Daha Gürcistan’a gitmeden doğasıyla ilgili duyduklarımdan dolayı bu ülkeyi çok seveceğimden emindim ama Tiflis’i bu kadar beğeneceğimi beklemiyordum. Şehir dokusu çok güzel olan Tiflis, yüksek enerjisiyle de sıcacık bir karşılama yapıyor size. Tiflis ile ilgili tüm detayları Tiflis gezi rehberi içerisinde bulacaksınız.

Tiflis gezi rehberi
Tiflis gezi rehberi

1990’lardan sonra dünyaya açılan şehir kısa zamanda güzel bir ivme yakalamış. MÖ 5. yüzyıla uzanan köklü tarihi, Asya ile Avrupa arasındaki ticaret yolları üzerindeki konumu onu doğuyla batının buluşma noktası yapmış. Ben doğulu bir şehirden çok Avrupa’ya yakın bir şehir havasını hissettim burada. Hem şehirde hem de insanlarında hissediyorsunuz bu havayı.  

İstanbul gibi tepeler üzerine kurulu şehri gezerken birçok farklı yüzünü görüyorsunuz. Tepelerden şehri süzen kiliseler halkın dine verdiği önemi hissettiriyor adeta. Gürcistan zaten bölgede Hristiyanlığı kabul eden ilk ulus ve din her zaman önemini korumuş. Eski şehrin sokaklarını gezerken gördüğünüz ahşap mimari sizi doğulu bir şehre yaklaştırırken Özgürlük Meydanı’na geldiğinizde bir anda Avrupa şehirlerinde göreceğiniz Art Neaveau, Barok tarzı binalara dönüşüyor görünüm. Çok uzak olmayan bir başka bölgede Sovyet döneminden kalma apartman bloklarını görüyorsunuz. Birbirine geçmiş bu doku güzel bir uyum yakalamış.

Şehrin bazı bölümlerinin karışık veya kaotik bir yapısı var. Gezerken bakımsız kalmış yerleri de göreceksiniz. Güzelce makyajlanmış evlerin bir arka sokağında rengi solmuş, tahtaları eskimiş binalar da görüyorsunuz ama şehrin karakterini oluşturan bu eskilik sizi çok rahatsız etmiyor. Şehrin o karma ve gerçek ruhunu yansıtıyor gibi geldi bana…

Tiflis
Tiflis sokakları

Genç nüfus şehirde çok fazla… Son zamanlarda açılan yeni dalga kafeler, barlar ve gece klüpleri ile Doğu Avrupa’nın yükselen yerlerinden biri olarak gösteriliyor. Birçok kişi Tiflis’in hipster ruhunu Berlin’le karşılaştırıyor. Berlin’i görmedim ama Tiflis’te gördüğüm şeyleri çok sevdim. Renkli sokakları, güzel insanları, lezzetli yemekleri ve 8000 yıllık şarap kültürüyle sizi güzel bir şehrin beklediğine emin olabilirsiniz. 

Eğer blogda ilk bu yazıya denk geldiyseniz Gürcistan ile ilgili detaylar için GÜRCİSTAN GEZİ REHBERİne göz atmanızı öneririm. Mestia’ya gitmeyi düşünüyorsanız MESTİA – BİR KAFKAS MASALI yazısında detayları bulabilirsiniz.

Tiflis gezi rehberine başlayabiliriz artık…

TİFLİS GEZİLECEK YERLER – TİFLİS GEZİ REHBERİ

Eski Şehir

Tiflis
Tiflis’in eski ahşap evleri

Özgürlük Meydanı’ndan Barış Köprüsü’ne kadar olan alan Eski Şehir olarak geçiyor. Bana göre burası şehrin en göz alıcı bölümü. Fotoğraf da çekiyorsanız özellikle eski evlerle dolu bu renkli sokakların hoşunuza gideceğinden eminim. Her sokağa girip çıkabilirsiniz burada. Abanotubani bölgesine yaklaştığınızda evlerin çevresi de değişmeye başlıyor. Bu bölümdeki evlerin pek çoğu elden geçmiş, her biri birbirinden güzel. Kimisi konut kimisi butik otel olarak kullanılıyor. Eski İstanbul sokaklarını hatırlatıyor biraz. Kafeler, restoranlar, küçük dükkanlarıyla Tiflis’in gerçek yüzünü göreceksiniz bu sokaklarda…

