Doğayı ve doğada olmayı sevenler için kamp hayatı muhteşem bir deneyim. İster tek başına isterseniz arkadaşlarla ya da ailenizle yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden biri bana göre… Karanlık bir gecede uçsuz bucaksız gökyüzünün altında uzanmış yıldızları seyrettiğinizi ya da bir deniz kenarında dalga seslerini dinleyerek uyuduğunuzu düşünün. Peki, en gerekli kamp malzemeleri nelerdir, kampa giderken yanıma neler almalıyım?

Yıllar önce ilk çadır deneyimim kuzenlerle deniz kıyısında yaptığımız yaz kampıydı. İlk kez çadırda kalmanın tedirginliğiyle sıcacık yaz gecesi her yanı kapayarak uyumuş ama çok geçmeden hepimiz aynı anda havasızlıktan uyanıp kafamızı dışarı sarkıtmıştık çadırın kapısından… Çadır hayatının insana yaşattığı özgürlük duygusunu çok sevdim o zamandan beri… O günden bugüne birçok farklı yerde çok kez kamp yaptım. Halen kamp yapmaya da devam ediyorum. Son 2-3 yıldır işlerimin fırsat vermesi sayesinde Karadeniz’de 3-4 haftalık kamplar yapıyorum. Benden mutlusu olmuyor bu zamanlarda. Her türlü zorluğuna rağmen en çok sevdiğim ve tercih ettiğim gezi şekillerinden biri… Zorluk diyorum çünkü ben arabasız seyahat ettiğimden tüm kamp malzemelerimi kendim taşımak zorundayım. O yüzden bir sırt çantasına ve bir ufak el çantasına ne sığdırabilirsem onu alıyorum yanıma. 

Uzun yıllardır yürüyüp kamp yaptığımdan gerekli kamp malzemelerini yıllar içerisinde tamamladım. Mesela en son aldığım şey çadırım oldu. Zaten size tavsiyem de birkaç kez kamplı hayatı denedikten sonra malzeme almaya başlamanız. Yoksa hoşlanmayacağınız bir şey için boşuna yatırım yapmaya hiç gerek yok. 

Burada yazacaklarım yeni başlayanlar için en gerekli kamp malzemeleri. İhtiyacınıza ve kamp yapma tarzınıza göre kamp malzemeleri listenizi çeşitlendirebilirsiniz zamanla.

TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL KAMP ALANLARI önerilerim için bu yazıya da bakabilirsiniz.

Kamp malzemeleri listesi
Kamp çantam

EN GEREKLİ KAMP MALZEMELERİ LİSTESİ

Çadır 

Kamp hayatının olmazsa olmazı çadır, listenin en başında yer alıyor. En iyi çadır hangisidir derseniz “arkadaşının çadırıdır” lafını hatırlatırım size. Bunun sanırım çok versiyonu var ama ben en çok bunu seviyorum. Bunun söylenmesinin sanırım en büyük nedeni, çadırın malzemeler arasındaki en büyük bütçelilerden birisi olması. Çadır almadan önce bazı şeylere karar vermiş olmanız gerekiyor. Çadırı kaç kişilik kullanacaksınız, hangi mevsimde ya da ne kadar uzunluktaki yolculuklar için kullanacaksınız gibi. Bunlara biraz detaylıca bakalım isterseniz.

Tek kişilik çadırlar var ama baştan alırken iki kişilik çadırı tercih etmek bana göre en iyisi. Yalnız seyahat ettiğinizde de eşyalarınız ve size hareket için yer kalmış olur. Böyle bir çadırın boyutları aşağı yukarı 1,5 mt x 2,1 mm boyutlarında olmalı. Küçükler biraz daha klostrofobik olabiliyor.

