Bir doğa sever için yıldızların altında uyumak, manzaranın tam göbeğinde uyanmak kadar keyif veren bir şey düşünemiyorum. Son yıllarda artık birçok kişi alternatif tatil için doğada olmayı ve kamp yapmayı tercih ediyor. Kamp hayatının olmazsa olmazıysa tabii ki, çadır. Hele ilk defa çadır kuracaksanız bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor. Çadır nasıl kurulur, toplarken ne yapmalı ama en önemlisi çadır yerini seçerken nelere dikkat etmeliyiz gibi birçok sorunun cevabını bu yazıda bulacaksınız.
Uzun yıllardır doğa yürüyüşleri yapıyorum, kamplara katılıyorum. Yürüyüş için de kamp için de gerekli malzemeleri yıllar içinde tamamladım. En son aldığım şey çadırım oldu. Artık her fırsatta uzun uzun kamp yapma fırsatta yaratıyorum kendime…
Eskiden çadır kurmak bana biraz karışık gelirdi ama günümüz çadırlarını kurmak çok kolay. Pratik malzemeler sayesinde hızlıca kurulabiliyor. Kendi çadırım normale göre biraz daha farklı yapıda olsa da artık onu 5-6 dakika içinde kurabiliyorum. Sadece birkaç kez el alışkanlığı edinmekle kolaylaşıyor her şey.
Son dönemde farklı markalar tarafından üretilen modern çadırlar birbirinden farklı görünse de aslında aynı temel yapıya sahip. Bir iç tente, dış tente ve çubuklar/poller ve kazıklardan oluşuyor tüm mekanizma.
Tabii, bir de 2 saniyede kurulan çadırlar var ki eğer aracınız varsa ve taşıma sorununuz yoksa bunları tercih ettiğinizde işiniz gerçekten çok kolay. Size sadece çadırı sabitlemek kalıyor. Seçim, kamp yapma tarzınıza ya da imkanlarınıza bağlı olarak şekilleniyor.
Benim burada anlatacaklarım ise ilk maddede söylediğim 2 katmanlı çubuklu / pol’lü çadırlar.
Çadır için yer seçimi
Rahat bir gece geçirebilmek için sanırım en önemli karar bu. Seçtiğiniz yer size konfor sağladığı kadar güven de sağlaması gerekiyor. Maddeler gözünüze biraz fazla gözükebilir ama bir iki kere çadır kurduktan sonra her şey otomatik olarak dikkat edilmeye başlanıyor. İsterseniz detaylara geçelim artık.
- Öncelikle düz/eğimsiz yerler seçin. Meyilli yerlerde yattığınızda sürekli kayma sorunu yaşayabilirsiniz.
- Çadır yerinin zemin temiz olmasına dikkat edin. Değilse taşlardan, keskin uçlu şeylerden, dikenlerden, çalılardan temizleyin. Çadırın zeminine zarar verecek bu tür şeyler maalesef kamp keyfinizi bozabilir.
- Çadırın altını kesici şeylerden kaynaklanan yırtılma kesilme gibi durumlardan koruyabilmek için çadır altı bezi ya da muşambası kullanın. Bir de bunu mu taşıyacağım diyebilirsiniz ama imkânınız varsa çok işe yarıyor. Ben almama rağmen sırt çantalı uzun gezilerde yer sorunundan dolayı maalesef taşıyamıyorum. İnce olanları bulmaya çalışın ve halkalı modelleri tercih ederseniz çadıra sabitleme şansı bulursunuz.
- Çadırınızı mümkünse rüzgâr almayan bir yere kurun.
- Çukur yerlere kurmayın. Ani bir yağmurda kendinizi su içinde bulabilirsiniz.
- Çok nemli yerlere, kumlu zeminlere; derelere, nehirlere çok yakın yerlere kurmayın. Ani yağmurlar kötü sonuçlar doğurabilir. Sert toprak alanlar bunun için en uygunu… Su kenarlarından uzakta olursanız sivrisineklerden de kurtulmuş olursunuz.
