Gezmek için mevsim seçmeyenlerden ya da kışın kendini yollara atmak için bahaneler arayanlardansanız bu yazı tam sizi göre. İster kayak, ister kültür turu, isterseniz de gurme turu yapmak isteyin, bunun için Türkiye’de kışın gezilecek yerler listesi bir hayli kabarık. İşte bu yazıda benim kış favorilerimden en sevdiklerimi bulacaksınız.

Bir zamanlar kış tatili kayak ile sınırlı olarak düşünülürdü ama artık kış manzaraları peşine koşanların sayıları giderek artıyor. Soğuk ile çok sıkıntınız yoksa kışın tatil yapmanın avantajlarını mutlaka kullanmalısınız. Bazı yerler bu mevsimde gerçekten daha sakin oluyor ve bu popüler yerlerin bu hallerini görmek de ayrı bir zevk verebiliyor insana. Ayrıca uçak biletlerinde oldukça iyi indirimler de yakalayabilirsiniz bu zamanlarda. 

Türkiye'de kışın gezilecek yerler
Uludağ, Bursa

Kayak ve snowboad severler açıkçası çok şanslı, batıdan doğuya Türkiye birçok alternatiflerle dolu. Kaliteli kar, kilometrelerce uzayan pistler, son teknoloji ekipmanlar, konaklama seçenekleri ve eğlenceli aktiviteleri bu kış sporları merkezlerinde sizi bekliyor olacak. Türkiye termaller açısından da oldukça zengin…

Bazen de sadece karlar altında beyaza bürünmüş şehirleri görmek de yola düşmek için yeterli bir sebep olabiliyor. Anadolu’nun o muhteşem zengin yemek kültüründen bahsetmiyorum bile… 

Bu saydıklarımı göz önüne alarak yaptığım öneriler kış tatillerini size de sevdireceğimden eminim. 

Benim favori Türkiye’deki kışın gezilecek yerler listeme başlayabiliriz artık.

Türkiye’de kışın gezebileceğiniz en güzel yerler

Artvin

Artvin belki de benim Karadeniz’de en sevdiğim yerlerden. Daha önce demiş miydim bilmiyorum, ışık burada sanki daha parlak, renkler daha göz alıcı…  Yazını, sonbaharını gördüyseniz bir de mutlaka burayı kış güneşi altında görün derim. Bazı yaylalar kar yüzünden ulaşılmaz oluyor ama kar varsa birçok köye ulaşım sorunu kısa zamanda çözülüyor. 

Türkiye'de kışın gezilecek yerler
Şavşat, Artvin

Bir dağın yamacına kurulmuş Artvin merkezde görebileceğiniz şeyler biraz sınırlı ama Atatürk Heykeli’ne ve çok yakındaki Atabarı Kayak Merkezi’ne mutlaka uğramalısınız. 

Yolunuzun üzerindeki Borçka’da Karagöl kaçırılmayacak yerlerden. Eğer buralara kadar gelmişseniz ülkenin sayılı citta-slow merkezlerinden olan Şavşat’a uğramayı ihmal etmeyin. Kışın gezmek zor olabilir ama görebildiğiniz manzaraları unutamayacaksınız. Şavşat Seyir Tepesi, Balıklı Göl, Maden Köyü ve Yavuzköy’ü mutlaka görün. 

Eğer yollar müsaade ediyorsa Aşağı ve Yukarı Koyunlu köyleri, Borçka Karagöl, Şavşat Kocabey Kışlası’na kadar çıkabilirsiniz. 

Türkiye'de kışın gezilecek yerler
Türkiye’de kışın gezilecek yerler: Şavşat, Artvin

Bölgenin en özel coğrafyası olan Maçahel eskiden 2-3 ay boyunca ulaşılmaz olurken artık çok sert kış şartları hariç gidilebilir durumda. Yeşilin hüküm sürdüğü bu toprakları karlar altında görmek doyulmaz bir keyif olacak. 

Tabii ki, bu mevsimde gezerken kış şartlarına uygun araç ve kıyafetin yanı sıra özellikle iyi bir rehber bulmanız şart. 