Boyutundan da önemli konu ise kaç mevsimlik çadır istediğiniz. Eğer kışın kullanmam yaz, ilkbahar, sonbahar ayları benim için uygun diyorsanız en az 3 mevsimlik alın. Bunlar hem rüzgâra hem de yağmura dayanıklı oluyorlar. Eğer kış aylarında da kullanmaya niyetliyseniz 4 mevsim, daha extreme bir şeyler yapacaksanız da 5 mevsim alabilirsiniz. 

Önemli bir konu da tabi çadırın ağırlığı. Yine araçla yolculuk yapıyorsanız ağırlık biraz daha arka planda kalabilir ama yürüyüşlü kamplar yapacaksanız ağırlık konusu gerçekten önemli. Kumaşına göre, kaç mevsim olduğuna göre ağırlıklar değişiyor.

Çadır alırken birkaç şeyi daha aklınızda tutun. Çadırın havalandırma pencerelerinin olmasına mutlaka dikkat edin. Artık çoğu 3 mevsim çadırda sineklik var ama bu kısım da gerçekten önemli. Özellikle sıcak havalarda içeride yatmak kabusa dönebilir. İçerisinde bazı ufak şeylerinizi koyabilmek için cepler veya bir iki şeyi asmak için ip mekanizmasının olması şart değil ama uzun yolculuklarda bu tür detaylar çok yardımcı olabiliyor. İki kapısı olması şart değil ama yine kullanım kolaylığı sağlıyor. Ayrıca bagaj alanı denilen çadırın iç ile dış kısmı arasında, kapının ön tarafındaki boş alan çok işe yarıyor. Çanta, ayakkabı koymak ya da ıslak kıyafetlerin burada bırakılması için oldukça faydalı.

3-4 mevsimlik çadırlar genellikle iki parçadan oluşuyor. Bunlar çadırın ana kısmını oluşturan iç bölüm ve dış kısma yerleştirilen yağmurluk kısmı. Yağmurluk hayat kurtarır o yüzden yağmurluksuz çadır asla almayın. 

En gerekli kamp malzemeleri
En gerekli kamp malzemeleri: Çadır

Çadır altı örtü de özellikle yağmurlu havalarda ya da çadırın alt kısmının zarar göreceği zeminlerde çadır kurmak zorunda olursanız işinize yarayabilir. Örtünün boyutlarının çadır taban boyutlarından biraz daha küçük olmasına dikkat ederseniz suyun altta birikmesini önlemiş olursunuz.  

Artık çadırların kurulma mekanizması çok kolaylaştı. Tek bir hareketle kurulabilen çadırlar var. Tabi bunların taşıma şekli ve boyutları maalesef araçsız seyahat ederken çok uygun değil. O yüzden kazıklı – ipli olanlar daha çok tercih ediliyor. Kolay kurulabilir bir şeyler olmasına dikkat edin. Ve ilk defa kuracaksanız mutlaka evde provasını yapın. Kazıklarınızın tam olduğundan ve yanınızda birkaç yedek olduğundan da emin olun. 

Yolculuklarda yanınızda çadır yaması almanızı öneririm. Yolculukta başınıza neler geleceğini inanın tahmin bile edemezsiniz. Yama bulamıyorsanız “duct tape” de denilen izolasyon bantları işinize yarayabilir. 

Ben Robens’in Verve 2 modelini kullanıyorum. Suya dayanaklığı, havalandırması, iç boyutları ile oldukça iyi performans gösteriyor ama yüksekliği az olduğundan bazen içeride hareket etmek zorlaşabiliyor. 

Uyku tulumu

Uyku tulumu sorunu en rahat çözülebilecek konulardan biri. Özellikle araba ile seyahat ediyorsanız evden taşıyacağınız battaniye – yastıkla idare edebilirsiniz. Eğer gerçekten kamp yapmayı severseniz de kendinize, kamp tarzınıza göre 1 veya 2 tane uyku tulumu edinebilirsiniz. 

