bilet tercih etmeniz gerekiyor. Biletinizi 30-90 dakikalık ve 24-72 saatlik alabiliyorsunuz. Kullanım süresi ilk okutmanızdan sonra başlıyor. Tramvay veya otobüslere bindiğinizde biletleri mutlaka okutmanız gerekiyor. Birçok istasyonda kredi kartı ile bilet alınabiliyor ama bir kısmında sadece bozuk para kabul ediyor. Bunun için yanınızda mutlaka bozuk para bulundurun. Yoksa onca merdiveni geri çıkmanız gerekebiliyor.
Ayrıca müzelerde, havaalanı transferleri ve toplu taşımada kullanabileceğiniz Prague Card da başka bir seçenek… Bunu özellikle konaklamayı şehir merkezi dışında yapacaksanız veya tüm müzelere girip çıkacağım diyorsanız tercih edin yoksa şehir içinde çok fazla araç kullanmayacaksınız. Bu kadar parayı boşuna ödemeyin… 1 günlük kart 58 Euro, 3 günlük 68 Euro, 4 günlük ise 78 Euro…
Havalimanından şehre ulaşım
Havalimanı şehre yaklaşık 15 kilometre civarında… O yüzden metro veya otobüs bağlantısını kullanmak rahat oluyor.
Havalimanında 3 terminal var otobüsler üçüne de uğruyor. Terminal 1, kıtalararası ve Schengen dışında kalan uçuşlar için. Terminal 2’yi ise Schengen ve Avrupa ülkeleri kullanıyor. THY de buraya uçuyor. Terminal 3 ise charter, kargo ve özel uçaklar için kullanılan terminal.
Terminallerden birinden diğerine gitmek için veya şehre ulaşmak için 100 ve 119 numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz. Bu otobüslerle metroya ulaşıp oradan da size uygun metro bağlantı seçeneğiyle merkeze ulaşmak mümkün… Hangi otobüse bineceğinizi kalacağınız yere giden metro hattına göre seçebilirsiniz. Havaalanı içerisindeki kiosklardan bilet alırken kredi kartı kullanabiliyorsunuz.
Bunların dışında Airport Express’i de kullanabilirsiniz. Terminal 1 ve 2’ye uğrayan servis, sabah 05.00 akşam 22.00 saatleri arasında çalışıyor. Sizi Hlavni Nadrazi İstasyonu’nun önüne bırakıyor. Burası eski şehir merkezine çok yakın bir nokta… Her 30 dakikada bir kalkıyor, ücreti ise 60 CZK…
Gece 24.00’ten sonra hem Airport Express seferleri hem de metro seferleri bitiyor. Taksi kullanmak pahalı derseniz bunun yerine 510 numaralı gece otobüsünü bekleyebilirsiniz. Bu da sizi Stepanska durağına bırakıyor. Buradan 51 numaralı tramvayla şehir merkezine gidebilirsiniz.
Uber şehirde yaygın olarak kullanılıyor. Fiyatlar taksilere göre oldukça uygun olduğundan gitmeden uygulamayı indirmekte yarar var.
PRAG – GEREKLİ BİLGİLER
Dil
Çekçe
Para birimi
Çek Kronu (CZK)
Zaman
+1 saat… Yaz uygulamasının kaldırılmaması nedeniyle +2 saate çıkıyor.
Vize
Schengen vizesi gerekiyor. Çekya genelde uzun vize vermiyor. O yüzden eğer uzun süreli vize istiyorsanız burası iyi bir seçenek değil.
Eğer ilk defa SCHENGEN VİZESİ alıyorsanız bu yazı işinize yarayabilir.
Yalnız gidilir mi?
Oldukça güvenli bir ülke… Ben iki kez yalnız gittim ve herhangi bir sorun yaşamadım. Ancak kalabalık bir şehir olduğundan geç saatlerde ve ara sokaklarda dikkatli olmakta fayda var. Yankesicilik derseniz de her büyük şehirde olduğundan fazla değil…
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...