Avrupa’nın en sürprizli ülkelerinden biri Slovenya. Küçük yüzölçümüne rağmen doğal güzellikleri ve kültürüyle sizi öyle çok şaşırtıyor ki. Topraklarının yarısının hala yem yeşil olmasıyla ünlü ülke, dünyanın tescillenmiş en yeşil ülkelerinden biri aynı zamanda. Eğer doğa ve aktivite meraklısıysanız Slovenya tam size göre, diyebilirim. Bu yazıda Slovenya’yı hem size ballandıra ballandıra anlatacağım hem de Slovenya gezilecek yerler ile ilgili kısa notlar vereceğim.
Doğa ve aktivite, dedim ama Slovenya’da bulacağınız şeyler sadece bunlar değil. Mimarisi, kültürü ve mutfağıyla da sizi etkileyecek birçok şey bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

Topraklarının büyük bölümü Alp Dağları’yla kaplı olduğundan yaz aylarında bile burada kar kaplı tepeleri görebiliyorsunuz. Dağları, nehirleri, gölleri, doyulmaz yeşil manzaraları hatta kısa da olsa sahiliyle Slovenya için “cennet köşesi” dersem inanın abartmış olmam. Bu yüzden de Slovenya özellikle aktivite sevenler arasında çok uzun zamandır oldukça popüler. Yürüyüşçüler, kayakçılar, kampçılar ve bisikletçiler burayı inanılmaz çok seviyor. Ama bunlar dışında rafting, binicilik, kanyoning, mağaracılık gibi sporların yanında balon için de oldukça tercih ediliyor.
1994 yılından beri özgür bir ülke
Slovenya 1994 yılına kadar Yugoslavya’nın bir parçasıydı. Bağımsızlık rüzgarlarının estiği 1994 yılında Slovenya, Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsız ülkeler arasına katıldı. 2004 yılında da Avrupa Birliği’nin bir parçası oldu.
Ancak tarih boyunca farklı dönemlerde Romalılar, Almanlar, Avusturya-Macaristan, İtalyanların hakimiyetinde olmuş. İkinci Dünya Savaşı sırasında birçok Slovenyalı toplama kamplarında eziyet görmüş. Savaştan sonra tekrar kurulan Yugoslavya içerisinde yer alan Slovenya yıllar sonra bağımsızlığına kavuşmuş. Bu farklılıkların izlerini ülkeyi gezerken görüyorsunuz zaten. Tam bir Akdenizli havasını olan ülkede en çok İtalyan etkisinin hakim olduğunu söyleyebilirim.
Instagram ünlüsü Bled Gölü

Yeşillikler içindeki bu güzel ülkeyi gündeme getiren şeylerden biri Bled Gölü oldu. Herkes onu görmek için Slovenya’ya gitmek istese de ülkeyi detaylıca görenler diğer yerler arasında Bled Gölü’nün vasat kaldığını bile söylerler.
Slovenya’yı gezmenin tek bir zorluğu var, başkentinin ismini doğru söyleme konusu. Herkesin başına gelen bu komik durumu ancak gittikten sonra çözebiliyorsunuz. Her ne kadar tek seferde doğru yazmak mümkün değilse de en azından söylenişini bir parça çözebiliyorsunuz… Nasıl derseniz, “liyubliyana” gibi bir şey yani 🙂
Bu arada son iki yıldır yurtdışında özellikle kısa kalacağım gezilerde internet için e-sim kullanmaya başladım. Denediklerimden biri AIRALO oldu. Buradan aldığım paketler yurtiçinde kullandığım operatörün paketlerinden daha uyguna geliyor açıkçası. Siz de kullanmak isterseniz linki deneyebilirsiniz ve buradaki kodu kullanmanız durumunda ilk kullanımınız için 3 dolar da indirim kazanıyorsunuz. Referans kodu: FIGEN7288
Avrupa’nın bu gizli cennetini tanımaya başlayabiliriz artık.
SLOVENYA GEZİLECEK YERLER
Ljubljana
Ljubljana beklentilerin ötesinde inanılmaz güzel ve canlı bir şehir. Ülke yeşilliklerle kaplı olunca başkent de bundan nasibini almış. 300 bin nüfuslu Ljubljana’yı tarihi dokusu, parkları, kalesi, renkli sokakları, geceleri bile dinmeyen eğlence hayatıyla çok seveceksiniz.

Nehrin etrafına kurulan şehirde hayat sakin görünse de sokaklar cıvıl cıvıl. İnsanlar çok kibar, ne sorsanız size yardımcı olmaya hazırlar.
Şehrin mimarisi çok güzel. Kale’de günü batırmak burada yapılan en keyifli aktivitelerden. Bunun yanı sıra, şehrin sanat ve kültür merkezi Metelkova’yı da listenize mutlaka alın. Eskiden askeriyeye ait bölge işgal edilerek bir sanat ve eğlence alanına dönüştürülmüş. Kulüpler, sanat merkezleri ile hareketli yerlerden biri burası da.

