Masallardan çıkma Kapadokya tam bir aktivite merkezi. Yürüyüşten balona, ATV’den atla safariye kadar Kapadokya’da yapılacak aktiviteler listesi bir hayli uzun… Burası birçok heyecanlı şeyi bir arada yapabileceğiniz ender yerlerden biri.

Yıllardır turizm ile içiçe olan bölge, aktiviteler konusunda hizmet veren firma ya da acentelerle dolu. Dilediğiniz konuda size yardımcı olacak birilerini bulmak zor olmayacaktır. Oteller bu konuda oldukça bilgili, ilgi alanınıza göre sizi doğru yerlere seve seve yönlendiriyorlar.

Genelde kendi başınıza dolaşmayı seven biriyseniz bu konuda da Kapadokya oldukça kolay bir yer. Yönlendirmeler veya işaretlerle birçok şeyi kendiniz de halledebilirsiniz.

Blogda Kapadokya ile ilgili çok detaylı rehberler var. Bunlardan da yararlanmanızı öneririm. Diğer Kapadokya sayfalarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

KAPADOKYA GEZİ REHBERİ – GENEL BİLGİLER

KAPADOKYA’DA NEREDE KALINIR?

KAPADOKYA’DA NE YENİR? NEREDE YENİR?

KAPADOKYA GEZİLECEK YERLER

Kapadokya'da neler yapılır
Göreme

KAPADOKYA’DA YAPILACAK AKTİVELER

Yürüyüş

Kapadokya yürüyüş severler için tam bir cennet. Birbirinden ilginç ve güzel vadiler boyunca birçok doğal parkur oluşmuş. Bunların bir kısmı işaretli bir kısmı değil. İşaretli olmayanlar da tek başına yürümeye oldukça uygun. Kızıl Vadi (Kızıl Çukur) ise farklı dünyaları andıran görüntüsüyle yürünebilecek en güzel yerlerden biri… Vadi üzerinde işaretli birkaç patika var. Çavuşin ya da Göreme yönünden girerek bu patikalar yürünebiliyor. Vadinin en yukarısına çıktığınızda ise mükemmel bir manzara bekliyor sizi. Yol boyunca birkaç kilise, peribacası gezerek, üzüm bağları ve tarlalar arasından yürüyerek gezmek burada yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri. 

Ben Güvercinlik ve Zemi Vadisi’ni tek başıma yürümüştüm. Kızıl Vadi’de ilk yürüyüşüm kaldığım pansiyonun bölgeyi iyi bilen sahibinin rehberliğindeydi. İkincisindeyse arkadaşımla yürümeyi tercih ettim ama bazı çay bahçelerinin yanıltıcı işaretlemeleriyle yolu karıştırsak da doğru yola bulmayı başarmıştık. O yüzden güvenilir birilerinden patika hakkında bilgi alıp önceden rotayı çalışmanızı öneririm. 

Yürüyüş rotaları:

Bağlıdere (Aşk Vadisi) – Uçhisar’dan başlayıp Çavuşin’de bitiyor.

Güllüdere Vadisi – Çavuşin’den başlayıp Kızılçukur Seyir Noktası’na götürüyor.

Güvercinlik Vadisi – Göreme’den başlayıp Uçhisar’da bitiyor.

Kılıçlar Vadisi – Göreme Açıkhava Müzesi yolu üzerinde…

Kızılçukur Vadisi (Kızıl Vadi) – Göreme Açık Hava Müzesi’nin altından başlayıp Çavuşin’e kadar uzanıyor.

Zemi Vadisi – Uçhisar yakınlarından başlayıp Göreme Açık Hava Müzesi’nin altlarında son buluyor. 