Artvin’de nerede kalınır?

Artvin merkez, Şavşat merkez, Borçka.

Rize

Yaz ve sonbahar Rize yaylaları için en uygun zaman olsa da buraları karlar altında görmek ayrı keyif veriyor. Özellikle Çamlıhemşin ve Hemşin yaylaları bunun için en iyi adresler. Yaylaların bir kısmı maalesef karlar altında olduğundan ulaşım imkanı yok ancak çıkabildiğiniz birkaç tanesi bile yeşille beyazın harika birleşimine aşık olmanıza yetecek.

Türkiye'de kışın gezilecek yerler
Türkiye’de kışın gezilecek yerler: Galerdüzü, Rize

Ayder kışın her zaman ulaşımın olduğu yaylalardan biri… Yapılaşma ve kalabalıklar yüzünden yazın gitmeye çekinenler için en doğru zaman bu olabilir. Belki de bu gezinizi her yıl ocak ayında düzenlenen Kardan Adam Festivali’ne denk getirerek Karadeniz’in o renkli dünyasına şahit olabilirsiniz. 

Elevit, Galerdüzü gibi yaylaların yanı sıra Zil Kale’ye, Palovit Şelalesi, Şenyuva gibi noktalara kışın ulaşmak mümkün olabiliyor. Özellikle karda yürüyüş seviyorsanız buralarda yürüyüş turları düzenleyen acentelerden yararlanabilirsiniz. Mesela Gito Yaylası bunlardan biri. Bölgenin en güzel manzarasına sahip yaylalardan olan Gito’da bir kış gecesi geçirmek eminim çok güzel olacaktır. 

Kışın Karadeniz’de gezmek yazın olduğundan da zor. Çünkü yüksek bölgelerde her an durum değişebiliyor. O yüzden önceden bilgi alarak mutlaka bilen birileri eşliğinde dolaşırsanız umduğunuzdan çok özel zamanlar geçirebilirsiniz Rize’de…

Türkiye'de kışın gezilecek yerler
Türkiye’de kışın gezilecek yerler: Elevit Yaylası, Rize

Yukarılara çıkmadan Fırtına Deresi boyunca muhteşem manzaralar eşliğinde çay kahve içebileceğiniz, kuymağınızı yiyebileceğiniz yerler de bulabiliyorsunuz. 

Rize’de nerede kalınır?

Ayder, Fırtına Deresi, Şenyuva, Çamlıhemşin merkez.

Kars

Artık kış tatili deyince ilk akla gelen yerlerin başında Kars geliyor. Kars’ta yapılacaklar çok fazla, görülecek yerler çok güzel ama asıl Kars’ı bu kadar popüler yapan şey Kars’a yapılan efsanevi Doğu Ekspresi yolculuğu oldu. Hala bilet bulmak çok zor olsa da bu yolculuğu en azından bir kez yaşamak için “mutlaka yapılacaklar listenize” almanızı tavsiye ederim. 

Türkiye'de kışın gezilecek yerler
Çıldır Gölü, Kars

Kars’a gittiğinizde sizi Anadolu’nun hiçbir yerinde bulamayacağınız bir şehir karşılıyor. Kars bir dönemler Rusların hakimiyetinde olduğundan o dönemde Ruslar şehri Baltık mimarisiyle donatmışlar. Bu yapıların bir kısmı yok olmuş bir kısmı farklı amaçlarla kullanılıyor ama Kars’ın popülerleşmeye başlamasıyla ihmal edilen birçok yapı tekrar kazanılmış. Kalesiyle, camileriyle ve otantik yapısıyla Kars sokaklarına hayran kalacaksınız.

Kars’ı özel yapan yerlerden biri de Ani Antik Şehri. UNECO Dünya Mirası’nda yer alan binlerce yıllık şehir, kiliseleri, camileri, kervansaraylarıyla görülmeye değer yerlerden. 

Ardahan’la sınırda olan Çıldır Gölü Kars’ta kış masalının tek adresi. Donarak beyaz bürünen göl üzerinde kızak yapabilir, açılan deliklerden balık tutma deneyimine şahit olabilirsiniz.