- Gün boyu güneş altında kalacak bir yer seçmeyin. Çadırınınız birkaç gün aynı yerde kalacaksa özellikle buna dikkat edin. Çadır içleri güneşte aşırı ısınıyor. O yüzden çok bunaltıcı olabilir.
Nereye yakın olmalı, nereye uzak?
- Güneşe göre konumlandırmayı sabah için de düşünün. Çok erkenden güneş alan bir yerdeyseniz hem erkenden güneş ışıklarından hem de sıcaktan bunalarak uyanırsınız.
- Kapılarınızı keyfinize göre gün doğumuna göre ya da tam tersi gün batımına göre konumlandırın.
- Kamp ateşinin çok yakınında olmamaya çalışın. Sıçrayan ateş çadıra zarar verebilir.
- Tesis olan bir kamp alanında kalıyorsanız bazı şeylere yakınlığı kadar uzaklığı da önem taşıyor. Mesela, tuvalete çok yakın olmamaya çalışın. Tabii ki, geceleri çok tuvalet ihtiyacı duymuyorsanız. Eğer yakın olursanız hem gidip gelenlerin trafiğinden hem de kokulardan rahatsız olabilirsiniz.
- Çocuğunuz yoksa çocuklu ailelerden varsa tek başına olanlardan uzak olmaya çalışın. Birbirinizi rahatsız etmemiş olursunuz.
- Doğanın ortasında birden fazla çadır kuracaksanız birbirinize yakın olmaya çalışın.
- Hayvan sürülerinin geçiş yollarına dikkat edin. Sabah erken otlamaya giden hayvanlar çadırınızın iplerine takılabilir, boynuzlarıyla çadırınızı kesebilir. (Çokça tecrübe edilmiştir bu madde 🙂
- Çadır alanına çok erken gidin. Eğer bir kamp alanında kalacaksanız hem iyi bir yer seçebilirsiniz hem de çadır kurarken gün ışığından yararlanırsınız.
Çadır nasıl kurulur?
Modern çadırlar genellikle dört ana parçadan oluşuyor:
İç tente ya da sineklik denen özel kumaştan yapılmış kısım.
Dış tente/ yağmurluk denen yine özel su geçirmeyen kumaştan yapılmış kısım.
Çubuklar ya da pol’ler genellikle hafif metalden yapılmış, elastik bir ip aracılığıyla iç içe geçirilmiş malzemeler. Katları açılıp birbirine geçirilerek tek bir uzun çubuk elde ediliyor. Çubuklar genellikle iki tane oluyor.
Kazıklar ise çadırı zemine sabitlemeye yarayan yine hafif ama dayanıklı malzemeden yapılmış bir ucu eğilmiş parçalar. Bir çadırda genellikle 8 adet kadar oluyor.
Hadi çadırımızı kuralım
- Çadırınızı torbasından çıkartarak parçaları ayırın. İç tente, dış tente ve çubuklar (poller) ve kazıkları yakınızda bir yerde gruplayın.
- Eğer kullanıyorsanız çadır altı örtüsünü belirlediğiniz yere serin.
- Ardından üstüne iç tente/sinekliği yerleştirin. Dört ucunu kazıklarla gererek ama çok da gergin olmayacak şekilde zemine sabitleyin. Köşelerdeki lastikleri kazıklara geçirdikten sonra 45 derece eğimle çakın ya da itin. Bu şekilde yapmanız rüzgar/fırtına gibi durumlarda kolayca çıkmasını engelleyecektir. Yumuşak zeminlerde ayağınızla bile itilebiliyor. Eğer çok sertse çekiç ya da bir taş aracılığıyla çakmayı deneyebilirsiniz.
