Baştan söylemeliyim, Rize’de yaylaları gezerken her şeyin o kadar doğal, o kadar yeşil olduğunu görüp, yine aynı beklentiyle Ayder’e geldiyseniz biraz hüsrana uğrayabilirsiniz. Yeşilliğinden henüz çok fazla kaybetmese de doğallığını yitirmeye başlamış bile… “Rize’de nereleri gezerim” diye danıştığınız pek çok kişi “Ayder’i pas geçin” diyecektir ama birçok noktaya geçiş noktası olduğundan burayı listeye almakta fayda var… Son yıllardaki turist akını sayesinde artık yayla özelliğini kaybetmeye başlasa da RİZE YAYLALARINI gezerken merkez olarak kullanmak için en iyi nokta.
Ayder Yaylası Nerede? Ulaşım Nasıl Yapılır?
Ayder’e Çamlıhemşin üzerinden ulaşabilirsiniz. Çamlıhemşin’e 19 kilometre uzaklıkta. Asfalt yol olduğundan her mevsim açık oluyor. Eğer aracınız varsa Çamlıhemşin’e vardıktan sonra 20 dakikalık bir yolculukla Ayder’in merkezine ulaşıyorsunuz.
Eğer aracınız yoksa ve uçakla Trabzon’a gelmişseniz Hopa’ya giden Havaş araçlarına biniyorsunuz ve Pazar’da iniyorsunuz. Pazar’dan da yaz-kış çalışan dolmuşlara binerek yaklaşık 40-50 dakikalık bir yolculukla Ayder’e ulaşılıyorsunuz.
Yaylalara da buradan dolmuşlarla rahatça gidebiliyorsunuz. Avusor’a sabahları, Kavron’a ise sabah 08.00’den 18.00’e kadar doldukça kalkan servis var. Bütün Kavron dolmuşları Galer Düzü’nden geçiyor. Oradan da Çeymakçur, Palaçkur gibi yaylalara yürüyerek ulaşabiliyorsunuz.
Ayder Yaylası’nda Neler Yapılır?
1350 metre yükseklikteki Ayder’de eski yayla evlerinin güzel örneklerini görmek hala mümkün. Yüksek katlı yapılaşmaya rağmen neredeyse betonarme yapı göremiyorsunuz, hepsi ahşap kaplı. Son yapılan düzenlemelerden sonra çok katlı, ruhsatsız birçok binanın yıkılacağı üzerine söylenti var ama Ayder’de neler olacağın hep beraber göreceğiz.
Yaz aylarında oldukça kalabalık Ayder… Son yıllarda özellilkle Ortadoğulu birçok turist tarafından ziyaret ediliyor. Her yer onlara göre düzenlenmiş. Levhalarda, menülerde Arapça’ya denk geliyorsunuz çoğu zaman… Bu yoğunluktan dolayı özellikle yaz aylarında gitmeyi planlıyorsunuz otel ve araç kiralama konularında önceden rezervasyon yapmakta fayda var.
Marketten, hediyelik eşyaya, yaylardan gelen süt ürünlerine, restoranlara, taksiye, zipline’a, günü birlik turlara, kaplıcaya ve kadar her şey var Ayder’de. Sadece Ziraat Bankasına ait bir bankamatik/ATM makinesi var ama ortak nokta özelliği sayesinde diğer bankaların kartını da kullanabiliyorsunuz.
Gelin Tülü Şelalesi
Gelin Tülü şelalesine Ayder’in sırtlarında; kısa bir yürüyüşle ulaşılıyor. Çam ormanlarının arasında 15 metre yüksekten dökülen şelale herkesin ilgi noktası. O kadar yürümüşken hemen yakınındaki zipline’a da uğrayabilirsiniz. Vadinin üzerinden kısa iki uçuş yapıyorsunuz. Oldukça popüler…
Ayder Kaplıcaları
Ayder Kaplıcası yaz kış gidebileceğiniz bir yer. 250 metre derinlikten gelen 55 derece sıcak suyuyla özellike yürüyüş sonrası tüm yorgunluklarınızı alıyor. Uzun yıllardır faaliyette olan tesis 1987 yılında açılmış. Sularının romatizmal hastalıklar, kadın hastalıkları, iç hastalıkları, cilt hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor.
İçerisinde giyinme bölümü, dinlenme bölümü, havuz, duş ve kurnalı banyo alanları var. İç alana iç çamaşırlarıyla girilmesine izin verilmiyor o yüzden yanınıza mayo-bikini almalısınız. Girerken size terlik, peştemal, dilerseniz havlu da veriyorlar. Sabun, şampuan gibi malzemelerinizi yanınızda getirmeniz gerekiyor.
Kaldığım kampingde duş hizmeti olmadığından kaldığım süre içerisinde bende sıklıkla ziyaret etmiştim.
Tar Deresi Şelalesi – Bulut Şelalesi
Rize’de olunca her yerden fışkıran şelaleler şaşırtmıyor bir zamandan sonra size. 45 tane belli başlı şelale var il sınırlarında. Bunların önemlilerinden biri Tar Şelalesi, Bulut Şelalesi diye de geçiyor. 250 metre yükseklikten dökülen şelale en yüksekten dökülen şelalerden biri olma özelliğine sahip.