Türkiye'de kışın gezilecek yerler
Ani Antik Kenti, Kars

Sarıkamış ise Kars’ın kış sporları merkezi. Dünyada az bulunur karı, sakin ve yeşillikler içindeki pistleriyle kayak ve snowboardcular için harika bir alternatif. 

Kars’a gitmişken Kars gravyerinin doğum yeri olan Boğatepe Köyü’ne de mutlaka uğramalısınız.

Kars’ta nerede kalınır?

Kars merkezde birçok farklı fiyat kategorisinde konaklama imkanı bulabiliyorsunuz ama Sarıkamış’ta da konaklama yerleri mevcut. 

Bolu

Benim “sonbaharın mabedi” dediğim Bolu kış manzaraları için birçok açıdan vaz geçilmez adreslerden biri. Öncelikle Yedigöller Milli Parkı burada gitmeniz gereken ilk yerlerden. Kış aylarında Mengen üzerinden ulaşılan parkta inanılmaz manzaralar göreceğinizden emin olabilirsiniz. Hele bir de kar yağışına denk geldiyseniz. Konaklama imkanlarının artmasıyla kışın da kalma imkânı bulabiliyorsunuz park içerisinde. Göller etrafında yürüyüş ve piknik yapabilirsiniz.

Türkiye'de kışın gezilecek yerler
Türkiye’de kışın gezilecek yerler: Gölcük, Bolu

Nilüferlerle süslü Abant Gölü ve çevresi her mevsim doğa severlerin adresi…  Kışın donan Abant Gölü kadar Bolu’dan Abant’a giden yol da bu mevsimde inanılmaz güzellikler sunuyor size. Özel tabiat parkı statüsünde olan Abant, bu sayede halen güzelliğini koruyabilmiş yerlerden biri… Gölün bir bölümünün üzerinde yer alan yürüyüş parkurunda ya da gölün etrafını çevreleyen yolda yürümek mümkün…  Piknik alanlarının yanı sıra göl kenarındaki tesislerde konaklama, yeme ve içme imkânı bulabiliyorsunuz. 

Gölcük de burada mutlaka uğramanız gereken yerlerden. Kar altında bembeyaz fotoğraflarını görmeye alışık olduğumuz küçücük göl ve çevresi bu mevsimde harika oluyor. Göl etrafında kısa bir turla etrafı görebilir, kafelerinde keyif yapabilirsiniz. Son gittiğimde gölün arka taraflarına yapılmakta olan bungalovlarda konakla imkanı da var artık.

Türkiye'de kışın gezilecek yerler
Türkiye’de kışın gezilecek yerler: Abant, Bolu

Aynı zamanda Bolu kış sporları için de fırsatlarla dolu. Gerede’de 1300 metrede Esentepe Arkut Dağı Kayak Merkezi, 2000 metredeki Kartalkaya Kayak Merkezi kayak – snowboard gibi kış sporları sevenler için harika iki seçenek sunuyor.

Bolu’da nerede kalınır?

Bolu merkezde konaklama imkanı var ama Yedigöller, Abant, Gölcük, Kartalkaya gibi yerler buraların keyfini çıkarmak için bence daha iyi seçenekler olacak. 

Bursa

Kayak deyince ilk aklımıza gelen yer olan Uludağ, Bursa’yı kış mevsiminde daha popüler yapsa da şehir ve civarında her zevke göre bir şeyler bulabiliyorsunuz. Aslında hem merkezde hem yakın bölgelerde görecek o kadar şey var ki, burası için her mevsimin şehri dersem hiç abartmış olmam.

