Schengen Bölgesi’ne dahil olan Avrupa ülkelerine girme hakkı veren vizeye “Schengen vizesi” deniyor. Schengen Bölgesi, Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkeler tarafından başlatılmış olsa da bugün artık bu birliğe, AB üyesi olmayan ülkeler de dahil olmuş durumda… Bu sayede biz de 33 ülkeye bir tek Schengen vizesi alarak seyahat edebilme hakkına kavuştuk. Bu yazıyla size Schengen vizesi nasıl alınır konusunda adım adım yardımcı olmaya çalışacağım.
İlk defa vize alıyorsanız süreç, uzun ve sıkıcı gibi gözükebilir ama adımları birer birer ve dikkatlice tamamlarsanız mutlu sona ulaşmanız çok mümkün…
Öncelikle bu sayfa geldiyseniz ilk olarak SCHENGEN NEDİR yazımı okumanızı tavsiye ederim. Vize hakkında genel bilgileri edindikten sonra adımları tamamlamaya başlayabiliriz.
SCHENGEN VİZESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
Vizeyi sorun yaşamadan almanın en önemli bölümü, vize evraklarının eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlanmasından geçiyor. O yüzden önce oradan başlamakta fayda var.
İlk olarak gerekli evrakların tamamlanması ve randevunun alınması gerekiyor. Evraklar gözünüzü korkutabilir ama artık şirketler de bankalar da bu isteklere fazlasıyla alışık olduğundan vakitlice başlayacağınız bu süreci kolayca sonlandırabilirsiniz.
Pasaport
Pasaportunuzun geçerlilik tarihinin talep edilen vize bitiş tarihinden sonra en az 90 gün daha geçerliliğinin olmasını istiyorlar. Bazı ülkeler bu süreyi 6 aya kadar uzatabildiğinden başvuru hazırlıklarını yaparken bu konu oldukça önemli… Mutlaka kontrol edin.
Eski pasaportlarınız elinizdeyse daha önceki vizeleriniz size bir avantaj sağlayacaktır. Onları da başvuru sırasında vermenizde fayda var.
Vize talep formu
Vize formunun eksiksiz olarak doldurulması gerekiyor. Her ülke, benzerlikler olsa da farklı form kullanıyor. Bazıları da elle doldurulmasını istemiyor. O yüzden kuralları önceden kontrol edin.
En arka sayfadaki tarih ve imza kısmının mutlaka dolu olması gerekli. Reşit olmayan çocuklar için bu kutucuğun hem anne hem de baba tarafından imzalanmış olması gerekiyor.
Örnek form için buraya bakabilirsiniz:
Biyometrik fotoğraf
Açık renk fon önünde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf… Ölçüleri 35×45 mm ve gözlüksüz olması gerekiyor. Yüz açık olmalı, kulaklar gözükmeli… Fotoğraf stüdyosuna, gideceğiniz ülkenin adını vererek “vize için biyometrik fotoğraf” istediğinizi söylerseniz onlar detayları zaten biliyorlar.
Kimlik fotokopisi
Kimliğinizin üzerinde T.C. kimlik numaranız ve fotoğrafınızın olması lazım.
Uçak / Ulaşım rezervasyonu
Planladığınız yolculuğun gidiş-dönüş tarihleri, yolcu ismini içeren uçak ya da diğer ulaşım araçlarını gösteren belgeler. Uçak rezervasyonlarında PNR kodunun mutlaka olması gerekiyor. Başka ülkelere geçiş yapılacaksa aradaki bağlantı seferleri de gösterilmeli. Türkiye’ye dönüş bileti de bu belgeler arasında olmalı. Biletlerin satın alınması şart değil, rezervasyon da kabul ediliyor.
Otel / Konaklama
Tüm seyahatinizi kapsayacak şekilde yapılmış bir konaklama rezervasyonunun olması gerekiyor. Kişi adı, tarihler, otelin adı, adresi bu belge üzerinde yer almalı.
