Pembe çiçeklerle bezenmiş bir adayı tepeden izlediğinizi düşünün ya da yaşlı-çocuk demeden birbirlerine renkli boyaların atıldığı sokaklarda dolaştığınızı… Belki de adını bile söyleyemediğiniz bir tapınakta yaşlı teyzelerle muhabbet etmeye çalıştığınızı ya da bulutların üzerinden uçsuz bucaksız bir manzarayı seyrettiğinizi. Seyahat duygusunun size yaşattığı bu deneyim paha biçilmez geliyor bana. Her bir duyuya hitap eden seyahat deneyimini aktarabilmek ise ayrı bir beceri.
Seyahat fotoğrafı günümüzde belki de en çok çekilen fotoğraf türü. Her ne kadar bazılarınca “gezerken çekilmiş” fotoğraflar olarak basite indirgenerek bakılsa da aslında birçok ana türü/janrı da içerisinde barındıran çok kapsamlı bir dal.
Amerikan Fotoğraf Cemiyeti (Photographic Society of America) seyahat fotoğrafını “zaman-mekân hissi veren; bir yeri, o yerin insanlarını, kültürünü, doğal durumunu anlatan ve coğrafi sınır içermeyen fotoğraf” olarak tanımlıyor. Dolayısıyla seyahat fotoğrafçılığını portre, mimari, manzara, doğa ya da sokak fotoğrafçılığı gibi birçok türü birleştiren bir dal olarak değerlendirebiliriz. O yüzden fotoğrafçının teknik olarak birçok şeye hâkim olması gerekir.
Hikaye anlatan fotoğraflar
Seyahat ederken her şey, fotoğrafın konusu olabilir. Anlattığınız hikâyede kelimeler yerine fotoğraflarımızla izleyicinin o yeri hissetmesini, duyumsamasını sağlayabilmeliyiz. İyi bir seyahat fotoğrafı bunu yaparken insanlara, yaşayışa, çevreye odaklanarak bir kültürü gözler önüne serebilmeli.
Fotoğraf çekmeye başladığımda ben de önüme ne gelirse çekiyordum. Sokakta, evde, bahçede ya da tatilde ne bulursam kaçırmıyordum. Zamanla gördüm ki, doğa ve manzara fotoğrafları çekmek beni daha çok mutlu ediyor. Seyahatlerimi buna göre ayarlıyorum, ekipmanımı da buna göre seçiyorum.
Bu yazıda yıllar içerisinde fotoğraf çekerken deneyimlediklerimi özetlemeye çalıştım. Bazıları daha çok, bazıları daha az işinize yarayacak. Seyahat fotoğrafı çekmek için işinizi kolaylaştıracak bana göre en önemli ipuçları…
Gittiğin yeri tanı, araştır
Seyahat ve fotoğraf sanırım birbirlerini tamamlayan iki olgu. Gezinizi en verimli şekilde değerlendirebilmek için bölgeyi iyice tanımak gerekiyor. Bölgenin kültürünü öğrenmeli, kıyafetleri, havası, tarihi, doğal yaşamı, festivalleri, kuralları hatta siyasi durumu hakkında fikir sahibi olmalı. Bu bilgiler ne tür fotoğraflar çekebileceğiniz, gitmek için en uygun zaman gibi konularda karar vermenize yardımcı olurken yanınıza ne tür ekipman almanız gerektiği konusunda da doğru karar vermenizi sağlayacaktır.
Ne kadar çok şey öğrenirseniz yaşadığınız deneyim de daha iyi olacaktır. Gittiğinizdeyse hemen kameraya sarılmak yerine önce bölgeyi keşfetmek, ışığın durumunu incelemek, insanlarla muhabbet etmek çekeceğiniz konuların oluşmasında yararlı olacaktır.
Bazen de keşfederken kaybolmak fotoğrafçının başına gelebilecek en iyi şey olabilir.
Derinliğine in, gözlemle
Seyahat fotoğrafçılığı sadece bir yere gitmekle ilgili değil bence. Gerçek macera bir yeri daha iyi tanımaya çalıştığınızda başlıyor. Planladığınızdan daha fazla kalmak, birden fazla kez gitmek, o yerin, kültürün ruhunu anlamanıza yardımcı oluyor. Bu anlamda sabırlı ve ısrarcı olmak gerekiyor. Belki her yeri görmek yerine tek bir yerde odaklanmalı. Bu sayede yüzeysellikten kurtulup orayı görsel olarak daha güzel hikayeleştirme şansı bulabilirsiniz.