- Çubukları / polleri katlarından açarak düz bir çubuk oluşturun. Artık çadırı ayağa kaldırıp kubbe şeklini verebiliriz. Bunun için önce ilk çubuğu çadırın iç tentesine çapraz olacak şekilde yerleştirin. İç tentenin her bir köşesinde bu çubukların gireceği metal delik ya da bir mekanizma olması gerekiyor, buralara yerleştirin. Diğer çubuğu da çapraz yani X şeklini olacak şekilde tenteye sabitleyin. Tente üzerine aralıklarla monte edilmiş klipsleri çubuklara geçirin. Bunlar bazen kurdele şeklinde olabiliyor. Yine tentelerdeki bu kurdeleleri çubukların üzerinden geçirerek bağlamanız gerekiyor.
Sıra dış tentede…
- Dış tenteyi / yağmurluğu geçirin. Kapı tarafının doğru tarafa geldiğinden emin olun. Yağmurluklar geçmeli klipslerle dört köşesinden iç tenteye birleştirilir. Bazı çadırlarda tentelerin köşelerinde renk kodları kullanıyor. Bu sayede doğru köşeler birbirine monte ediliyor.
- İç tente ile dış tentenin birbirine değmeyecek şekilde gergin olması gerekiyor. Bu sayede çadırın havalandırma işlemi daha iyi olur ve çadırda terleme nemlenme gibi sorun yaşamazsınız.
- Yine bazı çadırlarda iç tenteyle dış tenteyi birbirine bağlayan ekstra parçalar olabiliyor. Klips, halka vs. ile birleştirin. Benim çadırımda farklı bir mekanizma olduğundan kapı taraflarında bu işlemi yapmam gerekiyor.
- Bazı çadırlarda toprağa sabitleme işlemi, iç – dış tente birleştirildikten sonra yapılıyor. Eğer sizinki böyleyse önce iki tenteyi ve çubukları birleştirdikten sonra toprağa /zemine sabitleme işlemini yapın.
- Çadırınızın girişinde bagaj kısmı varsa çadırların bu kısmının da lastiklerinden gerilerek toprağa sabitlenmesi gerekiyor. Bu işlemi kapı fermuarları kapalıyken yapın. Bu alan hem ayakkabılarınızı hem de nemli eşyalarınızı bırakabileceğiniz alan olması açısından oldukça faydalı.
- Sabitleme iplerini aracılığıyla çadırınızı sabitleyin. Bu işlem çadırınızın hava şartlarından daha az etkilenmesine yaradığı gibi iç tente ile dış tente arasının açılmasını sağlayarak hava akımını oluşmasını sağlar ve yine çadır içinde nemlenme ya da terleme gibi sorunlara engel olur.
- Çadırın havalandırma pencerelerini de açarak çadırın iyi bir şekilde havalanmasına yardımcı olun.
Çadır toplama
Çadırı kurarken dikkat edilecek şeyler olduğu gibi toplarken de mutlaka dikkat edilmesi gereken şeyler var. Eğer sürekli yolda olacaksanız bunlar size inanılmaz pratiklik ve kolaylık sağlayacaktır.
- İlk aşama içerdeki tüm eşyaları boşaltın.
- Dış tenteyi iç tenteye bağlayan klipsleri köşelerden açarak serbest kalmasını sağlayın. Dış tentede nemlenme olmuşsa havalanacağı bir alana bırakın.
- Kazıkları çıkartın. Eğimli çaktığınızdan bu eğimin yönünde çekerseniz işiniz daha kolay olur. Çıkardığınız kazıkları tek bir yerde toplayın. Üzerinde çamur varsa temizleyerek torbalarına koyun.
- Direkleri köşelerinden çıkartın. Ek yerlerinden çekerek iç içe geçen kısımları çözün ve katlayın. Eğer varsa torbalarına koyun. Direklerle kazıkları tek bir yerde de toplayabilirsiniz.