Yurtdışı seyahat sigortası
Tüm seyahat süresini kapsayan en az 30.000 Euro teminatlı bir seyahat sigortası yaptırılmalı. Eğer uzun süreli vize almayı planlıyorsanız seyahat sigortanızın da uzun süreli olmasına dikkat edin. Ben son birkaç vizemi hep bir yıllık aldım ve sigortalarımı sadece seyahat süresince yaptırmıştım. En son vize başvurumda bir yıllık seyahat sigortası eklediğimde vizemi 2 yıllık alabildim.
Gelir belgesi
Schengen vizesi alırken en önemli konulardan biri de bu… İşleyen hesabınızdan alacağınız son üç aya ait hesap dökümü mutlaka evraklar arasında olmalı. Islak imzalı ve kaşeli olan bu ekstrenin ekinde mutlaka yetkili imzayı gösteren imza sirkülerinin olması lazım. İmza sirküleri istemeyen ülkeler de var… Bunu yine yetkili yerlerden kontrol etmeniz de fayda var. Kredi kartı beyanı artık kabul edilmiyor. İnternet şubesinden aldığınız belgeler de kabul edilmiyor.
Banka hesabınızda seyahat süresince ihtiyaçlarınızı karşılamaya yetecek bir tutar olmalı. Hatta fazlasıyla olması vizenin süresinin uzun olmasına da yardımcı oluyor.
Eğer varsa üzerinize kayıtlı ev tapusu, araç ruhsatı, kira geliri gibi destekleyici belgeleri vermek de oldukça faydalı.
Vize dilekçesi
Seyahat amacınızı ve tarihlerini açıklayan İngilizce veya ilgili dilde bir dilekçe. Masrafların kimin tarafından karşılanacağı da bu yazı da belirtilmeli.
Dilekçe örneklerine buradan ulaşabilirsiniz.
İşyeri evrakları
Bir kuruma bağlı çalışıyorsanız iş yerinden son 3 aya ait maaş bordrosu, SGK işe giriş bildirgesi, son 3 aya ait SGK hizmet dökümü, vergi levhası, resmî gazete ve imza sirküleri kopyaları, ticaret ve sanayi odası kaydı ve izinli olduğunuzu gösteren imzalı kaşeli yazı gerekiyor.
Eğer öğrenciyseniz okulunuzdan onaylı öğrenci belgesi ve 18 yaşını doldurmamışsanız anne ve babadan muvafakatname almanız gerekiyor.
Eğer çalışmıyorsanız size sponsor olacak eş, anne-baba veya yakınınızda bir yazının evraklara ilave olması faydalı olacaktır.
Eğer emekliyseniz fotoğraflı emekli kartı varsa fotokopisi veya e-devletten alınmış emekli olduğunu gösteren belge ve maaşınızın yattığı bankadan alınmış son üç aylık hesap dökümü…
Davet mektubu (varsa)
Eğer iş amaçlı veya bir yakınınızı görmeye gidiyorsanız onlardan alacağınız bir davet mektubu işinizi kolaylaştırır. Yazının ekinde daveti yollayanların pasaportlarının kopyalarını da sunmanız iyi olur.
Schengen vize ücreti dekontu
Vize ücretini başvuru için gittiğiniz merkezde ödüyorsunuz. 6 aylık ve yıllık vizeler için kısa süreli kalışlar için 80 Euro… 6 – 12 yaş arası 40 Euro… 6 yaş altı ise ücretsiz.
Öğrenci iseniz ve tam zamanlı bir okula gidiyorsanız vize ücreti alınmıyor. Tabi ki öğrenci belgesiyle kanıtlamanız gerekiyor.
SCHENGEN VİZESİ BAŞVURU ADIMLARI
- Pasaportunuzun geçerlilik süresini kontrol edin. Bazı ülkeler 3 ay, bazı ülkeler 6 ay istiyor, bunu mutlaka kontrol edin.
- Bireysel başvuru mu yapacaksınız yoksa bir vize/seyahat acentesi ile mi çalışacaksınız, karar verin. İnternette birçok firma var ama arkadaşlarınızın veya şirketinizin çalıştığı firma ile çalışmanızda fayda var. Bazı firmaların gerçekten bu konuda tecrübeliler, o yüzden denenmiş firmalarla çalışmanızı öneririm.
