24 saatten fazla süren bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Sonunda beyazlara bürünmüş başka bir diyara ulaşıyorsunuz. Beyazlar altındaki şehir, gördüğünüz pek çok Anadolu şehrine benzemiyor. Türkiye’nin en önemli kültür miraslarından birisi ve kışın 80 santime kadar donan Çıldır Gölü de burada. Hani bir laf vardır ya, “önemli olan vardığın yer değil, gittiğin yoldur” diye… Burada hem gittiğin yol hem de vardığın yer başka şeyler sunuyor sana. Son birkaç yıldır bir Doğu Ekspresi çılgınlığıdır gidiyor. Doğu Ekspresi nedir, Doğu Ekspresi bileti nasıl bulurum, trende beni neler bekliyor, diye merak ediyorsanız Doğu Ekspresi hakkında tüm bilgileri bu yazıda bulacaksınız.
Gerçekten de son 2 – 3 yıldır Doğu Ekspresi’ne binebilmek için inanılmaz bir çaba harcıyor insanlar. Bir günü aşan tren yolculuğunun zorluğuna rağmen hem güzergahı hem de sana yaşattıkları ile bu etkileyici deneyimi herkes merak eder oldu. Yolculuğu en cazip kılan şeyse bu yolculuğu yataklı bir vagonda yaşayabilmekti. Yer sınırlı ama hevesli çok olunca sorunlar yaşanmaya başlandı. Tur şirketleri vagonları kapattığından biletler karaborsaya düştü. Bilgisayar ve telefon başında nöbetler tutuldu, şikayet mesajları atıldı, yedek vagonlar ekletildi ama yine de herkesi mutlu edecek bir çözüm bulunamadı. Çünkü bu trenin yolcusu sadece Kars’ı gezmeye gidenler değildi. Memleketine giden birçok insan vardı, onlar da mağdur olmaya başladı.
Sonunda Mayıs 2019’da Doğu Ekspresi trenleri ikiye ayrılarak normal yolcu ile turistik amaçlı gidenlere farklı alternatif sunulmaya çalışıldı. Bu sefer de fiyat farkları doğdu. Bu çözüm ne kadar başarılı olabildi görecekken Covid 19 sebebiyle seferler bir süreliğine durduruldu. 2021 ekim ayı itibariyle turistik tren seferleri yeniden yapılmaya başladı. Artık sonuçları görmeye başlayabiliriz sanırım.
Yine de Doğu Ekspresi en merak edilen konulardan biri. Bu yazıda Doğu Ekspresi’yle ilgili tüm merak edilenleri cevaplamaya çalıştım. Ayrıca sorularınız olursa yorum kısmından eklerseniz cevaplamaya çalışırım.
Doğu Ekspresi ile ilgili detaylara geçmeden önce KARS GEZİLECEK YERLER ve KARS’TA YEME – İÇME REHBERİ yazılarım da işinize yarayabilir. Göz atmanızı öneririm.
Doğu Ekspresi nedir?
Doğu Ekspresi T.C. Devlet Demir Yolları’na (TCDD) bağlı olarak Ankara – Kars illeri arasında karşılıklı sefer yapan yolcu trenine verilen isim. Daha önce İstanbul’dan başlayan hat, İstanbul – Ankara – İstanbul Yüksek Hızlı Treni’nin seferlere başlamasıyla artık Ankara’dan hareket ediyor.
1310 kilometrelik yol, özellikle Erzincan’dan sonra muhteşem manzaralara sahip. Bir günün üzerinde süren yolculuğun cazibesine Kars’ın muhteşem karlı kış manzaraları da eklenince bu yolculuk bir fenomene dönüştü.
Yolculuk esnasında çekilen eğlenceli manzaralar Instagram’a düşmeye başlayınca Doğu Ekspresi biletleri bulunamaz oldu. Seyahat sevenler, Kars’ı merak edenler, sadece trende vakit geçirmek isteyenler sayesinde popülerliği o kadar arttı ki, bulunamayan biletler karaborsaya bile düşer oldu. Bir de bu popülerliğin üzerine tur firmaları çok önceden vagonları kapatınca bulunamayan biletler hiç bulunamaz oldu.
