Masmavi fotoğraflarını göre göre yıllardır hayalini kurduğum Selimiye’yi nihayet bu yıl görme şansı buldum.  Biraz abartılıyor mu düşünceleriyle gittiğim Selimiye’yi ben şimdi fazlaca abartırsam lütfen kusura bakmayın 🙂 Maviyle yeşilin kesiştiği ama böylesine de bakir kalabilmiş ender yerlerden biri. Huzur dolu, deniz dolu bir tatil arıyorsanız doğru adres… Bu yazıda kısa bir Selimiye güzellemesi yapıp Selimiye gezilecek yerler hakkında uzun uzun bilgi vereceğim.

Adını Osmanlı padişahı 1. Selim’den alan Selimiye, Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı mahallelerinden biri. Marmaris merkeze uzaklığı sadece 45 kilometre olsa da virajlı yolları nedeniyle öyle hızlı varacağınız bir yer değil. Zaten uzun bir dönem asfalt yolu olmaması böyle gözlerden uzak kalmasında önemli rol oynamış olabilir.

İtiraf etmeliyim, yolun böyle yavaş ilerlemesinde yol boyunca devam eden inanılmaz güzel manzaraların büyük payı var sanki. Her virajda sizi yeni bir koy, muhteşem manzaralar ve renkler bekliyor bu baştan söylemeliyim. 

Selimiye gezilecek yerler
Selimiye gezilecek yerler – Tekne turu

Korunaklı yapıya sahip

Selimiye küçük ve kapalı bir koyun kıyısına kurulmuş bulunuyor. Bu korunaklı yapısı sayesinde balıkçıların, teknelerin sığındığı bir liman olmuş her zaman. Şimdilerdeyse koca koca (ve pahalı) teknelerin uğrak limanı. Ancak bir balıkçı köyünden güzel bir tatil beldesine dönüşürken güzelliğini ve el değmemişliğini koruyabilmesi de takdir edilesi bence. 

Selimiye tam bir kafa dinlenme mekânı. Ne öyle tıkış tıkış restoranlar var, ne de öyle dımtıs dımtıs müzik çalan barlar. O yüzden bulacaklarınızı bilerek gitmek lazım. Ancak bir kusura var biraz lüks… Tabii ki, bu da fiyatlara yansımış; sahile sıfır oteller bakıyorsanız, sahilde yemek yemek istiyorsanız biraz ekstra fiyat ödemeye hazır olun. 

Farklı bir yapısı var

Selimiye’nin sahil yapısı da farklı. Dar bir yürüyüş yolu hemen arkasındaysa evler başlıyor. Tabii, şu an evlerin birçoğu pansiyon, butik otel ve restorana dönüşmüş. Bu yüzden de neredeyse sahildeki pansiyondan çıkıp hemen denize girebiliyorsunuz. Kalan evler de yamaca doğru yükseliyor. 

Bu taş kaplı yoldan ilerlediğinizde sahil birden bitiyor ve sahili sahiplenmiş binalar, mekanlar başlıyor. Bu Selimiye’nin eksilerinden biri bana göre. Sahili boylu boyunca yürüme imkânı yok… İlerlemek için ara sokaklardan arka yola geçmeniz gerekiyor maalesef. 

SELİMİYE GEZİLECEK YERLER

Selimiye Sahil

Bir küçük köy boyutlarındaki Selimiye yine küçük bir koyun etrafında gelişmiş. 2 kilometrelik sahili, zaman zaman daralan bir yol ile kısa bir sürede gezmek mümkün. Denizle iç içe bu sahil yolun bir yanı pansiyonlar ve evler, diğer yanıysa yine dar bir sahil şeridi ya da iskelelerle çevrilmiş. Restoranlar, kafeler, barlar da bu sahil boyunca sıralanmış. Tasarım hediyelikler, takılar, kıyafetler satan dükkanların hepsini de bu sahil boyunda bulabiliyorsunuz. 

