Adının eskiyle başladığına bakmayın, son 15 – 20 yılda yaşadığı büyük değişimle artık Eskişehir bambaşka bir yer. Modern bir çehreye bürünen Eskişehir, Anadolu’nun fark yaratan şehirlerinden biri olmuş. Detaylıca hazırladığım Eskişehir gezilecek yerler rehberiyle bu güzel şehri birlikte keşfedeceğiz.
Frigler’den Osmanlı’ya uzanan zengin tarihin izlerini taşıyan Eskişehir, günümüzde sanayi, sanat, bilim ve yeşille beraber anılır halde. Rengarenk evleri, modern müzeleri, şehri saran yemyeşil parkları, ona hayat veren Porsuk Çayı ve genç enerjisiyle Eskişehir, o bildiğiniz Eskişehir olmaktan çıkmış bambaşka, Avrupai bir yer olmuş.
15 yıl kadar önce birkaç kez gittiğim şehir yeni yeni yapılanmaya başlamış, açılan yeni mekanlarıyla adından söz ettirmeye başlamıştı. Aradan uzun yıllar geçtikten sonra birkaç yıl önce tekrar gittiğimde gözlerime inanamadım. Odunpazarı göz alıcı şekilde değişmiş, Porsuk Çayı ve etrafı gondollarıyla bambaşka bir yer olmuştu.
Bunda tabii ki, Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in payı büyük. Genç nüfusun kattığı dinamizm de eklenince herkesin görmek için can attığı bir yer haline gelmiş. Pandemi öncesine kadar sadece hafta sonlarında bile İstanbul’dan ya da başka yakın şehirlerden eğlence ve gezmek için Eskişehir’e gelen bir sürü insan biliyorum. Güzelleşen Eskişehir’i görülecek yerler listenizin en başlarına eklemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Artık bu güzel şehri tanımaya başlayabiliriz.
Eskişehir için önemli sayfalar Frigler’in bu topraklara gelmesiyle açılır. Dorylaion adını verdikleri şehir, 600 yıllık egemenlik süresince önemli merkezlerden biridir. 1074’ten sonra Türkleşen topraklar Osmanlı döneminde de askeri ve ticari önemini korur, demiryolunun gelmesi, şehrin gelişmesinde büyük rol oynar. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra işgale uğrayan Eskişehir, Kurtuluş Savaşı’ndaysa kilit görev üstlenir. Cumhuriyetin ilanıyla beraber modern şehrin ilk adımları da atılmaya başlanır.
GENEL BİLGİLER
Eskişehir neresi?
İç Anadolu Bölgesi’nin önemli şehirlerinden olan Eskişehir, Ankara, Afyon ve Kütahya şehirleriyle komşu… Türkiye’nin en büyük 25. şehri.
Eskişehir’de ne kadar kalmalı?
Eskişehir parkları, müzeleri, tarihi mekanları ve eğlence merkezleriyle dolu dolu bir şehir. Öğrenci şehri olması nedeniyle her zaman hareketli geçiyor hayat burada. İki günlük hızlandırılmış turlar yaparak birkaç seferde şehri detaylıca gezebileceğiniz gibi, 3 – 4 akşamlık bir gezi Eskişehir’i detaylıca gezmenize yetecektir.
Eskişehir’e ne zaman gidilir?
Eskişehir’de havalar aralık ayından sonra oldukça soğuk geçiyor. Soğukla aranız iyi değilse aralık – mart aylarını pas geçmenizi öneririm. Bu aylar dışında Eskişehir’in birbirinden güzel açık alanlarını ve eğlence merkezlerinin keyfini daha çok çıkartabilirsiniz.
ESKİŞEHİR GEZİLECEK YERLER
Odunpazarı
Eskişehir’de asıl büyük değişim 2000’li yıllarda yaşanmaya başladı. Bu değişimin adımlarını takip etmek için ilk durağınız Odunpazarı olmalı. Şu an şehrin sembollerinden biri haline gelen Odunpazarı, şehrin geçirdiği evrimin en büyük kanıtlarından. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğiniz Odunpazarı, dar sokakları, renkli evleriyle kesinlikle görülmeye değer.
