Fırat olmak kolay değil, adına destanlar, türküler yazılmış…Yüzyıllar boyunca bereketin kaynağı olmuş… Fırat’ın serin sularıyla yıkanan Erzincan toprakları da bu bereketten nasibini almış… Köklü geçmişe sahip Erzincan, bugün eskiyle yeninin harmanlandığı önemli Anadolu şehirlerinden biri. Bu yazıda Erzincan geziniz için işinize yarayacak Erzincan gezilecek yerler ile ilgili kısa notlar vermeye çalıştım.

“Gül’i gülistan, Bülbülistandır”

Yeterince bilinmeyen güzelliklerle dolu Erzincan’ı, Evliya Çelebi şu satırlarla anlatır: “Anadolu toprağında gayet ılıman İrem bağı gibi cennet bahçeleri içinde bir cennet köşesidir. Nice yüz padişahlar sahip olmak için bu eski şehir üzerine gelip nice savaşlar olmuştur.”

Evliya Çelebi’nin gül-i gülistan diye tanımladığı ve İpek Yolu üzerindeki şehirlerden olan Erzincan, yörede yaşayan Hurriler Hititler, Urartular ardından da Perslere ev sahipliği yapar. Romalılarla Persler arasında savaşlara sahne olur. 

Moğolların istilasına uğrayan Erzincan, Hz. Osman zamanı Müslüman yönetimine geçer. Selçuklular ve Osmanlılar döneminde ise en görkemli dönemlerinden birini yaşar. Şehir, I. Dünya Savaşı sırasında kısa bir süre Rus işgaline uğrar.

Yeni baştan kurulan şehir 

Erzincan, 1939 yılında önemli bir deprem geçirir ve şehir yerler bir olur, binlerce insan hayatını kaybeder. Şehrin merkezi yer değiştirilerek yeniden inşa edilir. 

Erzincan’ın ekonomisi halen, tarım ve hayvancılığa dayalı. Buğday ve arpanın yanı sıra meyve üreticiliğinin teşvikiyle elma, üzüm ve kiraz ticaretin önemli kalemleri arasında yer alıyor. Erzincan kovan balı da aranan ballar arasında. Altın, krom, mermer, linyit kömürü ve tuz Erzincan’ın önemli gelir kaynaklarından.   

ERZİNCAN GEZİLECEK YERLER

Karanlık Kanyon

Fırat’ın başlangıç kollarından biri olan Karasu Nehri, Erzincan’ın ana damarlarından… Üzerinde yer alan Karanlık Kanyon ise dünyanın en büyük kanyonları arasında sayılıyor. 

Munzur Dağları üzerinde Karasu Nehri tarafından vadiler arasında oluşturduğu boğaza Kemaliye Boğazı deniyor. Boğazın, İliç’in Bağıştaş Köyü ile Kemaliye’nin Dutluca köyü arasında kalan kısmı ise Karanlık Kanyon olarak adlandırılmış.

Erzincan gezilecek yerler
Erzincan gezilecek yerler: Karanlık Kanyon

Kemaliye ilçesindeki kanyonda rafting, kano ve base jump etkinlikleri oldukça gelişmiş. Doğa harikası kanyon yer yer 500 metrelik etkileyici duvarlarla çevrili… Kanyon içerisinde botlarla gezi yapma imkânınız var. Eğer su seviyesi uygunsa kanyon içerisinde yapılan turlara katılabilir, 1 – 1,5 kadar saat süren macera dolu bir bot gezisi yapabilirsiniz.

Yüksek adrenalin içeren sporlardan biri olan rafting, Kanyon’da 1994 yılından beri yapılıyor. Uluslararası Kültür ve Doğa Sporları Festivali kapsamında her yıl yerli yabancı birçok konuk ağırlanıyor. Herhangi bir tecrübe istemeyen rafting için günü birlik ve haftalık turlar düzenleyen birçok firma var. Her mevsim yeterli debiye sahip olan nehir, Avrupa’nın en zorlu parkurlarından biri.

Base jump da bir süredir Kanyon’da yapılan sporlar arasında. Kanyon üzerinde kurulan teller üzerinde ilerleyen sporcular tam ortaya geldiklerinde kendilerini kanyonun derinliklerine bırakıveriyorlar.

Karanlık Kanyon’dan geçen Kemah – Kemaliye rotası, önemli kano dergilerinden Kanu-Magazine tarafından Avrupa’nın en iyi 10 rotası arasında gösterilmiş.