Bir anıtı ya da binayı çekiyorsanız neyi temsil ettiğini anlamaya çalışın. Onu ifade eden en güzel görüntüyü böyle bulabilirsiniz. Doğru açı, hava ya da ışık bu konuda size yardımcı olabilir.
Özgün ve duyarlı ol, ilişki kur
İlgi çekici ve gerçek fotoğraflar çekebilmek için özgün olmaya çalışmalı. Belki uzaktan güzel fotoğraflar çekebilirsiniz ama gerçek fotoğraflar konuya yaklaştıkça ortaya çıkıyor. Bazen fotoğraf makinesini bir kenara koyup anın parçası olmalı. İnsanlarla yakın ilişkiler kurmak bazen size olmadık kapıları açabiliyor. Çok tanımadığınız bir kültürde özellikle portre fotoğrafı çekiyorsanız karşınızdakinden bir şekilde onay olmaya çalışın.
Gittiğiniz yeri iyi tanımak, kültürünü öğrenmek insanlarla iletişim kurarken de işimize yarayabilir. Bazen bir selam hareketi, bazen kendi dillerinde bir “merhaba” ya da bulunduğun ortama uygun giyinmek onlara ne kadar önem verdiğinizi göstermeye yetiyor.
Ekipmanını tanı, doğru ekipmanı seç
Yeni aldığınız, özelliklerini bilmediğiniz bir ekipman, seyahatinizde sorun yaşamanıza neden olabilir. Seyahatten bir süre önce alarak yeni ürünü mutlaka tanımaya çalışın. Bir seyahat öncesi son dakika ödünç aldığım bir makinenin menüsü, o güne kadar kullandığım makineden öylesine farklı bir menüye sahipti ki, büyük sıkıntı yaşadım. Sonunda otomatik moda alıp elimde sadece hatıra fotoğraflarıyla dönmüştüm geziden.
Doğru ekipman nedir, derseniz aslında bu konu sizin fotoğraf tarzınızla çok alakalı. Geniş açı ya da zoom lens, detayları seviyorsanız macro lensler bu gezilerde işinize yarayacaktır. Gittiğiniz bölgenin iklimsel özelliklerini, çekmek istediğiniz olayın özelliklerini de mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Taşımakla ilgili bir sorun yaşamıyorsanız hafif bir tripodunuz yanınızda olmalı.
Çanta ve makineniz için yağmurluklar, yedek ekipmanı sudan – soğuktan – tozdan koruyacak detayları düşünmelisiniz. Uzak yerlere yürüyecekseniz yedek pil, kart gibi malzemeleri de hazır bulundurmalı. Gitmeden önce çok yönlü bir ekipman listesi işinizi kolaylaştıracaktır.
Benim zorlandığım anlardan birini Holi Festivali’ne gittiğim Hindistan’da yaşadım. Her ne kadar makinemi koruma altına almaya çalıştıysam da günün sonunda renkli boyalardan kendimi de makinemi de koruyamamıştım.
İhtiyacınız olan tüm malzemeleri almaya dikkat etmek gerekiyor ancak taşıdığınız ağırlık altında ezilmemek için hafif seyahat etmenin yollarını da bulmalısınız.
Not al
Çektiğiniz yerleri, çekim şartlarını, tanıştığınız kişilerin ya da fotoğrafını çektiğiniz kişilerin isimlerini mutlaka not alın. İlerleyen zamanlarda bunların birçok şekilde işinize yarayabileceğini unutmayın.
Bunlar da aklınızda olsun
- Bildiğiniz, güvendiğiniz bir yer de olsa emniyetinizi her zaman ön planda tutun.
- Fotoğrafçılığın en önemli kuralı, erken kalk – geç dön burada da geçerli.
- Seyahat fotoğrafçılığı sadece başka ülkeleri gitmek değil, farklı şehirlere, arka mahallenize de farklı gözle bakmayı öğrenin.
- Farklı açıları dene, farklı hava şartlarında mutlaka dışarda ol.
- Portre fotoğrafı çekerken çektiği insana heykelmiş gibi davranan çok fotoğrafçı var. İnsanlarla sohbet etmek, iletişimi sürdürmek, belki fotoğraflarını göndermek onlar için güzel bir hediye olabilir.
Kamera almayı düşünüyorsanız EN İYİ AYNASIZ KAMERALAR yazım size yardımcı olabilir.
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için Instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...