Balkan turu yapmaya karar verdiğimizde en zor karar nereleri gitmemiz gerektiğiyle ilgili oldu. Öyle güzel coğrafya ki nereye gitsek eksik kalacaktı. Balkan turu planlaması yaparken çok zorlandık, sonuçta çok güzel bölgelere gittik ama aklımız gidemediğimiz bir sürü yerde kaldı… Bulgaristan’dan Slovenya’ya, Romanya’ya uzanan bölge hem güzellikleriyle hem de kolay ulaşılabilir olmasıyla büyük bir fırsat. Asıl önemlisi de birçoğunu vizesiz olarak dolaşabilmemiz. Bazılarına Schengen ile girebildiğinizden çok girişli vizenizi değerlendirmek için de ayrı bir fırsat…
Hazır böyle bir fırsat varken, en kısa zamanda bir Balkan turu programı yapmak gerekiyordu. Bizim turumuz aslında bir keşif turu gibi oldu… 10 günde ancak Arnavutluk’tan geçerek Karadağ, Bosna-Hersek ve Hırvatistan’ı görebildik. Hele Hırvatistan’ın Adriyatik kıyıları, doğa parklarıyla bir ay gezsen yetmeyecek kadar çok ve güzel yerleri var ki…
Ayrıca bu topraklardan gezerken kendinizi hiç de yabancı gibi hissetmiyorsunuz. Balkan ülkeleriyle ortak geçmişimizden dolayı dillerine yerleşmiş pek çok kelime var. Buralarda aç kalmayacağınız da kesin… Ortak yemekleri bulabileceğiniz o kadar çok yer var ki… Son zamanlarda Türk dizilerinin bölgede yarattığı sempati ile sizi sıcacık karşılıyorlar… Zaten bölge insanı oldukça misafirperver, yardımsever ve sıcak kanlı, o yüzden kendinizi hiç yabancı hissetmiyorsunuz burada…
Tiran’dan Zagreb’e
Bizim programımız eylül ayının hemen başında ve Kurban Bayram’ına denk geldiğinden biz en ucuz uçak biletini Tiran’a bulduk ve buradan başlayan gezi, Karadağ, Bosna-Hersek ve Hırvatistan’dan geçerek devam etti…
İnanılmaz güzellikteki denizi, tarihi şehirleri, muhteşem doğasıyla tüm bu güzelliklerin bir kısmını sığdırabildiğimiz 10 günlük program şu şekilde sonuçlandı:
Arnavutluk’un başkenti Tiran’dan başlayan turumuz; Karadağ’da Kotor – Budva – Perast üçlüsü, Hırvatistan’ın en turistik şehri Dubrovnik, bizim için çok önemli bir şehir olan Bosna-Hersek’in gözdesi Mostar, oradan da tekrar Hırvatistan’a geçerek Split, Trogir, Zadar, Plitvice Gölleri Milli Parkı’ndan geçerek Zagreb’de son buldu.
Balkanlar Neresi?
Kaç Gün Kalmalı?
Tadı damağınızda kalmayacak bir tur istiyorsanız en az bir haftalık bir zamanı böyle bir program için ayırmak gerekiyor. Ama hakkıyla gezelim diyorsanız en az 15 gün bu bölge için yeterli olacaktır. Mesafeler yakın gibi dursa da dağlık alanlar yüzünden istediğiniz yere ulaşmak tahmininizden biraz daha vakit oluyor. Bu süre biraz koşturmalı geçiyor ama her yerin biraz da olsa keyfini çıkartabiliyorsunuz.
Biz program içerisinde Tiran’dan konaklamadan geçerek Budva’da 2, Dubrovnik’te 1, Split’te 2, Zadar’da 1, Plitvice bölgesinde 1 ve Zagreb’de 1 gece kaldık.
Balkan turu planlama – Detaylı gezi rotası
Arnavutluk
Tiran
Karadağ
Budva (Konaklama)
Kotor
Perast
Sveti Stefan
Hırvatistan
Dubrovnik (Konaklama)
Bosna – Hersek
Mostar
Hırvatistan
Split (Konaklama)
Vis Adası – Stivina Koyu, Komiza
Biševo Adası – Mavi Mağara / Blue Cave
Ravnik Adası – Yeşil Mağara / Green Cave
Budikovak Adası – Mavi Lagün / Blue Lagoon
Hvar Adası
Pakleni Adaları
Brac Adası – Zlatni Rat Plajı
Trogir
Zadar (Konaklama)
Plitvice Gölleri Milli Parkı (Konaklama)
Zagreb (Konaklama)
Ne Zaman Gidilir?
Genel olarak Akdeniz iklimine sahip bölge, temmuz – ağustos aylarında oldukça sıcak, bu sebeple de oldukça yoğun ilgi görüyor. Mayıs – haziran ve eylül ayları ise sıcaklıkların yanı sıra kalabalıkların da azaldığı zamanlar.