Şehirde görülecek yerler:
- Ejderha Köprüsü
- Üçlü Köprü
- Ulusal Galeri
- Ljubljana Kalesi
- Preseren Meydanı
- Tvoli Parkı
- Plecnik’in Evi
- Şehir Pazarı
- Ljubljanica Nehri
- Metelkova
Bled Gölü
Bled Gölü de İnstagram sayesinde ününe ün katan yerlerden biri oldu. Gördüğünüzde neden bu kadar ünlendiğini anlıyorsunuz. Çünkü yeşilliklerle ve tepelerle çevrili gölün masallardan çıkma havası sizi bambaşka diyarlar götürüyor.

Gölün etrafı kadar gölün üzerindeki küçük adacık da çok güzel. Üzerinde bir kilise var ve dilerseniz teknelerle oraya gidebiliyorsunuz. Ben yaz halini gördüm ama kışın karlı halini de fotoğraflardan çok beğeniyorum.
Gölün etrafında konaklama, yeme içme ve dinlenme mekanları var. Gölün etrafını 5 kilometrelik bir yol ile yürüyerek gezebiliyorsunuz. Dilerseniz kısa bir tırmanışla seyir tepesine çıkarak gölü ve kasabayı yukarıdan izleyebilirsiniz. Bled Kalesi de yine yukarıdan gölün güzelliğini izleyebileceğiniz yerlerden biri.

Bled’e gitmişken bir zamanlar devlet adamı Tito’ya ait Villa Bled’de, ünlü krem keki “kremsnita”yı denemeyi unutmayın.
Bled’e trenle, otobüsle ya da Ljubljana’dan katılacağınız günü birlik turlarla ulaşabilirsiniz.
Triglav Ulusal Parkı
Ülkenin kuzey batısında İtalya – Avusturya sınırında yer alan muhteşem Triglav Ulusal Parkı adını da Triglav Zirvesi’nden alıyor. Burası 2864 metre yüksekliğiyle ülkenin en yüksek dağı aynı zamanda.
Parkın çoğunluğu ülkenin de yüzde dördünü kaplayan Alpler’in uzantılarından oluşuyor. Doğayı korumak amacıyla bölgeyi bisiklet ve yürüyerek gezmek burada en dikkat edilen şeylerden, bu sayede ülkenin en güzel yerlerinden biri olarak kalmış.
Zirveden Adriyatik Denizi’nin harika manzaralarını da izleyebiliyorsunuz.
Park içindeki su alanları, şelale, göller ve nehirler sayesinde harika temiz bir havaya sahip.
Bohinj Gölü
Triglav Ulusal Parkı’nın bir parçası olan göl, Bled’e göre daha büyük ve daha bakir. Etrafı dağlarla ve zirvelerle çevrili gölün üzerine yansıyan manzaralar da inanılmaz. Gölde ve civarında birçok aktivite yapabiliyorsunuz. Balıkçılık, trekking, kayaking ve kamp burada yapabileceğiniz aktivitelerden birkaçı. Burası aynı zamanda birkaç trekking rotasının da başlangıç noktası.
Görenler “Bled, Bohinj’in yanında az kalır” diyor, gerçekten de buraya gelmeden yapılacak Slovenya turu yarım kalacaktır aklınızda olsun. Bohinj nasıl okunur derseniz “bav-hiin” diye okunuyor, benden söylemesi.
Şelale seviyorsanız Savica Şelalesi de yakında görülecek noktalar arasında yer alıyor. Şelale yer altı sularıyla gölü besleyen kaynaklardan biri aynı zamanda.
Göle gitmek için tren, otobüs seferleri bulunuyor.
Jezersko Bölgesi
Kamnik – Savinja Alpleri’nin zirveleriyle Jezersko bölgesi yine görülmesi gereken yerlerden. Dağların yansıdığı pırıl pırıl göller, ormanların içinden geçen küçük kaynaklar, dağ evleri, kiliseler burada göz kamaştıran manzaralar sunuyor.
Jezersko kelimesinin anlamı Slovence’de “göller bölgesi”. Bölgenin sembolü haline gelen Plansarsko Jezero (Gölü)’nün şekli kalbi andırıyor. Daha önce var olan buzul gölünün sularının çekilmesinden dolayı halk çok üzüldüğünden el birliğiyle buraya kalp şeklinde bir göl yapmış. Yazın sandallarla dolaşabileceğiniz göl, kışınsa paten alanına dönüyormuş.
Zelezniki
Selca Vadisi’nin merkezi olan Zelezniki, uğrayabileceğiniz doğal cennetlerden bir başkası… Yeşillikler içerisindeki kasaba demir döküm işleriyle ünlü. Kasabanın sokaklarına dolaşırken birkaç yüzyıl öncesine gidiyor insan adeta…
Postojna Mağarası
Slovenya topraklarının altında yatan binlerce mağaradan 22’si düzenlenerek halka açılmış. Postojna Mağarası da ziyaret edilebilen mağaralardan biri. 90 dakika süren turlar eşliğinde mağarayı görmek ve bilgi alabiliyorsunuz. Mağaranın içini 140 yıldır hizmet veren mini trenle geziyorsunuz.
Milyonlarca yıl yaşındaki mağaradaki kaya oluşumları oldukça ilginç. Mağarada yılın belli zamanlarında konserler düzenlenirken her yılbaşı döneminde canlandırmalar yapmak bir gelenek haline gelmiş.
Škocjan Mağarası
Slovenya’nın doğal mucizelerinden biri daha. 6 kilometre uzunluğundaki mağara Reka Nehri’nin yarattığı sistemlerden biri. Nehrin mağaranın içine girdiğini ve metrelerce aşağıda yok olduğunu görebiliyorsunuz. Bu inanılmaz görüntüye şahit olmak gerçekten inanılmaz bir deneyim.
Mağarayı isterseniz 2 saat süren turlarla gezebilirsiniz. Mağara aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.
Piran
Piran Slovenya’nın küçük bir sahil kasabası. Slovenya, İtalya ve Hırvatistan arasında çok küçük bir kıyıya sahip. O kadar küçük ki, haritayı detaylıca büyütmeden neresi olduğunu fark etmeniz mümkün bile değil.
Venedik etkisi görülen tam bir Akdenizli burası. Yüksek duvarlarıyla bir tepeye kurulu kasaba tarih filmleri için hazırlanmış bir set gibi. Dar sokaklar, taştan binaları ile şehir size hem kültürü hem de mutfağıyla keyif verecek.
Ayrıca, 1000 yıllık tuz tarlaları burada görülmesi gereken yerler arasında. Koruma altında olan bölge şu an doğal park olarak gezilebiliyor. Strunjan Salt Pans ve Sečovlje Salt Pans görebileceğiniz iki önemli yer. Burada geleneksel tuz üretimi hakkında bilgi alabilir, Tuz Müzesi’ni gezebilirsiniz.