Artık, Doğu Ekspresi Ana Hat Treni ve Turistik Doğu Ekspresi diye iki sefer var. Bu ayrımla gezi, fotoğraf vs. gibi amaçlarla seyahat edenlerin turistik olanı tercih etmesi sağlanarak normal yolcu hatlarındaki yoğunluk azaltılmaya çalışılmış.
Doğu Ekspresi Ana Hat Treni ve Turistik Doğu Ekspresi farklar ve benzerlikler
İkisi de Ankara – Kars arasında aynı güzergâhı kat etse de tabi ki, ikisi arasında bazı farklılıklar var.
Turistik Trende;
120 kişilik kapasitesi olan turistik trende tamamı yataklı 9 vagon bulunuyor. Buna ilave bir de yemek vagonu var.
Turistik hat 29 durakta duruyor. Adı üstünde turistik olduğundan bazı duraklarda yolcuların etrafı gezebilmesi için uzunca birkaç saatlik molalar veriliyor. (Bu duraklara varış ve kalkış saatlerini aşağıda bulacaksınız.)
Fiyatlar ise diğerine göre biraz daha pahalı.
Ana Hat Treni’nde;
Örtülü kuşet, pulman ve yemek vagonları var ancak yataklı vagon bulunmuyor.
Ana hat treni 50 durakta duruyor ve bu duraklarda sadece yolcuların inip binmesine yetecek kadar kısa molalar veriyor.
Bu hatta fiyatlar daha uygun.
Doğu Ekspresi yolcu vagonları
Pulman Vagon
Otobüs gibi normal oturma düzenine sahip vagonda koltuklar 2 +1 şeklinde düzenlenmiş. Koltuk araları gayet geniş ve arkaya yatabiliyor. Üst kısımlarda bagaj alanı bulunuyor.
Dilerseniz koltuklar karşılıklı çevrilebiliyor. Yani 4 kişilik bir grupsanız ön sıradaki koltuğu ters çevirerek yüz yüze yolculuk yapma şansınız oluyor. Vagonun her iki ucunda da tuvalet bulunuyor ve vagon aralarındaki kapılar otomatik açılıp kapanıyor.
Bu arada evcil hayvanınız varsa sadece pulmanda taşımanıza izin veriliyor.
Biz Kars’a giderken maalesef yataklı ya da kuşetli de yer bulamadığımızdan pulmanda gitmek zorunda kalmıştık. Vagonların genellikle ilk sıraları kendiliğinden karşılıklı düzende olduğundan bu karşılıklı 4’lüyü satın alıp en azından ayaklarımızı uzatarak gitme şansımız olmuştu. Ama bolca da arkadaşların yataklı vagonunda vakit geçirdik.
Koltuk konforu olarak otobüslere göre daha rahat olsa da kalabalık olması bir süre sonra sorun yaratabiliyor. Geç saatlere kadar yüksek sesle konuşanlar, vagonlara arasında gezenler, duraklardan binen yeni yolcuların gürültüsü ya da tuvalete kalkanlar yüzünden sürekli kapıların açılıp kapanması başlıca sorunlar. Her ne kadar trende sigara içmek yasak olsa da vagon aralarında sigara içenler yüzünden kapılar açılıp kapandıkça kokuların içeri girmesi de başka bir eziyet.
Örtülü kuşetli vagon
Ana hat trenlerinde kullanılan vagonlar 4 kişilik bölümlerden oluşuyor. Yataklıdan farkı ise burada 4 kişi yatabiliyor. Karşılıklı iki oturma alanı, askıların açılmasıyla ranza şeklinde 4 kişilik yataklara dönüşüyor. Özellikle 4 kişi gidiyorsanız ya da ailece seyahat ediyorsanız çok kullanışlı. Koltuklar arasında küçük bir masa bulunuyor. Çarşaflar görevliler tarafından temin ediliyor. Yataklıya göre bu masa oldukça küçük… Yine bölme içerisinde priz bulunuyor.
Bu kompartımanlar içeriden kitlenebiliyor ancak dışarıdan kitlenemiyor. Yataklılarda da sistem bu şekilde. Kuşetli vagonların da başında ve sonunda kendi lavabo ve tuvaleti bulunuyor.