Eğer dağlık, orman içi alanlarda sonbahar ve kış aylarında kamp yapmayı planlıyorsanız tulumun en azından -5 ve altında olmasına dikkat edin. Kar ya da yüksek irtifada kamp planlıyorsanız bunun daha da eksilere düşmesi gerekiyor. Rahat ve üşümeden uyku istiyorsanız gideceğiniz yerin sıcaklık derecelerinin sizin tulumunuzun altında olup olmadığını mutlaka kontrol edin.  Tabi derece düştükçe fiyatlar da maalesef artıyor. Şöyle düşünün, iyi bir tercih yaparsanız dışarıda kar varken siz uyku tulumunuzun içerisinde tek bir katla rahatça uyuyabilirsiniz.

Uyku tulumu alırken boyunuza göre olmasına dikkat edin. Fazla uzun olursa ısıtacağınız alan artacağından daha çok üşürsünüz kısa olursa da zaten rahat edemezsiniz. Mumya tipi uyku tulumları kış kampları için çok daha uygun. Bu sayede tüm bedeninizi koruyarak izolasyonu sağlamak daha kolay oluyor. Başlangıçta alışmak biraz zor olabilir ama çok fark yarattığını göreceksiniz. Kadın-erkek modelleri olduğu gibi, eğer şansınız varsa kullandığınız elinize göre fermuarın yönünü de seçebiliyorsunuz. Ben solak olduğumdan böyle bir tulum almıştım. 

Uyku tulumu içerisinde ısınmak için ufak bir tüyo: Fazla polarınız veya kazağınız varsa özellikle ayak kısmına koyarak ısınmanızı kolaylaştırabilirsiniz. 

Ben kış için North Face’in Blue Kazoo modelini kullanıyorum. 

Eğer sadece yaz kampı yapıyorsanız bu kadar detaylı ve pahalı bir şey almanıza gerek yok. İnce malzemeden herhangi birini tercih edebilirsiniz. 

Uyku tulumlarını kullanmadığınız zaman taşıma torbalarının içerisinde saklanmaması gerekiyor. Uyku tulumu satın aldığınızda içerisinden genellikle bir küçük bir de büyük (fileli) bir torba çıkar. Küçük olan seyahat sırasında kullanılmak için, büyük olansa evde saklamak için kullanılır. Eğer uygun yeriniz varsa tamamen açık da bırakabilirsiniz. 

Her kullanımdan sonra eve geldiğimde mutlaka havalandırır, temizleyerek sonra büyük çantasında saklamaya dikkat ederim. Bu tür malzemeler oldukça pahalı olduğundan bakımını iyi yapmanızı öneririm.

Bu arada uyku tulumları için üretilmiş astar/çarşaf gibi bir malzeme var. Özellikle uyku tulumunuzu başkası kullanacaksa böyle bir malzemeyle kullanmasını isteyebilirsiniz. 

Son notum da eğer tulumunuzu çanta içerisinde taşıyacaksanız mutlaka bir poşet içerisine daha koyun. Genellikle pahalı modellerin taşıma kapları su geçirmez oluyor ama ıslanma riskine girmemek lazım. Boyutlarına uygun bir çöp poşeti işinizi görecektir. Fazladan birkaç yedek mutlaka bulundurun. 

Daha detaylı bilgi için UYKU TULUMU SEÇİMİ yazıma göz atabilirsiniz.

Yastık

Ben hep yer sıkıntısı çektiğimden yastık keyfi hiç yapamadım. Kullanmadığım mont-polar gibi malzemelerle yaptığım yastığı kullanırım genellikle. Ama siz yastıksız yapamam derseniz şişme olanlarını ya da aracınız varsa evden getireceğiniz küçük bir yastığı da kullanabilirsiniz. 

