Işıl ışıl renkleri, boy boy çiçekleriyle yaz, çiçek severler için göz kamaştıran bir dönem. Doğa bu mevsimde tam bir şov yapıyor canlılara. İster balkonda saksılarda, isterseniz de bahçenizde yetiştirebileceğiniz o kadar çok çiçek türü var ki. Hem de birçoğu çok kolayca ve uygun fiyatla erişilebilir halde… Çocukluğumdan beri bahçe içinde büyüyen biri olarak birbirinden güzel yaz çiçekleri arasından en sevdiklerimi bu yazıda derledim.
Seçtiğim çiçeklerin bazıları rengarenk, bazıları mis kokulu. Bunlar için kısa ama en can alıcı bilgileri yazmaya çalıştım. Bahçe çiçekleri nasıl toprak sever, gölge mi yoksa güneş mi ister, nasıl sulamalı ve nasıl çoğaltılır gibi kısa bilgileri bu yazıda bulacaksınız.
Blogda EV BİTKİLERİNİ ÇOĞALTMAK İÇİN PRATİK ÖNERİLER konulu bir yazım daha var. Eğer çoğaltma yöntemlerine detaylıca bakmak isterseniz bu yazıya da bir göz atın. Bu yöntemlerin birçoğunu bahçe çiçeklerine de rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
İşte, benim renkli ve baş döndüren bahçe bitkileri listem:
(Türkçe isimlerinin yanında ikinci olarak botanik dünyasındaki ismini, üçüncü olarak da İngilizce isimlerini bulacaksınız. Bazen araştırma yaparken bu isimler daha doğru sonuçlar bulmanıza yardımcı oluyor.)
EN SEVDİĞİM YAZ ÇİÇEKLERİ
Gül / (Botanik dünyasında) Rosa / (İngilizce) Rose
Galiba bahçe dünyasının en bilineni ve en güzel çiçeklerinden biri bana göre, gül. Hem güzelliğiyle hem kokusuyla insanı mest eden çiçeklerden. Tabii, bir de aşkın sembolü…Bu güzelliğin eğer yerini doğru seçerseniz çok küçük dokunuşlarla bir ömür boyu size rahatlıkla eşlik eder.
300’ün üzerinde çeşide ve renge sahip güllerin boyları da çeşitlilik gösteriyor. Bodur olanlar, yüksek boylu olanlar ve sarmaşık çeşitleri var. Yalın kat olanları olduğu gibi yarı ve tam katmerli çeşitleri de bulunuyor.
Killi ve geçirgenliği yüksek toprakları seven gül, bol ışıklı ortamları tercih eder. Eğer günde 6 saat gün ışığı alıyorsa ışığın hangi saatte geleceği çok fark etmiyor. Bahar aylarında altlarını kazmak ve gübrelemek uzun yaşaması için yapmanız gerekenler arasında. Açıp bitmiş gülleri de sık sık temizlemelisiniz. Güller suyu sevdiğinden haftada en az 2 kere sulamalısınız ama sulama işlemi çok geç saatlere bırakılmayın. Yapraklardaki nemlenme hastalıklara sebep olabiliyor. Özellikle de çiçeklerine çok su değdirmemeye çalışın.
En uygun dikim zamanı ilkbahar, budama için de uygun zaman sonbahar. Ben genelde sonbaharda budadığım gül dallarını uygun şekillerde keserek çoğaltmaya çalışıyorum. Güller kolayca çoğalan çiçeklerden. En kolay yöntem benim yaptığım gibi keserek başka bir deyimle çelik alarak çoğaltma yöntemi. Daha uzun bir süreç olsa da gülleri tohumdan da çoğaltmak mümkün.