Görebileceğiniz diğer yerler:
Maribor Şehri
Sneznik Kalesi
Predjama Kalesi
Zelenci Gölü
Kranjska Gora (Dağı) ve çevresi
Soča Vadisi ve Nehri
Solcan Köprüsü
Vintgar Boğazı
Vrsic Geçidi

SLOVENYA GEREKLİ BİLGİLER
Slovenya’da ne kadar kalınır?
Sadece Ljubljana ve Bled’i göreyim derseniz 2 gece size rahat rahat yetecektir. Ancak Slovenya hakkıyla gezilmeyi hak eden ülkelerden biri. Dolayısıyla 6 – 7 gecelik bir gezi bu ülkenin güzelliklerini görmek için yeterli olacaktır.
Slovenya’ya ne zaman gidilir?
Kayak gibi kış sporlarına ya da kış manzaralı fotoğraflara özel bir merakınız yoksa benim önerim nisan – ekim arası gitmeniz. Havaların güzelleştiği bu dönemde yeşilin ve doğanın keyfini tam anlamıyla çıkartabilirsiniz.

Slovenya’ya nasıl gidilir?
Türkiye’den Ljubljana’ya 2 saatlik bir uçuşla gidebiliyorsunuz. Direk uçmak isterseniz şu an için sadece Türk Hava Yolları ile gidebilirsiniz. Ancak diğer Avrupa ülkelerinden de uygun fiyatlı aktarma yapma imkânı var.
Farklı ülkelerden kara ya da tren yolu ile ulaşabilirsiniz. Ben gittiğimde Ljubljna’ya direk uçmuş oradan Bled Gölü gördükten sonra tren ile Avusturya (Villach)’dan aktarma yaparak Venedik’e geçmiştim. Kara yoluyla gitmek isterseniz birçok ülkeden otobüs bağlantısı yapabiliyorsunuz.
Benim yolculuklarda sık sık kullandığım uygulamalardan biri Rome2Rio… Bu uygulamadan kara-hava-tren yoluyla ilgili alternatifleri görebilir; ücret, bağlantılar hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
Slovenya vize istiyor mu?
Slovenya, AB ülkesi olduğundan Schengen vizenizi burada rahatça kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra, Slovenya’dan Schengen vizesi aldığınızda kısa tarihli olması büyük olasılık. İlk gideceğiniz ülke burasıysa çok yapacak bir şey yok ama mümkünse önce farklı bir ülkeden uzun süreli bir vize edinmek de iyi bir yöntem olabilir.
İlk defa SCHENGEN VİZESİ’ni anlattığım çok detaylı bir yazım var. Buradan vize almanın inceliklerini öğrenebilirsiniz.

Slovenya para birimi nedir?
Ülkenin para biri Euro = Avro…
Yalnız gidilir mi?
Avrupa genel olarak yalnız bir kadın gezgin için oldukça güvenli… Slovenya da genel olarak bana böyle hissettiren yerlerden biri oldu. Ancak ben her zaman tedbiri elden bırakmadan özellikle geceleri geç saatlerde dikkatli olmakta fayda olduğunu düşünüyorum.
Avrupa’nın harika köşelerini keşfetmek için bu yazılarım size yardımcı olabilir:

Daha çok fotoğraf ve güncel geziler için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...