Mat/Kamp yatağı

Uyku tulumu çadır içerisinde uyumak için tek başına yeterli değil maalesef. Yerden gelecek soğuğu kesebilmek için mutlaka bir izolasyon malzemesine gerek var. İşte bunun için de mat’lar kullanılıyor. Teknoloji sayesinde onlar da artık çok gelişti. Köpüklü rulo olanlar, köpüklü katlanabilir olanlar ya da şişme olanlardan birini seçebilirsiniz. Köpük olanlar ucuz ama iş görüyor, katlanabilir olanların gerçekten çok iyileri var ve oldukça konfor sağlıyorlar. Şişme olanlar ise en konforluları. Kalınlığını da seçebiliyorsunuz. 

Tabi son zamanlarda çıkan şişme kamp yatakları da çok tercih ediliyor. Çünkü çok rahatlar. Size çadırda ev konforu yaşatıyorlar açıkçası… Ama en büyük sıkıntısı taşıma sorunu. Araçla, motorla seyahat ediyorsanız tercih edin… Şişirme için elle çalışan küçük bir pompa ya da elektrikli pompa alabilirsiniz. Farklı boyutları var, size çok yük olmayacaktır. 

Tabi, bir de katlanır kamp yatakları var ki onlar artık araçla kamp severlerin tercihi. Ben hiç kullanmadım ama oldukça pratik ve rahat olduğunu duyuyorum. 

Ben Robens’in şişme matını kullanıyorum. 3 cm kalınlığında… Memnunum ama zeminin düz-taşsız olamadığı durumlarda keşke biraz daha kalın olsaydı, dediğim durumlar oluyor maalesef. 

Kafa lambası

Eğer gece konaklamadan bile olsa bir doğa yürüyüşüne gidiyorsanız yanınıza bir kafa lambası almanızı mutlaka öneririm. Yolun binbir hali olduğundan aksilik durumlarında çok işinize yaracaktır. O yüzden kafa lambası benim için kamp malzemeleri listesinin en gerekli malzemelerinden biri. Genelde LED ışıklı olanları var, bazılarında sarı ışık da oluyor. Çok farklı kalite ve teknik özellikte olanlar bulunuyor piyasada. Tabi fiyatlarda bununla doğru orantılı olarak artıyor. Ama en ucuzundan bir kafa lambası bile başlangıçta işinizi görecektir. 20-25 liradan başlayan alternatifler var.  İlk kez gidiyorsanız bir el feneri de kullanabilirsiniz ama elinizi boşta bırakabilmek bence önemli… 

Bazıları çadır içerisinde kullanmak için ayrıca bir çadır ışığı kullanıyorlar ama ben genelde o işi, çadır içerisindeki ipe astığım kafa lambası ile hallediyorum. 

Kafa lambası için hatırlatma: yanınıza mutlaka yedek pil alın. Kullanmadığınız zamanlarda da pilleri üzerinde bırakmayın. 

Çakı

Benim için en gerekli malzemeler listesinde olan şeylerden biri de çakı… Genelde doğa yürüyüşlerinde de mutlaka yanıma alırım. Çok amaçlı ama küçük bir çakıyı birçok şey için kullanabilirsiniz. 

Termos

Doğadayken en ihtiyaç duyacağınız şeylerden biri su… O yüzden hazır yatırım yapıyorken iyi bir termos gerçekten işinize yarayacaktır. Su, sıcak bir şeyler hatta sulu yemekleri bile taşıyabilirsiniz içerisinde… 

En gerekli kamp malzemeleri - Heba Yaylası
En gerekli kamp malzemeleri: Termos

DİĞER GEREKLİ KAMP MALZEMELERİ

İlk kez kamp yapmaya gidiyorsanız tavsiyem idare edebileceğiniz şeyleri evden veya arkadaşlarınızdan temin etmeye çalışın. Kamp hayatı gerçekten herkes için uygun bir şey olmayabilir. Bazıları yerde yatmayı, bazıları dar alanda uyumayı, bazıları böceklerden, bazıları dışardaki vahşi hayvanlardan korkabiliyor. O yüzden ilk kampınızı çok yatırım yapmadan halletmeye çalışın. Baktınız çok sevdiniz ve bu iş “tam bana göre” dediniz o zaman yavaş yavaş (tabi bütçenize göre) gerekli malzemeleri almaya başlayabilirsiniz.