Sardunya / Pelargonium / Geranium
Benim için yaz, biraz da sardunya demek. Her rengini sevsem de kalbimi çalan rengi kırmızı olanı. Kolay yetişmesi, su – toprak seçmemesi, kırıp nereye daldırsan kolayca yetişmesi de onu herkesin sevgilisi yapmaya yeterli sebepler bence…
Saksıda da toprakta da rahatça yetişen sardunyaların renk ve çeşit olarak 400 üzerinde çeşidi var. Yalınkatlar, katmerlileri olduğu gibi sakız sardunya adıyla anılan sarkan çeşitleri de bulunuyor. Çok soğukları sevmeyen sardunya, 7 derecenin altına düşmemeli. Aydınlık yerleri seviyor ama gölgede de çok sıkıntı yaratmadan çiçeklerini açıyor.
Sardunya nem seven bir bitki ancak rüzgârı sevmiyor. O yüzden kapı eşiği, cam kenarı gibi yerlere koymamalısınız. Suyu seviyor ama fazlası gelişimine zarar verebiliyormuş. Yazın susuz kaldıkça coştuğu söylense de siz çiçeğinizin gelişimini takip ederek haftada 2 – 3 kez sulamaya dikkat edin. Özellikle sakız sardunyaları susuz bırakmayın.
Yaz başında gübrelemek, çok büyüdüyse saksısını değiştirmek sardunyanıza iyi gelecektir. Başta da dediğim gibi, çok kolay çoğaltılan sardunyaları boğumların hemen altında keserek direk daldırabilir ya da suda köklendirdikten sonra toprağa dikebilirsiniz.
Cam güzeli / Impatiens / Impatiens, busy Lizzy
Adı gibi güzel, cam kenarı seven, yazın narin çiçeklerinden biri. Narin dediğime bakmayın yetiştirmesi oldukça kolay. Saksıda ya da toprakta kolayca yetiştirilebilirsiniz.
Pembe, kırmızı, sarı, beyazın farklı tonlarında binin üzerinde çeşidi bulunuyor. İyi drenajlı toprakları seven cam güzelleri, yarı gölge ya da tam gölge alanları tercih ediyor. Düzenli sulamayı ihmal etmemelisiniz. Soğuğa dayanıklı olmadığından yaz bitiminde ölüyor ancak eğer ortamı 13 – 15 derecelerde tutabilirseniz kış aylarında da yeşil tutmayı başarabilirsiniz.
Ben genelde hep fide olarak aldım ama tohumdan da kolayca yetişebiliyor. Sadece biraz narin olduklarından sabırlı davranmak gerekiyor. Fidelerinizi bahçeye diktiyseniz sularken 5 santime inecek kadar haftada en az iki kez sulayın. Eğer saksıdaysa çok sıcaklarda günlük sulamanızda yarar var.
Petunya /Petunia / Petunia
Yaz bahçelerinin en renklisi petunyalar aslen Güney Amerikalı ama artık tüm dünyaya yayılmış durumda. Rengarenk petunyalar hem bahçede hem saksıda kolayca yetiştirilebiliyor. Özellikle asılı çiçek sepetleri için en güzel seçeneklerden biri.
Petunyalar, nemli ama drenajlı toprak seviyor. Borazanı andıran şekilleriyle petunyaların neredeyse her rengi var. Çoğu sonradan elde edilmiş renkler. Hem yalın kat hem de katmerli türlerini bulabiliyorsunuz. Petunyalar güneş seven çiçeklerden. En güneşli köşelerde yaz boyunca hatta sonbahara kadar gözlerinizi şenlendireceklerinden emin olabilirsiniz. Rüzgârlı alanları sevmedikleri aklınızda olsun.
Düzenli sulama sevseler de petunyalar suda yüzmeyi sevmiyorlar. Bunu da tolere edebiliyor ancak fazla sulama köklenmeye sebep olacağından çiçeklenme sorunu yaşayabilirsiniz. Çiçekleri açtıkça ölenleri temizlemek yenilerine teşvik ediyor. O yüzden gözünüz hep üzerinde olsun.
Bu güzel çiçeklerin en kötü yanı yıllık çiçekler olmaları. O yüzden çoğaltmak için de tek yöntem tohumdan yetiştirmek. Toprağa serpilerek dikilen tohumlar bir plastikle örtülüp bol ışıklı ortamda 10 gün içerisinde sonuç veriyorlar.