Ayder’den 7 kilometre, Çamlıhemşin’den de 11 kilometre uzaklıkta yani Ayder’den kısa bir araç yolculuğu veya yürüyüşle ulaşabiliyorsunuz.
Şelaleye giden yol da oldukça güzel. Bu kısa yürüşten sonra vardığınız şelale etrafında küçük bir köprü ve dinlenme alanları var.
Galerdüzü
Ayder’den 6 kilometre uzaklıkta olan Galerdüzü, Kavron yolu üzerinde… Ayder’e yakınlığı ve son yıllarda açılan birkaç işletme sayesinde burası oldukça popüler hale gelmiş. Her yıl geleneksel Boğa Güreşleri de burada düzenleniyor. Izgara et, muhlama ve diğer yöresel yemekleri bulacağınız bu yerler yayla sakinleri tarafından işletiliyor. Dilerseniz sipariş ettiğiniz yemekleri, kameriye tipi oturma alanlarında da yiyebiliyorsunuz.
Etrafta kısa yürüşler yapabileceğiniz patikalar var. Deli gibi akan nehrin kıyısında oturup cesaretiniz varsa ayaklarınızı suya sokabilirsiniz. Çayınızı kahve eşliğinde temiz havayı çiğerlerinize çekmenin keyfi paha biçilmez.
Çeymakçur Yaylası ve Palakçur Yaylasına gitmek için yol buradan ayrılıyor.
Kavron dolmuşlarıyla ulaşım sağlanabiliyor. Ancak yürüyerek gitmek de mümkün. Biz de giderken dolmuşla gidip, dönüşte yürümeyi tercih etmiştik.
Kardan Adam Şenliği
Ayder yıl boyunca önemli şenliklere ev sahipliği yapıyor. En önemlilerinden biri Haziran ayında diğeri de Ocak ayında düzenlenen Kardan Adam Şenlikleri…
Şenlikler kapsamında kar üstünde kayak, halat çekme, tulum horon gösterileri, yöresel sanatçıları dinleme fırsatı, kardan adam yapma yarışmaları, doğa yürüyüşüne katılma şansınız oluyor. Şenlik dönemi yoğun olduğundan fiyatlar biraz daha yükseliyor. Rezervasyonları önceden yapmakta fayda var…
Ayder Yaylası Yeme İçme
Ayder’de restoran, kafe, çay bahçesi oldukça fazla. Çoğunun vadi manzaralı güzel terasları var. Buralarda yöresel yemeklerin tadına bakıp Karadeniz müzikleri eşliğinde yemeklerinizi yiyebiliyorsunuz. Hatta bazılarında günün belli saatlerinde canlı müzik de oluyor. Zaten her an horon oynamaya hazır Karadeniz halkı ortada toparlanıveriyor hemen.
Biz birkaç kere Şimal Pide’de yedik. Pideleri, çorbası, saç kavurması ve güveçte köftesi çok güzeldi. Ayrıca gittiğimiz Zümrüt Restoran’da da yöresel birçok yemek bulabilirsiniz. Ama güzel bir Laz Böreği yemek istiyorsanız, yiyeceğiniz yeri iyi seçin mutlaka…
Ayder Yaylası Konaklama
Çadırdan bungalova, pansiyondan resort otele kadar her türlü konaklama imkanı var. Ayder Yaylası otel fiyatları oldukça değişken ama kışın iki kişilik bir odayı 100 liradan başlayan fiyatlarla kiralamak mümkün. Oda fiyatı 500-600 liraları bulan tesisler de var. Yazın bu fiyatlar biraz daha artıyor.
Ben daha önceki gelişlerimden birinde Bukla Tur’a ait Oberj’de kalmıştım. Son seferde ise çadırla seyahat ettiğimden yalnız kalabileceğim ve tek başıma kendimi daha güvende hissedeceğim bir kamping aradım. Ayder’de birçok yerde çadırınızı kurabileceğiniz yer var ama tesis olarak tek bir kamping alanı var. Ayder’in en üst ucunda yer alan Ihlamurlar Altında Camping. Meryem Teyze ve ailesinin işlettiği kampingde çadırlar için bir geniş ala var. Şemsiyeler, masalar, lavoba ve mutfak alanıyla kısa veya uzun dönem kalışlar için gayet uygun. Dilerseniz mutfaktan kahvaltı ve yemek servisi de yapılıyor. Maalesef duşu yok…
Küçük bir pansiyon olan Abduloğlu Pansiyon da kısa süreli kaldığım yerlerden. 7-8 odası olan pansiyonun Vadiye bakan manzaralı odaları var. Ön kısımda da küçük bir kafesi… Hemen dolmuş duraklarının önünde ve merkezde olduğundan tercih edelebilir.
Bazı tesisler tepelere kurulu olduğundan biraz tırmanmak gerekiyor. Bu özellikle büyük bavullar için sorun yaratsa da çoğu tesisin küçük teleferikleri olduğundan büyük eşyaları bu şekilde taşıyarak konuklarına yardımcı oluyorlar.
Rize’deki başka yaylaları merak ediyorsanız bu yazılar işinize yarayabilir:
POKUT YAYLASI – YAYLALARIN EN GÜZELİ
KAVRUN YAYLASI – GÖLLERE YÜRÜYÜŞ
EN GÜZEL RİZE YAYLALARI – GENEL
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...