Kemaliye ve eşsiz evleri 

Erzincan’dan bahsederken Kemaliye’den bahsetmemek mümkün değil. Osmanlı döneminde ismi Eğin olan ilçe Kurtuluş Savaşı döneminde Mustafa Kemal’e olan bağlılığını göstermek içim adını Kemaliye olarak değiştirmiş. Osmanlı döneminde oldukça zengin bir yerleşim yeri olan Kemaliye, Müslüman ve Ermeni halkın birlikte yaşadığı yerlerden. Müslümanlar tarım ve hayvancılıkla uğraşırken Ermeniler ticaret ve sanatla uğraşmış. 

Erzincan gezilecek yerler
Erzincan gezilecek yerler: Kemaliye

Şehrin zenginliğini sokaklarında dolaşırken de görüyorsunuz. Yeşillikler içerisindeki bölge muhteşem bir mimariye sahip. Taş-kerpiç ve ahşap kullanılarak yapılan evlerin her biri çok etkileyici. Kapı tokmakları ise sanat eseri değerinde, her biri farklı anlamlara gelen motiflerle işli.

Özenle korunan bölge şimdi UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aday yerlerden biri. Eğer yaz başında gitmişseniz bahçelerden taşan dut ağaçları karşılıyor sizi. O yüzden buranın ünlü dut kurusunun tadına da mutlaka bakın. 

Girlevik Şelalesi

Doğal güzelliklerin sarmaladığı Erzincan gezi rotasının başka bir noktası ise Girlevik Şelalesi… İlginç şekliyle şelale, Türkiye’nin en büyük şelalelerinden biri. Üç ayrı kattan akarak aşağı inen sular, kış aylarında donarak başka bir muhteşem görüntü sergiliyor. Şehir merkezine 35 kilometre uzaklıktaki şelale etrafındaki bitki örtüsü, dinlenme yerleriyle şehrin en önemli gezi noktalarından biri. 

Ekşisu Mesire Alanı

Ekşisu termal suyu, mesire alanı ve sazlığıyla şehrin nefes aldığı bölgelerden biri… Kuş cenneti olarak adlandırılan bölge, 200’ün üzerinde kuş ve yüzlerce çeşit bitkiyi barındırıyor. Çeşmelerden akan ve “böğert” adı verilen suyun birçok hastalığı iyi geldiği söyleniyor. 

Otlukbeli Gölü

Kırmızı suları, travertenleriyle dünyada başka göllerde olmayan bir özelliğe sahip… Küçük bir göl olsa da kaynak sularının oluşturduğu kırmızı görüntü oldukça dikkat çekiyor. Yer altından çıkan suların kükürt ve demir açısından zengin olması travertenlerin kırmızı rengi almasını sağlıyor. Faylardan çıkan bu suların romatizmal hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. 

Ergan Kayak Merkezi

Platolar ve dağlarla çevrili Erzincan’da 3000 metrenin üzerinde ondan fazla zirvesi var. Bu da kış sporlarına elverişli merkezlerinin kurulmasına imkân vermiş. Ergan Kayak Merkezi, Türkiye’nin en yeni pist olması özelliğinin yanı sıra en uzun pistlerinden birisi. 1363 ve 2500 metrelik arasında değişen 4 pistin toplam uzunluğu 17 kilometre. 

2700 metre yükseklikteki merkez ziyaretçilerine saatte 750 kişi taşıma kapasiteli 8 kişilik gondol ve 1500 kişi kapasiteli 4 kişilik bubble telesiyej sistemi ile hizmet verebiliyor. 

Aynı zamanda Ardıçlı Gölü manzarasına sahip Ergan’da gece kayağı, yamaç paraşütü, base jump gibi farklı aktiviteler yapılabiliyor. Kayak merkezinde ziyaretçilere hizmet veren sosyal tesisler de bulunuyor.

Altın Tepe

Tarihi geçmişiyle de öne çıkan Erzincan’da birçok medeniyetin eserlerini görmek mümkün. Günümüze kalmış en sağlam Urartu eserlerinden biri de Üzümlü ilçesindeki Altın Tepe. 1967 yılında başlayan ve halen devam eden kazılarda döneme ışık tutan önemli eserler çıkartılmış. Urartu dönemine ait iç kale kapısı ve surları, tapınak – saray, mezarlar ve seramikler ortaya çıkartılan eserlerden bazıları… Eserlerin bir kısmı Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor.

Kemah Kalesi

Hitit – Urartu döneminden kalma Kemah Kalesi de önemli gezi duraklarından birisi. Erzincan’a 53 kilometre uzaklıktaki Kemah sınırlarında yer alan kale tarih boyunca farklı medeniyetler tarafından kullanılmış. Anadolu Selçuklular ve Osmanlı zamanında onarım geçirmiş. 