Ortanca / Hydrangea / Hydrangea, hortensia
Çocukluğumun çiçeklerinden biri ortancadır. O zamanlar boyumu geçen gövdeleri, kafam kadar çiçekleriyle aralarında oynamayı çok severdim. Hala aynı ortancalar biraz yaşlansa da aynı güzellikte açmaya devam ediyor.
Çok yıllık bitkilerden olan ortancalar neredeyse çok sıkıntı çıkarmayan bahçe çiçeklerinden biri. Fazla toprak seçmiyor ama yarı gölge ve az güneşli yerleri tercih ediyor. Çok gölge yerlerdeyse çiçeklenme sorunu yaşayabiliyor.
Ortancalar çok soğuklara dayanıklı. Sonbaharda ya da bahar başlangıcında henüz yeşermeden budarsanız daha coşkulu çiçek açmasını sağlayabilirsiniz. Ortanca ile ilgili en şaşırtıcı bilgi ise çiçeğinizin rengi ile ilgili. Normalde kırmızı bir çiçek ektiğinizde onun kırmızı açacağı kesindir. Ama ortancayı alıp başka bir yere diktiğinizde ne renk açacağına o karar veriyor. Çünkü ortancalar topraktaki asit oranına göre renk değiştiriyor. Fazla asitte maviye az asitte pembeye dönük renk açabiliyor. Çocukluğumdan beri hep aklımdadır, dibine paslı bir demir – çivi gibi şeyler sapladığınızda renginin değişmesini sağlayabiliyorsunuz.
Ortancanızı yaz aylarında en azında haftada bir derinlemesine sulamanız gerekiyor. Ama saksıda ise bunu biraz daha sık yapmak gerekir. Pembe, mavi, beyaz ve yeşil ana renkleri olan ortancaların farklı tonlarda ve şekillerde çiçek açan türleri var. Ben görmedim ama sarmaşık türleri de bulunuyor.
Çoğaltması ise çok kolay. Özellikle bahar aylarında yeni yeşerdiğinde çelik aldığınız dalları boğumlarına bir santim kala kesip toprağa ya da saksıya saplayın. Hafif bir eğim vererek sapladığımda ben daha iyi sonuç alıyorum. Bundan sonra düzenli sulama ile yeni ortancalarınıza kolayca kavuşacaksınız.
ORTANCALAR NASIL ÇOĞALTILIR merak ediyorsanız bu yazı işinize yarayabilir.
Lavanta / Lavandula / Lavender
Bahçelerin mis kokulusu lavanta, bence yaz bahçelerinin olmazsa olmazı. Öncelikle ben kokusuna bayılıyorum. Yeşilin içerisine özel bir hava katan griye çalan görünümünü de çok seviyorum. Üstüne üstlük sivrisineklere de iyi geliyor.
Anavatanı Avrupa olan lavantalar özellikle koku sektörünün en vazgeçilmez çiçeklerinden. Sabundan kolonyaya çok farklı alanlarda kullanılıyor. Rahatlatıyor, uykusuzluğa iyi geliyor, hatta yemeklerde bile kullanılıyor. En güzel yanıysa çiçekleri öldüklerinde bile kokularını koruyabiliyor olmaları. Yapraklarına dokunmak bile kokusunu yaymaya yetiyor.
Güneş seven lavantalar farklı şartlara da uyum sağlayabiliyor. Çok yıllık bir bitki olan lavantalar soğuklara dayanıklı ancak donlardan korumaya çalışın. Özellikle saksıda olanları sarmak çözüm olabilir. Belli bir olgunluğa eriştikten sonra susuzluğa dayanıklılık gösteriyorlar ama yetişme aşamasında düzenli sulamayı ihmal etmemelisiniz.
Lavantayı çoğaltmak için en iyi yöntem daldırma yöntemi. Çok sıcaklar bastırmadan alacağınız çelikleri daldırarak kolayca çoğaltabilirsiniz. Eğer hava yeterince sıcak değilse üzerini bir plastikle örterek sera etkisi yaratmanız tutunmasını kolaylaştırabilir.