- İç tenteyi katlamadan önce kapı fermuarlarını açarak silkeleyin ve içerdeki artık-döküntüleri temizleyin.
- Kuruması gerekiyorsa biraz havalanmasını sağlayın.
- Parçalar kurumuşsa önce dış tenteden başlayarak boylamasına ikiye ya da üçe katlayarak küçültün üzerine aynı boyutlara getirdiğiniz iç tenteyi de koyun. Direkleri ve kazıkları en ucuna koyarak rulo yapmaya başlayın. Mümkün oldukça düzgün ve boşluksuz sarın. Varsa ipiyle bağlayın ve torbasına yerleştirin.
Çadırı toplarken dikkat edilmesi gereken noktalar
Mümkünse çadırı kuru ve temiz bir şekilde katlamaya çalışın. Çamurdan, sudan, otlardan arındırın. Eğer nemli kalırsa hem koku yapar hem de malzemenin daha çabuk bozulmasına neden olur.
Malzemeleri toplarken aynı malzemeleri aynı yerde toplayın. Kazıklar özellikle kaybolmaya oldukça meyilli, o yüzden en çok onları göz önünde bulundurun.
Eğer ıslak kalacaksa bir sonraki varış noktasına ulaştığınızda çadırınızı hemen kurarak havalanmasını sağlayın. Eve gelmişseniz uygun bir yerde mesela bahçede, küvette ya da duşta kirlerinden arındırarak kurutun.
Şunlar da aklınızda olsun
- Gittiğiniz mevsime uygun çadır seçimine dikkat edin. Çok yazlık bir yerde olmayacaksanız çadırda en azından su geçirmezlik oranının yüksek olmasına dikkat edin.
- Eğer çadırınızı ilk defa kuracaksanız mutlaka gitmeden önce kurulumunu deneyin. El pratiği sağlayın. Malzemelerin eksik olmadığından emin olun.
- Yanınızda 1 – 2 tane yedek kazık bulundurmaya çalışın.
- Herhangi bir yırtılma durumuna karşı yanınıza çadır yaması mutlaka alın. Özellikle birkaç günden fazla kamp yapmayı düşünüyorsanız.
- Çadırınızın kapısını her zaman ama her zaman kapalı tutun.
- Mümkünse nemli – ıslak kıyafetlerinizi çadır içinde tutmayın. Nem ve terlemeye sebep olabilir.
- Çadırı kurduktan sonra ben genellikle çadırla ilgili yedek malzeme-torba gibi malzemeleri iç içe, aynı yerde saklamaya çalışıyorum ki her seferinde toplanırken tek tek aramak zorunda kalmayayım.
- Yiyecek içecekleri mümkünse çadırdan uzak bir alanda, bir ağacın dalına takın ya da yukarıda kalacak bir yerde saklamaya çalışın. Bu sayede yaban hayvanlarının çadır yakınlarına gelmesini engellemiş olursunuz.
- Kamp ateşi sizin ısınma, yeme içme ihtiyacınız karşılayacağı gibi yaban hayvanlarını da kampınızdan uzak tutacaktır ama uyumadan önce ya da kamptan ayrılırken söndüğünden çok çok emin olun.
- Kamp yaptıktan sonra tüm artıklarınızı yanınıza aldığınızdan emin olun.
- Yemek artıkları bile bazı hayvanlara zarar verebiliyor. Ortalıkta bırakmamaya çalışın.
Eğer yürüyüş ve kamp seviyorsanız şu yazılar da işinize yarayabilir:
- KAMP İÇİN EN GEREKLİ MALZEMELER – BAŞLANGIÇ
- DOĞADA YÜRÜYÜŞ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL KAMP ALANLARI
- YÜRÜYÜŞ İÇİN ÇANTA SEÇİMİ
- YÜRÜYÜŞ AYAKKABISI SEÇİMİ
- UYKU TULUMU SEÇİMİ
Keyifli kamplar…
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için Instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...