Her yeri merak eden biri olarak nedendir bilmiyorum Kapadokya yıllarca hiç ilgimi çekmedi. İlk kez bir iş gezisi için 3-4 günlüğüne Nevşehir’e gitmem gerekti. Boş günlerimizin birinde gün boyunca ekibimizle hızlandırılmış bir tur yapmış peribacalarını, yeraltı şehirlerini, Göreme’yi, Ürgüp’ü, Ihlara’yı görmüştük. Tabi ki, yanılmıştım. Gördüğüm her şey çok etkileyiciydi. Taştan yaratılmış bu dünya bambaşkalığıyla aklımı başımdan almıştı açıkçası. Kapadokya gezi rehberi ile sizin de aklınızı başından almaya niyetliyim.

Hemen bu gezinin ardından birkaç ay sonra bu sefer gezmek için tekrar gittim Kapadokya’ya… Sonrasında da farklı amaçlarla farklı zamanlarda çok kez gittim. Yürüyüşe meraklıysanız hem de fotoğraf çekiyorsanız sizin için bir cennet… Pembe vadiler arasından geçen onlarca yürüyüş yolu, meyve bahçelerinden, gizli – açık kiliselerden geçerek sizi vadilerin derinliklerine götürüyor. Sabahları erkenden uyanıp çadırınızdan ya da pencerenizden bakacak olursanız bu büyüleyici mekân havada süzülen yüzlerce balonla doluyor. İster balonun içerisinde olun isterseniz aşağıdan izleyin her şekilde muhteşem görünüyorlar. 

1980’lerde turizm patlaması

Kapadokya gezi rehberi
Kapadokya gezi rehberi – Göreme

Doğanın milyonlarca yılda oluşturduğu bölgenin yüceliğini, güzelliğini tarif etmek mümkün değil… Ancak orada bir tepenin üzerinde, bir peri bacasının oyuğunda oturup etrafı seyrederken hissedebilirsiniz bunu bana göre. Çünkü bazen ne sözler ne fotoğraflar anlatamıyor bunu insana. 

Kapadokya 1980’lerden sonra yaşadığı gelişimle şu an Türkiye’nin en önemli turizm noktalarından biri haline geldi. Bölgenin kendi etkileyiciliğinin ötesinde Kapadokya belki de Türkiye’nin hiçbir yerinde göremeyeceğiniz bir konaklama deneyimine sahip. Manzaraya bakan birbirinden muhteşem ve otantik mekanlar size inanılmaz bir deneyim yaşatmak için birbiriyle yarışıyor. Tabi ki, bunun karşılığı ise binlerce doları bulan gecelik oda fiyatları… Ama gözünüz korkmasın her bütçeye göre bir şeyler var Kapadokya’da…

Sosyal medyanın gücü

Sosyal medya öncesinde de Kapadokya dünyanın adını duyduğu bir yerdi ama özellikle sosyal medyanda paylaşılan etkileyici fotoğraflar sonrası herkes o balonlarla yapılan kahvaltılı fotoğrafların peşinde koşar oldu. Şu an Kapadokya dünyanın birçok turizm dergisi tarafından “mutlaka görülmesi gereken yerler”in arasında gösterilirken dünyanın her bir yanından ziyaretçilerini ağırlıyor. 

Kapadokya öyle bir kere gittim-gezdim-gördüm diyebileceğiniz bir yerlerden değil… Hem görecek çok şey var hem de yapabileceğiniz bir sürü aktivite var. Her mevsimi başka güzel oluyor. Benden söylemesi bir kez görürseniz hep görmek isteyeceksiniz, hazırlıklı olun 🙂

Kapadokya gezi rehberi
Göreme’de sabah

Kapadokya ilgili anlatacak çok şey olduğundan bunları birden fazla yazıda anlatmak zorunda kaldım. Kapadokya gezi rehberi içerisinde ne zaman gitmeli, ne kadar kalmalı, ulaşım gibi bilgileri bulacaksınız. Diğer bilgiler için de farklı başlıklardaki linkleri takip ederek Kapadokya’yı keşfetmeye başlayabilirsiniz.