Selimiye Köyü

Selimiye sahilinden tepelere doğru uzanan köy, oralardan Sığ Liman’a kadar uzanıyor. Tepelerde olmanın en güzel yanı ise koyun harika manzarası. Köyde birçok ev pansiyona otele dönüşmüş ama yine de aralara sıkışan birçok ev bulunuyor. Migros, Macrocenter, Carrefour, BİM gibi birçok market var. Halkı güler yüzlü ve oldukça misafirperver.

Selimiye, Marmaris
Selimiye sahilden görünüm

Selimiye Kalesi

Kale hakkında detaylı bilgi yok ama Bizans dönemine denk gelen 12. veya 13. yüzyıllarda yapıldığı düşünülüyor. Hisarönü Körfezi’ni koruma amaçlı yapılan kalenin aynı zamanda tarım arazilerinin kontrolünü de sağladığı var sayılıyor. Denizden 30 metre yüksekliğe inşa edilen kalenin bugün surlarının bir kısmı hala ayakta duruyor. 

Sığ Liman

Selimiye sahildeyken solunuzda uzanan küçük bir burun göreceksiniz. İşte bunun hemen arkası Sığ Liman. Sahilden başlayan yol daha sonra köyün içinden geçerek yola bağlanıyor ve sizi direk koyun içine kadar ulaştırıyor. Küçük bir koy ve adı gibi oldukça sığ bir denize sahip. Etrafı ise çam ağaçları ile çevrili. Koyun plaj kısmına hasır şemsiyeler koymuşlar. Hemen yanında şezlong-şemsiye ve kafesi olan bir tesis var. Denizi sığ olduğundan özellikle çocuklu aileler için çok uygun. 

Selimiye gezilecek yerler
Selimiye gezilecek yerler – Sığ Liman

Kameriye Adası

Selimiye’nin kendisi kadar etrafındaki koy ve adalar da nefis bir denize sahip. Bunları gezebilmenin en güzel yolu da tekne ile oluyor. Selimiye Limanı’ndan kalkan tur tekneleri ya da özel teknelerle bu güzel koylara ulaşmanız mümkün. Kameriye Adası da bunlardan biri. Ada, kıyıları kadar üzerindeki manastırı ile de ünlü.  1800 yıllık kilise ve hemen yakınlarındaki 1500 yıllık zeytin ağacı buraya gelenlerin en çok ziyaret ettiği noktalar. 

Kızılkum

Tekne turu ile ulaşacağınız bu koy sahile adını veren kızıl kumları ile meşhur. Çam ağaçları, ufak kumluk sahiliyle tekne turlarının ve yelkencilerin en önemli duraklarından biri. 

Selimiye
Kızıl Kum

Dişlice (Aşk Adası)

Marmaris’e bağlı bu ada tekne turları ile ulaşılabilen yerlerden. Bu küçücük ada minik sahili, masmavi deniziyle görsel açıdan da çok etkileyici.  Dişi andıran yapısından dolayı Dişlice adını almış. 

Akvaryum Koyu

Berraklığıyla bir akvaryum güzelliğinde olan koy balıklarla yüzebileceğiniz özel yerlerden biri. Turkuaz renginden gözlerinizi alamayacaksınız. Yine tekne ile ulaşabileceğiniz bir yer. 

Kızkumu Plajı

Selimiye yolu üzerinde görebileceğiniz bu yer 600 metrelik bir kum şeridi aslında. Denizin ortasında su seviyesindeki bu kumluk alanda yürürken kendinizi adeta denizin üzerinde yürür gibi hissediyorsunuz. Tabii ki, ardında kavuşamayan iki gencin hazinlik bir aşk hikayesi var. 

Turgut Şelalesi

Selimiye’ye çok yakın mesafede olan Turgut Şelalesi yaz sıcaklarında içinizi serinleten bir durak olacak. Selimiye’ye 10 kilometre mesafedeki şelale çok büyük değil ama bulunduğu ortamıyla, serin sularıyla görmeniz gereken yerlerden. Eğer birkaç gününüz varsa ve deniz dışında bir şeyler arıyorsanız burası doğru adres. 

Selimiye
Selimiye gezilecek yerler – En güzel koylara teknelerle gidiliyor

SELİMİYE YAKINLARINDA NELER VAR?