Balona binmek buradaki en harika deneyimlerden biri. Artık fiyatlar biraz pahalansa da hayatınız boyunca yaşayabileceğiniz böylesi bir deneyim için mutlaka bütçe ayarlamaya çalışın. Türkiye’de ya da dünyanın birçok yerinde balonla uçuş deneyimi yaşama imkânınız var ama böyle büyüleyici bir yerde olanı çok fazla değil… 

Kapadokya
Kızıl Vadi

Balon turu

Ben balonları aşağıdan izlemeyi en az binmek kadar heyecanlı buluyorum. Özellikle birçoğunun aynı anda kalkış yaptığı Göreme Açık Hava Müzesi’ne giden yol üzerindeki kalkış noktası benim favorim. Aralıklarla kalkmaya başlayan rengarenk balonlar müthiş bir güzellik yaşatıyor insana… Kalktıktan sonra havada asılı duranlar, bir anda yanınızdan geçenler, gazlarıyla sabahın karanlığını aydınlatanları seyretmek inanılmaz bir zevk… 

Balonları izleme noktaları

Kapadokya'da yapılacak aktiviteler
Kapadokya’da yapılacak aktiviteler – Balon turu

Balonların birçok farklı kalkış noktaları var. O yüzden Ürgüp, Görme, Uçhisar, Avanos gibi birçok yerden balonları izleyebiliyorsunuz. Göreme ise çok yakından izleme şansı bulabileceğiniz yerlerden. Göreme’deki birçok otelin terasından izlenebileceği gibi, Aşıklar Tepesi (Sunset Point) ya da Açık Hava Müzesi’ne giden yol üzerindeki kalkış noktasını deneyebilirsiniz.

Balonla uçmak ne kadar?

Balon işi Kapadokya’da büyük bir iş kolu. Önemli bir iş potansiyeli yaratıyor ve önemli gelir kaynağı. Ancak oldukça maliyetli bir iş. Pilotlar, balonları hazırlayan ekip, her bir balona ait bir araç, bir römork, yolcuları taşıyan ekip derken maliyetleri artıran bir sürü etken var ve o yüzden fiyatlar çok yüksek. Uçuş fiyatları kişi başı 150 – 250 Euro civarında değişiyor.

Balonla uçmak güvenli mi?

Kapadokya'da yapılacak aktiviteler - Balon turu
Kapadokya’da yapılacak aktiviteler – Balon turu

Güvenlik konusu birçok kişinin aklına takılan sorulardan biri… Bildiğim kadarıyla balon uçuşları çok sıkı denetimlere tabi. Uçuş lisansı olmayan bir firmanın balon kaldırması mümkün değil… Pilotlar zaten Sivil Havacılık kurumundan sertifikalı olmak zorunda. Havanın uçuşa uygun olduğunu yine Sivil Havacılık kurumu beliyor. Uçabilmek için havanın rüzgârsız olması gerekiyor. Uygun değilse o gün uçmak mümkün olmuyor. Her saat başı güncellen hava durumu bilgilerine göre o gün firmalar uçuşlarını gerçekleştiriyor.

Her balonda ortada pilot yeri ve iki tarafında da katılımcılar için iki sepet alanı oluyor. Sepetler büyüklüklerine göre 10 ya da 20 kişi alıyor. Uçuşlara 6 yaşın altında çocuk alınmıyor. 

Uçuş saatleri

Uçuşlar genellikle kışın 05.00 – 05.30 yazınsa 06.00 – 06.30 saatlerinde oluyor. Bu saatlerde kaldığınız yerden alınıp balonlara götürülüyorsunuz ve siz gittiğinizde balon hazır olduğundan hemen uçuşa geçiyorsunuz. 1 saati havada olmak üzere aktivite toplamda 3 saat kadar sürüyor. Bazı firmalar sabahları toplanma noktasında karşılama için çay-poğaça servisi yapıyor, uçuş sonrasında ise uçuş mutlaka şampanya patlatılarak kutlanıyor. Yine bazı firmalar katılanlara uçuş sertifikası veriyor. Sabahları yaz da olsa hava çok soğuk olabiliyor, o yüzden hazırlıklı olmanızı öneririm… 

Ben bahar ve kış olmak üzere iki kere uçuş yaptım. Kış olanında daha inanılmaz görüntüler vardı ama inanılmaz da soğuktu. Bir ara -15/-20’leri bulan soğukta ben üşümekten fotoğraf çekmeye fırsat bulamadığımı söylemeliyim. Sanırım benlik bir şeydi çünkü sepetteki diğer kişiler böyle bir şey yaşamadılar. 

Uçacağınız firmayı seçerken şu mutlaka aklınızda olsun. Ucuz uçuranı değil tecrübeli firmayı bulmaya özen gösterin.