Neyse ki, artık şanlıyız bu tür malzemeler satan yerler çoğaldı. Ürün çeşitleri arttığı gibi farklı kalitede farklı fiyatlarda seçenekler bulunabiliyor. İlk trekking ve kamp yapmaya başladığımda çadırdan kıyafete teknik malzeme bulmak gerçekten zordu ve o yüzden de fiyatlar çok çok pahalıydı. O zamanlar İstanbul’da halen de bu işi yapmaya devam eden Adrenalin’den başka bir mağaza yoktu galiba.

Decathlon’un açılmasıyla iyi malzemeyi uygun fiyatlara bulma şansı çoğaldı açıkcası. Bu da sanırım doğa sporlarına ve özellikle kampçılığa ilgiyi artırdı. Hatta artık o kadar çok mağaza var ki malzeme bulma konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Tek sıkıntı artık fiyatların yüksekliği… Kampçılık, yürüyüş, dağcılık gibi aktiviteler için alacağınız malzemelerin teknik özellikleri fazla olduğundan ve çoğunluğu yurtdışından geldiğinden maalesef fiyatlar da çok yükseliyor. 

Kamp Mutfak malzemeleri

Kampçılıkta en dikkat edilmesi gereken şey sanırım kullanacağınız malzemenin hafif olması. Yükünüzü kendinizin taşıyacağı bir kamp gezisinde inanın her bir gramın pişmanlığını duyuyorsunuz. O yüzden mutfak malzemelerinde de hafif malzemeden yapılmış şeyler seçmek önemli. En hafif olanları titanyumdan yapılmış olanlar ama plastikten yapılmış hafif olanları da bulabilirsiniz. İlk ihtiyacınız olan çatal-kaşık-bıçak seti. Özellikle birbirine geçmeli ya da çengele/karabinaya takılı olanlar var. Tabi malzeme hafifledikçe fiyatlarında arttığını da söylemiş olayım. 

Tencere-tava seti de oldukça işiniz yaracak. Bunların da hafif malzemeden olanı tercih edilirse iyi olur. Genellikle setler birbirinin içine geçecek şekilde ve tek bir parçaya dönüşecek şekilde tasarlanıyor. Saplar yanmaz ve genelde katlanabilir oluyor. Ve bir taşıma torbası ile satılıyor. Titanyum dışında, paslanmaz çelik ve alüminyumdan yapılanlar da var. Setlerde genelde bir veya iki boy tencere, tava, çorba kasesi, kepçe bulunuyor. 

Çaydanlık benim ilk aldığım malzemelerden biri. Hafif malzemeden ve kısa sürede kaynatan birkaç modeli var. Sıcak su en çok ihtiyaç duyulan şeylerden biri ama yerden tasarruf etmek isterseniz tencere ile su kaynatarak halledebilirsiniz bu işi. Ya da tam tersi tek bir çaydanlık taşıyarak sıcak su ile hazır çorba, noodlegibi yiyecek ihtiyacı için de kullanabilirsiniz. 

Tabak-bardak/kupa temini en kolay şeyler ama bu gibi şeyleri de dilerseniz yine hafif malzemeden alabilirsiniz. 

Kamp ocağı belki bir sonraki aşamada alabileceğiniz malzemelerden biri. Bunların da artık çok farklı ve gelişmiş modelleri var. Bayağı set üstü ocak tipli olanlar var. Bunların taşıması kolay ve pratik ama bunlar ancak araçla kamp yapanlar için uygun olacaktır. 