Narikala Kalesi

Tiflis
Gün batımında Narikala Kalesi

MS 4. yüzyılda temelleri atılan kaleye yıllar içerisinde Persler, Osmanlılar tarafından ilaveler yapılmış. Şimdi büyük bir kısmı yok olsa da geriye kalan kısımları onun ihtişamını hayal ettirmeye yetiyor. Şehre yukarıdan bakan kaleye isterseniz yürüyerek isterseniz teleferik ile çıkılabiliyor. Kaleden tüm şehre hakim güzel bir manzara var. Hemen arkasında Botanik Bahçesi, devamında ise Kartlis Deda Heykeli’ni gezebilirsiniz. Buranın en popüler zaman akşam üzeri gün batımları. 

Sülfür Banyoları

Abanotubani bölgesinde yer alan banyolar tarihi bölümünün bitiminde başlıyor. Gösterişlisinden gelenekseline, ucuzundan pahalısına her türlü zevke ve keseye göre bir tane bulabiliyorsunuz. Sularının şifa etkisi olduğu da söyleniyor. İçerde havlu ve terlik veriliyor. Dilerseniz herkese açık bölümü kullanabilir dilerseniz de kendinize özel bir oda tutabilirsiniz. Özellikle mavi çinileriyle göz kamaştıran Bathhouse No.5 en güzellerinden.

Özgürlük Meydanı  – Rustaveli Caddesi 

Şehrin özellikle gündüz saatlerinden en hareketli yeri Özgürlük Meydanı. Hem gösterişli hem kalabalık. Birçok otobüs ve dolmuş hattı buradan geçiyor. Eski ismi Lenin Meydanı’ymış. Ortasındaki sütun ve üzerindeki altın yaldızdan bir heykel yer alıyor. Çevresindeki birçok sokak da görülmeye değer. Eski şehrin sınırı da buradan başlıyor. 

Tiflis
Rustaveli Caddesi

Özgürlük Meydanı’ndan başlayan Rustaveli Caddesi ismini ünlü Gürcü şair Şato Rustaveli’den almış. 1,5 kilometre uzunluğundaki cadde üzerinde turizm acentaları, çeşit çeşit dükkanlar, kafeler, restoranlar ve müzeler var. Opera Binası ve Parlamento Binası da bu cadde üzerinde… 

Kartlis Deda Heykeli

Tiflis
Kartlis Deda Heykeli

Şehre tepeden bakan “Gürcü Ana” Heykeli yanına çıktığınızda oldukça devasa gözüküyor. Bir elinde kılıcıyla düşmanlarını korkutan Deda, diğer elindeki şarap kasesi ile dostlarını selamladığı söyleniyor. Heykele isterseniz eski şehrin sokaklarından yürüyerek çıkabilirsiniz ya da Rike Park’tan kalkan teleferiği kullanabilirsiniz. Teleferikle çıkış ücreti 1 Lari, kaleye giriş ücretsiz. 

Gürcü Ulusal Müzesi (Georgian National Museum)

Ulusal Müze, bünyesinde 5 ayrı müzeyi barındıyor:

  • Gürcüstan Müzesi – Museum of Georgia 
  • Sovyet İşgal Müzesi – Museum of Soviet Occupation
  • Güzel Sanatlar Müzesi – Museum of Fine Arts
  • Etnoğrafya Açık Hava Müzesi – Open Air Museum of Ethnography
  • Tiflis Tarih Müzesi – Tbilisi History Museum

Gürcistan Müzesi ve Sovyet İşgal Müzesi Rustaveli Caddesi’ndeki aynı binada yer alıyor. Eğer bir Sovyet İşgal Müzesi görmediyseniz bunu mutlaka görün. Egemenlikleri altındaki halklara yaptıkları baskıların hikayelerini bu müzelerde öğrenme fırsatı buluyorsunuz.   