Türkiye'de kışın gezilecek yerler
Irgandı Köprüsü, Bursa

Bir zamanlar Osmanlı’ya başkentlik yapan şehir tarihi hanlar, camiler, eski evler, tarihi köprülerle dolu. Sadece bunları görmek için bile gidilebilir Bursa’ya… Kapalı Çarşı, Ulu Cami, Tophane, Koza Han, Yeşil Cami ve Yeşil Türbe, Muradiye Külliyesi, Osman ve Orhan Gazi türbeleri, Irgandı Köprüsü, Anadolu Arabaları Müzesi, Bursa Kalesi bunlardan sadece birkaçı…  

Uludağ şehrin en önemli simgelerinden biri. Şehre sadece 36 kilometre uzaklıktaki dağa şehrin içerisinden teleferikle zirveye kadar ulaşma imkânı var. 1961 yılından beri milli park olan dağ, kayak tesisleri, trekking rotaları ve piknik alanları sayesinde hem yerli hem de yabancı turistlerin gözdesi durumunda.  1933 yılından beri kayak yapılan bölgede 10 bin kişilik konaklama imkanı var. Sadece kayak snowboard değil, tur kayağı, helikopterli kayak, buz pateni, kar motosikleti yapma fırsatı da bulabiliyorsunuz. 

Uludağ eteklerinde yer alan eski Osmanlı ve Rum köyleri ayrıca görülmeye değer. Özellikle fotoğraf düşkünlerine muhteşem fırsatlar sunan İznik, Oylat, Cumalıkızık, Misi Köyü, Gölyazı, Trilye ve Mudanya’yı listenin en başlarına koyabilirsiniz. Tarihi dokularıyla ve yerel kültürleriyle etkileyen bu yerlerden gözlerinizi alamayacaksınız. 

Şehir aynı zamanda kaplıcalarıyla ünlü… Şehir içindeki birçok hamam ve otelde şifalı sulardan yararlanmak mümkün ama kaplıcalarıyla ünlü Oylat’ta kendinize sıcak bir hafta sonu kaçağı da ayarlayabilirsiniz. 

Türkiye'de kışın gezilecek yerler
Teleferik, Bursa

Bursa’ya kadar gelmişken şehrin meşhur yemeklerinden de yemelisiniz. Mesela iskenderin en güzeli burada. Kebapçı İskender (Mavi Dükkân), Uludağ Cemal ve Cemil Kebapçısı, Bursa Kebapçısı ve Kebapçı İskender Efendi Konağı bunun en iyi adresleri. Ama onun kadar leziz cantık, pideli köfte, tahinli pide ve kestane şekerinin de tadına mutlaka bakmalısınız.

Bursa’da nerede kalınır?

Bursa şehir merkezinde oldukça fazla seçenek var. Her fiyat kategorisine uygun bir şeyler bulabiliyorsunuz. Eğer Uludağ’a çıkacaksanız otel veya bungalovlarda kalma şansınız var ancak şehir merkezine göre biraz daha pahalı olabiliyor. 

Ayrıca Gölyazı, Cumalıkızık, İznik, Oylat gibi daha küçük yerlerde pansiyon tarzı işletmelerde konaklama imkanı bulabilirsiniz.

Nevşehir

Kapadokya’yı ilkbahar ya da yaz güneşi altında gezmek fazlasıyla bunaltıcı geliyorsa bir de kışını deneyin. Çünkü burası öyle bir yer ki, Türkiye’de kışın gezilecek yerler listesinin en başlarında olmayı fazlasıyla hak ediyor. O kadar etkileneceksiniz ki, bundan sonra kış mevsimi sizin için en çok tercih ettiğiniz zamanlardan biri olacak. Kızıl Vadi’yi, peri bacalarını karlar altında gördüğünüzde kendinizi bir masalın içerisinde hissedeceksiniz eminim. 

Türkiye'de kışın gezilecek yerler
Türkiye’de kışın gezilecek yerler: Göreme, Nevşehir

Hava şartları uygunsa balonla vadilerin üzerinden Kapadokya’yı seyredebilirsiniz. Binmek istemezseniz balonların kalkış saatinde yani gün doğumundan önce kalkarak Aşıklar Tepesi’nden ya da Göreme Açıkhava Müzesi’nin alt tarafından balonların kalkış anını izleyebilirsiniz. Yüze yakın balonun aynı anda havada süzülüşünü gördüğünüzde böyle anlar sadece masallarda olur, diyeceksiniz… 

Kapadokya’da yapacağınız aktivitelerden balon tek alternatif değil, ata bilebilir, ATV ile gezebilir, vadilerde yürüyüş yapabilirsiniz. 