Önerebileceğim uçuş firmaları: Kapadokya Ballons ve Türkiye Balloons

Atla safari

Güzel atlar ülkesini atla keşfetmekten daha iyi bir fırsat olabilir mi? At çiftliklerinin organize ettiği bu turlara katılmak için daha önce ata binme tecrübeniz olmasına da gerek yok.  

Turlar için firmalar farklı paketler uyguluyorlar. Paketinize sigorta, briefing, ekipman, yemek, içecek gibi hizmetler fiyata dahil oluyor. Tercihinize göre 1 – 2 – 3 – 4 saatlik programlar seçebiliyorsunuz. Aşk Vadisi, Kılıçlar Vadisi, Çavuşin Köyü, Kızılçukur, Zemi ve Güvercinlik Vadisi, Paşabağı turlarla gezebileceğiniz rotalardan birkaçı… Tura önce atınızı seçerek başlıyorsunuz. Sonrasında da rehberiniz eşliğinde patikalardan geçerek turunuzu tamamlıyorsunuz. 

Kapadokya'da yapılacak aktiviteler
Göreme

At safari turu fiyatları ise seçtiğiniz saate göre değişiyor. 1 saatlik olanlar 60 – 70 liradan başlıyor. 

Kapadokya’da at safari yapan çiftlikler için birkaç öneri verebilirim.

Göreme: Moonlight At Çiftliği, Kapadokya Gezi, Dalton Brothers Çiftliği

Ürgüp: Cemal Ranch, Kapadokya Rental

Avanos: Kirkit Horse Riding Center

ATV

ATV ise daha farklı bir deneyim. Toz toprak içerisinde olmaktan hoşlanıyorsanız bu inanılmaz manzaraları ATV eşliğinde gezebiliyorsunuz. Muhteşem doğa ve adrenalin harika bir ikili olabilir.

ATV turlarının yine 1 – 2 – 3 – 4 saatlik olanları var. ATV’lere tek başınıza ya da yanınızda bir kişi ile binebiliyorsunuz. Kısa bir alıştırma turundan sonra tura başlanıyor ve tur sırasında takacağınız kasklar firma tarafından temin ediliyor. Özellikle gün batımında yapılan turlar oldukça tavsiye ediliyor. 

ATV turlarının fiyatları yoğun dönemlere göre değişse de yaklaşık 250 – 350 lira arasında.  Tam gün kiralayan yerler de bulabiliyorsunuz.

ATV ile Kılıçlar Vadisi, Güllüdere Vadisi, Uçhisar, Paşabağ, Aşk Vadisi, Çavuşin köyü, Güvercinlik Vadisi gibi birçok güzel noktayı gezebiliyorsunuz. 

ATV’ye bineceğiniz mevsime göre, eğer yaz ise yanınıza toz için bir bandana ya da buff almayı, kış ise eldiven ya da yağmurluk almayı ihmal etmeyin. 

Dağ bisikleti

Kapadokya’da yapılacak aktiveler arasında en heyecanlı olanlardan biri de vadiler arasında bisikletinizle turlamak. Bölge, yürüyüşçüler kadar dağ bisikletçilerinin de çok sevdiği bir yer. Doğal parkurlarla dolu Kapadokya’da aynı zamanda 2000 yılından beri uluslararası bir yarış da düzenleniyor. 9 ayrı parkurda yapılan yarışa her yıl ilgi çok fazla oluyor.  

Kapadokya
Kızıl Vadi

Kapadokya’ya kendi bisikletinizi getirmediyseniz kiralayabileceğiniz birçok yer buluyorsunuz. Dilerseniz organize turlara da katılabilirsiniz. 

Kapadokya’da yapılacak aktivitelere ilave olarak şarap tadım turlarına, seramik atölyelerinde yapılan workshoplara da katılmak mümkün… 

Kapadokya ile ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki Kapadokya gezi rehberlerinden yararlanabilirsiniz. 

KAPADOKYA GEZİ REHBERİ – GENEL BİLGİLER

KAPADOKYA’DA NEREDE KALINIR?

KAPADOKYA’DA NE YENİR? NEREDE YENİR?

KAPADOKYA GEZİLECEK YERLER

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...