KAPADOKYA GEZİLECEK YERLER

KAPADOKYA’DA NEREDE KALINIR?

KAPADOKYA’DA NE YENİR? NEREDE YENİR?

KAPADOKYA’DA YAPILACAK AKTİVİTELER

KAPADOKYA GEZİ REHBERİ – GENEL BİLGİLER

Kapadokya nerede?

Kapadokya aslında tek bir şehri değil, bir bölgeyi kapsıyor. İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri’yi kapsayan büyük bir bölge.

Ünlü tarihçi Strabon bir zamanlar bölgenin sınırlarını güneyde Toros Dağları, batıda Aksaray, doğuda Malatya ve kuzeyde Doğu Karadeniz olarak tanımlamış ama bugünkü coğrafi sınırları için yukarıdaki şehirleri saymak doğru olur sanırım. 

Kapadokya
Balonların kalkış saati

Kapadokya’ya ne zaman gidilir?

Bir Kapadokya fanatiği olarak bence Kapadokya’ya gitmenin bir zamanı, mevsimi yok. Her mevsim şartları altında farklı güzelliklere sahip. İlkbaharda açan badem, elma, kayısı ağaçları bölgeyi cennete çeviriyor. Sonbahar yine doğanın renkten renge girdiği bir dönem. Kışın özellikle de karlar altında masallarda anlatılan o güzel diyarlara benziyor. Yaz ayı sıcak olduğu bir dönem ama üzüm bağlarını görmek için tercih edilebilir.  İlle de birini seçecek olursam benim tercihim ilkbahar olurdu sanırım. 

Martın 15-20’sinden itibaren havalar güzelleşmeye başlıyor. Nisanda artık gündüzleri tişörtle dolaşılır bir hava oluyor ama akşamları yine oldukça soğuk. Kış aylarında ise bazı dönemler gerçekten çok soğuk. Yılbaşı için gittiğimiz bir sene hayatımın en çok üşüdüğüm günleriydi ama kara denk geldiğimiz için ayrıca şanslıydık. 

İlginize göre bölgenin en büyük festivali Cappadox’un düzenlediği tarihleri, Dağ Bisikleti yarışmalarının düzenlendiği dönemi ya da bağbozumu gibi özel zamanları da tercih edebilirsiniz. Yürüyüş yapıyorsanız yine nisandan sonrası patikaların kuruması ve havanın ılıması açısından daha iyi olacaktır.  

Kapadokya
Kapadokya’da gezilecek yerlerden biri de Aşk Vadisi…

Kapadokya’da balon ile uçmak istiyorsanız her mevsim uçuşlar yapılıyor ancak yaz mevsimi bunun için biraz daha garanti bir dönem. Uçmak için hava şartlarının uygun olması gerektiğinden diğer mevsimlerde bu şartlar biraz daha dengesiz olabiliyor. O yüzden “ille de uçmak isterim” diyorsanız uçuşun iptal olma durumlarına karşı mutlaka ekstra bir gününüz olmasına dikkat edin. Balonla uçmanın fiyatları son dönemde biraz yükselse de bu unutulmaz deneyim için bütçe ayırmaya değeceğine emin olun.

Kapadokya’da ne kadar kalmalı?

Kapadokya bir kere gitmelik bir yer değil. O yüzden bir seferde her şeyi görmek mümkün değil. Her mevsimindeki farklı güzellikleri görmek için bile tekrar tekrar gitmek gerekiyor. Ne kadar kalacağınızı planlarken neler yapmak istediğinizi de planlamanızı öneririm. Çünkü bölge aynı zamanda birçok aktiviteyi gerçekleştirebileceğiniz bir yer. Yürüyüş, dağ bisikleti, balon, atv, at biniciliği, kampçılık, bağbozumu gibi yapacak bir sürü şey var. 