Şehir civarında gezecek yerler bununla da bitmiyor. Ürgüp, Uçhisar, Ortahisar, Mustafa Kemal Paşa Mahallesi, Avanos ve Ihlara Vadisi’ni de gezi listenize ekleyebilirsiniz.  

Kapadokya’ya gitmişken ünlü testi kebabının ve yörenin lezzetli üzümlerinden yapılmış şarabının da tadına bakmayı unutmayın. 

Türkiye'de kışın gezilecek yerler
Göreme, Nevşehir

Nevşehir’de nerede kalınır?

Konaklama Kapadokya’nın en zengin olduğu konulardan biri. Taş evlerden en lüks otellere kadar birçok seçenek bulabiliyorsunuz. Göreme, Ürgüp, Uçhisar, Ortahisar, Avanos’ta bolca seçenek var.

Bunun için çok detaylıca hazırladığım KAPADOKYA’DA NEREDE KALINIR – KAPADOKYA OTELLERİ rebherime göz atabilirsiniz. 

Kayseri

Son yıllarda Kayseri kış sporlarının en tercih edilen yerlerinden biri haline geliyor. Şehrin her yerinden görünen heybetli Erciyes Dağı’ndaki kayak merkezi sayesinde kış aylarının popüler noktalarından biri oldu. Tabii ki, Kayseri’yi bu kadar cazip kılan şey, sadece Erciyes değil…  Şehrin her köşesi tarihi ve doğal güzelliklerle dolu…  Ama siz Kayseri’ye sadece Kayseri mutfağının tadına bakmak için bile gidilebilirsiniz.

Kayseri
Erciyes Kayak Tesisleri, Kayseri

Kayseri’nin merkezi köklü tarihi mirasını yansıtan eserlerle çevrelenmiş ve bu eserleri, oluşturulan Kültür Yolu Projesi ile gezme imkânı bulabiliyorsunuz. Özellikle Anadolu Selçuklu sanatının en güzel örneklerini görebileceğiniz yer olan Kayseri’de Hunat Hatun Cami ve Külliyesi, Kayseri Kalesi, Kurşunlu Cami, Arkeoloji Müzesi, Millî Mücadele Müzesi, Gevher Nesibe Hatun Medresesi ve Şifahanesi görebileceğiniz yerlerden sadece birkaçı. 

Şehre çok yakın olan eski mahalle Talas’ı, kaya oluşumlarıyla Soğanlı Vadisi’ni, Mimar Sinan’ın memleketi olan Ağırnas’ı ve Kültepe’yi de gezi listenize almalısınız. 

Sultan Sazlığı da Kayseri’nin önemli hazinelerinden … Merkeze 90 kilometre uzaklıktaki Sultan Sazlığı doğaseverler için en güzel duraklardan biri.  Manyas Gölü’nden sonra en çok kuş çeşitliliğine sahip gölde 301 çeşitten fazla kuş sayılmış. Yaz aylarında kayıkla dolaşabildiğiniz göl, kışın tamamen donuyor. Donan gölde inanılmaz manzaralar izleyebiliyorsunuz. Üzerindeki yürüyüş yolu sayesinde gölün derinliklerine kadar gitme imkanı var.

Sultan Sazlığı, Hürmet Sazlığı civarlarında yaşayan yılkı atları da son dönemde Kayseri’yle gündeme geldi. Doğada serbestçe dolaşan atlar, özellikle bölgede yaşayan fotoğrafçıların çektikleri fotoğraflar sayesinde duyuldu. Fotoğraflar yayıldıkça da buralara bireysel ya da toplu fotoğraf turları yapılmaya başlandı. Özellikle gün batımında, atların tozu dumana katarak koşturmalarını izlemek de fotoğraflamak da muhteşem… 

Kayseri gezilecek yerler
Sultan Sazlığı, Kayseri

Eğer Kayseri’deyseniz mantısının, sucuğunun ve tabii ki pastırmasının ününü de mutlaka duymuşsunuzdur. Bu lezzetleri tatmak için Elmacıoğlu İskender, Kaşıkla’ya mutlaka uğramalısınız. 