Aslında bu tarihler genel olarak Orta Avrupa için seyahat edilecek en güzel zamanlar bence…
Kasım ve nisan ayları buralar için de oldukça soğuk ve yağmurlu geçiyor. Bu yüzden özellikle sahil kasabalarında pek çok yer kapalı oluyor.
BALKAN TURU – GEREKLİ BİLGİLER
Para Birimi
Karadağ’da hariç diğer ülkeler kendi para birimlerini kullanıyor. Karadağ’da Euro, Bosna-Hersek’te Mark, Hırvatistan’da ise Kuno, Arnavutluk’ta ise Lek kullanılıyor.
Fiyatlar
Balkan turu için size iyi bir haberim var! Bu ülkeler Avrupa kadar pahalı değil… Size biraz daha nefes aldıran fiyatlara kalıp, uygun fiyatlara yemek yiyebiliyorsunuz.
Bosna-Hersek ve Arnavutluk’ta günlük 40-50 Euro civarlarında ekonomik fiyatlara gününüzü geçirebilecekken bu fiyatlar Hırvatistan ya da Karadağ’da 80-85 Euro’ya kadar çıkabiliyor.
Konaklama bütçesi ise ülkeye ve konfor tercihinize göre çok değişken… Uygun fiyatlı bir tatil için hostelde kalmak 8-20 Euro civarlarında. İki kişilik bir oda için Hırvatistan’da minimum 60, Bosna-Hersek’te 40-90, Karadağ’da 50, Arnavutluk’ta ise 40-50 Euro’yu gözden çıkarmanız gerekiyor. Ama eğer iki kişiden fazla sayıda seyahat ediyorsanız en uygunu apartman dairesi kiralamak.
Yemeği de yine uygun fiyatlara bulmak mümkün… Bosna-Hersek’te bir böreği 3-5 Euro’ya yerken, Hırvatistan’da bir öğle yemeğini 15 Euro civarında yiyebilirsiniz.
Son olarak, araç kiralama açısından Karadağ diğerlerine göre biraz daha pahalı… Özellikle yüksek sezonda 50-60 Eurolara kadar çıkabiliyor. Ama eylül – mayıs gibi bu fiyatlar 20 Eurolara kadar da düşüyor. Bosna-Hersek’te günlük araç kira bedeli 25 Euro civarlarındayken, Hırvatistan’da 50-60 Euro civarlarında…
Dil
Hırvatistan’da Hırvatça, Arnavutluk’ta Arnavutça, Bosna- Hersek’te Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça, Karadağ’da ise Karadağca konuşuluyor. Bölgedeki eski Rus etkisinden dolayı Rusça tüm bölgede oldukça kullanılıyor.
Turizmin etkisinden dolayı İngilizce çok yaygın. Özellikle Hırvatistan’da her gittiğimiz yerde sorunsuzca İngilizce anlaşabildik.
Bölgede Türk dizileri fazlaca izleniyor. Hem ortak geçmişin hem de dizilerin etkisiyle Türkçe pek çok kelime biliyorlar. Bazı oturduğumuz yerlerde televizyonda Türk dizilerine denk geldiğimizde oldukça şaşırmıştık.
Zaman
Bölge genel olarak Türkiye’den 1 saat dilimi geride bulunuyor. Ancak Türkiye’deki yaz saati uygulamasından sonra aramızdaki fark, kış aylarında 2 saate çıkıyor.
Din
Bölge halkının çoğunluğu Hristiyan… Ancak azımsanmayacak bir Müslüman nüfus da bu bölgede yaşıyor. Özellikle Arnavutluk’un yüzde 56’sı, Bosna-Hersek’in ise yüzde 50’si, Karadağ’ın ise yüzde 19’u Müslüman…
Nerede Kalınır?
Karadağ, Bosna-Hersek ve Hırvatistan turizm açısından oldukça gelişmiş olduğundan konaklama imkânı çok fazla… Ailece veya grup olarak gitmişseniz apartman dairelerini tercih etmek çok iyi bir seçenek… Airbnb veya Booking.com’dan buralara rahatlıkla rezervasyon yapılabiliyor.
Budva’da kaldığımız Apartments Aqua, şehre tepeden bakan bir noktadaydı. Oldukça temiz ve kullanışlı olan apartmana yürüyüşle çıkmak mümkünse de araçla merkeze 5 dakika sürüyor.
Split’te kaldığımız Sandy Beach Apartments, şehrin tam göbeğinde tarihi bölümün hemen bitişiğinde. Sahile birkaç dakika, feribot terminaline ise 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde…
Zadar’da bahçeli ve balkonlu Apartments Mandy’de kaldık. Aile tarafında kiraya verilen daire merkeze 1,3 kilometre uzaklıkta.