Bu alanda evcil hayvan taşınmasına izin verilmiyor.
Kuşetli vagonların kalabalık ya da 2 kişi seyahat ederken kompartımanı kapatmak isterseniz çok kullanışlı ancak iki kişiniz ve diğer koltukları satın almadıysanız bu koltuklar farklı kişilere satın alabiliyor ve tanımadığınız kişilerle uzun bir yolculuk yapmak zorunda kalabiliyorsunuz. Eğer kompartımanda iki erkek 2 kız varsa ya da 3 erkek bir kız varsa kızlar ve erkekler belli saatten sonra ayrılarak erkekler ve kızların ayrı kompartımanlarda yatması isteniyor. Evli olsanız bile uygulama bu şekilde oluyor. O yüzden eğer kuşetlide seyahat edecekseniz kompartımanın tamamını kapatmak daha mantıklı. Yataklıya göre fiyatlar da daha uygun.
Bu arada Turistik Doğu Ekspres’inde kuşetli vagon yok sadece Doğu Ekspresi Ana Hat Treni’nde bulunuyor.
Yataklı Vagon
Yataklı ise bulunması en zor olanı ama en çok tercih edileni. Size özel olan kompartımanda ikili oturma koltuğu bulunuyor. Kemerleri açılınca bu koltuk tek kişilik ranza şeklinde iki yatağa dönüşüyor. Çarşaflar yine görevliler tarafından temin ediliyor.
Kompartımanda priz, altı dolaplı – çekmeceli büyükçe bir masa, askılar ve el yıkama için küçük bir lavabo bulunuyor. Çantalarınızı koyabileceğiniz bir alan da kalıyor size. Kapılar kuşetli de olduğu gibi içeriden kitlenirken dışarıdan kitlenemiyor.
Vagonların başında ve sonunda lavabo ve tuvaletler var.
Yemekli Vagon
Turistik ve Ana Hat trenlerinde bulunan yemek vagonunda yeme – içme ihtiyacınızı karşılayabiliyorsunuz. Karşılıklı 4 kişinin oturabileceği sandalye ve masalar bulunuyor. Çok fazla çeşit maalesef yok. Sandviç, çorba, köfte, zeytinyağlılar, atıştırmalıklar, sıcak soğuk içecekler bulunuyor. Alkollü içecek servisi yapılmıyor ama kendi kompartımanınızda yanınızda getirdiklerinizi içmenize kimse bir şey demiyor. Fiyatlar ise bir lokantadan çok fazla değil.
Turistik Doğu Ekspresi’nin sefer saatleri? Ne kadar sürüyor?
Turistik Doğu Ekspresi
Ankara – Kars yönü Kalkış: 16.55 / Varış: 23.58 / Toplam süre: 1 gün 7 saat (Pazartesi, Çarşamba ve Cuma)
Kars – Ankara yönü Kalkış: 23.55 / Varış: 05.15 / Toplam süre: 1 gün 5 saat 20 dakika (Çarşamba, Cuma ve Pazar)
Ankara – Kars yönü Erzincan’da 2 saat 20 dakika, İliç’te 3 saat ve Erzurum’da 3 saat duruyor.
Kars – Ankara yönü Divriği’de 2,5 saat ve Bostankaya’da 3,5 saat duruyor.
Doğu Ekspresi Ana Hat Treni
Ankara – Kars yönü Kalkış: 18.00 / Varış: 18.13 / Toplam süre: 1 gün 13 dakika (Her gün)
Kars – Ankara yönü Kalkış: 08.00 / Varış: 08.22 / Toplam 1 gün 22 dakika (Her gün)
İlçelerde sadece 2 – 3 dakika, illerde 5 – 6 dakikalık kısa molalar veriyor.
Doğu Ekspresi bileti nereden alınır?
Doğu Ekspresi biletlerini TCDD’nin web sitesinden, e-bilet uygulamasından, satış noktalarından ya da 444 82 33 numaralı Müşteri Hizmetleri hattından alabilirsiniz.
İstanbul için Sirkeci Garı bilet satış gişesini deneyebilirsiniz.