Rivayete göre, şehre ilk gelenler şehri nereye kuracaklarına konusunda ikileme düşünce karar verebilmek için her iki bölgeye koyun ciğeri asarlar. Hangi bölgedeki ciğer fazla dayanırsa oraya yerleşilecekmiş. Kazanan, Odunpazarı olmuş.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan evlerin büyük kısmı restore edilerek dükkân, otel ya da kafeye çevrilmiş. Üst kesimlerde hala yaşamın devam ettiği evleri de görebiliyorsunuz.
Kurşunlu Cami ve Külliyesi
Odunpazarı civarında şehirde görülmesi gereken birçok şeyi bir arada bulmak mümkün. 16. yüzyılda yapılmış Osmanlı eseri olan Kurşunlu Cami ve Külliyesi bunlardan biri. Odunpazarı’nın dokusuyla iç içe geçmiş binayı Çoban Mustafa Paşa yaptırmış. Binanın inşasına 1517 yılında başlanmış 1525 yıllında tamamlanmış. İçerisinde imaret, aşevi, şadırvan, medrese, tabhane, kervansaray gibi birçok bölüm bulunuyor. Bu bölümlerden bir kısmı günümüzde cam atölyesi ve kütüphane gibi farklı amaçlarla kullanılıyor.
Türkiye’de sadece Eskişehir’de çıkan lületaşından yapılmış eşsiz eserleri görebileceğiniz Lületaşı Müzesi de külliyenin içerisinde.
Atlıhan El Sanatları Çarşısı
1850’li yıllarda yolculara ve yanlarındaki hayvanlarına hizmet vermek amacıyla kullanılan Atlıhan şimdi geleneksel el sanatları ürünlerini bulabileceğiniz iki katlı bir çarşıya dönüşmüş. Hediyelik eşya ya da lületaşı alacaksanız en iyi adres burası.
Odunpazarı Modern Müze (OMM)
Son yıllarda açılan Odunpazarı Modern Müze Eskişehir’in en dikkat çeken yerlerinden biri haline geldi. Odunpazarı’nın tarihi dokusu içerisine entegre edilen mimarisi gerçekten insanı cezbediyor. Bir Japon mimarlık ofisi tarafından tasarlanan bina Türk mimar Erol Tabanca tarafından hayata geçirilmiş.
Kalıcı koleksiyonunda Nejad Melih Devrim, Jaume Plensa, Fahrelnissa Zeid, Marc Quinn, Canan Tolon, İnci Eviner, Erol Akyavaş, Burhan Doğançay, Erdağ Aksel, Julian Opie ve Gülsün Karamustafa gibi sanatçıların eserleri sergileniyor.
Giriş ücreti 20 TL, 12 yaş üstü öğrenciler, öğretmenler ve 65 yaş üstü kişiler için 15 TL.
12 yaş altı çocuklar için ücretsiz.
Müze pazartesileri kapalı.
Detaylı bilgi için: OMM
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi
Şehirdeki birçok projeye imza atan belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen’in şehre kazandırdığı yerlerden birisi de burası. Madamme Tussaud’dan sonra bizim de nihayet bir balmumu müzemiz oldu diyebileceğimiz bir yer.
Büyükerşen’in kendisinin yıllar içerisinde yaparak müzeye bağışladığı eserler arasında dünyadan ve Türkiye’den önemli isimlerin balmumu heykelleri bulunuyor. Müzede aynı zamanda Türkiye ve Eskişehir tarihinden kesitlere de yer verilmiş.
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
2007 yılında açılan müze Türkiye’nin ilk cam müzesi. Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi ve Cam Dostları Grubu’nun iş birliği ile kurulmuş. Koleksiyonunda 58’i yerli, 10’u yabancı sanatçının birbirinden etkileyici eserleri bulunuyor.
Giriş ücreti yetişkin 10 TL, öğrenci ise 5 TL. Bazı bölümlerde Müze Kart geçiyor.
Pazartesi hariç her gün açık.
Kurtuluş Müzesi
Kurtuluş Savaşı’nı dokümantasyon şeklinde anlatan bu küçük müzeye buralardayken mutlaka uğramalısınız. Binası da zaten oldukça güzel.
Adalar Bölgesi
Şehrin başka bir yüzünü görmek için duraklarınızdan biri de Adalar bölgesi olmalı. Bir dönem ihmal edilen Porsuk Çayı artık modern yüzüyle Eskişehirlilerin ve turistlerin en sevdiği bölge haline gelmiş.