Müzede ayrıca, Gürcü ve Kafkaslar’a ait Bronz Çağı’ndan 20. yüzyıla uzanan dönemi yansıtan birçok arkeolojik ve etnografik eser sergileniyor. En değerli parçalardan biri de Homa Ergaster isimli fosiller. Dmanisi’den çıkarılan fosiller arasında MÖ 5. yüzyıldan kalma takılar, 80 bin parçalık sikke koleksiyonu da yer alıyor. Urartular’a ait en zengin koleksiyonlardan biri de burada. Gürcü-Rus asıllı ünlü ressam Niko Pirosmani’nin eserlerini de burada görebiliyorsunuz.

Güzel Sanatlar Müzesi’nde (Museum of Art) ise Gürcü sanatçılara ait 140 binden fazla eser sergileniyor. 

Müze giriş ücretleri 3 – 15 GEL arası değişiyor.

5 müzede geçerli günlük bilet alırsanız 19 GEL.

Detaylı bilgi için: GEORGIAN NATIONAL MUSEUM

Sameba Katedrali (Holy Trinity Cathedral of Tbilisi)

Tiflis gezi rehberi
Tiflis gezi rehberi

Heybetli görüntüsüyle şehrin birçok yerinden görünen katedral yıllara meydan okurmuş gibi görünse de aslında çok yeni bir yapı. Yapımı 2004 yılında tamamlanan katedral eskiliğiyle değilse de mimarisiyle etkiliyor insanı… 97,5 metrelik kubbe yüksekliğiyle Ortodoks dünyasının üçüncü büyük kubbesiymiş. Bahçesi ve çevre düzenlemesiyle bu güzel binayı mutlaka görün. 

Anchiskhati Bazilikası

Şehrin en eski kilisesi 6. yüzyılda yapılmış. Yıllar içinde zarar gören bina 15.-17. yüzyıllarda tekrar inşa edilmiş. Sovyet döneminde el işleri müzesi, sonrasında sanat merkezi olarak kullanıldıktan sonra 1991’den sonra tekrar ibadete açılmış. 

Metekhi Kilisesi

Tiflis
Metekhi Kilisesi

Kura Nehri kıyısında küçük bir tepenin üzerine kurulu kilisenin kökeni üzerine tartışmalar halen devam ediyormuş. Bir kısım kilisenin yapılışını 5.-6. yüzyıl, kimileri ise 11.-12.-13. yüzyıllara tarihliyor. İlk Sovyet döneminde bir dönem hapishane, 1940’larda Sanat Müzesi’nin deposu olarak kullanılmış. 1988’de tekrar kullanılmaya başlanmış. Bahçesindeki Gürcü Kral Vakhtang Heykeli ise bu küçük tepeden şehri selamlarcasına yerleştirilmiş.

Sioni Katedrali

Orijinali 6.-7. yüzyıllarda yapılan bina birçok kez yerle bir edilmiş ve yeniden yapılmış. Bugün göreceğiniz bina ise 13. yüzyılda yapılan hali… Burası St. Nino Haçı’na ev sahipliği yaptığı için Gürcüler için çok büyük öneme sahip. Efsaneye göre aziz, haçı yaparken üzüm dallarını ve kendi saçını kullanır. İçeride haçın bir replikasını görebiliyorsunuz ancak gerçeğinin daha içerilerde saklandığı söyleniyor. 

Gabriadze Tiyatrosu – Eğri Saat Kulesi

Tiflis
Gabriadze Tiyatrosu ve Saat Kulesi

Eğri Saat Kulesi ünlü Gürcü kuklacı Rezo Gabriadze tarafından tasarlanmış. 1981 yılında açılan Gabriadze Kukla Tiyatrosu ise Gürcistan’ın bu alandaki ilk tiyatrosu. Her gün saat 12.00’de en üstteki pencere açılıyor ve bir melek çanı çalmaya başlıyor. Diğer kapılardan da kuklalar çıkarak farklı gösteriler yapıyor. Altında güzel bir kafesi var. 

Meydan Yeraltı Çarşısı (Meidan Baazar)

Metekhi Köprüsü’nü gelmeden meydandan girişi olan bir yeraltı çarşısı burası. Geleneksel el işi ürünler, hediyelik eşyalar, takılar, magnetler ve en önemlisi Gürcü içkileri de bulabiliyorsunuz çarşıda. 