- Başvuru yapacağınız ülkenin başvuru formunu internetten indirip doldurun. İmzalayın.
- İlgili ülkenin sitesinden hangi aracı kurumla çalıştığını öğrenerek randevu işleminizi tamamlayın.
- Evraklarınızı eksiksiz tamamlayın.
- İstediğiniz randevu tarih ve saatinden en azından 15-20 dakika önce kapıda olun. Eğer ilk defa Schengen vizesi alıyorsanız parmak izi ve fotoğraf çektirmek gibi biyometrik işlemler için şahsen kendiniz gitmeniz gerekiyor. Bundan sonra 5 yıl içerisinde tekrar başvurursanız kendiniz gitmeden bir vize/seyahat acentesi aracılığıyla başvurularınızı takip edebilirsiniz.
- Girişte evraklarınız kontrol ediliyor ve bir takip numarası alıyorsunuz.
- Bundan sonra numaranıza göre çağrılarak para yatırma, biyometrik verilerin alınması ve belgelerin teslimini yapıyorsunuz.
- Belgelerin teslimiyle beraber size verilen teslim belgesini saklıyorsunuz.
- Eğer eksik bir fotokopi, fotoğraf vs. olursa orada ücret karşılığı bunları temin edebiliyorsunuz. (Bu fotoğraf, kendilerinin çektiklerinden ayrı olarak teslim etmenizi istedikleri 2 fotoğraf)
- Konsolosluğun incelemesi sırasında evraklarınızda herhangi bir eksik bulursa sizinle aracı kuruluş vasıtasıyla temasa geçip eksiklerin tamamlanmasını isteyebiliyorlar.
- Vizenizin teslimi için tercihinizi de başvuru sırasında söylüyorsunuz. İsterseniz şahsen alabiliyorsunuz isterseniz de kargo ile adresinize teslim ediyorlar.
- Vizeniz çıktıktan sonra size mesajla haber veriliyor ve nasıl teslimat istediyseniz isterseniz şahsen isterseniz de kargo ile pasaportunuzu teslim alıyorsunuz. Şahsen alacaksanız size verilen teslim belgesini ve kimliğinizi de yanınızda getirin mutlaka.
Vizeniz ne kadar zamanda çıkıyor?
Normal şartlarda vizenin sonuçlanması 3 ila 7 gün arasında sürüyor. Ama tatil dönemlerinden önce başvurduysanız yoğunluktan dolayı bu süreç biraz daha uzayabiliyor. 14-21 güne kadar uzama ihtimali var.
Randevu aldığınız web sayfasından vizenizin hangi aşamada olduğunu takip edebiliyorsunuz.
Hangi ülkeden Schengen vizesi almak daha kolay?
Evet, bazı ülkeler oldukça zorluyor… Almanya, Avusturya oldukça zor veriyor ya da verirlerse de gün sayısı çok az alıyor. Özellikle ilk vizeler için bu ülkeler tercih etmemek daha iyi olabilir.
Nispeten daha kolay vize veren ülkeler de var… İtalya, Fransa, Yunanistan, İspanya ve Macaristan, sizi bu konuda çok zorlamayacak ülkelerden…
SCHENGEN VİZESİ NEDİR yazısı için buraya bakabilirsiniz. İlk defa pasaport çıkaracaksanız PASAPORT NASIL ALINIR yazısı işinize yarayabilir.
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar
Merhaba… Pasaportumun süresi dolduğu için yeniledim. Eski pasaportumda hala geçerli bir şengen vizesi var. Bunu hala kullanabiliyor muyum acaba?
Merhabalar. Eski pasaportunuzdaki vize hale geçerli. İki pasaportunuzu da yanınıza alarak giriş yaparsanız bir sıkıntı yaşanmıyor. Tecrübe ettiğim için kesin olarak söyleyebilirim bunu… yani yeni vizeye gerek yok. iyi gezmeler şimdiden 🙂