Islah edilen çay ve çevresi bir yaşam alanına dönüştürülmüş. Bölge birbirinden güzel köprülerle süslenirken çay üzerinde botlarla ve gondollarla gezme imkânı yaratılmış. Porsuk Çayı civarındaki İki Eylül Caddesi, Doktorlar Caddesi ve Atatürk Caddesi Eskişehir’in en popüler kafelerinin, alışveriş dükkanlarının olduğu caddeler. Bölge şehirde hem gece hem de gündüz eğlence arayanlar arasında oldukça popüler.
Gondol sefası veya botla gezinti yapmak istiyorsanız Köprübaşı’na gitmelisiniz. Belediye tarafından belirlenen ücretleri ise şöyle:
Gondol tur ücreti 45 TL. Yaz – bahar aylarında her gün yapılıyor. En fazla 4 kişi binebiliyor. Çocuklar dahil.
Bot ile şehir içi tur ücreti kişi başı 9 TL. 15 dakikalık ring tur yaz – bahar aylarında her gün yapılıyor. 6 yaş ve üzeri çocuklar ücrete tabi.
Detaylı bilgi için ESKİŞEHİR BELEDİYESİ’nin sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Haller Gençlik Merkezi
Eskişehir’e eğlence için geldiyseniz öncelikle adresiniz burası. Eskiden Yaş Sebze ve Meyve Hali olan binanın bugünkü halini görenler gözlerine inanamıyor. Etkileyici bina restore edilerek hediyelik eşya dükkanları, kafe, barlarla donatılmış.
Aynı zamanda Şehir Tiyatrosu’nun Tepebaşı Sahnesi burada. Ayrıca içerisinde sergi salonu ve kitabevi de bulunuyor.
Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı
Son dönemde Eskişehir deyince akla ilk gelen görüntülerden birisi buraya ait. İçerisinde yer alan Disney filmlerinden çıkmış Masal Şato’sunun ünü çoktan Eskişehir’i aşmış durumda. Şatonun her bir kulesi Türkiye’nin ünlü kulelerini sembolize ediyormuş. Şato ve çevresi görülmeye değer. Şatoyu turla gezebiliyorsunuz.
Parkın içerisinde su sporları yapılan büyük bir gölet, konser alanı, buharlı mini tren, restoranlar ve çocuk oyun alanları bulunuyor. Ayrıca ünlü Korsan Gemisi, Bilim Deney Merkezi, Sabancı Uzay Evi, Eti Sualtı Dünyası, Şirinler Evi ve Japon Bahçesi gibi bölümler yer alıyor.
Tülomsaş Müzesi – Devrim Arabası
Türkiye’nin ilk otomobili Devrim’i hatırlar mısınız? Hani, bir filme de konu olmuştu. Hazin bir hikayesi olan arabalardan biri şu an Tülomsaş Fabrikası’nın bahçesinde sergileniyor.
Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel 1961 yılında ilk otomobil ve motor prototipi üretimi için mühendislere talimat verir. 20 mühendis önderliğinde 129 günde yani 29 Ekim’e kadar bir araba üretecektir. Mühendisler gece gündüz çalışarak 4 adet arabayı törene yetiştirir. Devrim ve üretilen araçlar Ankara’ya trenle taşınır. Trende herhangi bir alevlenme sorunu yaşamaması için Devrim’in deposuna sadece birkaç litre benzin konur.
Trenden indirildikten sonra eskortlar, benzin ikmali gerektiğini bilmeden Devrim’i TBMM’nin önüne kadar getirir. Benzin konurken Cemal Gürsel araca biner ve yola çıkılır. Ancak birkaç yüz metre sonra araç durur. Gürsel, deposu dolu ikinci araca geçerek yoluna devam etse de basın ertesi gün bu haberi “Devrim yolda kaldı” başlığı ile duyurur. Bundan sonra nedendir bilinmez hiçbir şekilde seri üretime geçilmez. İşte o dönemde üretilen 4 araçtan günümüze ulaşan bir tanesi TÜLOMSAŞ’ın bahçesinde sergileniyor.
Devrim adı verilen bu aracı ve TÜLOMSAŞ’ın ürettiği Türkiye’nin ilk buharlı lokomotifi Karakurt’u burada görebiliyorsunuz.
