Gelin, beraber mavi hayaller kuralım… Yıldızların hemen altında uyuyorsunuz ve uyandığınızda ikinci adımda denize atlayabiliyorsunuz, gün boyu balık sürüleriyle bir batık şehrin kıyısında yüzerken her gün güneşi farklı bir koyda batırıyorsunuz. İşte benim mavi turdan anladığım bu… Tabii, bol muhabbet, güzel yemekler ve serin içecekleri de unutmayalım. Ne yapıp edin, hayatınızda bir kez mavi tura katılın. Çünkü çok başka, paha biçilmez bir deneyim. Hele de yanı başımızda böylesine birbirinden güzel cennet koylara sahipken. Bu yazının konusu, işte bu hayalini gerçekleştirmek için mavi tura çıkacaklara öneriler olacak…
Mavi tur ya da mavi yolculuk gezileri hep yapılıyordu ama son 10-15 yılda daha da popüler oldu. Hele özellikle de Covid dönemi sakin ve kendi başına tatil imkanı arayanlar için en güzel seçeneklerden biriydi. Gerçekten de doğayla baş başa, deniz ve güneş ikilisinin en güzel hali mavi turlar.
Mavi turu övüp anlatacak o kadar çok güzel yanı var ki… Temmuz – ağustos aylarında Akdeniz’de mavi tura çıkmışsanız de kamara yerine gündüz güneşlendiğiniz yerde yıldızların altında uyuyabiliyorsunuz. Tabii ki, sineklere karşı kurulmuş bir cibinlik de oluyor üzerinizde. Yattığım yerden kalkıp gerçekten de ikinci adımda denize atlayarak yüzümü masmavi denizde yıkadığım günlerim oldu.
Eee, bunun kötü bir yanı yok mu derseniz ben sadece fiyatların pahalılığından bahsedebilirim. O yüzden de hayatınızda ne yapıp edin bir mavi tur katılın, diyorum. Çünkü gerçekten de el yakan, boyun büken fiyatları var. Fiyatlar sorun olmasa her sene seve seve yapılır bana göre.
En basit sorudan başlayarak isterseniz konuya girebiliriz artık.
Mavi tur nasıl bir şey?
Belirli sürelerle kiralayacağınız teknelerle, seçeceğiniz rotada gezerek, tamamı deniz üzerinden geçen bir tatil türü. Teknelerde kamaralarda kalıyorsunuz, büyüklüğüne göre kaptan ve yardımcısı ya da miçosu oluyor. Ya da bazen aşçınız da olabiliyor. Mürettebat tüm işleri yapıyor, yemek hazırlıyor, temizlik yapıyor ve çoğu zaman muhabbetleri ile de size eşlik ediyor. Bunlar fiyata dahil oluyor.
Bazı durumlarda yelkenli ve katamaranların mürettebatı için ayrıca ücret ödemeniz gerekebiliyor. Bu tamamen sizin tercih edeceğiniz tatil şekline göre değişebiliyor.
Mavi tur hangi tür teknelerle yapılıyor?
Mavi turlar gulet, yelkenli, motor yat ya da katamaran türü teknelerle yapılıyor. Bunların en popülerleri farklı kamera sayılarına sahip ahşap guletler.
Bu guletler ve motor yatlar genellikle bu tür geziler için planlandığı için ön ve arka tarafta kullanım için geniş alanları oluyor. Yelkenli ve katamaranların kullanım alanlarıysa biraz daha dar oluyor.
Mavi tura çıkarken yanıma ne almalıyım?
Galiba yanınıza alacakları en az dert edeceğiniz gezilerden biri bu olacak. Çünkü, mavi turda zaman deniz üzerinde geçtiğinden hayatınızı genelde mayo-bikini-şort ile geçiriyorsunuz. Akşam serinleme ihtimaline karşı bir kazak, hırka ya da ince bir rüzgarlık alarak tüm kıyafet ihtiyaçlarınızı çözmüş oluyorsunuz.
Tekne içerisinde terlik genel olarak kullanılmıyor. Ancak bazı koylarda karaya çıkarak uzun yürüyüş yapılacak yerlere uğrayacaksanız hafif bir yürüyüş ayakkabısını da mutlak yanınıza almalısınız.
Geri kalanlarsa hep güneş ve denizle alakalı şeyler olacak…
En önemli bir not da bavulla ilgili… Yanınıza bavul yerine daha yumuşak malzemeden yapılmış çantaları tercih ederseniz iyi olur. Alanlar genelde dar olduğundan yatağın altına sıkıştırabilmek için bu tür çantalar çok işinize yarayabilir.