Turistik Doğu Ekspresi bilet fiyatları
Yataklı Vagon kişi başı 300 TL, iki kişi 600 TL
Yataklı vagonda tek kişi seyahat etmek isterseniz 480 TL
Doğu Ekspresi Ana Hat Treni bilet fiyatları
Pulman kişi başı 58 TL
Örtülü kuşetli kişi başı 77,5 TL
Bilet fiyatlarına farklı indirimler de uygulanabiliyor. Öğrencilere, gençlere, gruplara, 65 yaş üstü yolculara, basın kartı sahiplerine, TCDD çalışanlarına ve ailelerine, 7 – 12 yaş arası çocuklara ve biletlerini gidiş dönüş alanlara yüzde 15 ila 50 arası çeşitli indirimler uygulanıyor.
7 yaş altı çocuklar ise ücretsiz.
İnternetten alırsanız 1 lira daha az ödüyorsunuz. Bu fiyatlar Ankara – Kars arası tek yön fiyatlar. Eğer farklı duraklarda inecekseniz fiyatlar değişiyor.
DOĞU EKSPRESİ BİLETİ NASIL BULUNUR?
İşte en zor kısım bu. Yukarda bahsettiğim gibi normal şartlarda TCDD’nin web sitesinden, uygulamasından, gişeden ya da telefonla kolayca alabileceğiniz biletler maalesef kış aylarında talepten dolayı bulunmaz bir hale geliyor. Tabi, bu zorluk daha çok yataklı ve kuşetli vagonlar için yaşanıyor. Burada yazdıklarım kendi deneyimlerimden ve birçok tanıdığımın yaşadıklarından derlediğim birkaç ipucunu olacak. Ama iş Doğu Ekspresi’ne bilet bulma konusuna gelince hiçbir şey yüzde yüz kesin değil. Yeni bilgileri de takip ederek yazıyı güncel tutmaya çalışacağım.
Doğu Ekspresi biletleri ne zaman satışa çıkıyor?
Öncelikle gününüzü belirleyin. Biletler tam bir ay yani öncesinde satışa çıkıyor. Bazı durumlarda ise biletlerin satışa çıkması 15 gün öncesine kadar sarkabiliyor. Yani burada hiçbir şey yüzde 100 böyledir, demek mümkün değil. Yataklı vagonlar tur şirketleri tarafından kapatıldığından eğer yoğun talep olursa TCDD 10 – 15 gün öncesinden vagon ekleme yapabiliyor ve bu durumda biletleri satışa tekrar açabiliyor. O yüzden de hiçbir şekilde pes etmeden tekrar tekrar, saat saat biletleri kontrol etmeye devam etmek gerekiyor.
Bazı durumlarda bilet için istenen bütün bilgileri girdikten sonra “İsteğinize Uygun Sefer Bulunamamıştır” yazısıyla karşılaşabiliyorsunuz. Bu durum, biletlerin satışa çıkmadığını gösteriyor demektir.
Doğu Ekspresi biletleri saat kaçta satışa çıkıyor?
Genellikle gece 24.00’ten sonra çıktığı gibi, bazen sabah 07.00 – 07.30 gibi çıktığı da oluyor. Bazen de sabaha karşı daha farklı saatlerde. Açıkçası bunun da net bilgisi yok. Yapacağınız şey, bilet alacağınız gün geceden nöbete oturmak. Sürekli sayfayı güncelleyerek yeni bir bilet bulabiliyor musunuz kontrol etmeniz lazım. Bunun için en pratik yol uygulamadan ilerlemek. Sürekli elinizin altında olacağından işiniz daha kolay olacaktır.
Birkaç kişi gidiyorsanız herkes aynı anda denerse şansınız daha yükselebilir. Uygulama web sitesine göre daha yavaş olduğundan belki diğer kişi de web sitesini kontrol edebilir. Eğer bilet bulduysanız işlemi 10 dakika içerisinde tamamlamanız gerekiyor. Yoksa yaptığınız seçim otomatik olarak iptal ediliyor. Birkaç kişiyseniz birbirinizin bilgilerinin herkesin elinde olduğundan emin olun. Çünkü bilet satın alırken T.C. numarasını girmeniz gerekiyor.