Kentpark
Eskişehir’in en ilginç yerlerinden birini görmek istiyorsanız denizsiz şehre plaj serinliği getiren ünlü Kentpark’a uğramalısınız. Porsuk Çayı kıyısına inşa edilmiş ve deniz kumuyla donatılmış plaj yaz aylarında Eskişehirlilerin en sevdiği yer oluyor. Plaj aynı zamanda Türkiye’nin ilk yapay plajı unvanına sahip. 300 bin metrekarelik dev bir parkta kapalı yüzme havuzunun yanı sıra yürüyüş ve spor alanları bulunuyor.
Şelale Park
Şehri yukarılardan izlemek istiyorsanız Şelale Park’a uğramalısınız. Manzaraya karşı hem bir şeyler yiyebilir hem de çocuklarınızla keyifli vakit geçirebilirsiniz. Kurşunlu Cami’nin oradan yürüyüşle 15 dakika sürüyor.
Midas Anıtı – Yazılıkaya Anıtı
Friglerden kalan en görkemli eserlerden biri. Büyük bir kaya duvarına oyulan anıtın üzerinde geçen Midai kelimesinden dolayı Midas Anıtı olarak anılıyor ancak yöre halkı üzerindeki yazıtlar nedeniyle buraya Yazılıkaya ismini vermiş. Anıt 17 metre yüksekliğinde 16,5 metre genişliğinde…
Eti Arkeoloji Müzesi
Türkiye’de özel sektör tarafından hayata geçirilen ilk müzelerden olan Eti Arkeoloji Müzesi’nde bölgedeki kazılardan çıkmış birçok değerli eser sergileniyor. Heykeller, mimari parçalar, cam kaplar, boncuklar, takılar, sikkelerin yanı sıra 4000 yıl öncesine ait ilk lületaşı mührü de burada görebiliyorsunuz. Yeri Odunpazarı’nda.
BAŞKA NELER YAPILIR?
Nasreddin Hoca’nın, Yunus Emre’nin doğduğu Sivrihisar’a ya da Frig Vadisi’nin eşsiz eserlerini görmek için Han ilçesine kadar uzanabilirsiniz.
Eskişehir’de ne yenir? Nerede yenir?
Birçok göçmen kültürünü barındıran Eskişehir’in bu çeşitliliği yemek kültürüne da yansımış. Balkanlar, Kırım ve Kafkas yöresinden gelenlerin oluşturduğu yemekler birbirinden lezzetli. Hatta bazıları artık Eskişehir’le anılır olmuş. En büyük örneği çibörek mesela… Hamur işinin ağırlıkta olduğu bu mutfağın önemlilerine birlikte bakalım.
Çibörek
Aslı “çiğbörek” değil “çibörek” diye geçiyor. Kırım göçmenlerinin getirdiği bu lezzeti artık her yerde bulabiliyorsunuz. Az yağlı kıyma ve kuru soğan karışımı, hamur içine yerleştirildikten sonra yarım ay şeklinde kapatılarak yağda kızartılıyor. Aslı kıymalı olsa da patatesli ve peynirli olanlarını da bulabiliyorsunuz.
Balaban köfte
Bir çeşit pideli köfte, diyebiliriz. Dinlendirilmiş etten yapılan köftelerin altına pideler yerleştiriliyor, tereyağı ve salçalı sos ile servis ediliyor.
Kıygaşa
Başka yörelerde pişi de denen sade hamur. Tuz, şeker, maya ile hamur yapılır ve kabarması beklenir. Kabaran hamurdan küçük parçalar alınarak avuç içinde açılır ve kızgın yağda kızartılır. Bu arada ortasındaki delik maşanın olmadığı dönemde tavadan daha kolay alınması için yapılıyormuş.
Haşhaşlı gözleme
İnce açılmış yufkalar arasına sürülen haşhaşlı gözleme, saçta pişirilerek servis ediliyor.
Ağzı açık
El büyüklüğünde açılan hamurların içerisine kıymadan hazırlanan iç konarak geniş bir kızartma tavasında kızartılır.
Bıt bıtı çorbası
Kıyma, yumurta, soğan, bulgur ve baharatlı harçtan top şeklinde köfteler oluşturularak yağda kızartılır. Daha sonra yoğurt, un ve yumurta ile yapılan terbiyenin içine köfteler katılarak pişirilir.
Mercimekli mantı
Haşlanmış mercimek baharatlarla tatlandırılarak mantı hamurunun içerisine konur ve tepsiye yerleştirilen mantılar yağlanıp pişirilir. Fırından çıkardıktan sonra mercimeğin haşlama suyundan üzerine dökülür ve yoğurtlu sarımsaklı sos ile servis edilir.