Dubrovnik, oldukça pahalı olduğundan tarihi bölümün biraz dışında bir yer tercih ettik. Mavi Apartments sahile 5 dakika, şehrin tarihi merkezine 1,5 kilometre uzaklıkta.
Plitvice Gölleri Milli Parkı’da geçirdiğimiz vakitten sonra o kadar yorgunduk ki, Rijeka tarafına geçmekten vazgeçip parkın hemen yakınlarında kalmaya karar verdik. Bir dağ köyünde yemek için durduğumuz yerde aracımız bozulunca, o noktada ilk bulduğumuz evin kapısını çalmıştık. Kapıyı çaldık, diyorum çünkü bölgede neredeyse herkes, evlerinin bir katını veya odalarını kiraya veriyor. Hepsi birinden güzel ve şirin…
Zagreb’de ise Apartments Angel Main Square’de kaldık. Merkezin hemen yakınında, güzel ve popüler barların olduğu sokakta yer alıyor. Oldukça temiz ve özenle döşenmiş…
Nasıl Gidilir?
Nasıl bir rota izleyeceğiniz burada çok önemli… Biz ağırlıklı olarak Karadağ’ı ve Hırvatistan’ı gezmeyi planladığımızdan Budva’ya en yakın ve en ucuz nokta olarak Tiran’a uçmanın en uygun olduğunu gördük. Burayı geçiş noktası olarak kullandık. Bayram dönemi olduğundan fiyatlar bu şekilde çok uygundu. Tek yön gidiş 99 TL idi… Tiran’a THY’nin her gün ve Pegasus’un da düzenli uçuşları var.
5 kişilik bir grup olduğumuzdan Tiran’dan Budva’ya özel araçla transfer daha hesaplı geldi. Bizim kiraladığımız Dubrovnik merkezli bir firmaya transfer için 150 Euro ödedik. Bu yöntem pek çok kişi tarafından kullanıldığından, transfer firmaları çok yaygın…
Eğer Karadağ’dan başlamayı düşünürseniz en uygun uçuş noktası Podrogica Havalimanı… 1 saatlik mesafedeki havalimanından Budva’ya veya Kotor’a kolaylıkla erişilebiliyor. Otobüsle geçebilir veya araç kiralayabilirsiniz.
Adriyatik kıyısını güneyden kuzeye kat ettiğimizden bizim dönüş noktamız Zagreb oldu. Buradan THY’nin her gün uçuşu var.
Bölgeyi gezmek için diğer seçenekler ise Dubrovnik’e, Saraybosna’ya, Üsküp veya Belgrad’a direk uçarak, buralardan farklı rotaları takip etmek…
Nasıl Gezmeli?
En kolay ve en hesaplı yol sanırım araç kiralamak… Şehirlerarası mesafeler kısa ancak özellikle Hırvatistan’da bir baştan bir başa oldukça mesafe var… Ülkeler arası geçişi de hesaba kattığınızda bir Balkan turu planlarken en akıllıca iş, araç kiralama yöntemi… Birçok uluslararası firmanın kiralama sistemleri burada da işliyor. Rentalcars üzerinden Dubrovnik’te yaptığımız kiralama için bugünkü fiyatlarla 7 gün için kişi başına toplamda 380 TL yani 60 Euro gibi bir rakam düştü…
Mostar’da bize eklenen iki arkadaşımızla 7 kişi olduğumuzdan bize sayıca en çok uyan araç, 9 kişilik Renault Trafic idi. Daha sonra aracımız Plitvice dönüşü arıza yapınca 2-3 saat içerisinde yeni bir araçla çok hızlıca değiştirdiler. Bu sefer Renault yerine bir Opel Vivaro aldık.
Araç kiralarken birkaç noktaya dikkat etmek gerekiyor: Eğer iki kişi araç kullanacaksa bunu baştan kiralarken ilave etmek en iyisi. Bazı firmalar belli tutarı kredi kartında bloke ediyorlar. O yüzden kart limiti buna uygun olmalı… En önemli konulardan biri de firma, internetten ödeme yaptığınız kredi kart sahibini, birinci şoför olarak esas alıyorlar. Eğer kart sahibiyle, kullanan kişi aynı değilse ilave şoför ücreti ödemek gerekiyor. Kiralama şartlarını çok dikkatlice okumakta fayda var…
Biz navigasyonu da ücrete dahil etmiştik. Ancak araçta kendinden navigasyon vardı… Çok işimize yaradı… Eğer araç içinde yoksa ilave etmeye veya Türkiye’de kullandığınızı uygun şekilde güncelleyerek yanınıza almaya çalışın…
Bölgede karavanla seyahat de oldukça yaygın… Pek çok kamping var… Hem sizi pek çok dertten kurtarıyor hem de oldukça eğlenceli… Tek sıkıntısı park etme sorunu olabilir ama artıları daha fazla olduğundan bunu çok dert etmemek lazım… Biz 3 ay önceden program yapmaya başlamamıza rağmen tüm karavan rezervasyonları dolmuştu. Bu şekilde bir tatil düşünürseniz erken davranmak gerekiyor.