Bozburun

Selimiye sadece 25-30 dakika mesafede yer alan Bozburun bölgenin yine bakir noktalarından biri. Yarımadanın en uç bölgesinde olmasından dolayı doğası inanılmaz güzel. Pırıl pırıl bir denizle ve bölgenin en güzel gün batımıyla görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. 

Söğüt

Bölgenin en küçük yerleşimlerinden biri burası. Maviyle yeşilin en güzel buluşma noktası. Birkaç dükkân ve birkaç restoran ile sakin tatil arayanlar için ideal bir yer. 

Görebileceğiniz diğer yerler: 

  • Orhaniye
  • Hisarönü

SELİMİYE GEREKLİ BİLGİLER

Selimiye nerede?

Akdeniz ile Ege’nin buluştuğu en güzel noktalardan birinde yer alıyor. Ege Bölgesi’nde, Muğla’nın Marmaris ilçesinde yer alan Selimiye, Muğla merkeze 2 saat, Marmaris’e ise yaklaşık 1 saat mesafede. 

Selimiye
Selimiye gezilecek yerler

Selimiye’ye ne zaman gidilir?

Selimiye konumu nedeniyle yaz aylarının favorisi. Masmavi koyları, berrak deniziyle öyle bir güzel konumda ki burada denize girmenin keyfine doyulmuyor.  O yüzden mayıs – eylül ayları arası en güzel zamanı diyebilirim.  

Selimiye’de ne kadar kalınır?

Selimiye oldukça küçük bir yer. Sakin ve huzurlu bir tatil arıyorsanız doğru adres burası… Dilediğiniz kadar kafa dinleyebilirsiniz, çünkü burada sadece deniz, güzel yemek ve harika gün doğumları var. Bence 3-4 gece burada sıkılmadan kalınır. Ancak cluplar, beachler arayan biriyseniz ortamı görmek denizinde vakit geçirmek için 1 -2 gece size yeterli olacaktır.

Selimiye
Selimiye’de gün doğumu saatleri

Selimiye’de nerede kalınır?

Selimiye’de oteller iki kısımda yer alıyor. Sahile sıfır olanlar ve tepede manzaralı olanlar. Her ikisinin de artıları eksileri var tabi ama hangisini seçseniz pişman olmayacaksınız. Özellikle aracınız varsa tepelerdeki oteller fiyat açından daha uygun seçenek olacaktır sizin için.

Losta Sahil Evi 

İki eski arkadaş Mehtap Hanım ve Hülya Hanım işlettiği Losta Sahil Evi, belki de Selimiye’nin en tatlı otellerinden biri.  Merkeze yakın ama bir o kadar sakin bir bölgede.  Otel 3, hatta 4 farklı binada hizmet veriyor. İsterseniz müstakil bir bungalovda kalın, isterseniz 3 katlı bir binanın en üst katındaki odalardan birinde kalın hepsi özenle ve misafirlerin ihtiyaçları düşünülerek düzenlenmiş. 

Selimiye
Losta Sahil Evi – İskele

Sahilde sadece misafirlerin kullanacağı iskelelerden denize girebilir, gün doğumlarının eşsiz anlarına şahit olabilirsiniz. Kahvaltısı ise harika. Çalışanların her biri en az sahipleri kadar ilgili ve hoş sohbet. Tekne turu, transferle ilgili her türlü konuda da sizlere yardımcı oluyorlar. 

Selimiye 11 Oda 

JazzBar’ın kurucu ve işletmecileri Sebla Hanım ve Baki Bey’in kurdukları bu butik otel Selimiye’nin dingin ortamıyla uyum içerisinde. Titizlikle hazırladıkları otelde superior, standart, ekonomik ve suit olmak üzere 11 oda mevcut. Sahile ise kısa bir yürüyüş mesafesinde, yani sadece 50 metre uzaklıkta. Deniz içinse sahilde anlaşmalı işletmelerin plajlarını kullanabiliyorsunuz.  

Harika serpme kahvaltının verildiği otelin otoparkı da buluyor. Odalarda klima, minibar, wifi gibi her türlü hizmet düşünülmüş. 