Akşam sefası / Mirabilis jalapa / Four O’clock plant
Adını boşuna almamış. Öğleden sonra tomurcuklularını açarak akşamı karşılayan akşam sefaları neredeyse her bahçenin en vazgeçilmezlerindendir. Bizim bahçenin de yıllanmış akşam sefaları artık biraz etrafı saran ağaçlardan dolayı daha az çiçek açsa da hala güzelliklerini koruyorlar.
Belki de sardunyalar kadar yaygın ve dertsiz olan akşam sefaları her türlü zorlu koşullarda yaşamayı başarıyorlar. Yol kenarlarında, düştükleri beton aralarında bile yaşam yolu buluyorlar. Saksıdansa daha çok toprakta yetiştirilen bir çiçek.
Tohumdan yetiştirilen akşam sefaları bir kez yerlerini sevdiler mi her sene kuruduktan sonra ertesine yıl, yine yoktan çıkarak bahçelere renk katıyorlar. Borazan şekilli çiçeklerin beyaz, sarı, pembe tonları var. Eğer farklı renkleri yan yana dikerseniz birbiriyle polenlenen çiçeklerden iki rengi bir arada görebiliyorsunuz.
Tohumdan yetiştireceğiniz akşam sefalarını bahar ayında direk ya da bir akşam suda beklettikten sonra toprağa dikebilirsiniz. Eğer saksıda fideliyorsanız 5 – 6 santime ulaştıktan sonra asıl yerlerine aktarabilirsiniz. Çiçeklerini açtıktan sonra küçük zeytin çekirdeği benzeri tohumlar oluşturuyorlar. Bunları saklayarak zamanı geldiğinde tekrar ekebilirsiniz. Kendileri de zaten düştükleri yerden hemen yeşeriyorlar.
Çok güneş seven bitki gölgede çiçek vermeyebiliyor. Özellikle büyüme aşamasında düzenli sulamayı sonrasında da haftada 1 – 2 kez sulamayı ihmal etmeyin.
Küpe Çiçeği / Fuchsia / Fuchsia, Lady’s eardrops
Adlarından da anlaşılacağı gibi damla şekilleriyle hem zarif hem de narin çiçeklerdir küpe çiçekleri. Çocukluğumda yıllarca açtıktan sonra sert bir donda ölen küpemizin yerine yenilerinin sürekliliğini bir türlü sağlayamadım maalesef. Aslında nem ve sıcaklık sorununu hallederseniz pek dertsiz çiçeklerden sayılıyor. Ama ben sanırım bu sorunu aşamadım.
100’den fazla çeşidi olan küpe çiçekleri çalı ya da ağaç türü olarak kabul ediliyor. Eğer uygun cinsini seçip uygun ortamı sağlayabilirseniz çok yıllık bu bitkiler bahçede oldukça gelişebiliyorlar ancak bu türler Türkiye’de çok yayın değil maalesef. Bizde daha çok saksıda yetişen türler var. Özellikle başka çiçeklerle birlikte kullanabileceğiniz aranjmanlarda, askılı çiçek sepetleri için çok uygun çiçekler.
Birçok çiçeğin sevmediği gölge ortamları seven küpeler çok sıcakları tercih etmiyor. Ancak iç mekânda yetiştiriyorsanız biraz ışık almaları iyi olur. Geçirgen – drenajı iyi topraklarda nemli kalmasına dikkat edin. Ancak balçık gibi su içinde de yüzmemeli.
Çoğaltmak için en iyi yöntem bahar ayarında dalından alacağınız çeliği köklendirdikten sonra dikmek.
Haseki küpesi / Aquilegia / Columbine
Çocukluk bahçemin çiçeklerinden biri de Haseki küpesidir… Her yıl açışını sabırsızlıkla beklerdim. Öyle güzel bir rengi ve zarif bir şekli var ki… Arıların ve sinek kuşlarının da sevgilisi… Adından küpe geçse de diğer küpeden oldukça farklı bir tür.