Kuru Köprü – Bit Pazarı (Dry Bridge – Flea Market)

Her şehrin böyle bir bit pazarı mutlaka vardır ve buralarda inanılmaz şeylere denk gelirsiniz. Burası da özellikle ilginç olanlardan biri. Sovyet döneminden kalma madalyalar, gaz maskeleri, fotoğraflar, kalpaklar, kitaplar başta olmak üzere aradığınız-aramadığınız her şey bulunuyor. Kuru Köprü olarak anılan köprünün hemen yanında kuruluyor. 

Barış Köprüsü

Tiflis
Barış Köprüsü, Tiflis

Tiflis’in eski dokusuyla tezat oluşturan modern köprü şehirde uzun zamandır bir tartışmanın da konusu… Şehir halkı, politikacılar bu tezattan şikayetçiler ama köprü yine de şehre gelenlerin en sevdiği yerlerden biri olmuş… Metal ve cam karışımlı bir tasarıma sahip köprü, Eski Şehir ile Rike Parkı’nı birbirine bağlıyor. Geceleri ışıklandırılan köprü 150 metre uzunluğunda bir yaya köprüsü… 

Leghvtakhevi Şelalesi 

Sülfür banyolarının kubbeleri ve mavi çinili hamamın yanından geçerek devam ettiğinizde küçük pınarı takip ettiğinizde tepeden akan küçük bir şelale göreceksiniz. Küçük ama yeşillikler içerisinde oldukça hoş görüyor. Kaleden inerken demir merdivenlerle de buraya iniş var. 

Cronicles of Georgia

Yerlilerin “Gürcü Stonehenge” diye takıldıkları anıt 30 metre yüksekliğinde etkileyici bir görüntüye sahip.  Anıtın ismini “Gürcü Tarihi” olarak çevirebiliriz sanırım. Anıt, Gürcü tarihindeki önemli kral, kraliçe ve çeşitli kahramanların heykelleriyle süslenmiş. En altında ise İncil’den sahneler yer alıyor. Anıtın içerisinde yer aldığı park ve yakınlarındaki rezervuarın (göl) etrafında yürüyüş yapabilirsiniz. Tepeden manzara da çok güzel. 

Giriş ücreti: 0,50 Lari

BAŞKA NELER YAPILIR?

Şehir içinde Sovyet döneminden kalma çok ilginç binalar var. Bunları keşfetmek isterseniz Bank of Georgia Genel merkezi olan bina, bunlardan en ilginci… Şehirde ayrıca Botanik Bahçesi, Jumah Cami, Aghmashenebeli Caddesi, MOMA Tbilisi, Rike Park, Mtatsminda Park ve civarındaki eğlence parkı, Tiflis’in modern yüzü Vera bölgesini gezebilir, Kura Nehri’nde tekne gezisi yapabilirsiniz.

Tiflis
Tiflis gezilecek yerler: Juma Cami

Şehir civarında kimisi 20 dakika, kimisi 2-3 saatlik mesafede gezilecek birçok yer var. Eğer 3 günden fazla zamanınız varsa bunlardan bir ya da ikisini mutlaka görmeye çalışın. 

Üzüm bağlarıyla ünlü Sighnaghi veya Telavi, Toskana’yı andıran mimarisi ile etkileyici şehirlerden ikisi.  

Siz de benim gibi dağları seviyorsanız günü birlik Kazbegi turunu yapmanızı öneririm. Turların farklı birkaç versiyonu var ama genellikle turlar Ananuri Kalesi, Gudauri gibi birkaç nokta da fotoğraf molaları veriyorlar. Ben Happy Holiday ile Kazbegi’ye gitmiştim. Gayet iyi servisleri vardı. Birçok farklı yere turları var dilerseniz web sitesini inceleyebilirsiniz.

Tiflis’e sadece minibüsle 20 dakika uzaklıktaki eski başkent Mtskheta gezilebilecek yerlerden biri. Şehir UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Stalin’in doğum yeri Gori, mineral kaynak suyuyla ünlü Borjomi’ye de yine günü birlik gidilebilecek yerler arasında…

Ayrıca Ermenistan da günü birlik turlarla gidebileceğiniz yerlerden. 