Kış sporlarını seviyorsanız Erciyes’te aynı zamanda kış kampı kurabilir ya da zirveye kış tırmanışı yapabilirsiniz. 

Kayseri’de nerede kalınır?

Kayseri merkezde çok seçenek var ama Erciyes’teki kayak merkezinde de hizmet veren birçok otel bulabiliyorsunuz.

İzmit 

İzmit deyince aklınıza sadece pişmaniye geliyorsa söyleyeceklerime daha fazla kulak vermelisiniz. Şehir merkezi çok ünlü olmasa da son yıllar da İzmit civarında yapılacak şeyler kendisinin ününü çoktan katlamış durumda.

Ama önce İzmit merkezde neler görebileceğinizi söylemeliyim. Seka Park, Gayret Gemi Müzesi, İzmit Saat Kulesi, Selim Sırrı Paşa Konağı, Kasr-ı Hümayun Sarayı, Kaiser 2. Wilhelm Köşkü burada görebileceğiniz yerlerden birkaçı. 

Türkiye'de kışın gezilecek yerler
Seka Park, İzmit

Şehir dışında İzmit’in adını duyuran yerlerden biri Kartepe oldu. İstanbul’dan çıktıktan sadece 1,5 saat sonra kayak yapmaya başlayabiliyorsunuz. 1600 metre yüksekliğindeki Kartepe’de 4 ana pist bulunuyor. Günübirlik ve konaklamalı gidebileceğiniz tesislerin fiyatları da oldukça ekonomik. Kartepe’ye karda ya da karsız zamanlarda trekking turlarıyla da gitme fırsatınız var.

Kartepe’nin de içinde olduğu Maşukiye ilçesi ise her mevsim doğa meraklılarına fazlaca imkanlar sunuyor. Trekking rotaları, piknik alanları ve yemek içme imkanlarıyla doğaya doyacağınız yerlerden biri. 

Doğayla baş başa kalmak belki de biraz farklı şeyler yapmak istiyorsanız mesela Sapanca Gölü ve civarını, Kefken ya da Kerpe’de denizle bulaşan doğal oluşumları, kaya tırmanışları için Ballıkayalar’ı, çocukların harika vakit geçirebilecekleri bir doğal yaşam alanı olan Ormanya’yı da ziyaret edebilirsiniz. 

Ayrıca Baş İskele, Değirmendere, Yalı Evleri İzmit civarında görülecek yerlerden diğerleri…

Türkiye'de kışın gezilecek yerler
Kartepe, İzmit

İzmit’te nerede kalınır?

İzmit şehir merkezinde pek çok imkân var. Ayrıca Sapanca, Kartepe, Maşukiye civarı konaklamak için size keyif verecek yerlerin başında geliyor. 

Özetle Türkiye’de kışın gezilecek yerler;

Şavşat, Artvin

Atabarı Kayak Merkezi, Artvin

Ayder, Rize

Fırtına Deresi, Rize

Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri

Sultan Sazlığı, Kayseri

Kültür Yolu, Kayseri

Göreme, Nevşehir

Ürgüp, Nevşehir

Uçhisar, Nevşehir

Uludağ, Bursa

Oylat Kaplıcaları, Bursa

Cumalıkızık, Bursa

Sapanca Gölü, İzmit

Ormanya, İzmit

Kartepe, İzmit

Yedigöller, Bolu

Abant, Bolu

Gölcük Bolu

Ani Antik Kenti, Kars

Sarıkamış, Kars

Türkiye'de kışın gezilecek yerler
Türkiye’de kışın gezilecek yerler: Yedigöller, Bolu

Kış sporlarını seviyorsanız TÜRKİYE’NİN EN İYİ KAYAK MERKEZLERİ yazımı da göz atmanızı öneririm.

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...