Latince ismi “Aquila”, kartal anlamına geliyormuş. Çiçekleri kartal pençesini andırdığından bu isim verilmiş. Birkaç farklı çeşidi olsa da yapılan çalışmalarla farklı türler elde edilmiş. Mavi, pembe, sarı, mor, beyaz ve turuncu en çok rastlanan renkleri…
Asidik ve geçirgen toprakları seven Haseki küpesi yarı gölgeli ortamları seviyor. Bahar aylarında tam gün güneşi tolere edebiliyor. Toprağı kuru kalmayacak şekilde haftada bir iki kere sulayabilirsiniz.
Çoğaltmak istiyorsanız tohumdan çoğaltmayı deneyin. Çiçeklenmeden sonra geliştirdiği tohumları saklayarak ertesi sene toprağa serperek kolayca küpenizi çoğaltabilirsiniz. Bölerek lantopraktan çıkarın, bitkiyi keskin bir aletle bölerek hemen tekrar toprağa gömün.
Süsen çiçeği / Iris / Iris
Kolay yetişen, yayılmayı seven süsen çiçeği benim dikkatimi, bahçeye küçük biraz havuz yaptıktan sonra içerisine su bitkisi ararken çekti. Sulak alanları seven hatta su içerisinde rahatça yaşayan süsen ya da iris çiçeği aslında farklı bir türüyle yıllarca bahçenin bir köşesinde kendince büyüyüp dururmuş her yaz.
300’den fazla türü olan irislerin 40’tan fazla çeşidi Türkiye’de doğal olarak yetişebiliyor. Mezarlık çiçeği dendiğinden biraz mesafeli durulsa da bence şekliyle kokusuyla bahçelerde baş köşeleri fazlasıyla hak ediyorlar.
Çok toprak ayırmayan irisler bana göre dertsiz bitkilerden. Ekimi de yetiştirmesi de oldukça kolay. Bir kez yerlerini sevdiler mi kendiliğinden çoğalıyor fazlaca ilgi istemiyorlar. Yer sorununuz varsa gelişimini sürekli kontrol etmelisiniz. Yumrulu çiçeklerden olan irislerin yaprakları ince uzun, boyları bir metreye kadar uzayabiliyor.
Çiçekleri mor, sarı, beyaz ana renklere sahip ancak yine birçok hibrid çeşidi var. Güneşli ortamlara bayılıyorlar ama yarı gölgede de dayanabiliyorlar. Suyu seven irislerin bazıları başta da dediğim gibi sulu – bataklık alanları tercih ediyorlar.
Toprakta daha yaygın yetişse de saksıda da yetiştirmek için uygunlar. Çoğaltmak istiyorsanız gövdesinden (yumrudan) alacağınız kesitleri toprağa gömerek kolayca çoğaltabilirsiniz.
Yıldız çiçeği / Dahlia / Dahlia
Yüzlerce rengi ve çeşidiyle tüm övgüleri hak eden yıldız çiçeği yaz bahçelerinin vaz geçilmezlerinden. Yıldızlar da yumrulu (patates benzeri) bitki çeşidi ve yine kolay yetişen çiçeklerden.
20 binden fazla çeşide sahip yıldız aslında bir Amerika çiçeği ve buradan dünyaya yayılmış. Kesme çiçek olarak çok kullanılsa da dediğim gibi bahçelere, saksılara çokça yakışıyor. Bodur boylu küçük çiçeklere sahip olanların yanında koca koca açan, gövdeleri bir metrenin üzerine çıkan türleri var.
Çok güneş seven yıldızlar, günde 6 – 8 saate kadar güneşlenmeye bayılıyor. Zengin ve geçirgen topraklarda iyi yetişiyor. Özellikle genç bitkileri çok su istemiyor hatta su köklenmeyi artırdığından çiçeklenme sorunu yaşatabiliyor. Ama toprağının da kuru kalmaması lazım.
Toprağa ekmek için donların geçmesini beklemek en iyisi. Saksıda da güzel yetişiyorlar. Satın aldığınız ya da dışarda sakladığınız yumruları bahar başında toprağa dikebilirsiniz. Yıllanmış yıldızlar toprakta kendiliğinden gelişiyor. Gübreleyerek gelişmesine katkı yapabilirsiniz.
