Dalyan, uzun zamandır en sevdiğim yerlerden biri. Hani bazı yerleri bir kez görürsünüz ve sonra hep gitmek istersiniz ya, Dalyan da benim için öyle yerlerden. Son yıllarda yaz tatillerimde bir şekilde yolumu düşürdüğüm yerlerden biri oldu. Hayram olduğum bu güzel yerler ilgili harika bir DALYAN GEZİLECEK YERLER rehberi hazırladım. Aradığınız her türlü bilgiyi bu yazıda bulacaksınız.
Dalyan deyince sizin aklınıza ne geliyor bilmiyorum ama benimkine, yıllarca Türkiye tanıtımlarında kullanılan labirent şeklindeki o yemyeşil sazlık fotoğrafı gelir. Gidip gördüğünüzdeyse sadece o sazlıktan ibaret olmadığı anlıyorsunuz.
İztuzu Plajı, Dalyan Kanalı, kaya mezarları, Caretta Caretta kaplumbağaları, Kaunos Antik Şehri, Kleopatra çamur banyosu, Köyceğiz Gölü, sığla ağaçları gibi görecek o kadar çok şey var ki. Belde yıllarca kapalı kalmış ama kendi müdavimlerini yaratmış, doksanlı yıllarda da turizmin gelişmesiyle tanınır hale gelmiş. Fethiye, Göcek, Marmaris, Akyaka gibi yerlere yakınlığı sayesinde 2-3 gün ayırarak gezmeye fırsat bulabileceğiniz özel bir yer.
Kanal, buranın en sevdiğim bölgesi… Mevsimine göre yeşile sarıya boyanan sazlıkların büyülü bir havası var. Kanal boyunca kurulan belde, son yıllardaki yoğunlaşan turist akımına rağmen hala huzurlu yapısını koruyor. Sakin birkaç gün geçirmek için ideal… Akşamları merkez oldukça hareketli… Ana caddesi boyunca güzel restoran ve barların yanı sıra her köşede el yapımı ürünlerin satıldığı hediyelik eşya stantlarına denk gelebiliyorsunuz.
Dalyan nerede?
Dalyan küçücük bir belde aslında. Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı… Ortaca’ya 12 kilometre, Dalaman Havalimanı’na ise 28 kilometre uzaklıkta…
Dalyan’a nasıl gidilir?
Ulaşım Dalaman’dan çok kolay… Aslında taksiyle 20-25 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Pazarlıkla 80-90 lira vermeyi göze alırsanız ve birkaç kişiyseniz en kolay ve rahat seçenek bu. Diğer bir yol ise Marmaris’e giden Havaş ve belediyenin servislerine binmek. 20 dakikalık bir yolculuktan sonra Ortaca’da iniyorsunuz ve 5-10 dakikalık bir yürüyüş ile Dalyan minibüslerinin kalkış noktasına ulaşılıyorsunuz. Oradan da yine 15 dakikalık bir yolculuk ile Dalyan merkezindesiniz. Otobüs ile Fethiye’den veya Marmaris’ten de gelirken yine aktarma noktası Ortaca…
Dalyan gezilecek yerler – Dalyan’da ne yapılır?
İlk kez gidiyorsanız ve keşfetmek için fazla gününüz yoksa ilk önerim Klasik Dalyan tekne turuna katılmak. Bu turda bir günde birçok noktayı oldukça ekonomik bir fiyata görmek mümkün. Çamur banyosu, Köyceğiz Gölü, İztuzu Plajı ve dönüşte de Kaunos Antik Şehri’yle tamamlanıyor tur.
Kaunos Antik Kenti ve Kral Mezarları
Dalyan’ın en değerli köşesi… İS 1. yüzyıla kadar çok önemli bir liman kentiymiş. Zamanla Dalyan deltasının oluşumuyla denizden uzaklaşmış. En önemli kalıntılar Kaya Mezarları. Kasabanın içerisinden tüm ihtişamıyla gözüken kaya mezarları, bu beldenin simgesi haline gelmiş. Özellikle kanal kıyısındaki pansiyon veya otellerde kalıyorsunuz onları her an karşınızda görmek mümkün. Nehrin karşı kıyısında yer alan antik kente yürüyerek gitmek mümkünse de genelde tekne turları ile ulaşmak daha kolay. Kentte ise antik tiyatro, kilise, hamam ve tapınak kalıntıları ziyaret edilebilir.
İztuzu Plajı
İztuzu Dalyan’ın gözdesi… 5,5 kilometre uzunluğundaki göz kamaştırıcı kumsalıyla hem insanları hem de Caretta kaplumbağalarını cezbediyor. Merkezden kalkan kooperatif tekneleriyle kanaldan, dolmuş minibüslerle karadan ulaşmak mümkün. Daha detaylı bilgiye İztuzu Plajı yazısından ulaşabilirsiniz.
Dalyan koyları
Dalyan çevresi yakın ya da biraz uzak muhteşem koylarla dolu. Bazısına karadan bazılarına ise sadece denizden ulaşabiliyorsunuz.
Kargıcık Koyu İztuzu’na komşu koylardan. Denizden ya da karadan gidebiliyorsunuz. Ufak bir işletmesi bulunan koy, güzel vakit geçirmek için ideal yerlerden.
Ekincik Koyu, Dalyan’dan tekne ile gelebileceğiniz bir yer. Etrafta birkaç tesis ve alışveriş edebileceğiniz mekanlar var.
Bacardi Koyu, Kargıcak’tan kano ile gidebileceğiniz diğer muhteşem bir koy. Görmeden dönmeyin diyeceğim kadar özel bir yer. Kano kiraladıysanız diğer komşu koylara da açılabilirsiniz.