Met ve Nuga helvası
Un, yağ, şeker, limon ve su kullanılarak yapılan Met helvanın kakao ve vanilyalı çeşidi var. 2 – 3 cm çapında ve 6 cm uzunluğunda yuvarlak olarak hazırlanan helvanın tadı pişmaniyeyi andırıyor.
Nuga helvası ise cevizli yaz helvası, tahin helvası, tahin ve çövenden yapılan bir çeşit kürek helvası…
Eskişehir’de nerede yenir?
Doyuran Kahvaltı Salonu
Reşadiye Cami’nin yakınlarındaki kahvaltısıyla ünlü mekân, sabah saat 07.00’de açılıyor. Küçük bir mekân olduğundan yer sorunu yaşamamak için erken gitmenizde fayda var.
Kırım Çibörek Evi
Çibörek için şehirde çok fazla mekân var ama herkesin hem fikir olduğu ilk yer Kırım Çibörek Evi. Kentpark’ın içerisindeki börekçinin açık ve kapalı alanları bulunuyor.
Abdüsselam Balaban Kebap
Balaban kebabından yemek için ilk adres burası. Yerlilerin çok tercih ettiği mekân uzun yıllardır hizmet veren bir yer. Fiyatları da oldukça uygun.
Ayten Usta Gurme Lezzetler
Öğretmenlikten gelen Ayten Hanım’dan adını alan Ayten Usta Gurme Lezzetler menüsünde başta kuru fasulye olmak üzere Anadolu ve Osmanlı mutfağından birçok güzel yemek bulunuyor. Balaban köfteden tiride, bamya çorbasından çatal böreğe kadar birçok leziz yemeğin tadına bakabileceğiniz bir yer. Tepebaşı’ndaki Gurme’den başka Odunpazarı’nda da Ayten Usta Aynalı Kahve isimli başka bir şubeleri daha var.
Varuna Memphis Pub
Eskişehir’in efsaneleşmiş mekânlarından olan Varuna Gezgin ekibinin kurduğu Varuna Memphis Pub’ın birkaç şubesi daha var. Kahvaltıdan sokak lezzetlerine, burgerden noodle’a dünya mutfağından seçmeleri menüsünde bulabiliyorsunuz. Fiyatlar da makul seviyede.
Mezze
Menüsünde deniz ürünleri, Akdeniz mutfağı ve Türk yemeklerinden seçmeler bulunan mekânın tabii ki, en beğenilenleri adından anlaşılabileceği gibi mezeleri. Özel kestaneli dönerinin tadına bakmalısınız.
Sensus Şarap Evi
İlki Galata’da Anemon Oteli’n altında açılan Sensus’un şu an birçok şehirde şubesi var. Eskişehir’deki de güzel şarapları, peynir çeşitleri ve aperatifleri ile şarap sevenlerin uğrayabileceği adreslerden biri.
Eskişehir’de nerede kalınır?
Anemon Eskişehir
Tepebaşı bölgesindeki 5 yıldızlı otelin 174 odası bulunuyor. Hem iş hem tatil amaçlı kullanabileceğiniz otelin konumu da oldukça iyi. Özellikle araçla gidiyorsanız burayı tercih edebilirsiniz ama gezilecek yerlere de 30 – 40 dakikalık yürüyüşlerle ulaşabiliyorsunuz. Otelin spor salonu, kapalı yüzme havuzu ve spa’sından da yararlanabiliyorsunuz.
Paşa Konağı
Osmanlı mimarisiyle yapılmış konak Odunpazarı’nın renkli evlerinden birinde hizmet veriyor. Kurşunlu Külliyesi’ne 200 metre uzaklıktaki konak diğer gezilecek yerlere de çok yakın. 8 odalı otelin odaları, kahvaltı salonu ve bahçesi de oldukça kullanışlı. Oldukça misafirperver çalışanları ve uygun fiyatıyla tercih edilen yerlerden biri.
İbis Eskişehir
Tepebaşı bölgesinde yer alan otel, Haller Gençlik Merkezi’ne çok yakın. Zincir otel olduğundan standart bir konforu burada yakalayabiliyorsunuz. Temiz ve konforlu odaları ve yardımsever çalışanlarıyla Eskişehir’de rahat edeceğiniz yerlerin arasında.