Sistemde koltuk ararken dolu gözükse bile yılmayın. Çünkü birileri alma işleminden vaz geçerse bu koltukların tekrar açılma durumu olabilir.
Ayrıca bir not da vagonlarda yer seçerken cinsiyet belirtmeniz gerekiyor. Eğer bir örtülü kuşette sizden önce bir kadın bilet almışsa ondan sonra o vagondan sadece kadın bilet alabiliyor. Ama siz baştan kadın erkek seçim yapmışsanız ya da sizden önce alan bunu yapmışsa o zaman o kuşetlide karışık bilet alma hakkınız oluyor.
Doğu Ekspresi’ne bilet bulmanın ipuçları
- Öncelikle sisteme ilk girdiğinizde yukarıda dediğim gibi yerler dolu gözüküyorsa gözünüz korkmasın. Bakmaya devam edin. Çünkü birilerinin sepetinde duran biletler 10 dakika sonra iptal olabilir.
- Diyelim ki, yataklıya ya da kuşetliye istediğiniz tarihe bilet bulamadınız. Hemen vazgeçmeyin. Her gün farklı zamanlarda denemeye devam edin. Çünkü daha önce bilet alanların biletlerini iptal durumları mutlaka oluyor. Biz gittiğimizde 4 kişiydik ve hiçbirimiz yataklı/kuşetlide yer bulamamıştık. O gün gitmeyi garantileyebilmek için her ihtimale karşılık pulmandan yer aldık. Ancak diğer iki arkadaş gitmemize 4 gün kala birinin biletini iptal etmesi sayesinde kendilerine yataklı vagonda yer bulabildiler. Biz iki kişi maalesef pulman da gitmek zorunda kaldık. Bu arada aldığınız pulman biletleri açığa alma imkânınız olabiliyor.
- Eskiden TCDD talebe göre vagon ekleme durumu yapıyordu. Bu durumu göz önünde bulundurarak yine bakmaya devam edin.
- Son dakika bilet iptal olabiliyor. Birkaç saat öncesinde bile hala yer bulma şansınız var.
- Genellikle Ankara – Kars rotası tercih ediliyor ancak şansınızı artırmak için uçakla Kars’a gidip, trenle dönme ihtimalini de düşünebilirsiniz.
- Şansınızı yükseltecek bir ihtimalde ara duraklardan binmek. Ankara’dan giderken manzaralar sabaha karşı başladığından birçok insan Erzurum’dan binmeyi tercih ediyor. Kayseri, Sivas, Erzincan, Kırıkkale diğer seçenekler. Tabi, Erzurum’dan sonra birkaç saatlik bir yol kaldığından yataklı da kalmak mantıklı olmayabilir ama önceki duraklardan şansınızı deneyebilirsiniz. Arkadaşların yataklı kompartımanını ziyaret ettiğimizde bizim gibi arkadaşlarını ziyarete gelen biri, yan vagondaki kişinin Erzincan’da ineceğini öğrenince anında sisteme girip bilet almış ve Erzincan’dan sonra yolculuğun geri kalanını orada tamamlamıştı.
Biletleri bastırmak gerekli mi?
Biletleri bastırmak gerekmiyor. Mailinize ya da telefonunuza gelen onay bilgilerini göstermeniz yeterli. Ama yanınızda mutlaka bir kimlik belgesi bulundurun. Bilet kontrolü sırasında göstermeniz gerekecek.
DOĞU EKSPRESİ HAKKINDA KAFANIZA TAKILABİLECEK DİĞER SORULAR
Doğu Ekspresi temiz mi?
Kompartıman ve nevresimlerden şikâyet edeni henüz duymadım. Trene bindikten bir süre sonra kondüktör tarafından dağıtılan nevresimler, yıkanmış, ütülenmiş ve poşetlenmiş olarak size teslim ediliyor. Temizliğini hem görüntüsünden hem kokusundan da anlıyorsunuz. Bazı yastıkların görüntüsünden her seferinde yıkanmadığı anlaşılıyor o yüzden çok titiz biriyseniz yanınıza yedek yastık ya da kılıf alabilirsiniz.