Aşı Koyu ise güzel doğası, sığ denizi ile yine Dalyan’ın güzel koylarından biri. Araçla 40 dakikalık bir yolculukla varacağınız koyda tekneler için küçük bir işletme var. Yolunun biraz bozuk olduğu aklınıza olsun.
Radar Tepesi
Dalyan Kanalı ve İztuzu Plajı’nı seyredebileceğiniz harika bir manzara. Yolu biraz zorlu olsa da göreceğiniz manzara her şeye değiyor. Mümkünse gün batımında orada olun.
Sülüngür Gölü
Burada bir kere gün batımı izlemeden ölmemeli insan… Sakin suları, gün batımında öyle renklere bürünüyor ki bir ömre bedel. İztuzu Plajı’nın arkasına denk gelen bu güzel bölge yürüyüş yapmak, piknik yapmak için harika. Göl balık üreticiliği için kullanıldığından göle girmek, yüzmek ve balık avlamak yasak.
Köyceğiz
Köyceğiz’i ve Köyceğiz gölünü de bu kadar yaklaşmışken görmeden geçmemek lazım. İki katlı güzel evleriyle sakin ve huzurlu bir göl kasabası Köyceğiz. Tatlı su gölü olan Köyceğiz Gölü ise yeşillikler, sazlıklar ve puslu tepelerle çevrili. Dalyan Kanalı sayesinde Akdeniz’e açılan göl, bu özelliğiyle dünyadaki ender özelliğe sahip 7 gölden biriymiş. Tekne turuyla açıldığınızda tam ortasında yüzme molası veriliyor, serin sularında yüzmeyi deneyin mutlaka… Belki bir Nil kaplumbağasına denk gelirsiniz.
Göcek
Dalyan’ın çevresi güzel koylar ve adalar açısından da bir cennet. Göcek’ten kalkan tekne turları sayesinde bu eşi bulunmaz koyları ve adaları görebiliyorsunuz. Turlar, Dalyan’da otellerden saat 9.00 gibi alınarak başlıyor, yaklaşık 20 dakikalık minibüs yolculuğuyla Göcek marinaya ulaşıyorsunuz. 17.00’ye kadar o güzel adalar ve koylarda yüzme molası veriliyor. Yemekler de teknede yeniyor. Bayram tatillerinde biraz yoğunluk olsa da bu doyulmaz yerleri görmeye değiyor açıkçası. Kaşık Adası, Bedri Rahmi Koyu, Tersane Adası, Kleopatra Koyu ve Yassıca Ada bu güzelliklerden sadece bazıları.
Yakında neler var? Başka neler yapılır?
Başka bir cennet köşe olan Fethiye’ye uzaklığı bir saat. Her gün Cumhuriyet Meydanı’ndaki minibüslerin kalkış noktasından Fethiye’ye servis var. Aynı minibüsle akşam dönüş yapabilirsiniz. Hatta sabahları kalkış saatinden önce gelip sizi otelden bile alıyorlar. Günü birlik geziler ya da Fethiye aktarması için oldukça uygun… (Eğer bunu tercih etmezseniz, dolmuşla Ortaca’ya gidip, oradan gardan Fethiye minibüslerine binmeniz gerekiyor.) O kadar gitmişken Ölüdeniz’e uğrayıp, Kayaköy’ün terkedilmiş sokaklarında yürüyüp hatta vaktiniz varsa önceden ayarlamak koşuluyla tabi Ölüdeniz üzerinde yamaç paraşütü de yapmadan dönmeyin.
Göcek, Akyaka, Sarıgerme, Marmaris de kısa yolculuklarla ulaşabileceğiniz mesafede…
Jeep Safari, Dalaman çayında rafting, Ekincik koyunda dalış, Saklıkent’te kanyon yürüyüşü gibi çeşitli aktivite alternatifleri de var…
Dalyan’da Nerede Kalınır?
Dalyan’da büyüklü küçüklü birçok otel, motel, pansiyon, apart hotel gibi çok zengin seçenek var… Hatta kanal kıyısında bir kamping de var. Kanala yakın olan yerler tabii ki biraz daha pahalı… Kaunos Sokak benim favori yerim; yan yana birbirinden güzel birkaç pansiyon var bu sokakta… Kaya mezarları manzaralı ve kanala bakan bahçeleri olan bu pansiyonların iskelelerinden kanala da giriliyor. İlk sefer girerken insan biraz tereddüt etse de serin sularında yüzmeyi ben seviyorum.
İlk yıl giderken araştırmalarım sonucu Happy Caretta’ya denk gelmiştim. Ondan sonra da hep orada kaldım. Münir Bey ve İlknur Hanım’ın işlettiği Happy Caretta bir cennet köşesi… Gözleri gibi baktıkları bahçe; çiçekler ve meyve ağaçlarıyla dolu. Huzur dolu birçok köşesinin yanı sıra kanal üzerindeki iskelesi; güneşlenmek, kitap okumak ve kahvenizi yudumlamak için ideal. Ekstra olarak alacağınız akşam yemekleri ise dillere destan…
Dalyan’da en çok tercih edilen konaklama yöntemlerinden biri de kiralık evler. İngiliz ve Hollandalılar tarafından alınmış çok sayıda villa ya da apart daire var. Yabancılar kaldıkları birkaç hafta haricindeki dönemlerde evlerini kiraya vermeyi tercih ediyorlar. 1-2 haftalık periyotlarda kiralanan evler yine özellikle yabancılar tarafından tercih ediliyor.
FETHİYE GEZİLECEK YERLER ve FETHİYE’DE YAMAÇ PARAŞÜTÜ yazılarım da ilginizi çekebilir.
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...