Mama Hatun Külliyesi 

12. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Mama Hatun Türbesi hamam, kervansaray, kümbet ve camiden oluşuyor. Erzincan’ın Tercan ilçesinde yer alan külliye Saltuklu sultanı Mama Hatun için yaptırılmış. Kümbet ise Anadolu’da bir eşi daha bulunmayan farklı bir yapıya sahip. Ana kümbet yapısı onu çevreleyen bir çevre duvarla kuşatılmış.  

Terzi Baba Türbesi

Şehrin önemli manevi liderlerinden olan Terzi Baba’ya ait türbe Erzincan’da ziyaret edilecek yerler arasında yer alıyor. Sekizgen planlı türbenin içi oldukça sade. Türbe içerisinde yer alan sandukalardan biri Terzi Baba’ya diğeri de en yakın müritlerinden birine aitmiş. Orijinali kesme taştan yapılan bina harap haldeyken onarılmış yeni yapı betonarme olarak inşa edilmiş. 

Abrenk Kilisesi ve Dikili Taşlar

Üçpınar ilçesinde yer alan kilisenin 1854 yılına inşa edildiği biliniyor. Günümüze sağlam şekilde ulaşan kilisenin bir şapeli ve iki dikili taşı bulunuyor. Dikili taşların tarihinin 12. yüzyıla dayandığı söyleniyor. 

Erzincan’da ne yenir?

Erzincan yemek kültürü, Doğu Anadolu’nun zengin yemek kültüründen nasibini almış. Özellikle kahvaltıda yenilen kete, bayram sofralarının vazgeçilmezi keşkek, fasulye-mercimek ve buğdayın buluştuğu kelecoş, cevizle kayısıdan yapılan gasefe, çay saatlerinin vaz geçilmezi kıtır kıtır Erzincan lokumu bu mutfağın ilk akla gelen lezzetleri. Kesme çorba, ekşili köfte, ayva kalesi, evelik dolması, çökelek piyazı da Erzincan’da tadına bakılması gereken şeylerin başında geliyor. 

Erzincan dendiğinde ilk akla gelen ise tulum peyniri… Yaylalarda beslenen koyunların sütünden yapılan peynirin yapımı birkaç ay sürüyor. 

Üzümlü’de yetişen Cimin Üzümü de Erzincan’ın patentli ürünlerinden. Kendine has kokusu olan üzümler tatlı mayhoş bir tada sahip. 

Erzincan gezilecek yerler
Erzincan gezilecek yerler: Kemaliye evleri

Erzincan’dan neler alınır?

Yüzyıllardır bakır işçiliğinin en güzel eserlerinin verildiği yerlerden biri Erzincan… Yöreye ait bir şeyler almak isterseniz bu eşsiz bakırlar, halılar ve otantik kapı tokmakları listenin en başında yer almalı. Tava leblebisi, tulum peyniri, dut kurusu ve dut pekmezini de unutmayın… 

Erzincan’a nasıl gidilir?

Erzincan’a hava, kara ve demir yolu ile gitmek mümkün. Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı’na Türk Hava Yolları ve Pegasus’un düzenli seferleri bulunuyor. 

Erzincan aynı zamanda Doğu Ekspresi’nin güzergahı üzerinde bulunuyor. O yüzden Ankara aktarmalı olarak birçok şehirden buraya demiryolu ile ulaşabilirsiniz. 

Karayolu ile gelecekseniz birçok otobüs firmasının Erzincan’a seferleri bulunuyor.

İstanbul – Erzincan arası yaklaşık 1037 kilometre 12 saat 

Ankara – Erzincan arası yaklaşık 669 kilometre 8,5 saat

Antalya – Erzincan arası yaklaşık 1047 kilometre 13 saat

İzmir – Erzincan arası yaklaşık 1395 kilometre 15,5 saat

Ben Erzincan’a Malatya – Arapgir – Kemaliye bağlantısıyla dolmuşlarla gittim. Kemaliye’den de demiryolunu kullanarak Erzincan’a ulaştım. Bu hat Doğu Ekspresi’nin de kullandığı hat ancak Sivas – Erzincan arasında işleyen bölgesel bir tren hattı da bulunuyor. Günde 1 ya da 2 seferi bulunan trene ben, Kemaliye yakınlarındaki Bağıştaş İstasyonu’ndan binerek harika manzaralar eşliğinde Erzincan’a gitmiştim. 

Anadolu gezisi yapacaksanız ANADOLU’NUN İNCİSİ ELAZIĞ‘ı ve İÇ ANADOLU’NUN SAKLI HAZİNESİ TOKAT‘I da gezi rotanıza alabilirsiniz. Detaylara linkli yazılardan ulaşabilirsiniz.

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...