Hızlıca gezeyim istiyorsanız en az 3 gecenizi ayırmanızı öneririm. Etraflıca gezip her türlü aktivitenin keyfinin çıkarmak istiyorsanız 6-7 gün size yetecektir. Ama en güzeli 3-4 günlük seferlerle farklı dönemlerde tekrar tekrar gelmek…

Kapadokya
Kapadokya gezi rehberi: Ortahisar

Kapadokya’ya nasıl gidilir?

Kapadokya’ya gezmek için en uygun başlangıç noktası Nevşehir ve Kayseri. İki şehre de kara, hava ve demiryollarıyla ulaşım mümkün. 

Uçakla;

En kolay yolu sanırım uçakla gitmek olacak. Kayseri Erkilet Havalimanı ya da Nevşehir Kapadokya Havalimanı bunun için en yakın iki nokta. Uçakla  İstanbul – Kayseri arası 1 saat 25 dakika, İstanbul – Nevşehir ise 1 saat 15 dakika (Sabiha Gökçen’den) sürüyor. Kayseri Havalimanı’ndan Göreme araçla 1 saat, Nevşehir Havalimanı’ndan ise 40 dakika kadar sürüyor. 

Kayseri’ye uçmak hem sefer sayılarının fazla olması hem de saat ve bütçe çeşitliliği açısından biraz daha avantajlı gözüküyor. Kayseri’ye ulaştığınızda da terminalin önünden kalkan transfer minibüsleri sizi istediğiniz otelin kapısına kadar bırakıyor. Nevşehir’de de transfer aynı şekilde işliyor. THY’nin ve Pegasus’un seferlerini inceleyebilirsiniz. 

Otobüsle;

İstanbul, Ankara gibi birçok şehirden direk Nevşehir’e, Göreme’ye ya da Ürgüp’e seferler var. Gün içerisinde birçok sefer bulunan İstanbul – Göreme yolculuğu yaklaşık 10 – 11 saat sürerken yolculuk bedeli 100 – 110 lira civarı. Ürgüp de aşağı yukarı aynı zamanlar ve fiyatlarda. 

Ankara’dan Göreme 3,5 saat Antalya’dan 9 – 10 saat, İzmir’den 15 saat, Adana’dan ise 3 saat sürüyor. 

Bazı otobüs seferleri eskiden Kapadokya dediğinizde sizi Nevşehir’e ya da yakınlarına bırakıp oradan kendi şartlarınızla gitmenizi bekliyorlardı. Şu an böyle sorunlar çok yaşanmıyor ama biletinizi alırken Kapadokya değil Göreme ya da Ürgüp gibi ulaşmak istediğiniz noktadan geçtiğinden emin olun. 

Kapadokya
Sunset Tepesi’nden Göreme ve Uçhisar

Trenle;

Trenle yolculuk yapmak isterseniz Kayseri üzerinden Göreme’ye ve çevresine ulaşabilirsiniz. İstanbul, Konya, İzmir, Van ve Kars’tan Ankara aktarmalı Kayseri’ye ulaşmak mümkün. Ankara – Kayseri arası yaklaşık 7 saat sürüyor ve ücreti 20 lira civarı… Adana’dan ise Güney Ekspresi ile Kayseri’ye aktarmasız gidebiliyorsunuz. Kayseri’ye ulaştıktan sonra otobüslerle Nevşehir’e ya da Göreme’ye ulaşabilirsiniz. Adana’dan da Kayseri 6 saat kadar sürüyor ve birinci mevki ücreti 23 lira… Kars’tan geliyorsanız Doğu Ekspresi’ni, Van’dan geliyorsanız Vangölü Ekspresi’ni kullanabilirsiniz. 

Araçla;

Kapadokya büyük bir alanı kapladığından etrafı gezerken elinizin altında bir aracınızın olması çok iyi oluyor. İstanbul’dan Ankara – Kırıkkale yolunu takip ederek Göreme’ye ulaşabilirsiniz. 734 kilometrelik yol yaklaşık 8,5 saat sürüyor. Aracınızla uzun yol yapmak istemezseniz Kapadokya’dan da bir araç kiralamayı düşünebilirsiniz. Özellikle iki kişiden fazlaysanız dediğim gibi farklı bölgeler arasında işinize fazlasıyla yarayacaktır. 

