Bu aralar seyahat edemiyoruz ama bu, seyahatle ilgili hayaller kurmamıza engel değil. Yeni yerler görmek merakı bende okumayla başladı. Dergilerde, kitaplarda okuduğum yerlere gitmenin hayallerini kurdum hep.
Seyahate dair eğlendirici-şaşırtıcı bilgiler de her zaman ilgimi çekmiştir. Dünyada hiç nehri olmayan bir ülke var mıdır, diye sorsam? İnanılmaz ama böyle tam 18 tane ülke varmış. Lonely Planet’de okuduğum “Dünyayı yeni bir ışıkta görmenizi sağlayacak 25 şaşırtıcı seyahat gerçeği” yazısı tam da böyle bilgiler içeren bir yazı. İşte benim hoşuma giden 20 tanesini…
- Dünyanın en uzun ticari uçuşunda iki kere gün doğumu
Avustralya Havayolları olan Qantas’ın 1943-45 yılları arasında Avustralya’dan Sri Lanka’ya yaptığı uçuş o yıllardaki en uzun uçuş olarak kayıtlara geçmiş. 30 saat süren seyahat sırasında yolcular 2 gün doğumu yaşıyorlarmış. Bugün ise en uzun ticari uçuş Singapur Havayolları’nın Singapur-New York seferi… Bu uçuş ortalama 17 saat 50 dakika sürüyor.
- Yumurta pişirmekten kısa süren uçuş
Dünyanın bu rekor derecedeki kısa uçuşu İskoçya’da gerçekleşiyor. Orkney Adaları’ndan olan Westray ile Papa Westray adaları arasındaki uçuş tam 1,5 dakika sürüyor. Rekor ise 50 saniye…
- “Geç kaldı” kâğıdı veren Japon Demiryolları
Japon Demiryolları’nın düzenlediği seferlerden herhangi biri 5 dakikadan fazla rötar yaparsa dilerseniz size geç kaldığına dair bir sertifika – belge veriyor. Bu dokümanı ise gerektiğinde okulda öğretmeninize ya da iş yerinde patronunuza gösterebiliyorsunuz. Bu belge aynı zamanda Almanya ve Paris’te de veriliyormuş.
- Dünyanın en pahalı havalimanı yolculuğu
Eğer yolculuklarınızda harcadığınız her kuruşu hesap edenlerdenseniz aman Tokyo’da dikkatli olun. Şehir merkezinden Narita Havalimanı’na taksi ile gitmek tam tamına 190 Pound yani 1.635 Türk Lirası tutuyor.
- Hindistan bir günde 23 milyon yolcu
Hindistan tren, en çok kullanılan toplu taşıma araçlarından biri. Demiryollarının bir gün içinde taşıdığı toplam rakam ise 23 milyon kişi… Bu rakam neredeyse Avustralya’nın nüfusuna denk. Eğer bu tren seferlerini tek bir hat olarak birbirine eklerseniz dünyanın etrafını 2,5 kez dönüyormuş.
- Suudi Arabistan’da kaç nehir var?
Arap Yarımadası’nda hiç nehir olmadığını söylesem… Hem de dünyada onun gibi nehri olmayan 17 ülke daha var.
- Eiffel Kulesi’nden nefret eden sanat camiası
Eiffel Kulesi ilk açıldığı yıllarda Parisli sanat camiası bu kuleden nefret etmiş. Onu korkunç- gülünç- rezalet sıfatlarıyla adlandırmışlar. Hatta çağdaş yazarlardan Guy de Maupassant onu görmemek için her gün öğle yemeğini Eiffel Kulesi’nin içerisinde yermiş. Çünkü kuleyi şehirden göremediği tek yer burasıymış.
- Çin’de kaç zaman dilimi var?
Çin yüzölçümü olarak dünyanın en büyük 4. ülkesi ve üzerinden aslında 5 farklı zaman dilimi geçiyor. Buna rağmen bu koca ülkede tek bir saat dilimi kullanılıyor. Bu da GMT +8…
- Dünyanın en uzun isimli ülkesi
İngilizce’de İngiltere’nin resmi ismi “The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland” yani Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı… Bu da onu dünyanın en uzun isimli ülkesi yapıyor.
- En çok sipariş edilen yemek
Dünya üzerinde 200 şehirde hizmet veren yemek sipariş uygulaması olan Deliveroo’da 2019 yılında en çok siparişi verilen yemek Paris’deki Rokawa Restaurant’ından verilen “Hawai usulü çiğ balık” olmuş. İkincisi ise Londra’daki Five Guys’ın mütevazı cheeseburger’i.
- Rusya’da içeçek gerçeği
Rusya’da eğer bir birada %10’un altında alkol varsa buna alkollü içecek değil gazoz muamelesi yapılıyormuş.
- Pilot ile yardımcı pilot uçuş öncesi neden aynı yemeği yemez?
Herhangi bir zehirlenme riskine karşı uçuş öncesi pilot ve yardımcısı aynı yemeği yiyemiyor. Bunun nedeni ise eğer biri tuvaletten çıkamayacaksa diğerinin görevinin başında olmasını sağlamak.
- İsveç’teki en popüler pizza malzemesi
İsveçte en çok tercih edilen pizza malzemesi “muz” imiş. Ve genellikle köri ile tercih ediliyor.
- Japonya’da 20. yüzyılın en büyük keşfi
2000 yılında Fuji Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre Japon halkı için hazır noodle (erişte), 20. yüzyılın en büyük keşfi olarak seçilmiş. İkincisi ise karaoke olmuş.
- Çin Seddi uzaydan görünür mü?
Aksine inanılsa da bilim adamları Çin Seddi’nin uzaydan gözükmediğini söylüyor.
- Büyük Okyanus Yolu (Great Ocean Road) aslında bir anıt
II. Dünya Savaşı’nda ölen Avusturyalı askerlerin anısına yine askerlerce yapılan yol aslında bir anıt olarak kabul ediliyor ve dünyanın en büyük savaş anıtlarından biri sayılıyor.
- Dünyada en çok piramit Mısır’da değil
MÖ 2500 – MS 300 yıllarında hüküm süren Kushutie Krallığı’nın yer aldığı Sudan’da tam 250 piramit var. Bu da Mısır’ın 100 piramitinden epeyce fazlası…
- Tac Mahal’in minareleri
TAC MAHAL’in minareleri dışa açılan bir eğimle yapılmış. Bunun tek nedeni ise herhangi bir yıkılma durumunda yıkılan kulenin bu muhteşem yapıya zarar vermemesiymiş. Ayrı bir bilgi de Şah Cihan tarafından aşkının hatırasına yaptırılan yapının inşasında 20 binden fazla sanatçı ve zanaatkar çalışmış.
- Uydurma bir dil öğrenir miydiniz?
Yabancı dil öğrenme uygulamalarından olan Duolingo’da Klingon dilini öğrenen 320 bin kişi varmış. Bu dil aslında Star Trek için yaratılmış uydurma bir dil…
- Alaska dünyanın hem doğusunda hem batısında
ABD’nin eyaletleri arasında yer alan Alaska’ya bağlı Aleutian Adaları dünyayı doğu-batı diye ikiye bölen 180. meridyenin doğusunda yer alıyor. Bu sayede Alaska hem doğu hem de batı bölümünde yer alıyor.
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...