Çoğaltma yöntemi ise yumruları bölmek. Toprakta yetiştiriyorsanız etrafını derince kazıp toprakla beraber çıkarın ve yavruları nazikçe ayırarak tekrar toprağa ekin.
Mine çiçeği / Lantana camara / Lantana, shrub verbena
Google’a girip mine çiçeği yazdığınızda karşınıza onlarca farklı çiçek çıkacaktır. Türkçe’de minik çiçekleri olan neredeyse her şeye “mine çiçeği” demişiz maalesef… Benim kastettiğim lantana olan türü.
Çok yıllık bir bitki olan mine çiçekleri de dertsiz çiçeklerden biri. Belirli bir gelişime ulaştığında uzun yıllar yaşıyor ve çalı – ağaç gibi büyüyebiliyor. Soğuklara dayanıklı bitki sıfırın altına da dayanıklı. Üstteki dallar dondan etkilense de tekrar topraktan yeşermeyi başarıyor.
Pembe, sarı, kırmızı, mor, turuncu beyaz renkleri var. Genelde bir çiçekte birkaç renkli tonlarını görebiliyorsunuz.
Güneşli ya da az güneşli ortamları seven mine çiçeğini susuz bırakmamak gerekiyor. Saksıdaysa özellikle çok sıcak günlerde hemen boyunlarını bükebiliyorlar. Suyunu eksik etmemek gerekiyor. Eğer çiçeklenmesi durduysa su ihtiyacı olduğunu düşünebilirsiniz.
Çoğaltma için daldırma yöntemini kullanabilirsiniz. İnce dikenli yapısı tende hassasiyet yapabildiği gibi çiçeklenmeden sonra çıkan minik taneler zehirlenme yapabiliyormuş.
Ekinezya çiçeği / Echinacea, coneflower
Büyük papatya benzeri ekinezyalar beyaz, pembe, kırmızı, yeşil ve turuncu renkleriyle yaz bahçelerinin kraliçesi olmaya aday. Sıcağa ve kuraklığa dayanıklılıkları bunun için en iyi sebeplerden ikisi.
Güneş seven ekinezyalar gölgede maalesef çiçek vermiyorlar. O yüzden baştan dikerken yerlerini iyi seçmek lazım. Toprak konusunda da çok seçici değiller. Belli bir ölçüye kadar susuzluğa dayanan çiçekleri en azından haftada bir sulamalısınız. İlkbahar ya da sonbahar aylarında ekilen ekinezyaların çiçeklenme zamanları temmuz ve ağustos ayları.
Ekinezyalar çok yıllık bitkiler olduğundan her bahar kendiliğinden çıkıyorlar. Kuruyan çiçeklerinden elde edeceğiniz tohumları şubat sonu mart başı gibi direk toprağa dikebileceğiniz gibi önce evde fideleyerek sonra asıl yerlerine alabilirsiniz.
Kadife çiçeği / Tagetes / Marigold
Adı gibi kadife yaprakları, göz alıcı renkleriyle gerçek bir yaz güzeli. Hem de yetiştirmesi, çoğaltması oldukça kolay bahçe çiçeklerinden.
Her yere kolayca adapte olabilen, diğer çiçeklerle birlikte yaşamayı başaran kadife çiçeği yıllık çiçeklerden biri. Kısa boylu olanları yanında boyları 50 – 60 santimi bulanları da var. Türkiye de iki türü çok yaygın. Sarı ve turuncu ağırlıklı açan çiçeklerin nadir de olsa kırmızısı görülebiliyor.
Kadife çiçeğinin bazı böcekleri uzak tutmak gibi bir faydası var. Bol güneş seven kadifeler, bir kez açmaya başlayınca yaz boyunca coşarcasına açmaya devam ediyor. Toprağını çok kurutmadan aralıklı sulamak lazım ama hava çok sıcaksa her gün sulayabilirsiniz.