Tuvaletlere gelince maalesef aynı düzeyde temiz değil. Başlangıçta temiz olan tuvaletler saatler ilerledikçe maalesef kirlenmeye, sona doğru oldukça kötü duruma geliyor. Tuvalet kağıtları bitiyor. Özellikle pulmanda gidiyorsanız bu daha da büyük sıkıntı. Çok fazla kişinin kullanması ve insanların özensizliği ile pislik had safhaya varıyor. Bildiğim kadarıyla da aralarda temizlik yapılmadığından bu sorun maalesef büyük bir sıkıntıya dönüşüyor. Pulman ve kuşetli vagonlarda durum biraz daha iyi. Eğer bu vagonlarda kalan bir arkadaşınız varsa zaman zaman bu taraftaki tuvaletleri kullanabiliyorsunuz. Çantanıza ekstradan birkaç tuvalet kâğıdı rulosu ve ıslak mendil koymayı ihmal etmeyin.
Yemek vagonu ise benim seyahat ettiğimde çok kötü değildi. Tabi, yine başta tertemiz mekân insanların kullanımıyla ve yoğunluk nedeniyle kötüye gidiyor. Her sene daha kötüye gittiği söyleniyor. Yanınıza mutlaka yedek yiyecek içecek almanızı tavsiye ederim. Zaten 25 – 27 saat de başka türlü geçmiyor.
Doğu Ekspresi’nde güvenlik
Güvenlikle ilgili DE bugüne kadar bir sorun duymadım açıkçası. Kuşetli ve yataklıda kompartımanlar içeriden kapanıyor, dışarIdan kapanmıyor. Cüzdan, telefon, fotoğraf makinesi gibi en değerli eşyalarınızı yanınızda taşırsanız içiniz daha rahat eder. Ama dediğim gibi bugüne kadar bir vaka duymadım.
Kompartımandayken de kapınızı içeriden kilitleyip camlardaki perdeleri kapattığınızda odanız tamamen size özel oluyor.
Doğu Ekspresi sıcak mı?
Her üç bölüm de (kuşetli – yataklı – pulman) oldukça sıcak oluyor. Ocak ayında seyahat etmiştik tüm yolculuğu üşümeden geçirdik. Yaz aylarında klima sorunu yaşanıyor mu onu bilmiyorum.
Doğu Ekspresi’ne hangi yönde bilet almalı?
Genellikle Kars’a gidişlerde tek yön tren, diğer yön uçak tercih ediliyor. Tabi, bu durumda da hangi yöne tren bileti alma konusu en çok sorulan soru oluyor. Ankara – Kars yönü en çok tercih edileni. Yola çıktıktan sonra en güzel manzaralar sabah saatlerinde başlıyor. Özellikle 06.00- 06.30 saatlerinden sonra muhteşem manzaralar var. O yüzden tercihen bu yönde gitmeye çalışmak görsel açıdan daha keyifli… Ama ben sadece tren yolculuğunun keyfini yaşamak istiyorum ya da tarihlerinizi uyduramıyorsunuz ters yönü tercih etmek kötü bir seçenek değil.
İnternet çekiyor mu?
Trende Wi – Fi maalesef yok. Bazı bölgelerde sıkıntı yaşanabiliyor ama yolun genelinde 3G / 4G internet çekiyor.
Valizler için ayrıca bir yer var mı?
Yataklı ya da kuşetli vagonlarda özel olarak bir valiz olanı yok. Her ikisinde de herhangi boş alanı kullanabiliyorsunuz. Kuşetlide iki kişiyseniz karşı koltuklar zaten boş olacağından burayı valizler için de kullanırsanız size dolaşmak için daha çok yer kalacaktır. Ancak küçük çantalar için baş üstü raf alanı ve askılar var.
Pulmanda ise valiz alanı bulunuyor. Baş üstü raflar da oldukça büyük olduğundan küçük valizleri buralara koyabiliyorsunuz.
En güzel zamanı ne zaman?
Kars’ın kış manzaralarını, Çıldır Gölü’nün donmuş halini merak ediyorsanız Ocak – Şubat ayları bunun için en uygun zaman.
Trende yanıma ne almalıyım?