Ananuri
Ananuri

Daha çok detay isterseniz GÜRCİSTAN REHBERİ’ne göz atabilirsiniz. 

Tiflis’te nerede yenir?

Gürcistan rehberinde daha detaylı anlattığım Gürcü mutfağı gezi boyunca sizi en çok mutlu edecek şeylerden biri. Mutfaklarında bolca et, sebze yemekleri ve hamuru işine denk geleceksiniz. Dışarıda yemek kültürü yaygın olduğundan yerel ve dünya mutfağından seçenekler bulabiliceğiniz birçok restoran var Tiflis’te… Turistlerin fazlalaşmasıyla bolca kafe ve bar da açılmış… 

Tiflis
Tiflis gezi rehberi

Yerel mutfağı denemek isterseniz Racha, Samikitno, Marto Khinkali, Salobie Bia, Nikolazi, Sakhli, Kakhelebi, Cafe Littera, Oniashvili Bakery, Barbarestan ve Retro bunun için en iyi adreslerden birkaçı…

Tiflis’te birbirinden lezzetli kahveler için Althaus Tea Room, Iveria Cafe, SOSA Arisanal Cafe & Bakery, Kiw, Vegan Cafe, Gabriadze Cafe, Corner, Coffeesta, Moulin Electrique, Skola Coffee & Wine Bar, Linville’e uğramanız yeterli… 

Özellikle farklı Gürcü şaraplarını denemek istiyorsanız bu adresler de sizin için: Vino Karalashvili’s Wine, Cellar Underground, g.Vino, Amber Wine Bar and Shop, 8000 Vintage, Vineria…

Akşamları Fabrika Tbilisi’nin bahçesi de çok eğlenceli oluyor. Hem yemek hem de bir şeyler içmek istiyorsanız şehrin en gözde yerlerinden biri burası. Avluyu çevrelemiş mekanları ve ilginç dekorasyonuyla mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri. 

Eğlence için Jan Shardeni Street ve Rkinis Rigi caddelerindeki mekanlara göz atabilirsiniz. Doğu Avrupa’nın en iyi gece kluplerinin de Tiflis’te olduğu söyleniyor. Ben denemedim ama yerlilerden aldığım birkaç ismi de yazmadan edemeyeceğim:

Eski bir yüzme havuzundan devşirme Bassiani, ödüllü Mtkvarze, eski bir fabrikadan gece kulübüne çevrilen Ghvinis Karkhana, en yenilerden Khidi… 

Tiflis
Tiflis gezilecek yerler

Tiflis’te nerede kalınır?

Şehirde pansiyondan, hostele, 5 yıldızlı otelden kiralık dairelere kadar çok çeşitli konaklama imkânı var. Booking.com veya Airbnb servisi burada da işliyor. Fiyatlar seçeneklerini de çok çeşitli… 

Fabrika Hostel & Suites

Şehrin tarihi semtlerinden olan Chugureti’de yer alan Fabrika son zamanların en popular yerlerinden biri Tiflis’te… Eski bir dikim fabrikasıyken konaklama ve sosyalleşme merkezine çevrilmiş. Onu popüler yapan en önemli şey de bu karma yapısı. Konaklama için odalar, çalışma atölyeleri, avlusunda birçok küçük dükkandan oluşan yeme-içme için mekanlar var. Burası sadece kalanlar için değil yerli halkın özellikle de gençlerin takılma mekanlarından biri olmuş. Karma hostel odalarının yanı sıra özel odalar da bulunuyor. Odalar, banyolar temiz ve özenle döşenmiş. 

Tiflis
Fabrika’nın avlusu – Geceleri oldukça hareketli oluyor

Benim de kalmak için tercih ettiğim Fabrika, şehir merkezine 20 dakika yürüyüş mesafesinde ama Bolt ile her yere 5 Lari’ye 5-10 dakikada gidebiliyorsunuz.  Paylaşımlı odalar 70 TL, çift kişilik odalar 450 TL’den başlıyor. Popüler olduğundan mutlaka önceden yer ayırtmanızı tavsiye ederim. 