Defne Butik Otel

Ağaçlar ve çiçekler içinde, Selimiye’nin dinginliğine yakışır bir yer arıyorsanız Defne Butik Otel’i tercih edebilirsiniz. Temiz odalar, güzel bir kahvaltı ve ilgili ev sahipleri var. Denize ise kısa bir yürüyüşle ulaşabiliyorsunuz. 

Selimiye’de nerede yenir, içilir?

Losta Sahil Evi

Kaldığımız sürede 2 akşam yemeğini Losta’nın lokantasında yedik. Mezeler, ara sıcaklar ve ana yemekler oldukça lezzetliydi. 

Delice

Selimiye’de ender canlı müzik yapılan yerlerden biri. Haftanın belirli günleri sahile çekilen teknede yapılan kaliteli müzik gecenizi oldukça renklendiriyor. Yemeklere gelince biz meze ve soslu levrek yedik ve çok beğendik. Özellikle balıkta sosa tereddütle yaklaştıysak da balığa oldukça yakışmıştı. 

Felix

Erken saatlerde yemek için, ilerleyen saatlerdeyse bir şeyler içmek için uğrayabileceğiniz hoş bir mekân. Klasik içecekler yanında farklı tatlar bulabileceğiniz kokteyller denemek isterseniz buraya uğrayabilirsiniz. 

Sardunya

Selimiye’nin en popüler yerlerinden biri. İskele üzerine konumlanana restoran oldukça büyük bir alanda hizmet veriyor. Yemekleri, mezeleriyle Selimiye’nin kaliteli mekanları arasında. 

Paprika

Selimiye’de kahve ve tatlı için bir yer ararsanız burasını tavsiye edebilirim. 

Sokrates

Biz pizza yemek için oturduk ve oldukça lezzetli bulduk. Farklı lezzetlerdeki pizzaların fiyatları da oldukça uygundu.

Tekin Dondurma

Keçi sütünden yaptıkları dondurma Selimiye’nin en iyilerinden. Bal badem ve kavunlu benim favorim oldu. 

Selimiye
Selimiye gezilecek yerler – Selimiye Koyu

Selimiye’ye nasıl gidilir?

Selimiye’ye gitmek biraz zahmetli olabilir ama geldiğinizde bu zahmete değeceğini göreceksiniz. Selimiye Marmaris 45 kilometre ve yol minibüsle yaklaşık 50 dakika kadar sürüyor. 

Havayolu ile gitmek isterseniz;

Dalaman’a üzerinden gelecekseniz ilk olarak Marmaris’e gelmeniz gerekiyor. Havaş ya da Muttaş araçları ile Marmaris’e ulaşım var. İkinci aktarma için Selimiye – Bozburun dolmuşlarıyla Selimiye’ye kolayca ulaşabilirsiniz. 

Milas – Bodrum Havalimanı üzerinden gelmek isterseniz önce Muğla otogara gelmeniz oradan Marmaris’e geçmeniz gerekiyor. Sonrasında yine Selimiye – Bozburun dolmuşlarını kullanabilirsiniz. 

Selimiye
Selimiye sahili

Karayoluyla;

Bilinen birçok otobüs firmasının Marmaris’e seferi var. Otogara ulaştığınızda hemen yan tarafındaki Selimiye – Bozburun dolmuşlarıyla Selimiye’ye rahatça ulaşabilirsiniz.  

İstanbul – Selimiye yaklaşık 767 kilometre / 9 – 10 saat

İzmir – Selimiye yaklaşık 303 kilometre / 4 – 5 saat

Kayseri – Selimiye yaklaşık 891 kilometre / 11 – 12 saat 

Ankara – Selimiye yaklaşık 685 kilometre / 8 – 9 saat
Trabzon – Selimiye yaklaşık 1425 kilometre / 18 – 19 saat

Bu kadar yakınlardayken rotanıza ekleyebileceğiniz en güzel alternatiflerden biri de Datça olacak. Detaylı bilgi için hazırladığım DATÇA GEZİ REHBERİ gezerken size yardımcı olabilir. 

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için Instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...