Kısa bir liste yapacak olursak:
- Yedek mayo-bikini, terlik, güneş gözlüğü, spor ayakkabı, şort, elbise, tişört, kazak-hırka- sweatshirt, şapka, bir tane uzun tayt, bandana- fular
- Havlu, peştamal
- Güneş kremi, güneş sonrası kremler ya da nemlendiriciler
- Şnorkel, deniz gözlüğü, deniz yatağı
- Kişisel ilaçlarınız ve deniz tutmasına karşı ilaç
- Sinek kovucu losyon, sinek ısırığı için merhem
- Sevdiğiniz oyunlar (genellikle teknede tavla, okey gibi ilk akla gelen şeyler oluyor)
- Fotoğraf makinesi ve ekipmanları, su altı kamerası
- Müzik aletleri
- Çoklu fiş (genellikle bu tür şeyler oluyor ama son dönemde o kadar çok şey şarj ediliyor ki, belki ekstra küçük 3’lü fiş işinize yarayabilir)
- Kitap
Mavi turda ne tür masraflar yapılıyor?
Genellikle seçtiğiniz güne göre tekne ve mürettebat için bir ücret ödeniyor. Her şey dahil bir şeyler istiyorsanız buna yemek, içecekler, sigortalar, liman ücretleri vs. gibi ücretler dahil ediliyor.
Ancak genellikle şöyle bir sistem yapılıyor. Siz mürettebat ve tekne kiralama ücretini ödüyorsunuz. Ondan sonra kaptan size gününüze göre bir yemek ve malzeme listesi yapıyor, siz de bunları denize açılmadan kaptanla beraber en yakın marketten (ücretini siz ödeyerek) temin ediyorsunuz. Tabii ki, buna tercih edeceğiniz tarz içecekleri ve canınızın çekebileceği diğer şeyleri de siz ekliyorsunuz.
Eğer malzemeler erkenden biterse n’oluyor derseniz genellikle mavi tur rotalarının olduğu güzergahlara yüzer market veya malzeme saten tekneler geliyor. Günde yanınızda 1- 2 defa geçen dondurmacı mutlaka oluyor mesela.
Göcek özellikle mavi turların en çok yapıldığı yerlerden olduğundan oldukça organizeler. Migros’un kocaman yüzen marketini gördüğümüzde çok şaşırmıştık mesela. İsterseniz arıyorsunuz gelip sizi tekneden motorlarla alıyorlar. Tabii ki, bunların ücreti normal markete göre biraz daha pahalı oluyor. Özellikle dondurmacılara dikkat J
Yine Göcek’teyseniz 7 günlük bir tur yapıyorsanız duruma göre 4. gün Göcek’e birkaç saatliğine uğrayarak marketlerden malzeme temini de yapılıyor.
Son olarak yine bu tür mavi tur rotalarında gezen eğlence aletleri de gün içerisinde yakınlarınıza geliyor. Muz, jet-ski, su kayağı, parasailing, hamburger ya da dalış gibi aktivitelere de ayrıca bir ücret ödemeniz gerekebiliyor.
Mavi turda yemekler nasıl?
Mavi turda üç öğün yemek veriliyor. Yemekleri genellikle kaptan pişiriyor ve birçoğu çok iyi de aşçı aynı zamanda… Yemekleri sizin tercihlerinize göre kaptan ayarlıyor. Klasik bir kahvaltının ardından öğle ve akşam yemeklerinde et ve balıktan oluşan ana yemekler, makarna, pilav, meze ve salata oluyor. Öğle ve akşam arasındaysa genellikle meyve servisi oluyor.
Çaylar kahveler gün içinde yine bolca servis ediliyor. Diğer içecekleri de siz yine tercihlerinize ve stoklarınıza göre istediğiniz şekilde kullanabiliyorsunuz.
Mavi tur seçerken nelere dikkat etmeli?
En önemlisi rotayı seçmek ama onu bir sonraki başlıkta anlatacağım. Diğer en önemli şeyse kaptanınız. Bu tekneden bile önemli bence. İşine hâkim olması kadar, güzel yemek yapabilen bir kaptan bütün geziye damga vurabiliyor. Tabii bir de iletişimi iyi olan biri olursa harika oluyor. O yüzden tavsiye ile gitmek çok önemli. Mümkünse daha önce denenmiş kaptan ve teknelerle çıkmaya çalışın.
Mavi turun tadını bilenler genellikle bu işi her sene yapıyorlar. İyi kaptan ve teknelerin tarihleri çok önceden kapanmış olabiliyor. O yüzden mutlaka mavi tur kararlarınızı çok önceden vermeye çalışın. Mesela ocak – şubat ayını geçirmemelisiniz. Biz ağustos tatili için şubat ayında ilk kaporamızı vermiştik mesela.