Karavan kiralamak için bu siteye bakabilirsiniz…
Eğer bütçenizi biraz genişletebiliyorsanız Hırvatistan’ın muhteşem sahillerini tekne kiralayarak dolaşmak da oldukça harika bir seçenek olabilir… Uygun fiyat için hem yoğun dönemin biraz dışına çıkmak ve hem de erken rezervasyon yapmak gerekiyor…
Vize
Balkanlar’da gezmenin en güzel yanlarından biri de birkaçına vizesiz gidebiliyor olmamız. Karadağ, Bosna-Hersek, Arnavutluk Türkiye’den turistik geziler için vize istemiyor.
Hırvatistan için vize şart. Eğer geçerli ve çok girişli bir Schengen vizeniz varsa bunu kullanabiliyorsunuz aksi durumda Hırvat vizesi almanız gerekiyor.
Hırvatistan Vizesi Nasıl Alınır?
Yeşil pasaport sahibi kişilerin (180 gün içerisinde 90 günü geçmeme ön koşulu ile) vize almalarına gerek yok ancak eğer bordo (normal) pasaportunuz varsa vize için aşağıdaki bilgiler işinize yarayacaktır.
Hırvatistan vizesi Ankara Büyükelçiliği ya da İstanbul Başkonsolosluğu’nun akredite ettiği kurumlar aracılığıyla alınıyor. Vize işlemleri eğer normal başvuru yaptıysanız 7-10 gün arası, ekspres vize için başvurduysanız 3 gün içinde tamamlanıyor.
Vize harç ücreti 60/35 Euro… Buna aracı kurumun hizmet ücreti ayrıca ekleniyor. Hırvatistan turist vizesi başvuru sahibinin ülkeye giriş çıkış sayısına göre tek, iki veya çoklu olarak verilebiliyor. Ülkeye giriş çıkış sayısına bağlı olarak Hırvatistan vize ücretleri değişiklik gösteriyor.
Vize için gerekli evraklar hakkında daha detaylı bilgiyi Hırvatistan Konsolosluğu’nun web sayfasından öğrenebilirsiniz.
Ayrıca Balkanlar’da Makedonya ve Sırbistan da vizesiz gezebileceğiniz ülkelerden…
Vizesiz ülkeler için daha detaylı bilgi almak isterseniz buraya da bakabilirsiniz.
Uyarılar
- Birçok yerde deniz taşlık, deniz ayakkabısı getirirseniz iyi olur.
- Savaşın anıları hala çok taze… Mümkünse yerel halkla bu konulara derinlemesine girmeyin.
- Eğer temmuz – ağustos aylarında gidiyorsanız çok sıcak olacağını bilin ve mutlaka önlemlerinizi alın. Şapka, gözlük ve en önemlisi iyi koruyan bir güneş kremi…
- Yollar kısa görünse de dağ yolları yüzünden beklediğinizden uzun sürebiliyor.
- Tarihi dokusuyla her şehir neredeyse açık hava müzesi gibi. Ama yerel müzeleri de gezmeyi unutmayın.
- İtalyan ve Osmanlı etkisiyle zengin bir yemek kültürü var. Yerel mutfağı mutlaka deneyin. Özellikle Hırvatistan’da deniz ürünlerini yemeyi ihmal etmeyin.
- Uzun zamandır turist ağırlamaya alışık bu ülkelerde dil sorunu yaşanmıyor. Özellikle Karadağ ve Hırvatistan’da neredeyse hiç sıkıntı çekmiyorsunuz.
- Yerel hediyeliklerden mutlaka alın.
- Hırvatistan bir AB ülkesi olmasına rağmen Euro kullanmıyor. Dubrovnik dışında Eurolarınızı Kuno’ya çevirmeyi ihmal etmeyin.
- Bahşiş bu bölgede de yaygın…
Yalnız Gidilir Mi?
Bu gezide oldukça kalabalıktık ama genelde yalnız gezen biri olarak gittiğim yerlerde bu tür gözlemler de yapmaya çalışıyorum… Bölge insanı, oldukça cana yakın ve yardımsever olmalarının yanı sıra çok saygılı ve medeni insanlar… Özellikle tek bir kadın olarak bu ülkelerde yalnız gezerken bir sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum.
Balkanlar’ı gezmeyi düşünüyorsanız ilk çıkış için Bulgaristan’ı düşünebilirsiniz. Bu konuda SOFYA GEZİLECEK YERLER yazım size fikir verebilir.
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...