Alcatraz Jail Hostel

Eski Şehir bölümünde kalenin alt tarafında hapishane temalı hostelin konumu oldukça merkezi. Özgürlük Meydanı’na 800 metre uzaklıkta. Odalar, mutfak ve ortak alanlar oldukça temiz. Geniş bir de terası var. Oldukça yardımsever otel sahiplerinin hostelin hemen yanında bir de şarap evleri bulunuyor. Paylaşımlı odalar 5-6 Euro’dan, iki kişilik odalar (banyosu paylaşımlı) 17 Euro’dan başlıyor.

Studio Koloritniy Dvorik

Nehrin karşı kıyısında ama merkezi bir konuma sahip. Özgürlük Meydanı’na 2 kilometre uzaklıkta Eski Şehir sokakları da yine çok yakın konumda. Apartman dairesinin bir yatak odası, oturma odası ve ekipmanlı bir mutfağı var. Dilerseniz etrafta da birçok güzel restoran bulunuyor. Ev oldukça özenli döşenmiş. Fiyatı 20 Euro’dan başlıyor. 

Flower Hotel

Eski Şehir sınırlarında, Narikala Kalesi’nin hemen altında yer alan otel hem konumu hem de kendisi çok güzel… Modern döşenmiş odaların şehir manzarası da inanılmaz. Fiyatlara kahvaltı dahil. Çift kişilik oda fiyatları 60 Euro’dan başlıyor. 

Rooms Hotel

Tiflis’in galiba en şık otellerinden biri Rooms Hotels. Bütçeniz fazla ve özel bir yer arıyorsanız burayı tercih edebilirsiniz. Rustaveli Caddesi’nin bitiminde Kostova Caddesi üzerinde… Rustaveli Metro İstasyonu’na 5 dakika, Özgürlük Meydanı’na yürüyüşle 20 dakika uzaklıkta. Odalar rahat ve güzel olmanın ötesinde muhteşem bir dekorasyona sahip. Restoran, bar, spor salonu gibi hizmetleri de var. Fiyatlar çift kişi 190 Euro’dan başlıyor. 

Tiflis’e nasıl gidilir?

Tiflis
Tiflis sokaklarından

Tiflis’e gitmek için uçak, otobüs ve tren seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz. THY, Gürcistan Havayolları, Pegasus’un düzenli seferleri bulunuyor. 

İsterseniz İstanbul’dan ya da Trabzon’dan Batum aktarması yaparak otobüsle gidebilirsiniz. Otobüsle Batum’a ulaştıktan sonra tren de bir alternatif. Hatta İstanbul – Ankara – Kars ile tren yapıp oradan da otobüs ile aktarma yapabilirsiniz. Gürcistan’a geçtikten sonra birçok şehirden (Batum, Gori, Kutaisi ve Zugdidi) Gürcü Demiryolları‘nın trenleri ile aktarma imkânı bulunuyor. 

Diğer çevre ülkelerden ve şehirlerden de otobüs ve tren aktarması yapabiliyorsunuz. Mesela Bakü, Erivan gibi şehirlerden tren seferleri bulunuyor Tiflis’e.

Kendi aracınızla gidecekseniz en çok kullanılan yol Hopa üzerinden Batum aktarması yaparak gitmek. Sınırı geçerken sadece ehliyet, ruhsat ve kimlik yeterli oluyor. Mart 2018’den itibaren ülkeye giriş yapan araçlar için trafik sigortası zorunlu hale gelmiş. Sigortayı önceden yaptırabileceğiniz gibi sınırda da yaptırabiliyorsunuz.

Sigorta fiyatları için örnek vermek gerekirse binek otomobil için (azami ağırlığı 3500 kg. geçmeyen ve koltuk sayısı 8’i aşmayan – sürücü yeri hariç) 15 gün 30 GEL, 30 gün 50 GEL – 90 gün 90 GEL tutuyor. Araç sahibinin araçta bulunmaması durumunda sahibinin sürücüye noterden yurtdışına çıkış için vekalet vermiş olması gerekiyor. 

Daha detaylı bilgileri GÜRCİSTAN REHBERİ’nde bulabilirsiniz. 