Mavi tur ücretleri ne kadar?
Bunun için rakam vermek gerçekten zor. Bu sizin rotanıza, kişi sayınıza, tatil tarihinize, tekne tercihinize, yemek-içecek ve ne kadar konfor istediğinizle göre çok değişkenlik gösterecek bir şey.
Mavi turda genellikle bir grup tek bir tekne kiralıyor ve ücretler kişi sayısına bölünüyor.
Ancak var olan bir tura eklenebileceğiniz turlar da yapılıyor. Bu tür turların fiyatları 6-7 gece için çok farazi olarak söyleyeyim size kişi başı 7-8 bin TL’den aşağı olmayacaktır.
Türkiye’nin en güzel mavi tur rotaları
Türkiye halen çok bakir denizlere sahip. Özellikle Akdeniz bölgesi bu açıdan bir cennet. Masmavi, pırıl pırıl ve tertemiz sulara girebilmek inanılmaz keyif veriyor insana.
Rotanızı seçerken tatil terciniz çok önemli. Biraz daha eğlence ağırlıklı olsun diyorsanız Bodrum koylarını, doğa ağırlıklı olsun derseniz Göcek – Fethiye koylarını, biraz da işin içinde tarih olsun derseniz Datça’yı, Kekova’yı ve yine Fethiye’yi ekleyebilirsiniz rotalarınıza.
Bodrum’dan yapabileceğiniz mavi tur rotaları
- Bodrum – Gökova Körfezi – Bodrum
Sedir Adası, Çanak Koyu, Çamlı Limanı, Okluk Koyu, Değirmen Bükü, Karacasöğüt Koyu, İngiliz Limanı, Löngöz gibi yerler görülebiliyor.
Bu tur yaklaşık 7-8 gün sürüyor.
Marmaris’ten yapabileceğiniz mavi tur rotaları
- Marmaris – Datça – Marmaris
Hisarönü, Datça, Çiftlik Koyu, Kocaada, Kargı Koyu, Kumlubük gibi yerler görülebiliyor.
- Marmaris – Fethiye – Marmaris
Göcek, Fethiye, Ekincik, Marmaris koyları görülebiliyor.
Genellikle 1 hafta sürüyor.
Datça’dan yapabileceğiniz mavi tur rotaları
- Knidos, Kargı Koyu, Palamutbükü, Mesudiye, Kurubük, Hayıtbükü, Kızılbük gibi yerler görülebiliyor.
Bozburun’dan yapabileceğiniz mavi tur rotaları
- Batı rotası
Adatepe Koyu, Kuzbükü, Kocabahçe, Dirsekbükü gibi yerler görülebiliyor.
- Güney rotası
Korsan Koyu, Arap Adası, Serçe Limanı, Buruniçi, Gebekse Koyu gibi yerler görülebiliyor.
Göcek’ten yapabileceğiniz mavi tur rotaları
Yassıca Adaları, Bedri Rahmi Koyu, Kleopatra Koyu, Tersane Adası, Boynuzbükü Koyu, Göbün Koyu, Killebükü, Ayten Koyu, Sarsala Koyu, Sıralıbük, Domuz Adası, Hamam Koyu, Manastır Koyu gibi yerler görülebiliyor.
Sürenize göre bunların hepsini ya da bir kısmını görme fırsatı buluyorsunuz.
Genellikle bu bölgede turlar yaklaşık 7 gün sürüyor.
Fethiye’den yapabileceğiniz mavi tur rotaları
- Fethiye – Göcek – Fethiye
Fethiye ve Göcek koylarından bir kısmı geçilerek bir rota oluşturuluyor.
- Fethiye civarı
Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Gemiler Adası & Koyu, Katrancı Koyu, Günlüklü Koyu, Tarzan Koyu, Kleopatra Hamamı, Kıdrak Koyu gibi yerler görülebiliyor.
- Fethiye – Marmaris – Fethiye rotası
Dalyan, Ekincik, İztuzu, Marmaris gibi yerler görülebiliyor.
Genellikle 1 hafta sürüyor.
- Fethiye – Bodrum – Fethiye rotası
Dalyan, Marmaris, Gökova Körfezi, Bodrum gibi yerler görülebiliyor.
Yaklaşık iki hafta kadar sürüyor.
- Fethiye – Kekova Körfezi – Fethiye
Kaş, Kekova, Simena, Üç Ağız, Batık Şehir gibi yerler görülebiliyor.
Yakın bölgelere ait hazırladığım rehberlerine de göz atmayı unutmayın:
Daha çok fotoğraf ve güncel gezilerim için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...