Trende seyahat edenler arasında farklı konseptler yaratmak moda oldu. Her bir kompartımanda ışıklar, pikaplar, süslemelerin bin bir çeşidini görüyorsunuz. Bu kısım size kalmış ama yanınıza yiyecek içecek ve atıştırmalıklardan depolamakta fayda var. Dolma sarıp getiren içki masaları donatanlar da ayrıca görülmeye değer… Eğer kalabalık gidiyorsanız oyun ya da müzik için bir alternatif düşünebilirsiniz. Fotoğraf makinenizi ve bolca yedek pil almayı ihmal etmeyin.
Yalnız gidilir mi?
Bence gidilir. Trende bir güvenlik sorunu yaşayacağınızı düşünmüyorum. Ama kalabalıktan rahatsız olacağınızı düşünüyorsanız yataklı vagonu tercih etmelisiniz. Böylece tüm kompartıman sizin mahremiyetinizde olur.
DOĞU EKSPRESİ İLE İLGİLİ DİĞER DETAYLAR
Turistik Doğu Ekspresi’nin durduğu bazı durakları ve kalkış/varış/mola saatlerini aşağıda bulabilirsiniz.
Ankara – Kars yönü
Ankara Kalkış 16.55
Kayseri Kalkış 23.22
Divriği Kalkış 05.02
İliç Varış 06.05 Kalkış 09.05 (3 saat mola)
Erzincan Varış 10.59 Kalkış 13.39 (Yaklaşık 2,5 saat mola)
Palandöken Kalkış 17.22
Erzurum Varış 17.33 Kalkış 20.13 (Yaklaşık 2,5 saat mola)
Sarıkamış Kalkış 22.59
Kars Varış 23.58
Kars – Ankara
Kars Kalkış 23.55
Sarıkamış Kalkış 01.01
Erzurum Kalkış 03.59
Palandöken Kalkış 04.14
Erzincan Kalkış 07.51
Eriç Varış 09.05 Kalkış 09.43 (Yaklaşık 40 dakika mola)
Divriği Varış 11.25 Kalkış 14.01 (Yaklaşık 2,5 saat mola)
Bostankaya Varış 16.10 Kalkış 19.19 (Yaklaşık 3 saat mola)
Kayseri Kalkış 22.25
Ankara Varış 05.15
Doğu Ekspresi Ana Hat Treni’nin durduğu bazı durakları ve kalkış/varış/mola saatlerini aşağıda bulabilirsiniz. Ana Hat Treni duraklarda sadece yolcu indirme – bindirme için birkaç dakika kadar duruyor.
Ankara – Kars
Ankara Kalkış 17.55
Irmak Kalkış 19.18
Kayseri Kalkış 01.13
Sivas Kalkış 04.40
Erzincan Kalkış 10.56
Erzurum Kalkış 15.15
Kars Varış 18.55
Kars – Ankara
Kars Kalkış 08.00
Erzurum Kalkış 11.42
Erzincan Kalkış 15.39
Sivas Kalkış 21.20
Kayseri Kalkış 01.14
Irmak Kalkış 06.55
Ankara Varış 08.26
YAKINLARDA BAŞKA NELER VAR?
Artık blogta KARS GEZİLECEK YERLER ve KARS’TA YEME – İÇME REHBERİ yazılarım yerini aldı. Karsla ilgili detayları buradan öğrenebilirsiniz. Ancak, bunca yolu gitmişken başka neler yapabilirim, diyorsanız birkaç önerim olabilir. Kayak ya da snowboard yapıyorsanız buralar tam size göre. Kayseri’de Erciyes, Erzincan’da Ergan, Erzurum’da Palandöken ve Kars’ta Sarıkamış kayma keyfi için en güzel seçenekler.
Bunlardan Sarıkamış ise en çok önerilen. Dünyada sadece Alpler’de ve Sarıkamış’ta rastlanan kristal kar sayesinde burada kaymanın keyfi çok başkaymış. İlgilenenlere duyurulur.
Eğer araç kiralamayı düşünüyorsanız Ardahan yolu üzerinde nefis manzaralar var. Hatta mevsim uygunsa Şavşat’a kadar uzanabilirsiniz. Benim en sevdiğim yerlerden olan ŞAVŞAT her mevsimi ayrı güzellikte. Hiç pişman olmayacağınızdan eminim.
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...