Şehir içi ve havalimanı ulaşım

Tiflis
Tiflis gezilecek yerler

Şehirde gezilecek birçok yer birbirine yakın, o yüzden yürüyerek dolaşmak mümkün. Ama bazı yerlere gitmek 30 dakikanın üzerinde tutabiliyor. O yüzden metro veya diğer toplu taşıma yöntemlerini kullanmak gerekebilir. Kolay kullanılır bir ulaşım sistemi var. Otobüsler, metro ve marşrutki denen minibüsleri kullanıyorlar toplu taşıma için. 

Metro hattı iki tane. 06.00- 24.00 arası hizmet veriyor. Anonslar İngilizce ve Gürcüce yapıldığı için kullanması kolay. Metro kullanacaksanız Metromoney karta ihtiyacınız olacak. Kartın bedeli 2 Lari ve üstüne para yüklüyorsunuz. Otobüslerde de kullanabileceğiniz kartları binerken ya da araç içerisinde makinelere dokundurarak kullanmanız gerekiyor. Otobüs ve minibüslerde semt isimleri maalesef sadece Gürcüce yazıyor o yüzden kullanımı biraz daha zor. 

Teleferik için de Metromoney kartlarınızı kullanabilirsiniz ya da bilet gişesinden tek seferlik bilet alabilirsiniz.

Ayrıca şehirde UBER benzeri birçok sistem var. BOLT, Yandex Taxi, Taxify gibi… Bende Yandex çalışmadığı için özellikle gece dönüşlerinde BOLT’u tercih ettim. Çoğu yer 5 -10 Lari arasında tutuyor. Araçlar çok düzgün, sistem iyi çalışıyor. Her şey sistem üzerinden çözüldüğünden dil sorunu da olmuyor. Fiyatlar da normal taksilere göre daha ucuz.

Havalimanından şehre ulaşım

Havalimanından şehre otobüsle ulaşmak için 37 numaralı otobüse binebilirsiniz. Haftanın her günü 24 saat boyunca her yarım saatte bir seferleri bulunuyor. Avlabari Metro İstasyonu’ndan geçerek Özgürlük (Liberty) Meydanı’ndaki (Rustaveli) Merkez Tren İstasyonu’na kadar gidiyor. Ücreti 0,50 Lari ve bileti otobüs içerisinden satın alabiliyorsunuz. 

Taksi ile gitmek isterseniz klasik taksiler sizden 50-60 Lari isteyebilir o yüzden BOLT gibi servislerle mesela Rustaveli Caddesi’ne 20 Lari’ye gidebilirsiniz.

Kutaisi Havalimanı’ndan Tiflis’e gelmek için Georgian Bus kullanılabilir. 20 Lari tek yön, gidiş-dönüş alırsanız 36 Lari. 

Tiflis gezi rehberi
Tiflis kiliselerinden detaylar

Vize

Güzel haber, Gürcistan için vize gerekmiyor. Hatta giriş yaparken pasaport bile gerekmiyor. Ancak kimliğinizin çipli yeni kimlik olması gerekiyor. 

Ülkeye kimlikle giriş yapıyorsanız kapıda size bir form doldurtuyorlar ve bu formu yanınızda taşımanız, ülkeden çıkarken de göstermeniz gerekiyor. Sakın atmayın…

Bu arada pasaportla giriyorsanız o formu doldurmanıza gerek yok. Pasaportla giriş yapıyorsanız Yurtdışı Çıkış Pulu almanız gerekiyor. Kimlik ile giriş yaparsanız buna gerek olmuyor. Önemli not da pasaportunuzda Güney Osetya ya da Abhazya’ya giriş-çıkış mührü olmaması gerekiyor. Eğer varsa para ya da hapis cezası alma durumunuz olabiliyor. 

Türkiye’den vize istemeyen diğer ülkeler için TÜRKİYE’DEN VİZE İSTEMEYEN ÜLKELER LİSTESİne göz atabilirsiniz. 

Gürcistan ile ilgili daha detaylı bilgileri GÜRCİSTAN GEZİ REHBERİ’nde ve MESTİA GEZİ REHBERİ‘nde bulabilirsiniz. 

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...