Çiçeklerin bitiminde tohumları kolayca toplayıp muhafaza ettikten sonra toprağa direk saçarak dikebileceğiniz gibi fideleyerek de toprağa aktarabilirsiniz.
Ayçiçeği – Günebakan / Heliantus annuus / Sunflower
Çekirdekleri kadar ben ayçiçeğin çiçeğinin de oldukça hayranıyım açıkçası… Canlı sarı renkteki çiçekler bahçelere renk katma konusunda birebir. Güneşe göre hareketleri sanırım birçok kişinin de sevdiği özelliği.
Yıllık bitkileri bol güneş alan bir toprağa çekirdekten ekerek yetiştirebilirsiniz. Çok seçici değil ama geçirgen bir toprağa mümkünse rüzgâr almayan bir yere ekerseniz daha iyi olur. Yaz ortasında açmaya başlayan çiçekleri ağustostan sonra çekirdeklenmeye başlıyor. Uygun bir türse çekirdeklerini yemek için de tohum için de saklayabilirsiniz.
Ayçiçeği genelde uzayan bir bitki, bir metrenin üzerinde oluyor ancak cüce boylu olanları da var. Susuzluğa nispeten dayanabiliyor ancak sulamak çiçeklerin gelişimine katkı sağladığından ihmal etmemekte fayda var.
Çoğaltmanın en iyi yolu dediğim gibi çekirdekten çoğaltmak. İyice olgunlaşmış olanlardan tohumluk ayırabilirsiniz. Don zamanı geçtikten sonra önce içeride fideleyin, 3 – 4 hafta sonra artık dışarı aktarabilirsiniz.
Hatmi çiçeği / Alcea / Hollyhock
Doğal olarak neredeyse her yerde karşınıza çıkabilen hatmi çiçeği Barış Manço’nun ünlü yaptığı çiçeklerden biri diyebilirim. Nedeni de aslında görsel güzelliğinin yanında şifalı bir bitki olmasından kaynaklanıyor.
Uzun boyları güzel renkleriyle bahçenize katman verebileceğiniz gibi, sınır bitkisi olarak kullanabileceğiniz bir çiçek türü. Bahar sonunda başlayan çiçeklenmesini yaz sonuna kadar devam ettirebiliyor.
Toprak olarak çok seçici olmayan hatmi çiçeklerinin yalın katları ve katmerli olanları var. Sarı, kırmızı, pembe, mor ve beyaz renkleri daha yaygın ama farklı renkleri de üretilmiş durumda.
Güneşli ortamlar daha rahat gelişmesine ve boy atmasına katkı sağlıyor. Boyları 1 – 2 metreyi bulduğundan beraber diktiğiniz çiçekleri gölgelememesine ya da gölge seven çiçekler beraber olmasına dikkat ederseniz iyi olur.
Yetiştirme için en iyi yöntem tohumdan çıkarma. Çiçekleri genelde sezon sonunda tohumlama yaptığından bunları toplayarak bahçenize dikebilirsiniz. Bahar ortası dikmek için en iyi zaman. Eğer yıllanmış bir çiçekse baharda filizlerini bölerek çoğaltmayı da deneyebilirsiniz.
Çiçekleri seviyorsanız GÜZEL KOKAN ÇİÇEKLER ve KIŞIN AÇAN ÇİÇEKLER yazılarıma da göz atmayı ihmal etmeyin.
Seyahat etmeyi seviyorsanız güncel geziler ve fotoğraflar için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar
sevgili figen hanım,
yazılarınız dopdolu. botanikten, edebiyata, psikolojiden yerel ağızlara geniş bir yelpazede doyurucu yazılar.
ellerinize sağlık…
bir dahaki yazınızda ingiliz ve japon bahçelerinin özelliklerini anlatır mısınız?
yazılarınızı okumak bir ayrıcalık…
çok teşekkürler.
Esra Hanım merhaba… yazılarımı beğenmenize çok sevindim. yorum için vakit ayırdığınız için ayrıca teşekkürler. Her iki bahçe türü de çok sevdiğim türlerdir. Bir sonraki yazılarım arasına alacağım mutlaka. Tekrar teşekkürler 🙂