Diğer illerde mesafeler ve süreleri yaklaşık olarak şu şekilde. 

Adana’dan 265 kilometre – 3,5 saat 

Ankara’dan 282 kilometre – 3,5 saat

Antalya’dan 536 kilometre – 7 saat

İzmir’den 773 kilometre – 9,5 saat 

Trabzon’dan 621 kilometre – 8 saat

Gaziantep’ten 477 kilometre – 5,5 saat

Şehir içi ve havalimanı ulaşım

Kapadokya’da bir yerden bir yere gitmek için toplu taşıma yöntemleri maalesef çok verimli değil. Ürgüp’e, Nevşehir’e, Avanos’a ya da Uçhisar – Ortahisar yakınlarına minibüs bulunuyor ama her gitmek istediğiniz noktaya dolmuş bulamayacağınız kesin. Ayrıca sefer sayıları da çok değil…  Taksi de bir seçenek ama eğer tek kişiyseniz çok pahalıya geliyor. O yüzden bölgede dolaşırken eğer iki kişiden fazlaysanız araç kiralamak çok daha mantıklı oluyor. 

Ben ilk gittiğimde tek başıma olduğumdan günübirlik bir tura katılıp öncelikli gezilecek yerleri bu şekilde görebilmiştim. Daha sonra arkadaşlarla gittiğim seferlerde biz de araç kiralayarak gezdik bölgeyi. Diğer gidişlerimde ise artık bölgeyi tanıdığımdan minibüs – yürüyüş ile gezmeyi tercih ettim.

Havalimanından şehre ulaşım

Kayseri’den Göreme 1 saat Nevşehir ise 40 dakika uzaklıkta… Nevşehir Havalimanı’nda maalesef HAVAŞ servisi yok. Ancak havayollarının ücretli servis hizmetleri bulunuyor. Hemen terminalin önünden kalkıyorlar. Kayseri’de ise HAVAŞ hizmeti var ancak araçlar sizi şehir merkezine ve şehirlerarası otobüs terminaline götürüyor. Buradan da otobüs ile Nevşehir ya da Göreme’ye otobüs ile gidebiliyorsunuz. Havalimanından otobüs terminaline yolculuk 30 dakika sürüyor ve ücreti 13 TL. 

Bazı firmaların havalimanından Göreme’ye özel transfer (shuttle) servisleri bulunuyor ve bunlara önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Bu araçlara ulaşabilmek için kalacağınız oteli ararsanız onlar genellikle sizin adınıza rezervasyon yaptırıyorlar.  En kötüsü size telefon numarasını verebilirler. Yine dönüşte de rezervasyon yapmanız gerekiyor. 2018’de gittiğimizde Kayseri’den kişi başı 35 ödemiştik şu an (2020’de) 40 lira olmuş. Nevşehir’den ise 35 lira. 

kapadokya
Hediyelik peribacaları

Özel araçla transfer isterseniz Nevşehir Havalimanı’ndan tek yön 4 kişilik bir otomobil ücreti 180 lira civarı ya da 6 kişilik (Vito benzeri) bir araç 200 lira…

Özel transferi Kayseri’den yapacak olursanız tek yön 4 kişilik otomobil için 220 TL, 6 kişilik (Vito benzeri bir araç için) 400 lira ödemeniz gerekiyor.

Kapadokya gezi rehberi bu kadarla sınırlı değil. Kapadokya ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki rehberlere de göz atabilirsiniz. 

KAPADOKYA’DA NE YENİR? NEREDE YENİR?

KAPADOKYA’DA NEREDE KALINIR?

KAPADOKYA GEZİLECEK YERLER

KAPADOKYA’DA YAPILACAK AKTİVİTELER

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...