The Merlot Hotel Eskişehir
80 odalı otel yine Tepebaşı’nın güzel otellerinden biri. 24 saat açık resepsiyonu, spor salonu, bahçesi, ücretsiz otoparkı ve terası bulunuyor. Kahvaltısı da oldukça beğeniliyor.
Deeps Hostel
Şehrin merkezinde hizmet veren hostel, temizliği, ilgi alakasıyla gidenlerin çok memnun kaldığı yerlerden biri. 4 katlı binada 25 misafir ağırlanabiliyor. Ortak kullanım alanında oturma grupları, televizyon ve mutfak bulunuyor. Barlar Sokağı, Espark AVM gibi yerlere 500 metre uzaklıkta. Otogar ise tramvayla 20 dakika mesafede.
Eskişehir Öğretmen Evi
Öğretmenevlerinin genel standartlarına uygun otel, hesaplı fiyat arayanlar için ideal. Odunpazarı’ndaki konumuyla birçok yere 10 – 15 dakikalık yürüyüşlerle ulaşabiliyorsunuz. Açık büfe kahvaltısı, akşam yemeği servisi bulunuyor.
Eskişehir’e nasıl gidilir?
Arabayla İstanbul’dan gidenler için iki alternatif var: Sakarya üzerinden ya da Osman Gazi Köprüsü’nü kullanarak Bursa üzerinden gitmek… İkisi de yaklaşık 4 saat kadar sürüyor.
İstanbul – Eskişehir arası yaklaşık 300 kilometre
Ankara – Eskişehir arası 245 kilometre
İzmir – Eskişehir arası 420 kilometre
Adana – Eskişehir arası 666 kilometre
Otobüsle ise bu yolu İstanbul’dan yaklaşık 5 saatte, Ankara’dan 2,5 – 3 saatte alabiliyorsunuz. Gün içerisinde sefer yapan birçok firma var.
Eskişehir’e gidenler için önemli bir şans da trenle gidebilmek. Son dönemde açılan hızlı tren hattı yolu oldukça kısalttı. İstanbul’dan, Ankara’dan İzmir’den, Konya’dan hatta birçok Anadolu şehrinden direk ya da bağlantılı olarak trenle Eskişehir’e ulaşabiliyorsunuz.
Trenle İstanbul – Eskişehir arası 2 saat 53 dakika (YHT ile)
Ankara – Eskişehir arası 1 saat 30 dakika (YHT ile)
İzmir – Eskişehir arası 12 saat kadar
Sefer saatleri ve ücretler için TCDD’nin sayfasına bakabilirsiniz.
Hasan Polatkan Havalimanı, Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulduktan sonra şimdi Eskişehir Teknik Üniversitesi bünyesinde hizmet vermeye devam ediyor. Dünyanın ilk ruhsatlı üniversite havalimanı aynı zamanda… Küçük bir havalimanı olduğundan seferler oldukça az.
Havayolunu tercih edenler yakın şehirlerden aktarma yapabilirler. Bu nedenle tren aktarmasını da düşünerek sanırım en uygun şehir Ankara…
Şehir içi ulaşım
Şehir içi ulaşımda otobüs, tramvay, minibüs, dolmuş, bot (Esbot) ve taksileri kullanabiliyorsunuz. Otobüs ve tramvaylara binmek için Eskart ya da Esbilet almanız gerekiyor. Duraklardan ya da gişelerden temin edebilirsiniz.
Bunun dışında, Eskişehir’de bisiklet de yaygın olarak kullanılıyor. Odunpazarı Belediyesi’nin hizmeti olan ESBİS’in dışında Eskişehir Bisiklet’i deneyebilirsiniz.
Yalnız gidilir mi?
Eskişehir gönül rahatlığıyla tek başınıza gidebileceğiniz yerlerden. Ama ben her zaman yalnızken özellikle geceleri nerede olursam olayım geç saatlerde sokaklarda olmamaya ve çok çok dikkatli olmaya çalışıyorum.
Teşekkür
Eskişehir rehberinde fotoğraflarını kullanmama izin veren MUSA GÜLEÇ‘e çok teşekkür ediyorum. Gökyüzünden nefes kesen videoları, dünyadan ve Türkiye’den muhteşem fotoğrafları için Instagram sayfasını mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Peki, doğada olmayı seviyor musunuz? O zaman TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL KAMP ALANLARI yazısı tam size göre…
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için Instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...