Kartuşla çalışan küçük bir kamp ocağı ihtiyacı fazlasıyla görüyor açıkçası. Kafa kısmı ayrı, alttaki gaz dolu kartuş kısmı ayrı satılıyor. Kafa kısmının da çok farklı modelleri var. Katlanarak küçülen oldukça hafif modelleri var. Kartuşu da farklı gramajlarda alabiliyorsunuz.  

Kartuş ile ilgili bir hatırlatma: Kartuşları hiçbir şekilde uçağa almıyorlar. Yani kabine ya da kargo kısmına. O yüzden gittiğiniz yerden temin edilip edilemeyeceğini önceden öğrenmenizi tavsiye ederim. 

Bende Decathlon’da aldığım bir tencere seti, Nurgaz çaydanlık, yine Decathlon’dan termos, Nurgaz ocak başı ve tabak/çatal-kaşık seti var. Kartuş olarak da Nurgaz’ınkiler oldukça kullanışlı ve ucuz. Tabi ocak varsa yanınıza kibrit veya çakmak almayı unutmayın. 

Katlanır masa

Doğadayken her şeyi masaya dönüştürmek ya da örtü üzerinde piknik yapmak oldukça pratik ama taşıma sorununuz yoksa katlanır bir masa da oldukça işinize yaracaktır. Özellikle yaz-bahar kamplarında masanızın önüne attığınız katlanır sandalyelerinizle keyif yapmak hoş olabilir.

Katlanır sandalye

Ben genelde araçsız gezdiğimden hiç böyle bir malzeme almadım ama arkadaşlarla gittiğimizde keyfini sürdüğüm oluyor. Bardak koymalı olanlar oldukça pratik ve rahat. Artık süpermarketler bile satıyor. 

Sinek kovucu

Bunu belki de en gereklisi, bunu listesinin başına almak lazım. İlkbahar ve yaz aylarında yapacağınız kamplarda sivrisinek, karasinek, tatarcık oldukça can yakabiliyor. Hatta bazıları gerçekten alerjik durum yaratabiliyor. Bir keresinde göle fotoğraf çekmeye girdiğimizde sürdüğümüz tüm sinek kovucular gitmiş ve yüzlerce ısırığın yola açtığı kaşıntılar merhem kullanmamıza rağmen günlerce süren işkenceye dönüşmüştü. Bir de, tabi ki ısırılmalar için bir merhem/jel ya da kaşıntılar için alerji hapı da alın yanınıza mutlaka. 

İlk yardım seti

Yanınızda gerekli ana malzemeleri mutlaka bulundurun: Yara bantları, pamuk, gazlı bandaj, elastik sargı bandı, oksijenli su, makas, iğne, cımbız gibi.

Kişisel ilaçlarınızı ve birkaç kritik ilacı da yanınıza alabilirsiniz. Ağrı kesici, güneş kremi, pastil, ishal hapı, soğuk algınlığı hapı, merhem gibi… 

Bir de bunlar var:

Kamp için yürüyüşlü-yürüşsüz yola çıktıysanız birkaç önemli şeyi daha “yanınıza alınacaklar listesi”ne ekleyin: İp, karabina, çadır veya şişme matınız için yama veya duct tape, düdük, küçük bir balta ya da benzeri kesici bir şey, pusula, sabun, kilitli poşet, alüminyum folyo, çöp poşeti, soğutucu (belki buzluk), tuzluk, çok amaçlı bir çakı (konserve ya da şişe açmak için), tahta kaşık, havlu/peçete ve mutlaka biraz deterjan ve sünger…

Eğer gerçekten piknik benzeri bir şeyler niyetindeyseniz yağ, baharat, yıkama için kap, maşa, ızgara teli gibi şeyleri de listenize ekleyebilirseniz.

Artık en gerekli kamp malzemelerini biliyorsunuz. Şimdiden iyi vakitler geçirmenizi dilerim.

TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL KAMP ALANLARI önerilerim için bu liste işinize yarayabilir.

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...